Koken is mijn passie. Recepten voor iedere dag maar ook voor feestdagen
zaterdag 27 november 2021
Club broodje met kippenfilet.
Preiroomsoep met kip, bruschetta met Entremont kaas.
Ingrediënten voor 4 personen : 3 lt kippenbouillon, 4 prei, 2 ajuinen, 3 stronken witte selder, 2 aardappelen of 1 grote, 1 dubbele kippenfilet, ½ ciabatta, 200 gr entremont of ander gruyère, laurier, tijm, rozemarijn, 1 dl room, 1 klontjeboter.
Sinterklaaskoeken
Ingrediënten : 500 gr bloem T45 of 00, 2 dl melk, 75 gr suiker, 1 ei, 1 dooier, 140 gr gesmolten koude boter, 25 gr gist, 8 gr zout, kaneel naar smaak.
- In de kom van de robot de bloem met de gist doen. Daarop de lauwe melk (28°) gieten, de suiker, kaneel en het ei.
5 minuten kneden op lage stand. Nu de boter en het zout bijvoegen en op iets vluggere stand ongeveer 4 à 5 minuten verder kneden.
Een bol vormen en 1 uur en 30 minuten laten rijzen.
De bol ontgassen. Met de deegrol uitrollen tot 2 cm.
Met de klaas of ster vormen uitsteken en op een bakmat of bakpapier leggen.
Nogmaals 1 uur laten rijzen.
De oven voorverwarmen op 180°.
De dooier aanlengen met 1 slp melk en daarmee de koeken met een zacht penseel en vooral niet te hard drukken inwrijven.
Bakken gedurende 20 minuten.
vrijdag 26 november 2021
Knolselderpuree.
Rog met knolselderpuree, spruitjes, hazelnootboter en kappertjes.
Ingrediënten 2 pers. : 2 roggevleugels of 1 grote, 250 gr gekuiste spruitjes, knolselderpuree, 1 slp kappertjes, 1 slp gehakte peterselie, 100 gr boter, peper, zout.
Griekse yoghurt en platte kaas met geroosterd havermout en vruchten.
Groentenhutsepot met groene kool.
Perentaart met mascarpone en speculoos.
Ingrediënten : 1 kant en klare bladerdeeg, 5 peren, 250 gr mascarpone, speculaaskruiden, 1 slp rietsuiker, 2 slp abrikozenconfituur
donderdag 25 november 2021
Toast met gerookte makreel, mozzarellabolletje en abrikozen confituur.
Gehaktballen gevuld met kriekjes en biersaus.
Ingrediënten voor 2 pers. : 400 gr gehakt, 2 dl bruin zoet bier of kriekbier, 10 tal blaadjes salie, 1 sjalot, 40 gr paneermeel, 1 ei, klontje boter, 1 bokaal ontpitte noordkrieken op sap 680 gr – uitgelekt 350 gr, 20 gr vanillebloem, scheutje water.
Panna cotta met chocolade.
Voor de garnering : 1 banaan, 2 mandarijnen, chocoladeschilfers, pistachenoten, 1 dl room.
Gehaktballetjes met kappertjessaus en bloemkool.
Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr gehakt (naar keuze), 3 ansjovisfilets, 2 slp kappertjes, 1 kleine ui, sap van ½ citroen, 1slp gehakte peterselie, 1 ei, 50 gr boter, 150 ml room, 1 slp paneermeel, 40 gr bloem, 7 dl groentenbouillon, 2 laurierbladen, 1 klp mosterd, peper, ½ bloemkool.
Gevulde champignons met bloedworst en appel.
Ingrediënten voor een 16 tal champignons : 200 gr bloedworst, 1 appel, ½ bussel lente-ui, 1 sjalot, 16 grote champignons, oregano.
woensdag 24 november 2021
Wildroomsoep met boschampignons.
Gratin van rode biet en spruiten
Ingrediënten voor 2 personen : 1 gekookte rode biet, 250 gr spruiten, 300 gr vastkokende aardappelen, 2 wortels, 1 teentje look, 1 rode ui, 1 sjalot, 1 klp gehakte salie, 1 slp fijngesneden bieslook, 2 dl room, 1 ei, 60 gr geraspte parmezaan, 30 gr geraspte cheddar, 1 klp bloem, olijfolie, peper en zout.
Pasta met gehakt, spinazie, bloemkool, kruidenkaas en mascarpone.
Ingrediënten voor 2 personen : 250 gr pasta (ik heb geroosterde pasta gebruikt maar penne of spirelli kan ook heel goed voor dit gerecht), 200 gr spinazie, 1/3 bloemkool, 150 gr kruidenkaas, 100 gr mascarpone, 1 sjalot, 2 slp gehakte peterselie, 1 dl room, 1 dl witte wijn, olijfolie, peper en zout.
Rundsgehakt met prei en groene kool.
Ingrediënten : 400 gr aardappelen, 1 ui, 1 teentje look, 1 klontje boter, 350 gr rundsgehakt, 1 preistengel, ¼ groene kool, 1 klp kerriepoeder, cayennepeper, 1 dl room, 1 dl melk, ½ klp selderijzout, 80 gr geraspte emmentaler.
Mosselen op z’n Spaans.
Banketbakkersroom (crème patissière).
Pastinaaksoep met gerookte forel.
Ingrediënten : 1,5 lt groentenbouillon, 4 kleine of 3 grote pastinaken, 1 ui, 2 stengels witte selder, 1 appel, 1 teentje look, 1 aardappel, laurier, tijm, peper, zout, ½ klp curry, klontje boter, 25 gr gerookte forelfilet per persoon, bladpeterselie.
dinsdag 23 november 2021
Wildbouillon.
Ingrediënten : 1 kg soepvlees van wild (ik heb hier gekozen voor schenkel van hert), 1 slp bloem, 2 ajuinen, 2 lt water, ¼ knolselder, 1 grote wortel, 1 teentje look, 4 jeneverbessen, 2 kruidnagels, tijm, laurier, rozemarijn, peper, zout, klontje boter.
De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten
-
Ingrediënten voor 8 rolletjes : 8 sneden gekookte ham, ½ bloemkool, 100 gr mascarpone, 1 klp gehakte rozemarijn, 60 gr geraspte emmentaler, ...
-
Ingrediënten : 2 plakken bladerdeeg, 2 dooiers+1 slp melk mengen om te doreren, 1 boon of amandel of popje Voor de patissière creme : 2 doo...
-
Ingrediënten voor 8 personen : kruimeldeeg , 5 dl melk, 2,5 dl room, 115 gr suiker, 100 gr dooiers , 50 gr maïzena. 1) Het kruimeldeeg ber...
-
Ingrediënten : 500 gr bloem T45 of 00, 2 dl melk, 75 gr suiker, 1 ei, 1 dooier, 140 gr gesmolten koude boter, 25 gr gist, 8 gr zout, kaneel...
-
Ingrediënten : 160 gr rijstgriesmeel, 1 lt melk, 4 eieren, 140 gr suiker, 125 gr rozijnen, schil van ½ citroen (enkel het geel), boter om sc...
-
Ingrediënten voor 4 personen : 8 witloof stronken, 8 sneetjes gerookt spek, 150 gr jonge spinazieblaadjes, 50 gr Brugse Blomme, klontje bote...
-
Ingrediënten : 300 gr kippenfilet, 4 sneden gekookte ham, 650 gr witloof, 1 slp olijfolie, klontje boter en boter om de vorm in te smeren, p...
-
Ingrediënten : 350 gr kippengehakt, gehaktkruiden , 1 ei, 1 slp paneermeel, 250 gr mascarpone, 60 gr gemalen emmentaler, 2 takjes dragon, 3...
-
Ingrediënten 6 stuks : 1 kg bloem (1 kg Frans krokant Aveve of T65 of Farine de tradition Française), hier heb ik een mengeling van 800 gr ...
-
Ingrediënten voor 5 hapjes : 3 grote broccoliroosjes, 5 scampi, currypoeder, 2 à 3 slp room, olijfolie, peper en zout, bladpeterselie. 1. D...