Koken is mijn passie. Recepten voor iedere dag maar ook voor feestdagen
dinsdag 4 januari 2022
Garnalen bisque.
Maaltijdsoep met runderstaart.
Driekoningentaart.
maandag 3 januari 2022
Appelcompote met Luikse siroop en veenbessen.
Ingrediënten : 1 kg appelen, 75 gedroogde veenbessen, 50 gr Luikse siroop, sap van ½ citroen.
Fricassee van gele raapjes en champignons.
Ingrediënten voor 4 personen : 1 bot gele raapjes, 250 gr champignons, klontje boter, 1 sjalot, 1 dl room, 1 slp gehakte peterselie.
Aardappelen “Boulangère”.
Ingrediënten voor 4 personen : 6 aardappelen, 3 rode uien, tijm, laurier, ½ lt kippenbouillon, klontje boter.
Tagliatelle met gerookte zalm en garnalen.
Ingrediënten voor 4 personen : 450 gr tagliatelle, 4 sneden gerookte zalm, 200 gr gepelde garnalen, 1 rode paprika, 1 courgette, 1 klp gerookte paprikapoeder, basilicum, 200 ml zure room.
Patrijs met madeirasaus.
Ingrediënten voor 2 pers. : 2 patrijzen, 4 aardappelen, 8 spruiten, 6 wortelen, 7 dl wildfond of bruine fond, 2 slp madeira, 1 sjalot, 1 takje rozemarijn, 2 takjes tijm, ¼ groene kool, boter, melk.
Mousselinesaus.
Bretoense holle oesters uit Cancale met prei en mousselinesaus.
Ingrediënten voor 12 oesters : 1 prei, 3 dooiers, ½ dl water, 150 gr boter, 1 dl room, 1 slp citroensap, peper, zout,
1) De buitenste bladeren van de prei verwijderen alsook het donkerste groen. De prei wassen en in fijne julienne snijden van 3 cm lang. De prei julienne 4 minuten zacht laten koken. Afgieten en spoelen met koud water. Laten uitlekken en met keukenpapier droogdeppen.
2) De oester openen, op kleine stukjes van de schaal en andere kleine onzuiverheden reinigen. Eerste sap weggieten. De oesters vormen een 2de sap.
Portobello met pancetta en kruidenkaas.
Ingrediënten voor 4 personen : 4 portobello’s, 1 doosje kruidenkaas van 175 gr, 1 slp gehakte peterselie, 1 rode spitspaprika, 4 sneden pancetta, 1 sjalot.
Ananasmousse met munt en aardbeien.
Ingrediënten voor 8 personen : 8 boudoirkoekjes, ½ ananas, 3 eieren, 120 gr suiker, ½ lt melk, 25 gr grofgehakte muntblaadjes,4 gelatineblaadjes van 3 gr, 125 gr mascarpone, enkele aardbeien, muntblaadjes om te garneren.
Gerookte zalm met garnalen, komkommer en avocado
Ingrediënten voor 4 personen : 1 kleine komkommer, 4 sneden gerookte zalm, 100 gr gepelde garnalen, 1 slp zure room, 1 slp gehakte dille, 1 avocado, sap van 1 limoen, 1 slp gehakte koriander, gedroogde chili.
1) De komkommer schillen. In de lengte in 2 snijden, zaadjes uithalen. De komkommer in fijne brunoise (kleine blokjes) snijden. In een doosje keukenpapier leggen en daarop de komkommer, bestrooien met zout. Al het overtollige sap zal nu uit de komkommer gaan. Wegzetten in de frigo.
zondag 2 januari 2022
Paella met kikkerbillen, paprika en champignons.
Ingrediënten 2 pers. : 200 gr paella rijst, 12 à 14 kikkerbillen, 100 gr gerookte spekblokjes, 1 rode paprika, 1 spl grof gesneden platte peterselie, 200 gr champignons, 0,750 lt kippenbouillon, 2 teentjes look, 1 sjalot, gerookte paprikapoeder, 1 gr saffraanpoeder, 1 dl witte wijn, 100 gr erwtjes, peper, zout.
zaterdag 1 januari 2022
Gevulde kapoen
Ingrediënten : 1 kapoen ongeveer 2,5 kg, witloof, groene boontjes, sneetjes spek, boschampignons, look, sjalot, boter, peper, zout, lardo, enkele sjalotten, wortel, laurier, tijm
Hertenkalffilet met aardappelwafel en veenbessen,
Aardappelwafel.
Ingrediënten 2 pers. : 400 gr aardappelen (bintjes), 1,25 dl water, 60 gr boter + klontje, 60 gr bloem, 2 eieren, peper, zout.
Noten-krenten brood.
Ingrediënten : 400 gr bloem met zaden en pitten, 100 gr oergranenbloem, 15 gr gist,125 gr rozijnen, 50 gr hazelnoten, 30 gr pompoenpitten, 10 gr zout, 1 klp honing, 1 slp olijfolie, 315 gr water.
Pasta met ham en knolseldersaus.
Ingrediënten 2 pers. : 300 gr gekookte ham, 500 gr netto knolselder, 3 dl groentenbouillon, 200 gr korte pasta, 1 dl room, 150 gr kruidenkaas, 2 slp gehakte platte peterselie, 1 teentje look, 150 gr geraspte emmentaler, olijfolie, zout, peper.
De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten
-
Ingrediënten voor 8 rolletjes : 8 sneden gekookte ham, ½ bloemkool, 100 gr mascarpone, 1 klp gehakte rozemarijn, 60 gr geraspte emmentaler, ...
-
Ingrediënten : 2 plakken bladerdeeg, 2 dooiers+1 slp melk mengen om te doreren, 1 boon of amandel of popje Voor de patissière creme : 2 doo...
-
Ingrediënten voor 8 personen : kruimeldeeg , 5 dl melk, 2,5 dl room, 115 gr suiker, 100 gr dooiers , 50 gr maïzena. 1) Het kruimeldeeg ber...
-
Ingrediënten : 500 gr bloem T45 of 00, 2 dl melk, 75 gr suiker, 1 ei, 1 dooier, 140 gr gesmolten koude boter, 25 gr gist, 8 gr zout, kaneel...
-
Ingrediënten : 160 gr rijstgriesmeel, 1 lt melk, 4 eieren, 140 gr suiker, 125 gr rozijnen, schil van ½ citroen (enkel het geel), boter om sc...
-
Ingrediënten voor 4 personen : 8 witloof stronken, 8 sneetjes gerookt spek, 150 gr jonge spinazieblaadjes, 50 gr Brugse Blomme, klontje bote...
-
Ingrediënten : 300 gr kippenfilet, 4 sneden gekookte ham, 650 gr witloof, 1 slp olijfolie, klontje boter en boter om de vorm in te smeren, p...
-
Ingrediënten : 350 gr kippengehakt, gehaktkruiden , 1 ei, 1 slp paneermeel, 250 gr mascarpone, 60 gr gemalen emmentaler, 2 takjes dragon, 3...
-
Ingrediënten 6 stuks : 1 kg bloem (1 kg Frans krokant Aveve of T65 of Farine de tradition Française), hier heb ik een mengeling van 800 gr ...
-
Ingrediënten voor 5 hapjes : 3 grote broccoliroosjes, 5 scampi, currypoeder, 2 à 3 slp room, olijfolie, peper en zout, bladpeterselie. 1. D...