donderdag 3 maart 2022

Eendenleverterrine, gekonfijte kwartel, en brioche met rozijnen

Ingrediënten 6 à 8 pers. : 500 gr eendenlever, 1,5 dl rode porto, 5 gr peper, 10 gr Himalayazout, ½ kwartel per pers., 350 gr eendenvet, 2 mango’s, 1 appel, 1 klp suiker, brioche met rozijnen.

Recept brioche met rozijnen : https://ladychefrita.blogspot.com/2022/02/brioche-met-rozijnen.html

    1. De eendenlever ontnerven en 24 uur marineren in de rode porto, zout en peper.
    2. Een terrinevorm bekleden met huishoudfolie en de eendenlever in de vorm schikken.  Heel goed aanduwen.  Huishoudfolie erboven vouwen.  Afdekken met aluminiumfolie.
    3. De terrine 20 à 25 minuten stomen op 70°.    De terrine moet 50 à 52° graden kerntemperatuur hebben, dan is ze klaar.
    4. Haal de terrine uit de oven en zet de bodem van de terrine onmiddellijk in ijskoud water.  Wanneer die afgekoeld is, uit het water nemen en in de ijskast plaatsen.



    5. Ongeveer 36 uren laten rusten voor het aansnijden.
    6. De mango en de appel schillen en in blokjes snijden.  In een pot doen met een scheutje water en de suiker.  Op zacht vuur laten gaar worden.  Met een stamper wat fijner maken.
    7. De filets en de billen van de kwartels halen.
    8. Eendenvet opwarmen en de billen er in leggen.  Op zacht vuur laten garen.  De filets kort aanbakken en na 10 minuten de filets bij de billetjes leggen en 15 à 20 minuten lagen garen.  Het vlees moet heel goed van de beentjes vallen.
    9. Dikke sneden van de brioche snijden.  Roosteren.
    10. Op een bord de brioche leggen met daarop een billetje en een filet van de kwartel.  Er naast een dikke snede eendenleverpastei.  Garneren met een beetje mangocompote.

woensdag 2 maart 2022

Parmentier met gehakt, raapjes, prei en champignons.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr gemengd gehakt, 250 gr champignons, 600 gr raapjes, 500 gr aardappelen, 2 preien, 1 ui, 120 gr boter, 3 slp panko, 2 slp tomatenpuree, 2 slp olijfolie, 3 takjes tijm, 2 blaadjes laurier, peper, zout.

1) De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
2) De raapjes schillen en in blokjes snijden van ½ cm.
3) De ui pellen en fijn snipperen.
4) De aardappelen schillen, in grote stukken snijden en koken.
5) De olijfolie verwarmen en de ui glazig stoven. Gehakt bijvoegen, verder laten stoven en het gehakt losroeren. Tomatenpuree bijvoegen en al roerend laten meebakken.

6) De prei bijvoegen alsook de champignons. Kruiden met tijm, laurier, peper en zout. Een scheutje water bijvoegen en 20 minuten laten sudderen op een laag vuur.

7) 40 gr boter smelten en de raapjes bijvoegen. De raapjes 15 minuten laten zacht stoven tot ze zacht zijn. Indien nodig beetje water bijvoegen. Kruiden met peper en zout.

8)De oven voorverwarmen op 180°. Een ovenvaste schotel inboteren.
9) Aardappelen afgieten. Pureren, 40 gr boter bijvoegen alsook de raapjes. Goed mengen. Indien nodig bijkruiden.
10) Het gehakt in de ovenschaal doen en bestrijken met de puree. Strooi er de panko over en leg er de rest van de boter in klontjes op. Ongeveer 25 minuten in de oven plaatsen. Indien nodig nog 2 minuten onder de grill.

Gerookte zalm met kruidenkaas en komkommer.

Ingrediënten voor 4 personen : 300 gr gesneden gerookte zalm, 175 gr kruidenkaas, 1 komkommer, ½ bussel postelein, ½ bussel bladpeterselie, 1 citroen, 1 groene appel.

1) De komkommer schillen en 12 dikke plakken snijden. De rest van de komkommer zonder de zaden in heel kleine blokjes snijden.
2) De appel schillen en in heel kleine blokjes snijden. Besprenkelen met citroen.

3) De bladpeterselie heel fijn snijden.
4) De kruidenkaas mengen met 1 slp komkommerblokjes en1 slp appelblokjes, en 1 slp bladpeterselie.
5) De sneetjes gerookte zalm op een filmfolie goed naast mekaar leggen, zelfs 2 mm overlappen. De kruidenkaas met behulp van een spuitzak op de zalm spuiten en mooie rolletjes maken door middel van de filmfolie . Goed aansluiten en de rolletjes aan de 2 uiteinden goed opspannen. Een paar uur in de frigo leggen.
6) Op een bord 3 plakken komkommer leggen. De rolletjes zalm versnijden en op ieder komkommer plakje een rolletje zalm leggen.
7) Garneren met postelein .

Varkensblanquette met knolselder en wortelen.

Ingrediënten : 400 gr varkensstoverij, klontje boter, ½ knolselder, 3 wortelen, 2 sjalotten, 4 dl groentenbouillon, 1 dl lichte room, laurier, tijm, rozemarijn, peterseliestengels, peper, zout.


   1. Spel de knolselder, schil en snij in blokjes.
    2. Schil de wortelen en snij in blokjes.
    3. Pel de sjalotten en snipper fijn.
    4. Maak een kruidentuiltje  met laurier, tijm, rozemarijn en peterseliestengels.
    5. Kruid het vlees met peper en zout.  



    6. Smelt in een gietijzeren pot klontje boter en bak het vlees aan alle kanten bruin.  Voeg de sjalot toe en laat even meekleuren.
    7. Warm de oven op 140°.
    8. Giet de bouillon bij het vlees en voeg het kruidentuiltje toe.  Breng aan de kook.
    9. Plaats de pot met deksel gedurende 1 uur in de oven.  Voeg na 20 minuten de knolselder en wortelen toe.
    10. Na 1 uur sudderen de pot uit de oven halen.  Kruidentuiltje verwijderen en room toevoegen. Dit 5 minuten zonder deksel zachtjes laten koken.  Indien gewenst kan men de saus indikken met beurre manié.

Lekker met aardappelpuree.

maandag 28 februari 2022

Scampi met farfalle en courgette.

Ingrediënten voor 2 personen : 250 gr farfalle, 150 gr erwtjes,1 dl witte wijn, 1 dl water, 1 courgette, 12 scampi, 1dl room, 1 slp olijfolie.

1) De farfalle koken zoals vermeld op de verpakking, afgieten en wat kookvocht bijhouden.

2) De courgette in spaghetti snijden.

3) De scampi pellen, darmkanaal uithalen en op keukenpapier droogdeppen. De pel 5 minuten laten koken met de wijn en het water. Kruiden met peper en zout. Afgieten en het vocht opvangen.



4) De olijfolie verwarmen en de courgette 5 minuten laten sudderen, de erwtjes bijvoegen, het vocht van de scampi schalen en de room en de gekookte farfalle bijdoen. Kruiden met peper en zout. 5 minuten goed laten doorkoken. Indien nodig nog wat kookvocht bijdoen van de farfalle.
5) Ondertussen de scampi bakken in olijfolie. Kruiden met peper en zout.
6) Opdienen in diep bord.

Knolselderroomsoep met rapen, zure room en parmezaan.

Ingrediënten : 1 lt kipbouillon, ½  knolselder, 4 rapen, 2 teentjes look, 1 wit van prei, 1 appel, 1 ajuin, 1 dl room, klontje boter, peper en zout, zure room, parmezaanschilfers, platte peterselie, gerookte forel (facultatief)

    1. Schil de rapen en snij in blokjes.
    2. Spoel de knolselder, schil en snij in blokjes.
    3. Pel de look en snipper fijn.
    4. Pel de ajuin en snij grof.
    5. Schil de appel en snij in blokjes.
    6. Spoel de prei en snij in ringen.
    7. Smelt een klontje boter en fruit de ajuin en de look. Voeg al de andere groenten bij en laat eventjes fruiten.  Giet er de bouillon bij en breng aan de kook.



    8. Laat verder 35 minuten zachtjes koken.  Kruid af met peper en zout.
    9. Mix de soep heel fijn en giet ze door de zeef.  Laat nog eventjes opkoken met de room.  Indien de soep te dik is kan men er nog wat bouillon bijgieten.
    10. Dien op in kommetjes met als garnituur een quenelle zure room, blaadjes peterselie, enkele parmezaanschilfers en facultatief enkele stukjes gerookte forel.

zaterdag 26 februari 2022

Eendenborstfilet met rode kool mousseline en gevulde appel.

Ingrediënten 4 pers. : 2 eendenborstfilets, 400 gr rode kool mousseline, 4 kleine appels, 4 klp veenbessen, 2 klp Chinese 5 kruiden, 1 sjalot, 1 kleine wortel, klontje boter, 3 dl bruine fond, peper, zout, beurre manié
Recept   Rode kool mousseline

    1. De sjalot pellen, fijn snijden.
    2. De wortel schillen en in fijne schijfjes snijden.
    3. Boter smelten, sjalot en wortel bruin bakken en blussen met de bruine fond.  Tot ¾ laten inkoken.  Zeven.  Opwarmen, kruiden met peper en zout in indien nodig de saus indikken met beurre manié.
    4. De oven warmen op 170°.




    5. De appeltjes spoelen, klokhuis verwijderen, wat citroensap over sprenkelen, een klontje boter opdoen en 30 minuten in de oven.  Misschien iets langer naargelang de grootte van de appelen.  De laatste minuten opvullen met de veenbessen.
    6. De eendenborstfilets in de pan op de velkant leggen zonder vetstof.  Laten bakken op deze zijde tot al het vet gesmolten is en er een mooi korstje is.  De filet omdraaien en 30 seconden bakken.  Juist genoeg dat het bruin ziet.  Terug op de velkant leggen en verder afbakken inde oven tot gewenste bakwijze.  Rosé zal 3 a 4 minuten volstaan.
    7. Lekker met gebakken rozemarijn aardappeltjes.

vrijdag 25 februari 2022

Madeleine koekjes met chocolade.

 Ingrediënten : 135 gr gesmolten koude boter, 3 eieren, 100 gr suiker, 150 gr bloem, 7 gr bakpoeder, 1 klp vanille-extract, 75 gr chocolade.


    1. Doe de suiker in de kom van de keukenrobot.  Klop er 1 per 1 de eieren door tot het beslag bleek ziet.  
    2. Giet de boter en het vanille-extract erbij en voeg het snuifje zout toe. Al kloppend mengen.
    3. Doe er de gezeefde bloem en bakpoeder bij.  Mengen tot een glad deeg.




    4. Vul de spuitzak met het deeg.  Leg de spuitzak gedurende minstens 1 uur in de koelkast.
    5. Verwarm de oven op 200 °.
    6. Smelt de chocolade en wrijf de vormpjes in.  Laat de chocolade opstijven.
    7. Vul de vormpjes voor 2/3 met deeg.




    8. De madeleines bakken gedurende 12 à 15 minuten.
    9. Uit de oven nemen en wachten tot de chocolade opgesteven is.  Nu uit de vormpjes nemen.

donderdag 24 februari 2022

Tartaar van tomaten en gemarineerde ansjovis.

Ingrediënten voor 4 personen : 2 tomaten, 12 ansjovisfilets, 5 zwarte en 5 groene olijven, 1slp olijfolie, 1 slp balsamicoazijn, basilicum, 1 slp guacamole.

1) De tomaten pellen, in 4 snijden, zaadjes uithalen, en in brunoise (kleine blokjes) snijden.

2) De olijven in heel kleine stukjes snijden.

3) De tomaten, olijven, olie, azijn en peper vermengen. Enkele uren laten marineren.



4) De tomaten op een bordje schikken, daar op de ansjovisfilets en garneren met guacamole en basilicum.

Gevulde paprika’s met kip en bulgur

Ingrediënten 2 pers. : 350 gr kippenfilet, 2 rode paprika’s, 1 ui, 130 gr Bosto bulgur, 70 gr geraspte emmentaler, olijfolie, 1 teentje look, peper, zout, kippenkruiden, 1 blik tomatenstukjes, 1 dl witte wijn, 1 slp oregano.

    1. Oven warmen op 180°.
    2. Spoel en snij de paprika’s in 2.  Verwijder de zaadlijsten en zaadjes.  Leg de halve paprika’s in een ingevette ovenschotel.  Kruid met peper en zout.  Besprenkel met olijfolie.  Plaats de schotel 30 minuten in de oven.
    3. Kook de bulgur zoals vermeld op de verpakking.  Giet af en hou wat kookvocht bij.



    4. Verwijder het vel van de kippenfilet en snij in kleine stukjes.  Kruid met de kippenkruiden en peper.
    5. Verwarm een scheut olijfolie.  Bad de kippenblokjes aan alle kanten bruin.  Haal ze uit de pan.
    6. Pel de ui en snij in blokjes.
    7. Pel de look en snipper fijn.
    8. Bak de ui en look in dezelfde pan van de kip.  Indien nodig wat olijfolie toevoegen.  Voeg het blik tomaten toe en giet de witte wijn erbij.  Kruid met oregano.  Laat dit een paar minuten sudderen.
    9. Voeg nu de kip en bulgur bij.  Goed mengen.  Indien nodig wat kookvocht bijgieten.  Op smaak brengen met peper en zout.
    10. De paprika’s opvullen met de kippenmengeling.
    11. Bestrooi met emmentaler en giet er een scheutje olijfolie op.
    12. Plaats 15 minuten in de oven op stand circulatiegrill.

woensdag 23 februari 2022

Broodgebak met worst.

Ingrediënten : 500 gr bloem voor pistolets (bloem met veel eiwitten), 25 gr gist, 300 gr ijskoud water, 20 gr smout of boter, 8 gr zout, 500 gr varkensworst (vel verwijderen)

1. Doe in de mengkom van de robot de bloem, de gist, het water, smout of boter en zout. Kneden tot men een mooi, homogeen deeg heeft gedurende 8 à 10 minuten.
2. Een bol vormen en afgedekt 30 minuten laten rijzen.
3. Op een bebloemd werkvlak het deeg ontgassen en plooien van links naar recht en van onder naar boven. Men plooit tot de helft en doet er de andere zijde boven op.



4. Rol het deeg uit tot een cirkel van 24 cm.
5. Beboter een springvorm van 24 cm en plaats er het deeg in.  Snij de worsten op 10 cm ongeveer en duw ze volledig in het deeg.  
6. Laat dit in uur rijzen.
7. De oven verwarmen op 205°.
8. Het broodgebak gedurende 25 à 30 minuten bakken met stoom.  
9. Warm serveren met een tomatenslaatje.

dinsdag 22 februari 2022

Crème brûlée met vlierbloesemsiroop.

Ingrediënten : 5 dooiers, 3 dl room, 1,5 dl siroop van vlierbloesem, 0,5 dl melk, 25 gr suiker, 2 slp bruine suiker gemengd met 1 slp suiker. 1 klp  vanille-extract.

    1. De gemengde bruine suiker eventjes mixen in de blender.
    2. De dooiers mengen met de room, de vlierbloesemsiroop, de melk, het vanille-extract en de 25 gr suiker.  Dit minimum 12 uur in de koelkast laten rijpen.
    3. De oven warmen op 95°.
    4. De appareil in 4 schaaltjes verdelen.  De schaaltjes met huishoudfolie bedekken. De folie mag de crème niet raken.
    5. De schaaltjes 45 minuten in de oven plaatsen met stoom op 95°.
    6. De folie verwijderen en laten afkoelen.
    7. De crème brulée bestrooien met de mengeling van bruine suiker en de suiker branden.


    8. Garneren met partjes bloedappelsien, granaatappelpitten en crumble van amaretti koekjes (facultatief)

Siroop van vlierbloesems.

Ingrediënten : een grote hoeveelheid vlierbloesemschermen, 3 à 4 bio citroenen volgens de grootte van de citroenen, water, suiker.

1) Vlierbloesemschermen plukken, liefst in de wijde natuur niet langs banen waar auto’s voorbijrijden.

2) Een emmer vullen met water en zout in oplossen. De bladeren van de schermen verwijderen. Iedere bloem voorzichtig in het zoutwater dompelen en een beetje uitschudden (om de eventuele insekten er uit te halen). De steeltjes afsnijden.

3) De citroenen wassen en in schijfjes snijden.

4) In een grote pot afwisselend vlierbloesemschermen en citroenschijfjes schikken. Giet er water op totdat het geheel juist onder staat. Deksel op de pot en minimum 24 uur in de frigo. Maximum 3 dagen.



5) Het mengsel door een vergiet doen, beetje aandrukken. Nu door een zeef gieten en indien nodig door een zeefdoek doen.

6) Het vocht afmeten en per liter vocht 1 kg suiker bijdoen.

7) Verwarmen tot aan het kookpunt en roeren tot de suiker helemaal opgelost is. Indien nodig afschuimen.



8)De goed schone potten of flessen uitspoelen met warm water, boordevol vullen met de siroop en goed sluiten.


maandag 21 februari 2022

Quiche met gehakt, tomaten en groene bonen.

Ingrediënten : voor het deeg : 230 gr bloem T45, 125 gr malse boter, 1 ei, ½ klp zout, ½ klp olie, 
Voor het beslag : 4 eieren, 2 dl melk, 2 dl room, 250 gr gehakt, 200 gr groene bonen, 2 tomaten, 1 ui, oregano, peper, zout.


   1. Voor het deeg : Meng het ei, olie, zout en boter met de K haak in de robot, Doe de ½ van de bloem erbij en kneed eventjes langzaam, doe er nu de rest van de bloem bij en kneed iets sneller tot het deeg een bol vormt. Doe het deeg in huishoudfolie en laat het een uurtje in de frigo rusten. 



    2. Oven warmen op 180°.
    3. Rol het deeg uit. Leg een blad bakpapier in de bakvorm, leg daarop het deeg en bak deze blind gedurende 20 minuten op 180°.  Laat het deeg afkoelen.
    4. Pel en snipper de ui.
    5. Bak het gehakt rul met de ui.  Kruid met peper, zout en oregano.
    6. Spoel de groene bonen, verwijder de uiteinden en kook ze 8 à 9 minuten.  Spoel direct onder koud water en laat uitlekken.  Meng met het gehakt.

    7. Pel de tomaten en snij in dikke plakken.  Bak ze kort aan in olijfolie.  Leg ze even op keukenpapier.
    8. Klop de eieren met de room en de melk.  Kruid met peper en zout.
    9. Doe in de voorgebakken taartvorm het gehakt, daarop de tomaten.  Giet het eimengsel er over.
    10. Plaats 40 à 45 minuten in de oven.

zondag 20 februari 2022

Appeltjes in de oven met hazelnoot.

 Ingrediënten : 2 appelen, 30 gr boter, 10 hazelnoten, 1 klp rietsuiker.



    1. De appelen wassen, klokhuis uithalen.
    2. De hazelnoten in de blender mixen met de zachte boter en de suiker.
    3. De oven warmen op 170°.
    4. De appelen opvullen met het botermengsel.
    5. Gedurende 25 à 35 minuten in de oven plaatsen.
    6. Opdienen in een diep bord.



zaterdag 19 februari 2022

Rundsstoverij met champignons en wortelen.

Ingrediënten 2 pers. : 450 gr rundsstoverij, 250 gr champignons, 2 grote wortelen, 1 handvol zilveruitjes, 2 takjes tijm, 1 blad laurier, 1 takje rozemarijn, 5 jeneverbessen, 3 dl rode wijn, 6 speculooskoekjes, 100 gr gerookt spek, zout, peper, boter



    1. De champignons borstelen en in stukken snijden.
    2. De wortelen schillen en in schijfjes snijden.
    3. De tijm, laurier en rozemarijn spoelen en met keukentouw samenbinden.


    4. Wat boter smelten in een gietijzeren pot en het vlees  aan alle kanten bruin kleuren.  Kruiden met peper en zout.  Uit de pot nemen en in dezelfde pot het gerookt spek kleuren met de zilveruitjes.  Na enkele minuten de wortelen toevoegen en een paar minuten laten bakken.
    5. De oven verwarmen op 140°.
    6. Het vlees terug in de pot doen.  De rode wijn bijgieten en water bijgieten tot het vlees onder staat.  Het kruidentuiltje en de jeneverbessen bijvoegen.  Bedekken met de koekjes.  Aan de kook brengen en dan 1 uur in de oven plaatsen met deksel.
    7. Nu de champignons bij het vlees doen.  Alles goed omroeren en nogmaals 1 uur in de oven plaatsen zonder deksel.
    8. Lekker met gekookte aardappelen.

vrijdag 18 februari 2022

Skrei met mosselen en mosselsaus.

Ingrediënten voor 4 personen : 4 skreihaasjes van 160 gr, 1 kg mosselen goudmerk, 1 ui, 2 stengels groene selder, klontje boter, scheutje olijfolie, peper, zout.
Voor de saus : 2 dl mosselsap, 1 dl witte wijn, 1 dl room, kurkuma, kerrie, peper, zout.
Bijgerechten : stoemp van paksoi, spruitjes

    1. De mosselen reinigen.
    2. Ui pellen en in fijne reepjes snijden.  De selder spoelen en in stukken snijden.
    3. De ui en selder verdelen over de mosselen.  Kruiden met peper en zout en wat water toevoegen.  De mosselen stomen, Van zodra de mosselen opengaan uit de oven halen.  1 schelp verwijderen van de mossel.

    4. De skrei kruiden met peper en zout.  Aan 1 kant op hevig vuur bakken tot de onderkant goed gebakken is tot ongeveer in de helft van het skreihaasje.  De vis moet nog glazig zin.  De bovenkant met een brander verder afbakken tot een gebrand effect.  Warm houden.
    5. Het mosselsap met de witte wijn inkoken tot 2/3.  Room bijvoegen en verder inkoken tot gewenste dikte.  Kruiden met peper, zout, kurkuma en kerrie.

    6. In het midden van het bord wat stoemp doen.  Daarop de skrei en errond de mosselen schikken.  Wat saus napperen.  Nog enkele spruitjes bij serveren.

donderdag 17 februari 2022

Kippengehakt met broccoli, feta en kikkererwten.

Ingrediënten 2 pers. : 200 gr kippengehakt, 1 teentje look, 1 broccoli, 150 gr  feta, 1 ui, 150 gr volkoren rijst, 1 klein blik kikkererwten, 1 blik tomatenstukjes,  komijnzaadjes naar smaak, olijfolie, peper, zout

   1. Kook de rijst zoals vermeld op de verpakking.  In een zeef laten uitlekken en een beetje kookvocht opvangen.
    2. Verdeel de broccoli in roosjes,spoel ze en stoom gaar.  Direct onder koud water houden.
    3. Pel en snipper de look en de ajuin.
    4. Verwarm een scheutje olijfolie in een sauteerpan en fruit de ui en look.  Voeg het gehakt bij en bak rul. Kruid met de komijn, zout en peper.  


    5. Doe er nu de uitgelekte kikkererwten bij en de tomatenstukjes alsook de rijst.  Goed mengen.  Indien nodig wat kookvocht bijgieten.
    6. Verwarm de oven op 180°.
    7. Verkruimel de feta.
    8. Verdeel de broccoli roosjes er over en strooi er de feta op.  Druppel er nog wat olijfolie op.
    9. Zet ongeveer 20 minuten in de oven.

woensdag 16 februari 2022

Mayonaise met de handmixer

Ingrediënten : 2 eieren, 1 slp water, 1 klp mosterd, 3,5 dl koolzaad- of zonnebloemolie, citroensap, zout, peper.


1. In een hoge smalle beker de 2 volledige eieren doen met het water, de mosterd, zout, peper en de olie.

2. Zet de staafmixer in de beker tot op de bodem en op maximale snelheid beginnen mixen. Wanneer de eieren volledig gemixt zijn langzaam de mixer naar boven heffen tot al de olie is gemengd en men een mooie homogene mayonaise heeft. 3. Proeven, citroensap bijvoegen en indien nodig bijkruiden met peper en zout. Nog eventjes alles goed mixen.

Brioche met rozijnen.

Ingrediënten : 500 gr bloem OO of T45, 2 dl melk, 70 gr suiker, 140 gr koude gesmolten boter, 25 gr gist, 8 gr zout, 1 ei, 1 klp oranjebloesemwater of vanille aroma, 125 gr rozijnen.
Om te doreren : 1 dooier en een beetje melk.
1 broodbakvorm van 32 cm

https://studio.youtube.com/video/GjBRT6zqAGE/edit

    1. Rozijnen in water weken.
    2. Melk opwarmen tot 37° en de gist in de melk oplossen.
    3. Al de ingrediënten toevoegen uitgenomen de boter. Als laatste het zout toevoegen.  5 minuten kneden in de keukenrobot.
    4. Giet de gesmolten boter bij en kneed nogmaals 5 minuten.
    5. Vorm een bol met het deeg en laat 1,5 uur rijzen.

 6. Ontgas het deeg en meng met de uitgelekte en licht bebloemde rozijnen 
    7. Verdeel in 8 gelijke bollen.
    8. Leg in het bakblik en laat 1 uur rijzen.
    9. Wrijf het deeg in met het dooier/melk mengsel.
    10. Warm de oven op 180°.
    11. Bak de brioche gedurende 35 à 40 minuten.



maandag 14 februari 2022

Financier hart, chocolade en frambozen.

Ingrediënten voor 4 stuks :

Financier : 65 gr amandelpoeder, 105 gr poedersuiker, ½ vanillestok, 45 gr patisseriebloem, 85 gr eiwit, 70 gr boter, snuifje zout,
Chocoladeganache : 150 gr room, 50 gr donkere chocolade
Voor de garnering : chocoladeschilfers, frambozen, roze smarties



1. Ganache : ½ van de room aan het kookpunt brengen.
2. De chocolade smelten en de warme room in 3 keer op de chocolade gieten. Nu de koude room al roerend bijgieten. Goed glad mengen. Met huishoudfolie afdekken en een 4 tal uur in de frigo plaatsen.
3. Financier : de boter laten kleuren tot hazelnooboter. Zeven.



4. De oven verwarmen op 185°.
5. In de kom van de robot de bloem, de poedersuiker, amandelpoeder, het vanillemerg, het zout doen. Met de K-haak mengen en het eiwit en daarna de boter al mengend bijgieten.
6. De vormen beboteren en bebloemen.
7. Het beslag in de vormen verdelen en 18 à 20 minuten bakken.
8. Uit de oven nemen en op een koele plaats zetten. Niet in de koelkast. Financiers houden daar niet van.
9. De ganache uit de koelkast halen en in de robot opkloppen zoals slagroom.
10. De financier hartjes garneren met de ganache, frambozen, smarties en schilfers.

zondag 13 februari 2022

Mousseline van rode kool.

Ingrediënten : 800 grs bereide rode kool (eventueel kan men ook een bokaal rode kool nemen) , 2 kleine bananen, 2 slp rode bessengelei, 1 dl rode wijn, 1 sinaasappel.


1) De rode kool verwarmen tot aan het kookpunt.
2) De bananen versnijden in fijne rondellen.
3) De sinaasappel uitpersen.
4) De bananen, rode bessengelei, rode wijn en sinaasappelsap bij de rode kool doen en alles fijn mixen.

Valentijnshapje

Ingrediënten 2 pers. : 4 slp vol au vent , 100 gr beukenzwammen, 2 kwarteleitjes, aspergescheuten (facultatief).



    1. Vol au vent bereiden.

    2. De kwarteleitjes 5 minuten koken.  In ijskoud water afkoelen en pellen.  In 2 snijden.

    3. Beukenzwammen bakken in schuimende boter.  Kruiden met peper en zout.

    4. In een kommetje wat vol au vent doen.  Daarop de beukenzwammen en het kwarteleitje schikken.

    5. Garneren met de aspergescheuten.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Fazant met oesterzwammen, groene kool en madeira saus.