Koken is mijn passie. Recepten voor iedere dag maar ook voor feestdagen
zaterdag 19 maart 2022
Risotto met knolselder en chorizo
vrijdag 18 maart 2022
Rode poon met zuurkool en witte wijn saus.
Ingrediënten 2 pers. : 350 gr rode poonfilet, olijfolie, peper, zout, 400 gr bereide zuurkool, 1 sjalot, 100 gr koude boter, 2 dl witte wijn, 2 dl visfumet, 2 dl room, citroensap.
Zuurkool
2) Het Breydel spek in reepjes snijden.
3) De reuzel smelten. De ajuin zacht stoven met het Breydel spek zonder kleuren.
Lekker met varkensvlees, maar ook met gevogelte en vis.
Vongole met linguine en lichte kerriesaus.
Ingrediënten voor 2 personen : 500 gr vongole , 225gr linguine, 1 sjalot, 1 preiwit, 1 stengel witte selder, 4 lente-ui, ½ courgette, 2 tomaten, 125 gr champignons, 2 slp grofgehakte bladpeterselie, ½ bussel koriander, 2 dl zure room, 1 dl witte wijn, kerrie, zout, peper, olijfolie.
donderdag 17 maart 2022
Varkensgebraad met prei en Maredsous kaas.
Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr gebraad uit de hesp, 6 à 8 sneetjes maredsous kaas, 3 stuks wit van prei, boter, peper en zout.
1) Was de prei en snij ze in stukken van ongeveer 4 cm lengte. Laat de stukken prei in gezouten kokend water ongeveer 8 minuten koken. Afgieten en afspoelen onder koud water.
4) Ovenschotel bestrijken met boter. In de schotel dakpansgewijs met afwisselend plakje gebraad, plakje kaas, 1 stuk prei in 2 gesneden in de lengte, plakje kaas enz… doen. Kruiden met peper en zout en beleggen met klontjes boter.
woensdag 16 maart 2022
Bladerdeeggebakje met appels.
Ingrediënten voor 2 gebakjes : 2 ronde bladerdeeg bodems van ongeveer 14 cm, 1 grote appel of 2 kleine, bruine suiker, boter, citroen, 2 bolletjes vanille-ijs, caramelsaus.
dinsdag 15 maart 2022
Kippenfilet met spek en mozzarella met ratatouille.
maandag 14 maart 2022
Tortilla met spek, prei en champignons.
Ingrediënten voor 2 personen : 3 kleine aardappelen, 100 gr champignons, 1 preiwit, 1 slp gehakte peterselie, 4 eieren, 100 gr geraspte emmentaler, boter, peper en zout.
zondag 13 maart 2022
Couscous met pancetta, zongedroogde tomaat en kwartelei.
Ingrediënten voor 4 aperitiefhapjes : 50 gr couscous, 0,6dl kippenbouillon, 3 zongedroogde tomaten, 4 kwarteleieren, 4 sneden pancetta, basilicum, olijfolie.
zaterdag 12 maart 2022
Citroencake.
Ingrediënten : 200 gr zelfrijzende bloem, 7 gr bakpoeder, 175 gr suiker, 4 eieren, 1,5 dl zure room, zeste van 1 citroen, 4 slp vers citroensap, 120 gr gesmolten boter of 1,5 dl zonnebloemolie.
vrijdag 11 maart 2022
Croque-monsieur met chorizo en mozzarella.
Ingrediënten voor 2 croque-monsieurs : 4 sneden bruin brood, 125 gr mozzarella, olie met basilicum parfum of gewone olijfolie, 4 kerstomaten, 2 grote champignons, 4 sneden chorizo, basilicum.
donderdag 10 maart 2022
Stoemp met witte kool en emmentaler.
Ingrediënten voor 4pers. : 750 gr geschilde aardappelen, ½ witte kool, 50 gr boter, peper, zout, nootmuskaat, 80 gr gemalen emmentaler, 20 cl zure room, 1 slp paneermeel.
woensdag 9 maart 2022
Financier cake met confituur.
Ingrediënten : 80 gr bloem type 45, 125 gr amandelpoeder, 150 gr griessuiker, 175 gr eiwit, 200 gr boter, 4 slp confituur.
1. De boter smelten tot hazelnootboter. Door een ultrafijne zeef gieten.
2. Oven warmen op 180°.
3. De bloem zeven in de kom van de robot. Al de ingrediënten, uitgezonderd de boter, bijvoegen en mengen. Als alles goed gemengd is, beetje bij beetje de boter bijgieten al mengend.
5. 30 à 35 minuten in de oven bakken.
6. De financier cake uit de oven nemen, ontvormen en laten afkoelen op een rooster.
dinsdag 8 maart 2022
Varkens Côte à l’os met béarnaise saus en bloemkool.
Voor de Béarnaise saus : ½ dl water, ½ dl witte wijn, ½ dl dragonazijn, 3 sjalotten, 10 peperbollen, tijm, 250 gr boter, 3 eieren, peper, zout, ½ citroen, 3 takjes dragon
1. De gastrique maken. Pel en snipper de sjalot fijn. Breng het water, de witte wijn en de dragonazijn aan de kook met de sjalot. Voeg de peperbollen en de tijm toe. Laat 1/3 inkoken.
2. Verdeel de bloemkool in roosjes, spoel en stoom gaar.
3. De blaadjes van de dragontakjes verwijderen en fijn snipperen.
4. De grillade verwarmen.
5. De oven verwarmen op 140°.
6. 250 gr boter smelten en klaren, dit wil zeggen al de witte vlokjes weghalen.
7. Eieren scheiden. We gebruiken enkel de dooiers.
8. Meng de dooiers met 1 dopje gastrique en klop dit schuimig op laag vuur. Het potje nu en dan wegnemen van de vlam en blijven kloppen tot een mooie gebonden saus.
9. Giet de geklaarde boter nu beetje bij beetje bij de saus al kloppend tot een luchtige saus. Citroensap bijvoegen alsook peper en zout. Indien nodig kan men er ook nog wat gastrique bijvoegen.
10. Dragon onder de saus roeren.
11. De côte a l’os inwrijven met olijfolie. Quadrilleren op de grill. Kruiden met peper en zout. Verder bakken in de oven gedurende 10 minuten.
12. De côte à l’os in dikke sneden snijden.
13. Het vlees met de bloemkool op een bord schikken en wat saus op de bloemkool doen.
maandag 7 maart 2022
Kabeljauw met in bouillon gestoofde slaharten.
Ingrediënten : 350 gr kabeljauwhaasje, 1 klp panko, 4 slaharten, olijfolie, 50 gr boter in blokjes, 2 dl groentenbouillon, enkele takjes tijm
Voor de kruidenboter : 75 gr malse boter, enkele blaadjes salie, 1 slp geraspte parmezaan.
1. De kruidenboter bereiden : al de ingrediënten in de blender mixen tot een gladde gemengde boter. In alu folie wikkelen en een rolletje vormen. In de frigo leggen.
2. De slaharten in de lengte in 2 snijden. Spoelen en droog deppen.
3. Olijfolie verhitten en de slaharten op de snijkant in de pan leggen. Kruiden met peper en zout. 2 minuten bakken zodanig dat de snijvlakte mooi bruin is.
4. De oven verwarmen op 180°.
5. De boter blokjes op de slaharten verdelen en de bouillon bijgieten. Tijm bijvoegen en gedurende 20 minuten in de oven plaatsen.
6. De kabeljauw in een met olijfolie ingewreven schotel leggen. Kruiden met peper en zout. De kruidenboter er over verdelen. Bestrooien met de panko en na 10 minuten bij de slaharten in de oven doen.
7. De kabeljauw op een bord schikken met de slaharten. Wat jus van de slaharten verdelen over het bord.
Lekker met aardappelpuree.
zondag 6 maart 2022
Conchiglioni met kippengehakt, champignons en rode paprika.
Recept bechamel : https://ladychefrita.blogspot.com/2021/12/traditionele-lasagne-met-ham.html
1. Bechamel saus maken.
2. De ui pellen en fijn snijden.
3. De look pellen en fijn snipperen.
4. Tuiltje maken met de oregano en de tijm.
5. De champignons borstelen en in kleine blokjes snijden.
6. De rode paprika schillen en in blokjes snijden.
7. Olijfolie warmen en de ui en look fruiten gedurende een paar minuten. Het kippengehakt bijvoegen en rul bakken. De champignons, paprika en tomatenpuree bij het gehakt doen en eventjes laten meebakken. Kruiden met peper en zout.
8. Het blik tomatenstukjes en de bouillon bijgieten en 35 minuten zachtjes laten pruttelen.
9. Kook de conchigliani zoals vermeld op de verpakking. Laat ze echter 2 minuten minder lang koken, ze garen verder in de oven.
10. Uitlekken en eventjes laten afkoelen.
11. Doe in een ovenschotel een dun laagje van de vulling. Schep de rest van de vulling in de schelpen en zet ze rechtop in de schotel.
12. Verwarm de oven op 180°.
zaterdag 5 maart 2022
Kalfstong met bloemkool en dragon.
1) De kalfstong enkele uren in licht gezouten water leggen.
2) De kalfstong in een grote pot met licht gezouten koud water opzetten. Regelmatig afschuimen. Ongeveer 1 uur zachtjes laten koken.
3) Ondertussen de groenten voor de bouillon klaarmaken. De ajuin pellen, de wortels schillen. De prei en de selder wassen en alles in stukken snijden.
4) De groenten, tijm, laurier en kruidnagel bij de kalfstong doen. Kruiden met peper en zout. Nog ongeveer 1uur zachtjes laten koken.
5) De bloemkool in roosjes verdelen, wassen en gaar laten worden in gezouten water. Afgieten en warm houden.
6) De kalfstong uit de bouillon nemen en pellen. De bouillon zeven.
7) 1 lt bouillon nemen voor de saus.
8)De kalfstong warm houden in de overblijvende bouillon.
9) Voor de saus de boter laten smelten, bloem bijvoegen en eventjes laten meebakken, dan al roerend het kookvocht bijdoen. Nu 1 à 2slp dragonazijn, de room, de kappertjes en de gehakte dragon bijdoen. Bijkruiden met peper en zout.
10) De kalfstong versnijden in mooie sneetjes.
11) Alles mooi op een bord schikken en serveren met de bloemkool en de aardappelpuree.
donderdag 3 maart 2022
Aardappel lasagne met ham, broccoli en peterseliewortel.
Ingrëdienten 4 personen : 8 aardappelen, 2 grote peterseliewortels, 1 broccoli, 8 sneden gekookte ham, 150 gr gorgonzola, 3 takjes rozemarijn, 50 gr bloem, 60 gr boter, 4 dl melk, 4 dl groentenbouillon, 2 slp geraspte parmezaan.
De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten
-
Ingrediënten voor 8 rolletjes : 8 sneden gekookte ham, ½ bloemkool, 100 gr mascarpone, 1 klp gehakte rozemarijn, 60 gr geraspte emmentaler, ...
-
Ingrediënten : 2 plakken bladerdeeg, 2 dooiers+1 slp melk mengen om te doreren, 1 boon of amandel of popje Voor de patissière creme : 2 doo...
-
Ingrediënten voor 8 personen : kruimeldeeg , 5 dl melk, 2,5 dl room, 115 gr suiker, 100 gr dooiers , 50 gr maïzena. 1) Het kruimeldeeg ber...
-
Ingrediënten : 500 gr bloem T45 of 00, 2 dl melk, 75 gr suiker, 1 ei, 1 dooier, 140 gr gesmolten koude boter, 25 gr gist, 8 gr zout, kaneel...
-
Ingrediënten : 160 gr rijstgriesmeel, 1 lt melk, 4 eieren, 140 gr suiker, 125 gr rozijnen, schil van ½ citroen (enkel het geel), boter om sc...
-
Ingrediënten voor 4 personen : 8 witloof stronken, 8 sneetjes gerookt spek, 150 gr jonge spinazieblaadjes, 50 gr Brugse Blomme, klontje bote...
-
Ingrediënten : 300 gr kippenfilet, 4 sneden gekookte ham, 650 gr witloof, 1 slp olijfolie, klontje boter en boter om de vorm in te smeren, p...
-
Ingrediënten : 350 gr kippengehakt, gehaktkruiden , 1 ei, 1 slp paneermeel, 250 gr mascarpone, 60 gr gemalen emmentaler, 2 takjes dragon, 3...
-
Ingrediënten 6 stuks : 1 kg bloem (1 kg Frans krokant Aveve of T65 of Farine de tradition Française), hier heb ik een mengeling van 800 gr ...
-
Ingrediënten voor 5 hapjes : 3 grote broccoliroosjes, 5 scampi, currypoeder, 2 à 3 slp room, olijfolie, peper en zout, bladpeterselie. 1. D...