maandag 21 maart 2022

Aardappelsalade met gerookte zalm en sprot

Ingrediënten 2 pers. : 300 gr vastkokende aardappelen, 4 sneden gerookte zalm, 12 sprotjes, 2 eieren, 1 rode ui, 3 tomaten, 1 appel, 1 handvol gereinigde sla, 10 olijven, yogonaise (helft mayonaise – helft yoghurt), handvol platte peterselie.

1) De aardappelen schillen, in stukjes snijden en koken. Laten afkoelen.
2) De eieren koken gedurende 9 minuten en direct in koud water laten afkoelen. Pellen en in 4 snijden.
3) De tomaten monderen , pellen en in partjes snijden.
4) De rode ui pellen en in dunne reepjes snijden.
5) De appel schillen, klokhuis verwijderen en in fijne staafjes snijden.


6) De peterselie spoelen en fijn snijden.
7) De sprot fileren.
8) De aardappelen mengen met de peterselie, ui, de olijven en de appel. Vermengen met wat yogonaise.
9) In een diepe schotel de salade doen, daarop de aardappelsalade schikken en garneren met de tomaten, eieren, gerookte zalm, gerookte sprot en olijven.
10) Serveren met wat yogonaise apart.

zondag 20 maart 2022

Kalfsschenkel met courgette, wortel en fettuccine.

Ingrediënten 2 pers. : 2 kalfsschenkels, 3 wortels, 2 courgette, 1 rode ui, 1 teentje look, 1 dl groentenbouillon, 4 dl gezeefde tomaten, 3 stengels witte selder, enkele takjes tijm, oregano en rozemarijn, 200 gr fettuccine, olijfolie, peper, zout.



1. De wortelen schillen en in kleine blokjes snijden.
2. De courgette spoelen en in de lengte in 2 snijden. Zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.
3. De witte selder spoelen, dikke draden verwijderen en in blokjes snijden.
4. De rode ui en de look pellen en fijn snipperen.
5. De tijm, rozemarijn en oregano spoelen en met keukentouw samen binden.
6. De fettuccine koken zoals vermeld op de verpakking.



7. De oven warmen op 155° met stoom.
8. Olijfolie warmen in de sauteuse en de kalfsschenkels aan beide kanten bruin kleuren. Kruiden met peper en zout.
9. Het vlees uit de sauteuse nemen, Een beetje olijfolie in dezelfde sauteuse gieten en de ajuin en look aanbakken gedurende enkele minuten. De wortel, paprika, selder en courgette bijdoen en eventjes laten sudderen. Blussen met de bouillon. De gezeefde tomaten en het kruidentuiltje bijdoen. Aan de kook brengen en het vlees erbij leggen.
10. In de oven plaatsen en gedurende 50 à 70 minuten laten garen naargelang de dikte van de schenkels.
11. Wat fettuccine in het midden van het bord schikken. Daarop de kalfsschenkel met wat saus.

Steak met champignons/paprika saus.

Ingrediënten 2 personen : 2 steacks, 250 gr champignons, 1 rode paprika, 2 dl room, peper, zout, paprikapoeder, klontje boter, 6 takjes dragon.



1. De champignons borstelen en in blokjes snijden.
2. De rode paprika schillen, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.
3. De dragon spoelen, afdeppen en de blaadjes fijn snijden.
4. Boter kleuren en de steaks kort en hevig aanbakken. Kruiden met peper en zout.



5. De steaks uit de pan nemen en warm houden. In dezelfde pan een klontje boter doen en de paprika en champignons aanbakken, dit gedurende 5 à 6 minuten zachtjes bakken, indien nodig wat water bijdoen.
6. De room bijgieten, dragon bijvoegen en eventjes inkoken.
7. Het vlees in de saus kort opwarmen.

Lekker met frietjes of gebakken aardappelen.

zaterdag 19 maart 2022

Stokbrood met emmentaler en Breydel spek

Ingrediënten : 270 gr bloem voor wit brood, 1 slp olijfolie, 150 gr water, 7 gr droge gist, ½ klp zout, 100 + 20 gr emmentaler, 150 gr Breydel spek.



1. Los de gist op in de 150 gr water op ongeveer 28°.
2. Doe de bloem in de kom van de robot en giet er het water met gist bij.
3. Kneed 5 minuten.
4. Doe het zout, olijfolie en de 100 gr emmentaler bij en kneed nogmaals 5 minuten.



5. Haal het deeg uit de kom en vorm een bol. Laat 1u30 min. rijzen.
6. Doe en nu het spek in fijne reepjes gesneden bij en kneed nog eens goed door.
7. Vorm 4 rollen van ongeveer 30 cm, bestrijk ze met wat water en strooi er de rest van de emmentaler op. Plaats de rollen op bakpapier en laat nogmaals 1 uur rijzen.


8. Verwarm de oven op 220°.
9. Bak met stoom tussen 19 à 22 minuten.

Risotto met knolselder en chorizo



Ingrediënten 2 pers. : 200 gr risotto rijst, 1 sjalot, 1 slp olijfolie, 200 gr knolselder, 160 ml witte wijn, 550 ml groentenbouillon, 200 gr chorizo, 1 slp zure room, 3 slp geraspte parmezaan, zout, peper.



1. De sjalot pellen en fijn snipperen.
2. De knolselder schillen en in kleine blokjes snijden.
3. De chorizo in kleine blokjes snijden.
4. Olijfolie warmen, sjalot en knolselder gedurende 3 minuten fruiten, rijst bijvoegen en ongeveer 1 minuut laten pruttelen. De witte wijn bijgieten eventjes laten verdampen.
5. De warme bouillon beetje bij beetje toevoegen.



6. Na 5 minuten de de chorizo bijvoegen.
7. Na 18 à 20 minuten moet de risotto klaar zijn.
8. Van het vuur de zure room en de parmezaan er onder mengen. Kruiden met peper en zout.
9. Een beetje parmezaan op strooien om te serveren.

vrijdag 18 maart 2022

Rode poon met zuurkool en witte wijn saus.

Ingrediënten 2 pers. : 350 gr rode poonfilet, olijfolie, peper, zout, 400 gr bereide zuurkool, 1 sjalot, 100 gr koude boter, 2 dl witte wijn, 2 dl visfumet, 2 dl room, citroensap.


1. De sjalot fijnsnipperen.
2. De sjalot met de witte wijn bijna volledig laten inkoken. Visfumet bijgieten en voor de helft inkoken.
3. De room bijgieten en terug voor de helft inkoken. Kruiden met peper en zout.
4. De boter in blokjes snijden.




5. Al kloppend de klontjes boter bijvoegen. Zeven en op smaak brengen met citroen.
6. Olijfolie warmen en de vis bakken. Kruiden met peper en zout.
7. Op bord wat zuurkool, rode poon en saus schikken.
8. Lekker met aardappelpuree

Zuurkool



Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr zuurkool, 2 dikke sneden Breydel spek, 1 ajuinen, 2 dl witte wijn,1 dl water, 2 laurierblaadjes, 2 kruidnagels, 4 jeneverbessen, 6 zwarte peperbollen, 1 klp korianderzaadjes, 1 klontje reuzel of boter.









1) De ajuin pellen en fijn snipperen.
2) Het Breydel spek in reepjes snijden.
3) De reuzel smelten. De ajuin zacht stoven met het Breydel spek zonder kleuren.









4) Al de specerijen in een theezakje of papieren koffiefilter doen en dichtbinden met keukentouw.
5) De zuurkool bij de ajuin doen en goed omroeren. Nu het kruidentuiltje en de wijn en het water bijgieten. Minstens 1 uur zacht laten sudderen. Indien nodig zout toevoegen.


Lekker met varkensvlees, maar ook met gevogelte en vis.




Vongole met linguine en lichte kerriesaus.

Ingrediënten voor 2 personen : 500 gr vongole , 225gr linguine, 1 sjalot, 1 preiwit, 1 stengel witte selder, 4 lente-ui, ½ courgette, 2 tomaten, 125 gr champignons, 2 slp grofgehakte bladpeterselie, ½ bussel koriander, 2 dl zure room, 1 dl witte wijn, kerrie, zout, peper, olijfolie.

1) De schelpen goed wassen.
2) De prei, selder, courgette, lente ui spoelen en in kleine blokjes snijden.
3) De sjalot fijn snipperen.
4) De champignons in schijfjes snijden.
5) De tomaten monderen en in blokjes snijden.
6) De linguine koken zoals op de verpakking vermeld.


7) Olijfolie in een pan doen, warmen en de sjalot, prei, selder en lente-ui bijdoen. Laten fruiten zonder kleuren gedurende 3 minuten. Indien nodig wat water bijdoen.
8) De champignons, courgette en tomaten bijvoegen, nogmaals 3 à 4 minuten laten sudderen. Dit mag niet kleuren. Indien nodig wat water bijdoen.

9) De schelpen en de witte wijn koken met deksel tot ze opengaan. Kruiden met peper, zout en kerrie.
10) De schelpen met een schuimspaan uit de pot nemen en in een vergiet doen, vocht opvangen. Schelpen warm houden door er een deksel op te doen.
11) Het vocht van de schelpen met de groentjes laten inkoken samen met de zure room gedurende 5 minuten ongeveer. Proeven en indien nodig bijkruiden.
12) De schelpen terug in de saus doen samen met de linguine. 1 minuut laten goed opwarmen. Garneren met koriander en bladpeterselie.

donderdag 17 maart 2022

Varkensgebraad met prei en Maredsous kaas.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr gebraad uit de hesp, 6 à 8 sneetjes maredsous kaas, 3 stuks wit van prei, boter, peper en zout.

1) Was de prei en snij ze in stukken van ongeveer 4 cm lengte. Laat de stukken prei in gezouten kokend water ongeveer 8 minuten koken. Afgieten en afspoelen onder koud water.

2) Snij het gebraad in plakken van 1 cm.
3) Oven opwarmen op 180°.

4) Ovenschotel bestrijken met boter. In de schotel dakpansgewijs met afwisselend plakje gebraad, plakje kaas, 1 stuk prei in 2 gesneden in de lengte, plakje kaas enz… doen. Kruiden met peper en zout en beleggen met klontjes boter.


5) Schotel gedurende 35 à 45 minuten in de oven plaatsen.

woensdag 16 maart 2022

Bladerdeeggebakje met appels.

Ingrediënten voor 2 gebakjes : 2 ronde bladerdeeg bodems van ongeveer 14 cm, 1 grote appel of 2 kleine, bruine suiker, boter, citroen, 2 bolletjes vanille-ijs, caramelsaus.


1) De bladerdeeg goed inprikken met een vork tot op 1 cm van de rand.
2) Oven voorverwarmen op 180°.
3) De appelen schillen, in 4 snijden en dan in dunne schijfjes. Besprenkelen met citroen.
4) De appelschijfjes mooi schikken op het bladerdeeg.


5) Bestrooien met bruine suiker en kleine klontjes boter op schikken.
6) 25 minuten in de oven plaatsen.
7) 2 mooie bolletjes vanille-ijs vormen en in het midden op het taartje schikken.



8) Een beetje caramel over sprenkelen en direct opsmullen.

dinsdag 15 maart 2022

Kippenfilet met spek en mozzarella met ratatouille.

Ingrediënten voor 4 personen : 600 gr kippenfilet, 10 à 12 plakjes gerookt spek, 125 gr mozzarella, 2 zoete aardappelen, 1 aubergine, 1 courgette, 1 gele paprika, 1 sjalot, 500 ml tomatenpassata, 1 klp witte wijnazijn, 1 slp gedroogde oregano, olijfolie, peper en zout.

1) De plastiekfolie op de plank leggen. Daarop de sneetjes gerookt spek dakpansgewijs leggen.

2) De kippenfilet in de lengte in 2 snijden. De helft op het gerookt spek leggen. Daarop sneetjes mozzarella verdelen. Kruiden met peper. Een 2de laag kippenfilet leggen. Met de plastiekfolie een mooie rol vormen van de kippenfilet. Goed aanspannen en in de frigo leggen.

3) De zoete aardappel en de gele paprika schillen. De aubergine en de courgette wassen. Al de groenten in plakjes snijden van ongeveer 3 mm. De paprika in reepjes.
4) De sjalot fijn snipperen.
5) De oven voor verwarmen op 180°.

6) De passata in en ovenvaste schaal doen. De sjalot, de witte wijnazijn en de oregano eronder mengen. Kruiden met peper en zout.
7) Leg de groenten en de zoete aardappel afwisselend in de tomatensaus. Besprenkelen met olijfolie. Kruiden met peper en zout.
8) Zet de groentenschaal in de oven ongeveer 40 à 50 minuten tot de groenten beetgaar zijn.
9) Ondertussen de rol kippenfilet uit de frigo nemen, de plastiekfolie voorzichtig verwijderen en opbinden. Laten aankleuren in olijfolie. Als de groenten beetgaar zijn de kippenfilet er op leggen. 20 minuten bakken.
10) De kippenfilet in mooie plakken snijden en opdienen met de ratatouille.



maandag 14 maart 2022

Tortilla met spek, prei en champignons.

Ingrediënten voor 2 personen : 3 kleine aardappelen, 100 gr champignons, 1 preiwit, 1 slp gehakte peterselie, 4 eieren, 100 gr geraspte emmentaler, boter, peper en zout.

1) Schil de aardappelen en snij ze in dunne schijfjes. Laat ze 3 à 4 minuten koken. Afgieten.
2) De prei wassen en in dunne ringen snijden.
3) Een klontje boter smelten, het spek bakken, de prei, aardappelen en champignons bijdoen en 3 à 4 minuten laten bakken.
4) De eieren kloppen samen met de kaas en de peterselie. Kruiden met peper en zout.


5) De eieren over het aardappelmengsel gieten en op een laag vuurtje met deksel ongeveer 8 à 10 minuten laten gaar worden.
6) Eventjes onder de grill zetten om een goudgeel korstje te hebben.



zondag 13 maart 2022

Couscous met pancetta, zongedroogde tomaat en kwartelei.

Ingrediënten voor 4 aperitiefhapjes : 50 gr couscous, 0,6dl kippenbouillon, 3 zongedroogde tomaten, 4 kwarteleieren, 4 sneden pancetta, basilicum, olijfolie.


1) De pancetta en de tomaten fijn cutteren met 1 klp olijfolie. In een pan enkele minuten laten sudderen.
2) De kippenbouillon tot aan het kookpunt laten komen en over de couscous gieten. 5 minuten laten wellen. Goed mengen met de pancetta en de tomaten.
3) De kwarteleieren bakken. Kruiden met peper en zout.





4) De couscous in een vormpje duwen op een bord. Daar op het kwartelei schikken. Garneren met enkele kleine blaadjes basilicum. Wat druppels olijfolie over doen.

zaterdag 12 maart 2022

Citroencake.

Ingrediënten : 200 gr zelfrijzende bloem, 7 gr bakpoeder, 175 gr suiker, 4 eieren, 1,5 dl zure room, zeste van 1 citroen, 4 slp vers citroensap, 120 gr gesmolten boter of 1,5 dl zonnebloemolie.


1) Vet een bakvorm van diameter 20 cm in en bedek de bodem met bakpapier.
2) De oven voorverwarmen op 180°.
3) De bloem zeven en de bakpoeder erdoor roeren.

4) De eieren mengen met de suiker en kloppen tot die lichtgeel is (een ruban kloppen). De bloem eronder spatelen de zure room, het citroensap, de zeste en de gesmolten boter er voorzichtig onder mengen.
5) Het beslag in de vorm doen.




6) De cake 55 à 60 minuten in de oven plaatsen.
7) De cake uit de oven halen, 10 minuten laten afkoelen en uit de vorm halen. Volledig laten afkoelen en bestrooien met poedersuiker.

vrijdag 11 maart 2022

Croque-monsieur met chorizo en mozzarella.

Ingrediënten voor 2 croque-monsieurs : 4 sneden bruin brood, 125 gr mozzarella, olie met basilicum parfum of gewone olijfolie, 4 kerstomaten, 2 grote champignons, 4 sneden chorizo, basilicum.


1) De sneetjes brood inwrijven met de olie.
2) Een snede brood bedekken met chorizo, dan mozzarella, champignons, kerstomaten, basilicumblaadjes en eindigen met chorizo, terug een snede brood.





3) De croque-monsieurs goed aandrukken.





4) Bakken in de pan of in een croque ijzer.

donderdag 10 maart 2022

Stoemp met witte kool en emmentaler.

Ingrediënten voor 4pers. : 750 gr geschilde aardappelen, ½ witte kool, 50 gr boter, peper, zout, nootmuskaat, 80 gr gemalen emmentaler, 20 cl zure room, 1 slp paneermeel.

1) De geschilde aardappelen in stukken snijden, koken, afgieten, stampen. De boter, zout en peper er onder mengen.
2) De ½ witte kool in fijne reepjes snijden, wassen, gaar koken in gezouten water. Afgieten en mengen met de aardappelen.
3) Oven voorverwarmen op 180°.
4) De aardappelen en de witte kool mengen met de parmezaan, de zure room. Kruiden met noot muskaat en indien nodig bijkruiden met peper en zout.

5) De stoemp in een geboterde schotel doen. Paneermeel over strooien en afwerken met blokjes boter.
6) De stoemp 10 minuten in de oven plaatsen en indien nodig 1à 2 minuten onder de grill.






Lekker met gebakken witloof en een stukje gebraden vlees of worst.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Konijn met bruin bier en gedroogde abrikozen.