donderdag 7 juli 2022

Broodje met roerei en chorizo.

Ingrediënten 2 pers. : 1 stokbrood, 8 sneetjes chorizo, 4 eieren, geraspte emmentaler,1 tomaat, 1 lepel room, gehakte bieslook, olijfolie, rucola.




• Oven voorverwarmen op grill stand.
• De tomaat pellen, zaadjes uithalen en het vruchtvlees in blokjes snijden.
• Stokbrood in dikke sneden snijden en lichtjes toasten.
• De eieren in een kom breken, kruiden met peper en zout en gehakte bieslook. Loskloppen. Op een zacht vuur al roerend laten garen. Van het vuur de room bijvoegen.


• De broodjes besprenkelen met olijfolie. Beleggen met de chorizo en het roerei, de stukjes tomaten en bestrooien met de gruyère.
• Onder de grill zetten tot lichte kleuring.
• Op een bord schillen en garneren met rucola en een beetje olijfolie.

Kalkoen cordon bleu met Ganda Ham en tijm.

Ingrediënten 2 pers. : 300 gr kalkoenfilet, 3 a 4 dunne sneden Ganda Ham, 2 grote sneden jonge kaas, enkele tijmtakjes, kippenkruiden,1 a 2 eieren, panko, bloem, peper, zout, klontje boter.




1. De tijm ritsen.
2. De kalkoenfilet in 4 sneden verdelen. Lichtjes plat kloppen. Kruiden met de tijm, peper, zout en kippenkruiden. 2 sneden bedekken met de Ganda Ham en de jonge kaas. De 2 andere sneden boven de kaas leggen.



3. De eieren loskloppen.
4. De gegrilde kalkoenlapjes door de bloem, de eieren en de panko wentelen.
5. De oven opwarmen op 165°.





6. De boter laten smeten en schuimig worden. De cordon bleu’s aan beide kanten bruin bakken.





7. Verder gedurende 10 minuten in de oven bakken.
8. De cordon bleu’s versnijden in sneetjes en op het bord schikken.
9. Lekker met gebakken krieltjes en tomatensalade.

maandag 4 juli 2022

Vispannetje.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 kg mosselen, 4 scampi, 250 gr witte vis (kabeljauw, roodbaars, griet enz...)1 venkel, 10 wortels met loof, 1 dl room, 1 dl witte wijn, venkelzaad, 40 gr geraspte parmezaan.

1) De mosselen klaarmaken met wat ajuin,en groene selder. De mosselen uit de schelp halen en het mosselvocht zeven. Men moet ongeveer 5 dl vocht overhouden.
2) De venkel in 2 snijden, het harde gedeelte verwijderen. De draden verwijderen en in niet te kleine stukken snijden.

3) De wortels schillen en in rondellen snijden.
4) De wortels en de venkel in olijfolie aanstoven met het venkelzaad gedurende 2 minuten. De witte wijn bijgieten en met deksel 5 minuten stoven. Het mosselsap, de room bijdoen en gedurende 6 à 8 minuten laten inkoken.

5) Oven op grill stand opwarmen.
6) De scampi en de vis in de saus leggen en 2 à 3 minuten zacht laten sudderen. Kruiden met peper en zout.
7) De sauteuse van het vuur nemen en bestrooien met parmezaan.
8) De sauteuse onder de grill zetten tot men een mooi goudbruin korstje heeft.

Hesperolletjes met bloemkool.

Ingrediënten voor 8 rolletjes : 8 sneden gekookte ham, ½ bloemkool, 100 gr mascarpone, 1 klp gehakte rozemarijn, 60 gr geraspte emmentaler, 5 dl melk, 1 dl bloemkoolvocht, 60 gr bloem, 40 gr boter +1 klontje, 1 klp mosterd.


1) De bloemkool kuisen en in roosjes verdelen. De bloemkool koken in gezouten water. Afgieten en 1 dl kookvocht bewaren. De bloemkool in fijne stukjes hakken.
2) De gehakte bloemkool vermengen met de mascarpone en de rozemarijn. Kruiden met peper en zout.





3) De gehakte bloemkool verdelen over de sneden ham en mooi oprollen.
4) De oven voorverwarmen op 180°.
5) Een ovenvaste schotel inwrijven met het klontje boter en de hesperolletjes er in schikken.

6) De boter smelten en de bloem in 1 keer toevoegen. Goed roeren en de bloem een beetje laten bakken, pas op niet kleuren. De melk beetje bij beetje al roerend bijvoegen tot men en mooie gladde saus heeft. Nu ook het bloemkoolvocht bij de saus doen en goed roeren. De mosterd, de ½ van de emmentaler, peper en zout onder de saus roeren. De saus op de rolletjes gieten. Bestrooien met de andere helft van de kaas.



7) De schotel gedurende 30 minuten in de oven plaatsen. Er moet een mooi goudgeel korstje op de schotel zijn.




Tiramisu met rode vruchten.

Ingrediënten voor 6 personen : 40 gr room, 300 gr mascarpone, 100 gr poedersuiker, 2 eieren, geraspte schil van 1 limoen, 200 gr rood fruit, 20 tal boudoirs, 2 dl frambozen of aardbeiencoulis.



• De mascarpone met de suiker en de dooiers goed opkloppen.
• Eiwit opkloppen.
• Opgeklopte eiwit door het mascarponemengsel spatelen, alsook de geraspte schil van de limoen.
• Boudoirs verkruimelen. (in een plastiek zak steken en erop kloppen met een deegrol)






• In een glas een laag boudoirs, daar op coulis en dan gemengd rood fruit. Daar op het mascarpone mengsel.
• Ten minste 1 uur in de frigo laten.
• Juist voor het opdienen garneren met nog een beetje coulis en rode vruchten.

Gegrilde lamsboutsneden, aardappelpuree met look en olijven.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 lamsboutsneden, olijfolie, Provençaalse kruiden, 2 tomaten, paneermeel, gehakte gemengde groene kruiden, 7 à 9 bloemige aardappelen naargelang de grootte, 12 à 14 zwarte ontpitte olijven, 2 teentjes look, tijm, laurier, melk.



• De lamsboutsneden kruiden met peper en Provençaalse kruiden en in een schaal leggen met olijfolie.
• De olijven in hele kleine stukjes snijden.
• De aardappelen schillen en in stukken snijden. Koken met de tijm, laurier, look en zout.



• De tomaten in 3 snijden, in een schaal leggen en kruiden met peper en zout, gemengde groene kruiden en paneermeel. Wat olijfolie over gieten.


• De oven warmen op 180°.
• De grillade aanleggen.
• De aardappelen afgieten, de laurier en de tijmtakjes verwijderen. Pureren, olijfolie en melk bijvoegen tot een smeuïge massa. Olijven bijvoegen en afkruiden.
• De tomaten 10 minuten in de oven en nog 1 minuut onder de grill.
• De lamsboutsneden rosé grillen.

Ovenschotel met quinoa; groentjes en ricotta.

Ingrediënten voor 2 personen : 80 gr quinoa, 1 courgette, 1 sjalot, 2 takjes rozemarijn, 14 tal kerstomaten, 1 teentje look, 1 citroen, basilicum, 70 gr mozzarella, 25 gr pecorino, 125 gr ricotta, 75 gr magere platte kaas, 1 ei, 1 eetlepel pijnboompitten, 200 ml groentebouillon, olijfolie, peper en zout.


• Oven voorverwarmen op 170°.
• Quinoa spoelen. Met de bouillon in een pot doen en bereiden zoals op de verpakking. Uitlekken.
• Courgette wassen en in dunne schijfjes snijden.



• Sjalot en look fijnsnipperen.
• De naaldjes van de rozemarijn fijnhakken.
• Basilicum grof snijden.
• Kerstomaten wassen
• Sjalot aanstoven met de look, de courgetteschijfjes en de rozemarijn. Kruiden met peper en zout.
• Mozzarella uitlekken en in plakjes snijden.



• Pecorino raspen alsook de citroenschil. Citroen uitpersen.
• Het ei kloppen met de ricotta, platte kaas, citroensap en de geraspte schil.
• Eimengsel mengen met de quinoa en de basilicum. Kruiden met peper en zout.
• Dit mengsel in een ingevette schaal doen en beleggen met de gestoofde courgette, de kerstomaten en de mozzarella. Bestrooien met de pijnboompitten en de pecorino.
• 15 à 20 minuten in de oven. Indien nodig nog even onder de grill om te kleuren.
• Lekker met stokbrood

zaterdag 18 juni 2022

Rijstsalade met gerookte makreel.

Ingrediënten voor de saus : 4 lepels mayonaise, 1 lepel yoghurt, ketchup, cognac .
Ingrediënten voor 2 personen : 120 gr rijst, 160 gr gerookte makreel, 2 eieren, 2 tomaten, 1 avocado, 1 roze pompelmoes, handvol sla, handvol jonge spinazie, lente-ui.


• Rijst koken zoals vermeld op de verpakking.
• Eieren 7 minuten koken, ze moeten nog juist lopend zijn.
• Pompelmoes à vif pellen, dit wil zeggen schillen tot juist op het vruchtvlees. De partjes er mooi uithalen. De partjes in stukken snijden, en enkele partjes houden voor de garnering.
• Sla en de spinazie spoelen en droog zwieren.
• Lente-ui fijn snijden.
• De tomaten pellen, 1 in schijfjes snijden, de andere tomaat in stukjes.


• Avocado pellen en in stukjes snijden. Enkele mooie sneetjes houden voor de garnering.
• Ingrediënten van de saus mengen
• Koude rijst vermengen met de saus, de lente-ui, de pompelmoes, de stukjes tomaat en de stukjes avocado.
• Onderaan de schotel de salade en de spinazie leggen, errop de rijst en dan garneren met de overige ingrediënten alsook met de stukken gerookte makreel.

vrijdag 17 juni 2022

Cocktail Hugo

 


Ingrediënten voor 1 cocktail : 3 cl vlierbloesemsiroop, 15 cl Prosecco, 3 cl bruiswater,2 takjes munt, ijsblokjes, schijfje limoen.


Recept :




1) In een groot wijnglas de ijsblokjes doen.
2) Daarop de vlierbloesemsiroop, de prosecco en het bruiswater gieten. Garneren met een schijfje limoen en de takjes munt.

donderdag 16 juni 2022

Kippenfilet met erwtjes en kokosmelk

 Ingrediënten 2 pers. : 375 gr kippenfilet, korianderblaadjes, sap van 1 limoen, 1 slp sojasaus, 250 gr erwtjes, 1 sjalot, 1 blik kokosmelk, 1 teentje look, 1 klp gemberpoeder, 1 klp korianderpoeder, 1 klp kurkuma, 1 klp gele mango curry, olijfolie, peper.



1. Pel de sjalot en de look en snipper fijn.
2. Verwijder het vel van de kippenfilets en snij in blokjes. Meng met de sjalot, look, limoen, olijfolie en sojasaus. Laat dit eventjes marineren.






3. Warm in een wok een scheutje olijfolie, doe er de curry, gember, kurkuma en korianderpoeder bij. Laat dit ongeveer 40 seconden bakken. Voeg de kip, zonder marinade, toe en bak aan alle kanten bruin.

4. Giet de kokosmelk erbij alsook de marinade , breng aan de kook en met deksel zachtjes ongeveer 10 minuten laten garen. Erwtjes bijvoegen en nogmaals 8 à 10 minuten garen.
5. Garneren met de korianderblaadjes.

Lekker met rijst.

woensdag 15 juni 2022

Frambozencake met witte chocolade.

Ingrediënten : 240 gr witte chocolade, 40 gr malse boter, 75 gr yoghurt, 4 eieren, 500 gr bloem type 00 of patisseriebloem, 100 gr maïzena, 7 gr bakpoeder, 225 gr frambozen, klontje boter.



1. Oven verwarmen op 160° hetelucht.
2. Bloem, bakpoeder en de maïzena tezamen zeven.
3. Chocolade smelten en mengen met de malse boter. Lichtjes laten afkoelen.







4. Eieren kloppen tot ze lichtgeel zien en mengen met de chocolade en de yoghurt.
5. Bloem in 1 keer bijdoen en onder spatelen.
6. Vorm met boter inwrijven en bebloemen.




7. Beslag per laagjes in de vorm doen en telkens frambozen in het deeg duwen.
8. Gedurende 45 à 50 minuten bakken.

maandag 13 juni 2022

Pide brood met oregano (Turks brood).

Ingrediënten : 500 gr bloem voor wit brood, 15 gr gist, 10 gr suiker, 8 gr zout, 60 gr zonnebloemolie, 3 dl lauw water (27°),1 ei, oregano.


1. Gist in de mengkom van de robot doen en mengen met het water. De suiker en de olie erbij gieten en mengen.
2. Al mengend beetje bij beetje de gezeefde bloem erbij doen.
3. 10 minuten kneden.


4. Het deeg op het werkvlak storten en een bol vormen. De kom inwrijven met een beetje olie, de bol in de kom doen er 45 minuten laten rijzen. Het deeg moet ongeveer verdubbelen. Wie een stoomoven heeft kan de rijsstand van de oven gebruiken.


5. Het deeg op bakpapier met de hand platduwen. Een vierkante vorm maken van ongeveer 3,5 cm hoogte. Daarvoor kan men de deegrol gebruiken. 30 minuten laten rijzen.
6. Oven verwarmen op 210° stand hetelucht.

7. Klop het ei los en met behulp van een borsteltje het brood inwrijven. Strooi er oregano over.
8. Met behulp van de vingers een rand maken door diep in het deeg te drukken op 2,5 cm van de boord. Doe dit rondom. Maak op dezelfde manier een raster in het brood. Vooral goed aandrukken met de vingers.


9. 10 minuten bakken op 210° en 10 minuten op 185° hetelucht oven.
10. Op een rooster met doek laten afkoelen.

zondag 12 juni 2022

Vitello Tonnato.

Ingrediënten voor 4 personen : 450 gr kalfsgebraad, 1,5 lt kippenbouillon, 1 wortel,1 ui, 1 preiwit, 1 kruidnagel, 1 takje tijm en rozemarijn, 1 laurierblad, zout en peper.
Garnering : rucola, kappertjes, hardgekookt ei, kerstomaat, olijfolie.
Voor de tonijnsaus : 200 gr tonijn in eigen nat, 2 slp mayonaise, 4 anjovisfilets, 2 klp kappertjes, 2 slp bouillon


1. De wortel schillen, de ui pellen, preiwit wassen en al deze groenten grof snijden . De kruidnagel in de ui prikken. De tijm, rozemarijn en laurier samenbinden.
2. De groenten en het kruidentuiltje in de bouillon leggen en aan de kook brengen. Het gebraad in de bouillon leggen en zachtjes 40 minuten laten koken. Het vlees uit de bouillon halen en laten afkoelen. Het vlees in zeer dunne plakjes snijden. De bouillon kan men invriezen voor een latere bereiding.



3. Voor de tonijnsaus : in een blender de uitgelekte tonijn met de ansjovis, de kappertje en de bouillon heel fijn mixen. Mengen met de mayonaise. Bijkruiden met peper en
indien nodig voeg wat citroensap toe.
4. De kalfsrolletjes oprollen.
5. In het midden van het bord een laagje van 2 à 3 mm tonijnsaus strak schikken. Daarop de rolletjes kalfsvlees kruisgewijs leggen. Bord afwerken met rucola, kappertjes, stukjes hardgekookt ei, kerstomaat en een vleugje olijfolie.
6. Eventueel nog een potjes tonijnsaus op tafel zetten.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Fazant met oesterzwammen, groene kool en madeira saus.