zaterdag 9 november 2024

Croque-monsieur met pancetta en taleggio.

Ingrediënten voor 2 stuks : 4 sneden Italiaans brood (met pompoenpitten), 4 sneden pancetta, 40 gr taleggio, 1 tomaat, 4 champignons, basilicum, mosterd, olijfolie.

1) De tomaat en de champignons in sneetjes snijden.
2) De taleggio in stukjes snijden.
3) De sneden brood besprenkelen met olijfolie en besmeren met mosterd.
4) Op 1 snede brood legt men 1 snede pancetta, de tomaat, de champignons, enkele blaadjes basilicum, de tallegio en eindigen met 1 sneetje pancetta Niet te veel kaas gebruiken want die is erg lopend. Nu de 2de
snede brood.
5) Bakken in de croque-monsieur machine of aanbakken in de pan en verder afbakken in de oven.

donderdag 7 november 2024

Penne met kippenfilet, oesterzwammen en witloof.

Ingrediënten voor 2 personen : 180 gr penne, 350 gr kippenfilet, 250 gr oesterzwammen, 4 stronken witloof, 2 sjalotten, 2 dl room, 2 dl kippenbouillon, 2 dl witte wijn, 1 slp mosterd, boter, 2 slp gehakte bieslook.


1) De pasta in zoutwater koken zoals op de verpakking vermeld. Afgieten en een beetje kookvocht houden.



2) Witloof schoonmaken, halveren en bruin
bakken ineen
beetje boter. Op zacht vuur verder garen.
3) De sjalotten pellen en fijn snipperen. Aanstoven in boter, blussen met de wijn en de bouillon. 1/3 laten inkoken. Room, mosterd en de ½ van de bieslook bijvoegen. Kruiden met peper en zout.
4) De kippenfilet in blokjes versnijden. Bruin bakken in klontje boter, de oesterzwammen bijvoegen en een paar minuten verder garen.
5) De penne bij de kip doen alsook de saus. Bijkruiden met peper en zout. Terug opwarmen. Indien nodig kan men er nog wat kookvocht van de penne bijdoen.
6) Op een bord schikken met een stronkje witloof en bestrooien met de rest van de bieslook.

woensdag 6 november 2024

Everzwijnfilet met rode kool mousseline.

Ingrediënten voor 4 personen : 750 gr everzwijnfilet, klontje boter, mousseline van rode kool, knolselderpuree
Voor de marinade : rode wijn, 2 kleine ajuinen, 1 wortel, 1 klp zwarte peperbollen, ½ klp korianderzaadjes, 2 kruidnagels, 1 teentje look, 2 blaadjes laurier, 2 takjes tijm, schil (zonder wit)van ½ sinaasappel. Al de kruiden doet men te samen in een theezakje of een koffiefilter. Dicht binden met keukentouw.
Voor de saus : 3 dl gezeefde marinade, 1 slp rode bessengelei, 3 dl bruine fond, beurre manié (½ bloem, ½ zachte boter), zout en peper.

1) Het vlees in een schotel marineren. Het vlees moest juist onderstaan met de marinade. Dit mag men de avond voordien doen.
2) Oven verwarmen op 180°.
3) Het vlees uit de marinade nemen en afdeppen met keukenpapier. Het vlees kleuren in de boter. Verder 14 à 17 minuten bakken in de oven. Het vlees onder folie laten rusten gedurende 5 minuten en dan in plakken versnijden volgens de dikte dat men zelf wenst.
4) De gezeefde marinade met de bruine fond laten inkoken tot 2/3. De rode bessengelei bijvoegen en binden met beurre manié.

maandag 4 november 2024

Volkoren tarwe en speltbrood.

Ingrediënten : 350 gr volkoren tarwemeel, 150 gr volkoren speltmeel, 3 dl spuitwater, 17 gr verse gist, 9 gr bakkerszout, 1 slp olijfolie.



1) Het tarwemeel en speltmeel goed mengen. Spuitwater bijgieten en mengen. Bol vormen en 2 uur laten rusten. (Autolyse).


2) Verkruimel de gist en voeg bij het deeg, alsook de olijfolie.
3) Met de kneedhaak 5 minuten op lage stand kneden, zout bijvoegen en nogmaals 5 minuten op hogere stand kneden. Men moet een vliesje kunnen trekken.
4) Vorm een bol met het deeg en laat 30 minuten rijzen.
5) Het deeg ontgassen en in de lengte en de breedte 3 keer vouwen.
6) Vorm een heel strakke bol en laat nogmaals 1 uur rijzen.
7) Het deeg uit de oven halen en lichtjes bebloemen en dan inkerven.
8) Warm de oven op tot 220*
9) Bak het brood gedurende 15 minuten op 220° en dan nogmaals 20 minuten op 205°. Het brood moet tussen de 96 en 98° zijn.

vrijdag 1 november 2024

Fazantenfilet en risotto met boschampignons.

Ingrediënten 2 personen : 4 fazantenfilets, 400 gr boschampignons, klontje boter, 1 teentje look, 1 sjalot, 1 dl witte wijn.
Voor de risotto : 180 gr risottorijst, 7 dl kippenbouillon, 1 sjalot, 1 teentje look, 30 gr geraspte parmezaan, 40 gr boter, peper, zout.

1) De boschampignons borstelen.
2) Pel de sjalot en de look, snipper fijn en laat glazig worden in een klontje boter. Voeg de boschampignons erbij en laat 5 à 6 minuten bakken.
3) Oven warmen op 170°.
4) Klontje boter verhitten en de fazantenfilet aan beide kanten bruin bakken. Kruiden met peper en zout. De fazantenfilets verder bakken in de oven met lichte stoom gedurende 5 à 8 minuten. Ze mogen nog licht rozig zijn. Zeker niet te lang bakken anders wordt het te droog. Uit de oven nemen en de fazant eventjes laten rusten. De pan deglaceren met de witte wijn.
5) Verwarm de kippenbouillon.
6) De sjalot en de look pellen en fijsnipperen.
7) 1 slp olijfolie verwarmen, sjalot en look bijvoegen. Rijst bijvoegen en laten zweten
gedurende 2 à 3 minuten. Al roerend telkens 1 pollepel bouillon bijvoegen. Wanneer de bouillon bijna volledig opgeslorpt is door de rijst de volgende pollepel bijdoen. Dit duurt ongeveer 13 à 15 minuten. Dan moet de rijst gaar zijn.
8) Nu van het vuur de parmezaan en de in blokjes gesneden boter bij de risotto doen alsook de champignons. Dit alles voorzichtig mengen. Bijruiden met peper en zout.
9) De fazantenfilet in plakken snijden.
10) In het midden van het bord de risotto schikken met daarop enkele plakken fazantenfilet. Besprenkelen met een beetje jus.

donderdag 31 oktober 2024

Geroosterde groentenschotel met butternut en spinazie.

Ingrediënten voor 4 personen : 1 butternut , 400 gr jonge spinazie, 2 takjes salie, 600 gr vastkokende aardappelen, 1 rode ui, 1 teentje look, tijm, laurier, peper, zout, olijfolie.

1. Aardappelen schillen.
2. Butternut in 2 snijden, pitten verwijderen en schillen.
3. Oven voorverwarmen op 180°.
4. Aardappelen en de butternut in niet te kleine stukken snijden.
5. De ui en de look pellen. De ui in dunne schijfjes snijden en de look fijnsnipperen.
6. Blaadjes van de salie plukken.
7. De groenten in een
ovenvaste schotel doen samen met de salie, look, tijm, laurier, peper en zout. Olijfolie over sprenkelen en goed mengen.
8. De schotel 45 minuten in de oven plaatsen. Nu en dan eens omroeren.
9. De spinazie wassen en droog zwieren.
10. Nu de schotel uit de oven nemen en de spinazie bijvoegen. Goed alles mengen. De schotel terug 8 à 10 minuten in de oven plaatsen.

woensdag 30 oktober 2024

Pannetje met kippenlevers.

Ingrediënten voor 2 pers. : 300 gr kippenlevers, 75 gr pancetta, 250 gr groene bonen, 300 gr vastkokende aardappelen, 250 gr bloemkool, 1 slp bloem, 1 slp ciderazijn of witte wijnazijn, 1 sjalot, klontje boter, zout, peper, 2 dl water, basilicum (facultatief).

1. De kippenlevers mooi spoelen en droog deppen en bebloemen.
2. De topjes van de groene bonen afknijpen, spoelen, garen in kokend zoutwater en direct spoelen onder koud water.
3. De aardappelen schillen, in blokjes snijden en gaar koken in zoutwater. Afgieten.
4. De bloemkool in roosjes verdelen, spoelen en gaar koken in zoutwater. Afgieten.
5. De pancetta in reepjes snijden.
6. De sjalot fijnsnipperen.
7. In een sauteerpan de kippenlevers bakken in de boter met de sjalot en de pancetta. Kruiden met peper en zout. Blussen met de azijn en het water. Wanneer de levers bijna gaar zijn, de aardappelen, de bloemkool en de groene boontjes bijvoegen en goed laten opwarmen.
8. Garneren met de blaadjes basilicum.

dinsdag 29 oktober 2024

Zelfgemaakte hamburger, saus met rode puntpaprika en spinaziestoemp.

Ingrediënten 2 pers. : 300 gr rundsgehakt, 1 sjalot, 1 ei, gerookte paprikapoeder, cayennepeper, zout, 2 rode puntpaprika’s, 1 ajuin, 1 teentje look, laurier, Provençaalse kruiden, 1 blik tomatenstukjes, olijfolie, 300 gr bloemige aardappelen, 200 gr spinazie, boter, 2 dl melk.

1. Pel en snipper de sjalot fijn.
2. Spoel de puntpaprika’s, snij in de lengte in 2 en verwijder de zaadjes. Snij in fijne reepjes.
3. Pel de look en de ajuin. Snipper de look fijn en snij de ajuin in reepjes.

4. Schil de aardappelen en snij in gelijke stukken.
5. Verwijder de grootste stelen van de spinazie, spoel en zwier droog. Snij in repen.
6. Meng het rundergehakt met de sjalot en het ei. Kruid met de paprikapoeder, cayennepeper en zout. Vorm 2 of 3 balletjes. Druk lichtjes
plat tot 1,5 a 2 cm.
7. Verhit de olijfolie en fruit de ui, look en puntpaprika. Doe er de laurier en de Provençaalse kruiden bij. Kruid met peper en zout en giet er het blik tomatenstukjes bij. Laat dit 30 minuten op
zacht vuur sudderen.
8. Smelt een klontje boter en doe er de spinazie bij. Laat slinken gedurende 2 à 3 minuten.
9. Kook de aardappelen gaar in zoutwater. Stamp ze fijn, giet de melk erbij en voeg een klontje boter bij. Goed omroeren. Meng nu met de spinazie.
Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
10. Verhit wat boter in de pan en bak de hamburgers goudbruin aan beide kanten. Gaar verder volgens eigen smaak. De hamburgers mogen nog rose zijn vanbinnen.
11. Doe wat paprikasaus in het midden van het bord, schik er een hamburger op. Leg er wat spinaziestoemp langs.

maandag 28 oktober 2024

Gemarineerd varkenshaasje met rijst.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr varkenshaasje, 2 stengels bleekselder, ½ courgette, 1 rode paprika, plantaardige olie (maïs, koolzaad, zonnebloem) , koriander, zout, peper, 180 gr rijst.
Voor de marinade : 150 ml kokosmelk, 1 klp currypasta, 1 teentje look, 1 klp rietsuiker, 1 klp citroensap.

1) Voor de marinade : de currypasta mengen met de kokosmelk. De look fijnpletten en samen met de suiker en het citroensap mengen met de kokosmelk. Het vlees in de marinade leggen en er goed mee inwrijven. Minsten 4 uur laten marineren in de frigo.
2) De bleekselder spoelen, dikke draden uithalen. De selderstengels in kleine blokjes snijden.
3) De rode paprika schillen, zaadjes verwijderen en in kleine blokjes snijden.
4) De halve courgette spoelen, in de lengte in 2 snijden, pitjes verwijderen en in kleine blokjes snijden.
5) De oven verwarmen op 180°.
6) Het vlees uit de marinade halen en goed droog deppen. Aanbakken in de olie, en verder 15 à 20 minuten in de oven garen. Uit de oven nemen, en onder aluminium folie 5 minuten laten rusten.
7) De rijst koken zoals vermeld op de verpakking. Laten uitlekken.
8) De groentjes in olie op vuur aanbakken. Regelmatig omroeren en indien nodig een heel klein beetje water bijdoen, en dit gedurende 10 à 12 minuten. Nu de marinade bij de groenten doen en nog eventjes goed opwarmen. De rijst vermengen met de groentjes. Indien nodig bijkruiden met peper en zout. Een handvol gesneden koriander over de rijstmengsel strooien.
9) Het vlees versnijden.
10) Op een bord een paar lepels rijst schikken en enkele plakjes varkenshaasje.

zondag 27 oktober 2024

Kippenfilet met broccoli, spek en penne.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 dubbele kippenfilet, 100 gr gerookt spek, 1 kleine broccoli, 180 gr penne, 2 slp room, 75 gr gemalen parmezaan, 2 eieren, dragon, kippenbouillon, klontje boter.

1) De boter verhitten en de kippenfilet kort aanbakken, kippenbouillon over gieten tot de filets juist onder staan en nog 5 minuten zacht laten koken.

2) De broccoli in roosjes verdelen, spoelen en gaar koken.
3) De penne gaar koken in zoutwater zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en wat kookvocht bijhouden.
4) Het spek bakken.
5) De dooiers mengen met de helft van de kaas en 2 à 3 lepels van het kookvocht van de penne.
6) De kippenfilet in blokjes snijden.
7) De oven verwarmen
op 180°.
8) De penne mengen met broccoli, spek, kip, room, en fijngesneden dragon en het kaasmengsel.
9) Dit alles in een ingeboterde schotel doen, de rest van de kaas erover strooien en 15 minuten in de oven plaatsen. Nog 2 tal minuten op grill stand om een goudbruin korstje te verkrijgen.

vrijdag 25 oktober 2024

Hamkroketten.

Ingrediënten : 100gr bloem, 2 dooiers, 150gr ham, 75 gr gemalen Emmentaler kaas, 100gr boter, 3,5 dl melk,1 dl kippenbouillon, mengeling van ½ paneermeel en ½ panko, bloem, eiwit.

1) De ham in fijne vierkantjes snijden.
2) Smelt de boter en voeg de gezeefde bloem toe. Laat het mengsel kort bakken zonder kleuren. Melk en bouillon bijgieten tot een dikke en gladde roux.
3) De dooiers 1 per 1 bijvoegen.
4) De ham en kaas bijvoegen. Kruiden met zout en peper.
5) Het beslag in een geoliede schotel doen op
ongeveer 3 cm
hoogte. Afdekken met bakpapier en in de koelkast ongeveer 3 uur laten opstijven.
6) Het beslag verdelen in vierkantjes en er kroketjes van vormen. Men kan er ook bolletjes van maken naar eigen wens.
7) In 3 potjes de bloem, het opgeklopte eiwit en het gemengd paneermeel doen. De kroketten door deze 3 ingrediënten rollen.
8) Frituren op 180°.
9) Kleine bolletjes zijn lekker als aperitiefhapje. In kroketvorm lekker als voorgerecht.

donderdag 24 oktober 2024

Pompoensoep met knolselder en zure room.

Ingrediënten : 1,250 kg pompoen, 250 gr knolselder, 1 ui, 1 aardappel, 1klontje boter, 1 laurierblad,1 klp kerriepoeder, 1,5 lt kippenbouillon, klontje boter, fijngesneden selderblaadjes, zure room.

1) De pompoen, aardappel en de knolselder schillen en in blokjes snijden.
2) De ui pellen en in blokjes snijden.
3) Selderblaadjes spoelen en in fijne reepjes snijden snijden.
4) De boter smelten en de ui fruiten. Kerriepoeder over strooien en even laten meebakken.
5) De andere groenten bijvoegen alsook het laurierblad. Even laten meefruiten.
6) De kippenbouillon bijgieten.
7) Aan de kook brengen en zachtjes verder laten koken ongeveer 35 à 40 minuten zonder deksel.
8) Laurierblad verwijderen en soep fijn mixen.
9) Serveren in een diep bord of een kom en garneren met 1 klp zure room en fijngesneden groene selderblaadjes.

woensdag 23 oktober 2024

Roggevleugel met bloemkool en puree van peterselie aardappelen.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 rog van 600gr, ½ bloemkool, 1 tomaat, 2 klp kappertjes, 1 klp graanmosterd, 1,5 dl room, 5 aardappelen, ½ bos peterselie, 1 ei, 2 dl melk, 1 klontje boter, 1 slp gehakte dragon.

1) Aardappelen schillen, in gelijke stukken snijden en koken.
2) Peterselie spoelen, plukken, droogdeppen en fijnhakken.
3) Bloemkool kuisen, in roosjes verdelen, spoelen en voor 3/4 gaar koken.
4) Oven verwarmen op 150°.
5) De rog in 2 verdelen. Boter verhitten en de rog aan beide kanten aankleuren. Kruiden met peper en zout. Verder garen in de oven.
6) De tomaat monderen, en in kleine stukjes snijden.
7) De aardappelen fijn stampen, boter, melk en ei bijdoen. Kruiden met peper en zout. De peterselie bij de aardappelen mengen.
8) De bloemkool in kleine stukjes snijden. Bakken in gesmolten boter. De room bijdoen. Tot aan het kookpunt opwarmen. Kappertjes, tomaat, graanmosterd en gehakte dragon bijvoegen. Bijkruiden indien nodig.
9) In het midden van het bord de bloemkool schikken. Daarop legt men de rog. Opdienen met de peterselie aardappelen.

dinsdag 22 oktober 2024

Spaghetti met gerookt spek en erwtjes.

Ingrediënten voor 2 personen : 180 gr spaghetti, 1 dl room, 3 eieren, 1 handvol gehakte bladpeterselie, 200 gr spek, 50 gr geraspte parmezaan + 20 gr om te strooien, 150 gr diepvries erwtjes.

1) De erwtjes 4 à 5 minuten koken in zoutwater. Spoelen onder koud water.
2) Het spek aanbakken tot het goudbruin is.
3) De eieren mengen met de room en de kaas. Kruiden met peper en zout.

4) De spaghetti koken zoals op de verpakking
vermeld. Afgieten. Wat kookvocht bijhouden.
5) De spaghetti terug in de pot doen en op zacht vuur zetten. Het eiermengsel, de erwtjes en het spek bij de spaghetti doen en al roerend opwarmen, niet laten koken. indien nodig wat kookvocht van de spaghetti bijgieten. Zo zal het eiermengsel een sausvorm aannemen.
6) De pasta in diepe borden of schalen schikken. Bestrooien met parmezaan.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Konijn met bruin bier en gedroogde abrikozen.