zondag 10 december 2023

Aardappelpuree met spinazie, spek en mascarpone.

Ingrediënten 2 pers. : 400 gr aardappelen, 100 gr gerookt spek, 1 dl melk, 1 sjalot, 1 teentje look, 400 gr spinazie, 250 gr mascarpone, peper, zout, nootmuskaat, 2 klontjes boter.

1. Schil de aardappelen, snij in gelijke stukken en kook gaar. Afgieten en heel fijn stampen of door de passe-vite draaien. Klontje boter er onder roeren. Kruiden met peper, zout, nootmuskaat. De melk bij gieten en alles goed mengen.

2. De dikke nerven uit de spinazie halen. Spoelen en droogzwieren. In grove repen snijden.
3. De look en de sjalot pellen en fijn snipperen.
4. Smelt een klontje boter, fruit de sjalot en look en laat het spek eventjes meebakken. Doe er de spinazie bij en laat slinken. Na 3 à 4 minuten met de mascarpone mengen.
5. De spinazie bij de aardappelpuree doen en goed mengen. Nog eventjes opwarmen.

vrijdag 8 december 2023

Zacht broodje met venkel en parmezaan.

Ingrediënten voor ongeveer 25 kleine broodjes of 12 grote.
500 gr bloem voor wit brood, 75 gr geraspte parmezaan, 1 klp gemalen venkel, 1 slp venkelzaadjes, 140 gr lauw water, 140 gr lauwe melk, 15 gr suiker, 15 gr verse gist, 80 gr in blokjes gesneden malse boter, 1 ei, 8 gr zout.

1. De melk, het water, de suiker en de gist mengen in de kom van de robot.
2. De bloem, het ei en de boter bijvoegen alsook 2/3 van de parmezaan en de gemalen venkel.
3. Kneden met de deeghaak gedurende 10 minuten. Na 5 minuten het zout bijvoegen.
4. Vorm een bol van het deeg en laat in een geoliede kom 60 minuten rijzen.
5. Leg het deeg op een geolied werkvlak, duw de deegbol plat om te ontgassen en verdeel in porties. Dit gaat gemakkelijk met een uitsteekvorm. Vorm bolletjes en leg deze op een met bakpapier belegd bakblik. Niet te dicht bij mekaar leggen.
6. Duw de bolletjes iets plat en bestrooi met de overige parmezaan en venkelzaad. Duw nog eventjes op de bolletjes.
7. Laat dit nu terug 60 minuten rijzen.
8. Warm de oven op 220° boven en onder stand.
9. Bak de broodjes gedurende 5 minuten op 220° en dan 5 à 10 minuten op 200° naargelang de grootte van de broodjes.

Lekker met een visgerecht of als broodjes met gerookte vis.

woensdag 6 december 2023

Gelakt spieringgebraad met Chinese koolstoemp,

Ingrediënten 2 pers. : 1 spieringgebraad van 400 gr, 2 teentjes look, 1 slp cassonade blond, 1 slp honing, 1 slp sojasaus, ½ klp gemberpoeder, ½ klp geplette korianderbolletjes, peper.
Voor de stoemp : 1 Chinese kool, 400 gr aardappelen (bintjes), 1 teentje look, ½ klp 5 kruidenmengeling, 1/2 dl groentenbouillon, zout, peper, boter, ½ klp gemberpoeder, klontje boter.

1) Alle ingrediënten voor de marinade mengen. Vlees met de marinade inwrijven en 2 à 3 uur marineren.
2) Het vlees gedurende 40 à 45 minuten bakken op 160° met lichte stoom. Als het vlees te fel aankleurt een beetje aluminiumfolie boven op leggen.
3) De aardappelen schillen, in blokjes snijden en gaar koken.
4) Het harde gedeelte onderaan van de Chinese kool verwijderen, de kool in reepjes snijden en spoelen.
5) Klontje boter smelten en de kool met de look fruiten, de bouillon bijgieten. Kruiden met peper, zout, 5 kruidenmengeling en de gemberpoeder. De kool garen gedurende 15 à 20 minuten. De aardappelen bijvoegen en fijn stampen.
6) Het vlees in plakken versnijden.
7) De schotel van het vlees met een scheutje bouillon of water deglaceren.
8) In het midden van het bord wat stoemp leggen en daarop enkele plakken vlees schikken. Wat saus rond sprenkelen.

dinsdag 5 december 2023

Vleesribben met hutsepot van wortelen en aardappelen.

Ingrediënten 2 pers. : 600 grs vleesribben, 2 ajuinen, 1 bundel wortelen, 300 gr aardappelen, 1 teentje look, laurier, tijm, rozemarijn, Marokkaanse kruiden Santa Maria, peper, zout, 1 dl groentebouillon, boter.

1. Kruidentuiltje maken met de tijm en rozemarijn.
2. Look pellen en fijn snipperen.
3. Ajuin pellen en fijn snipperen.
4. De wortelen schillen en in schijfjes snijden.
5. De aardappelen schillen en in niet te kleine blokjes snijden.
6. Klontje boter warmen in een gietijzeren pot en de vleesribben aan beide kanten bruin bakken. Kruiden met peper en zout.

7. Het vlees uit de pot nemen en de ui met de look fruiten. De wortelen en de aardappelen bijvoegen en nog een paar minuten fruiten. Kruidentuiltje en laurier bijvoegen en kruiden met de Marokkaanse kruiden, zout en peper. Bouillon bijgieten.
8. De pot 1 uur in de oven plaatsen op 170° met lichte stoom.

zaterdag 2 december 2023

Kabeljauw met bloemkool en peterseliesaus.

Ingrediënten voor 2 personen : oo5 gr kabeljauw, 300 gr aardappelen, ½ bloemkool, 2 eieren, 2 slp room, 2 slp olijfolie, 6 à 8 peterseliestengels, 1 blaadje laurier, 1 takje tijm, 2 jeneverbessen, ½ klp peperbollen, 1 klp azijn, peper en zout.
Voor de saus : 2 dl kookvocht van de vis, 1 dl room, 1 slp gehakte peterselie, citroensap naar smaak.

1. Aardappelen schillen, koken, afgieten en grof prakken.
2. Bloemkool in roosjes verdelen, spoelen en gaar koken. Afgieten en grof versnijden.
3. 1 lt zoutwater aan de kook brengen met de peterseliestengels, de tijm, laurier, jeneverbessen en peperkorrels. De kabeljauw bijvoegen en 5 minuten pocheren naargelang de dikte van de vis iets minder of iets meer. Het water mag niet meer koken. De vis uit het kookvocht nemen en laten uitlekken op keukenpapier.
4. Voor de saus : 2 dl kookvocht inkoken met de room tot gewenste dikte. Peterselie, citroensap, zout en peper toevoegen
5. Aardappelen voorzichtig mengen met de bloemkool, de room, de olijfolie en de kabeljauw. Kruiden met peper en zout. Indien nodig beetje opwarmen.
6. Water en azijn aan de kook brengen en de eieren pocheren gedurende 4 à 5 minuten.
7. Schik het vismengsel met behulp van een vormpje op het bord. Garneer met het gepocheerd ei en een beetje grof zout. Nappeer er wat saus rond.

vrijdag 1 december 2023

Groene koolsoep met curry en witte bonen.

Ingrediënten : ½ groene kool, 1 grote ui, ½ broccoli, 1 prei, 2 stengels groene selder, 1 blik van 800 gr witte bonen, 200 gr gerookt spek, ½ klp curry, 1 klp kurkuma, kokosolie, laurier, tijm, 4 lt groentenbouillon.

1. De ui pellen en grof snipperen.
2. De groene kool spoelen. Het harde middengedeelte verwijderen.
3. De broccoli spoelen.
4. De prei in de lengte in 2 snijden. De buitenste bladeren verwijderen en ook het groenste gedeelte. De prei spoelen.
5. De groene selder spoelen.

6. Al deze groenten in grove stukken snijden.
7. Kokosolie verwarmen en al de groenten fruiten. Kruiden met curry, kurkuma, peper en zout. De bouillon bijgieten en de soep 40 à 45 minuten zachtjes laten koken zonder deksel.
8. De witte bonen spoelen met koud water.
9. Het spek in reepjes snijden.
10. In een kom een klein beetje kokosolie warmen en het spek aanbakken met tijm en laurier. De witte bonen bijvoegen en opwarmen.
11. De soep in een diep bord gieten en garneren met de bonen en het spek.

donderdag 30 november 2023

Appelkoek.

Ingrediënten voor 8 à 10 personen : deeg : 300 gr patisseriebloem + bloem om uit te rollen, 9 gr gist, 1 ei, 20 gr suiker, 1 dl melk, rasp en sap van 1 citroen.
Vulling : 1 kg appels, 40 + 20 gr suiker, 20 gr boter.

1. Zeef de bloem. Meng ze met de gist, de rasp van de citroen, de suiker, Voeg nu het ei en de lauwe melk er bij. Kneed nu alles tot een glad mengsel. Laat het deeg nu rijzen tot het volume bijna verdubbeld is.

2. Appels wassen, schillen, klokhuis verwijderen en in niet te dunne schijfjes snijden. Besprenkelen met het citroensap.
3. Oven voorverwarmen op 180°.
4. Kneed het gerezen deeg nogmaals. En rol het nu uit tot 2 mm.
5. Bekleed een ovenplaat met lage kanten met bakpapier en schik er het deeg in.
6. Schik de appelpartjes dakpansgewijs op het deeg. Strooi er de 40 gr suiker over en de boter in stukjes.
7. Bak de appelkoek gedurende 30 à 35 minuten op 180° en dan nog eens 10 minuten op 170°.
8. Laat afkoelen en strooi er de 20 gr poedersuiker over.
De appelkoek is het lekkerst op kamertemperatuur.

dinsdag 28 november 2023

Everzwijnragoût met pruimen.

Ingrediënten voor 2 pers. : 450 gr everzwijn stoofvlees, 100 gr gerookt spek, 15 pruimen, 4 wortelen, 75 gr zilveruitjes, 2 dl rode wijn, boter, 1 teentje look, tijm, laurier, rozemarijn, peper, zout.

1. De wortelen schillen en in schijfjes snijden.
2. Teentje look pellen en fijn snipperen.
3. Tuiltje maken met de rozemarijn, tijm en laurier.
4. Het vlees en de pruimen in een kom doen en overgieten met de rode wijn. Kruidentuiltje bijvoegen en 2 à 3 uur
laten marineren.
5. Het vlees uit de wijn nemen en droogdeppen.
6. Oven verwarmen op 160°.
7. Boter warmen in een cocotte en het vlees aan alle kanten mooi bruin bakken. Kruiden met peper en zout. Wortelen, look, spek en zilveruitjes bijvoegen en nog een 3 tal minuten verder bakken. Wijn op het vlees gieten en aan de kook brengen. Kruidentuiltje toevoegen.
8. De cocotte gedurende 1u15 à 1u30 minuten in de oven plaatsen. Na 45 minuten de pruimen bijvoegen.
Lekker met witloofsalade, frietjes of kroketten.

zaterdag 25 november 2023

Sint-Jakobsvruchten en garnalen met bloemkoolcreme en lichte currysaus.

Ingrediënten voorgerecht voor 2 personen : 6 Sint-Jakobsvruchten, 50 gr garnalen, ¼ bloemkool, 2 slp room, peper, zout, olijfolie, klontje boter, 1 klp fijngesneden bieslook.
Voor de saus : 4 dl visfumet, 1 dl witte wijn, 2 dl room, ½ klp kurkuma, ½ klp currypoeder, peper, zout.

1. De bloemkool in roosjes verdelen, spoelen, gaar koken in zoutwater, afgieten en heel fijn mixen. Mengen met de room, peper en zout. De bloemkoolcreme moet yoghurt lopend zijn.
2. Voor de saus : de fumet met de witte wijn en de room laten inkoken tot gewenste dikte. Kruiden met de kurkuma, curry, peper en zout. Indien men liever iets meer gekruid heeft nog wat currypoeder bijstrooien.

3. De boter en de olijfolie goed warm maken en de Sint-Jakobsvruchten kort aan beide kanten aanbakken. Kruiden met peper en zout.
4. De bloemkool creme midden op een bord schikken met daar op de Sint-jakobsvruchten. Garneren met de garnalen en de bieslook.
5. Wat saus bij serveren.

vrijdag 24 november 2023

Aardappelschotel met pancettareepjes, spitskool en spiegelei.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 spitskool, 500 gr vastkokende aardappelen, 0,5 dl light room, 300 gr pancetta in dikke sneden, 2 eieren, zout, peper, curry poeder, klontje boter, olijfolie.

1. Aardappelen schillen, spoelen en in blokjes snijden. Voor de helft laten gaar worden in kokend zoutwater.
2. De spitkool in reepjes snijden, spoelen en in kokend zoutwater garen. Afgieten en spoelen onder koud water.

3. De pancetta in reepjes snijden en in een beetje olijfolie samen met de blokjes aardappel kort aanbakken. In een ovenvaste schotel doen en verder garen gedurende 15 minuten in de oven op 170°.
4. Klontje boter smelten, spitskool bijvoegen, kruiden met peper en zout, opwarmen. Room bijgieten en kruiden met curry. Goed warm laten worden.
5. De 2 spiegeleieren bakken in een beetje boter.
6. Op het bord in het midden wat aardappelen schikken met erop 1 spiegelei. Erlangs wat spitskool leggen.

donderdag 23 november 2023

Ardeense nootham met peren, veenbessen en salie.

Ingrediënten voor 4 hapjes : 8 sneetjes nootham, 1 peer, 1 slp gedroogde veenbessen, klontje boter, 1 soeplepel amandelschilfers, enkele blaadjes salie.



1. De peer schillen en in kleine blokjes snijden.
2. Aanstoven in een beetjes boter samen met de veenbessen. Laten afkoelen.
3. De amandelschilfers roosteren.
4. Op een bordje de perencompote verdelen, daar de ham op schikken en garneren met de
amandelen en de salie.

woensdag 22 november 2023

Kippenpilons met butternut.

Ingrediënten 2 personen : 900 gr pillons, 1 kleine butternut, marjolein, tijm, oregano, 1 rode ui, 2 lookteentjes, 2 slp olijfolie, 1 slp mosterd, kippenkruiden @Santa-Maria, zout, piment d’Espelette, 500 gr aartdappelen, 1 slp honing, 1 blik tomatenstukjes.

1) Kruidentuiltje maken met de marjolein, oregano en tijm.
2) 1 slp olijfolie, zout, mosterd, kippekruiden, honing en piment d’Espelette mengen.

3) De pillons inwrijven met deze mengeling.
4) De butternut schillen en in blokjes snijden.
5) De rode ui pellen en in reepjes snijden.
6) Aardappelen schillen en in blokjes snijden.
7) De lookteentjes pellen en fijn snijden.
8) Aardappelen, butternut, look, blik tomatenstukjes, rode ui mengen.
9) Ovenschtel inwrijven met olijfolie en het groentenmengsel en kruidentuiltje in de schotel doen. Daarop de pillons schikken.
10) De schotel in de oven schikken op 170° met lichte stoom gedurende 35 à 40 minuten.

dinsdag 21 november 2023

Scampi met broccolimousse.

Ingrediënten voor 5 hapjes : 3 grote broccoliroosjes, 5 scampi, currypoeder, 2 à 3 slp room, olijfolie, peper en zout, bladpeterselie.

1. De broccoli spoelen en in kokend zoutwater gedurende 5 à 6 minuten gaar laten worden. Afgieten en direct spoelen met koud water. Uitlekken en in de blender heel fijn mixen. Kruiden met zout en currypoeder. Room bijvoegen tot een
mooie gladde mousse.
2. De scampi pellen en het darmkanaal verwijderen.
3. Olijfolie verwarmen en de scampi bakken. Kruiden metcurry, peper en zout.
4. In glaasjes met behulp van een spuitzak de broccoli mousse spuiten. Daarop een scampi schikken en enkele druppels olijfolie over gieten. Garneren met bladpeterselie.

zondag 19 november 2023

Vanillepudding met appel en petit-beurre koekjes.

Ingrediënten voor 5 à 6 porties : 25 gr vanille puddingpoeder, 2 à 3 appelen, 1 ei, 1 klp citroensap, ½ lt melk, klontje boter, 65 gr suiker, 1 vanillestok, 15 petit beurre koekjes.

1. Klop de eieren en de suiker tot een ruban (wit schuimig). Doe er de vanillepoeder en het vanillemerg bij en klop nog even goed op.
2. Kook de melk en giet de kokende melk al roerend op de eieren. Zet terug op het vuur en breng al roerend terug tot aan het kookpunt. Van het vuur nemen en nog eventjes blijven
roeren.
3. De appels schillen en in partjes snijden. Besprenkel ze met citroensap. Bak de appelpartjes mooi bruin in de boter.
4. In schaaltjes de petit beurre koekjes leggen. Daar over de pudding verdelen. Afdekken met huishoudfolie en goed aandrukken op de pudding zodanig dat er geen vel ontstaat bij het afkoelen. Garneren met de appel partjes.
5. De rest van de koekjes verkruimelen en over de appelen strooien.

zaterdag 18 november 2023

Kalfsschenkel met paprika.

Ingrediënten voor 2 pers. : 1 kalfsschenkel van 400 gr, 1 ajuin, 80 ml rode wijn, 2 dl water, 2 slp olijfolie, 2 takken witte selder, 1 slp tomatenpuree, 1 slp bloem, 1 rode ui, 1 rode en 1 gele paprika, 2 tomaten, 5 takjes verse oregano of 1 klp gedroogde, 1 klp rode wijn azijn.

1. Het vlees kruiden met peper en zout en bebloemen.
2. De ajuin pellen en fijn snipperen.
3. De selder spoelen, dikke draden verwijderen en in fijne blokjes snijden.
4. De oven verwarmen op 150°.
5. De olijfolie verwarmen en het vlees aan beide kanten bruin bakken. Het vlees uit de pot nemen en in dezelfde pot de ajuin en de bleekselder fruiten. De tomatenpuree bijvoegen en blussen met de rode wijn en het water. Het vlees terug in de pot doen, alsook de oregano. Nog wat peper en zout in de saus en de pot 40 minuten in de oven plaatsen.
6. De paprika’s schillen en in reepjes snijden.
7. De tomaten pellen, in 4 snijden, zaadjes uithalen en het vruchtvlees in grove stukken snijden.
8. De rode ui pellen en fijn snipperen.
9. Na 40 minuten de pot uit de oven nemen en de paprikareepjes, de tomatenstukjes en de rode ui bijvoegen.
10. De pot terug in de oven plaatsen en nogmaals 40 à 45 minuten garen.
11. Uit de oven nemen en de rode wijnazijn onder de saus roeren.
Lekker met tagliatelle of puree.

vrijdag 17 november 2023

Ciabatta.

Ingrediënten voor 3 ciabatta’s : 390 gr patisseriebloem of T55, 2,25 dl water, 12 gr verse gist, 8 gr zout, 22 gr olijfolie.

1. De gist in het lauwe water oplossen in de mengbeker van de robot.
2. De bloem er bij strooien en met de deeghaak mengen.
3. Het zout erbij strooien en de olijfolie erbij gieten. Nogmaals goed kneden.
4. Een kom lichtjes inwrijven met olie. Een bol vormen met het deeg en het deeg in de kom doen. De handen inwrijven met olijfolie dan zal het makkelijker gaan om de bol te vormen;
5. Dit in de oven op 30° gedurende 1h30 min laten rijzen.
6. Het werkvlak bebloemen en het deeg op het werkvlak uitrollen tot ongeveer 2 cm.
7. Het deeg vouwen, van boven tot in het midden en van onder tot in het midden, nu doet men hetzelfde van links naar het midden en van rechts naar het midden.
8. Nogmaals 1 uur laten rijzen.
9. De oven verwarmen op 210°.
10. Het deeg op bakpapier of bakmat leggen en in 3 verdelen.
11.De ciabatta’s vormen door een rol te maken en met de handen te bewerken tot een rechthoekig broodje van 2 cm dikte. De ciabatta's 6 tot 10 minuten laten rusten.
12. Gedurende 20 à 25 minuten bakken met stoom.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Kaasbroodje met ham, courgette en guacamole.