zondag 12 december 2021

Parmentier schotel met kip, ham, witloof en kaas.

Ingrediënten : 300 gr kippenfilet, 4 sneden gekookte ham, 650 gr witloof, 1 slp olijfolie, klontje boter en boter om de vorm in te smeren, peper, zout.
Voor de saus : 40 gr boter, 40 gr bloem, 5 dl melk, 150 gr + 50 gr geraspte emmentaler, 1 klp mosterd, peper, zout.
Voor de puree : 650 gr bloemige aardappelen, 1 ei, 1 dl melk, 20 gr boter, peper, zout, nootmuskaat.



1. Olijfolie warmen en de kippenfilet op zacht vuur gedurende 10 minuten bakken. Laten afkoelen en in plakjes versnijden.



2. Het onderste gedeelte van het witloof afsnijden en de harde kern onderaan wegsnijden. Witloof wassen. De stronken witloof naast mekaar leggen in een kom met een bodempje water en een klontje boter. Ongeveer 25 à 30 minuten zachtjes laten koken tot het witloof gaar is. Laten afkoelen en in de lengte in repen van ongeveer 1 cm snijden.



3. De aardappelen schillen, in stukken snijden en koken. Afgieten en pureren. Een smeuïge puree maken met de boter, melk en het ei. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
4. Voor de saus de boter smelten. Bloem bijvoegen en goed roeren. Bloem eventjes laten meebakken. Melk en mosterd bijvoegen en goed kloppen zodanig dat er geen klonters overblijven. Nu de 150 gr kaas bijvoegen en laten smelten in de saus. Kruiden met peper en zout.
5. De ham in repen van ongeveer 4 cm snijden.
6. Oven voorverwarmen op 180°.
7. Een ovenvaste schotel inwrijven met boter. De aardappelpuree in de schotel schikken en mooi glad strijken. Daarop de kip verdelen, dan het witloof, dan de ham en tenslotte de kaassaus. Glad strijken en de overige kaas er op strooien.
8. Gedurende 25 à 30 minuten in de oven plaatsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Stoofpot van eendenbout op de wijze baeckeoffe.