donderdag 13 oktober 2022

Kippenlevertjes met linzen en spinazie.

Ingrediënten 2 pers. : 180 gr linzen, 1 handvol kerstomaten, 350 gr kippenlevertjes, 300 gr spinazie, 7 dl kippenbouillon, 1 kleine ajuin, zout, peper, olijfolie, 1 teentje look, 100 gr gerookt spek, 3 takjes tijm, 1 blaadje laurier.

1. Het spek in fijne reepjes snijden.
2. Ui en look pellen, fijn snipperen.
3. Spinazie spoelen, dikke nerven verwijderen en grof snijden.
4. In een sauteerpan de olijfolie warmen, ui en look glazig laten worden, spek en linzen bijvoegen, eventjes laten bakken, Tijm, laurier bijdoen en kruiden met peper en zout.

5. De bouillon bijgieten en 25 minuten zachtjes laten sudderen.
6. Spinazie bijvoegen, goed roeren tot de spinazie geslonken is.
7. De kippenlevertjes in olijfolie, aan beide kanten krokant bakken. Ze mogen nog licht rozig zijn vanbinnen. Kruiden met peper en zout.
8. De levertjes op de linzen leggen en opdienen.

Lekker met gebakken aardappelen.

dinsdag 11 oktober 2022

Kikkerbillen met paprika en dragon roomsausje.

 


Ingrediënten 2 personen : 10 à 12 kikkerbillen, 1 rode en 1 gele paprika, 1 teentje look, 1 sjalot, 1 slp fijngesneden dragonblaadjes, 2 dl room, 3 dl kippenfond, gerookte paprikapoeder, peper, zout, olijfolie.

1. De look en de pellen en fijn snipperen.
2. De paprika’s schillen, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.

3. De kikkerbillen droog deppen met keukenpapier en kruiden met peper en zout.

4. In een anti kleefpan olijfolie warmen en de kikkerbillen aan beide kanten bakken, zonder kleuren, nu de sjalot, de look en de paprika bijvoegen en eventjes meebakken. Kruiden met gerookte paprikapoeder
5. De kippenfond en de room bijgieten en zachtjes laten sudderen zonder deksel gedurende 10 à 15 minuten. Niet teveel roeren zodanig dat de billetjes niet uit mekaar vallen.
6. De dragon er over strooien en voorzichtig in de saus roeren.

Lekker met lookbrood en een slaatje.

Schartongrolletjes met zalmmousse en rode paprika.

Ingrediënten voor 4 personen : 3 grote of 6 kleine schartongen, 175 gr zalmfilet, 1 rode paprika, 3 eiwitten, 3,5 dl room, 1 klp maïzena, 2 gr gelatineblaadjes, cayennepeper en zout.

1) De schartongen fileren of men vraagt dit aan de vishandelaar.
2) De gelatine weken in koud water. ½ dl room warmen en de uitgeknepen gelatine erin smelten.
3) De paprika pellen en in kleine blokjes snijden. 2 minuten laten koken, afgieten en spoelen met koud water.
4) De zalm fijn blenderen, kruiden met peper en zout.
5) De eiwitten en de room opkloppen.
6) De room voorzichtig bij de zalm spatelen, daarna de eiwitten, dan de room met de gelatine en de gezeefde maïzena. Dan de uitgelekte paprikablokjes onder roeren.
7) De schartongfilets op een plastiekfolie schikken. Daarop de zalmmousse spuiten en voorzichtig met behulp van de plastiekfolie oprollen. De folie goed aansluiten en de uiteinden goed sluiten. Dan in een alu folie draaien en stomen gedurende 25 à 35 minuten naargelang de dikte van het visrolletje.
8) Opdienen met stukjes gekookte witte selder en courgettes, en een roomsausje met kruiden.

maandag 10 oktober 2022

Bloemkool met 2 kazen en rozemarijn.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 kleine bloemkool, 40 gr boter, 40 gr bloem, 5 dl melk, 70 gr gorgonzola, 25 gr geraspte parmezaan, ½ klp mosterd, 2 takjes rozemarijn, 1 slp paneermeel.

1) De bloemkool in roosjes verdelen en spoelen. Koken tot ze nog licht krokant is.
2) De rozemarijn blaadjes van de takken halen en heel fijnhakken.

3) De blauwe kaas in heel kleine stukjes verdelen.
4) Oven verwarmen op 180°.
5) De boter smelten, bloem in 1 keer bijvoegen en goed vermengen.

Melk bijgieten en kloppen zodanig dat men geen klonters meer heeft. Een 2 tal minuutjes laten doorkoken om de bloemsmaak te verminderen. Gorgonzola, rozemarijn en mosterd bijvoegen. Goed mengen.
6) De bloemkool in een ingeboterde ovenschaal leggen. De saus erover doen en bestrooien met de parmezaan en het paneermeel.
7) De schaal ongeveer 20 minuten in de oven plaatsen.

zondag 9 oktober 2022

Worst met aubergine en tomaten.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr worst, 1 aubergine, 2 stengels witte selder, ½ rode ui, 1 blik tomatenstukjes, basilicum, witte wijn azijn, olijfolie, boter.

1) De selder spoelen, dikke draden verwijderen, en in boogjes snijden. 2 minuten in kokend water blancheren. Afgieten en onder koud water afspoelen.
2) De aubergine in blokjes snijden.


3) De ui pellen. Fijn snipperen. De ui fruiten in olijfolie, aubergine, selder en tomaten bijvoegen. Kruiden met peper en zout en 15 minuten laten sudderen. 1 lepel wijn azijn bijvoegen en nog 5 minuten laten sudderen.
4 )Geen gaatjes in de worsten prikken maar op een matig vuur in een mengeling van olie en boter zachtjes laten bakken aan alle kanten.
5) De auberginemengeling op het bord schikken met een worst. Afwerken met basilicum.

Lekker met gebakken krielaardappelen.

zaterdag 8 oktober 2022

Parelhoenfilet, spaghetti met pesto, erwtjes en champignons.

Ingrediënten 2 pers. : 400 gr parelhoenfilet, 180 gr spaghetti, 3 slp Pesto 200 gr erwtjes (diepvries), 250 gr champignons, enkele basilicumblaadjes, 5 dl kippenbouillon, olijfolie, peper, zout.

1) De parelhoenfilets in de kippenbouillon 5 a 7 minuten zachtjes laten koken naargelang de grootte. In de bouillon laten lauw worden.
2) De spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten.
3) De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
4) De erwtjes in een beetje kokende bouillon 3 minuten laten koken. Uit de bouillon halen.

5) De parelhoenfilets uit de bouillon halen en droog deppen. Olijfolie warmen en de parelhoenfilets aan beide kanten bruin bakken. Kruiden met peper en zout.
6) Olijfolie warmen, champignons bakken en spaghetti bijvoegen. Nu de erwtjes en de Pesto en alles goed mengen. Bijkruiden met peper en zout. Indien nodig wat bouillon bijgieten.
7) De parelhoenfilets in dikke plakken snijden.
8) Spaghetti in het midden van het bord schikken. Daarop wat parelhoenplakjes leggen en garneren met wat basilicumblaadjes.

vrijdag 7 oktober 2022

Hondshaai met witte wijnsaus en broccoli.

Ingrediënten voor 2 personen : 450 gr gekuiste en in stukken gesneden hondshaai, 1 kleine ajuin, 1 broccoli, 3 dl visfumet, 1 dl witte wijn, 1,5 dl room, klontje boter, sap van ¼ citroen, 1 klp beurre manié (boter + bloem gemengd), peper en zout.

1) De broccoli wassen en verdelen in kleine roosjes. Broccoli krokant stomen of koken. Daarna direct in ijskoud water brengen. Afgieten en laten uitlekken.
2) De visfumet met de witte wijn en de room inkoken. Indien nodig wat beurre manié onder roeren. Citroensap bijvoegen en bijkruiden met peper en zout.

3) De ui fijn snipperen en fruiten in klontje boter. Hondshaai bijvoegen, niet laten kleuren, kruiden met peper en zout, beetje water bijgieten en zachtjes 8 à 10 minuten laten sudderen.
4) De broccoli opwarmen met een beetje boter.
5) De hondshaai op een bord schikken, napperen met de saus en garneren met de broccoli

woensdag 5 oktober 2022

Wentelteefjes met kaneel en banaan.

Ingrediënten voor 4 personen : 4 sneden brood naar keuze, 2 eieren, 3slp room, 2 slp kerssiroop of andere siroop naar keuze, muskaatnoot, kaneel, boter, 3 bananen, 1 slp bruine suiker.

1) Eieren loskloppen met de room, kaneel, muskaatnoot en siroop.
2) Banaan in schijfjes van ongeveer 1,5 cm snijden. Bruine suiker erover strooien en mengen.
3) Brood deppen in het eiermengsel en bakken in de schuimende boter.
4) Brood uit de pan halen en warm houden.

5) De banaanschijfjes in dezelfde pan bakken met nog een klontje boter.
6) De banaanschijfjes uit de pan halen en 2 lepels water in de pan doen. Een paar minuten laten inkoken.
7) Ondertussen de banaanschijfjes op het brood schikken en een beetje van de saus erover doen.

Gevulde aardappel met waterkers en gorgonzola.

Ingrediënten voor 4 personen : 4 grote aardappelen van het type bintje, 80 gr waterkers, 1 à 2 dl melk, 80 gr gorgonzola, 1 klontje boter.

1) De aardappelen wassen en stomen. In de lengte het bovenste gedeelte van de aardappel afsnijden. De aardappel zo veel mogelijk uithalen.
2) De oven verwarmen op 170°.


3) De grootste stelen van de waterkers afhalen en de rest fijn versnijden.
4) De gorgonzola kaas in kleine blokjes snijden.


5) De aardappelpulp vermengen met de melk, boter, kaas en waterkers. De uitgehaalde aardappel hiermee opvullen. Het kapje erop zetten en een klontje boter op iedere aardappel leggen. In de oven 20 minuten plaatsen.

dinsdag 4 oktober 2022

Financiers met confituur

Ingrediënten ong. 36 stuks : 80 gr bloem T45 of patisseriebloem, 125 gr amandelpoeder, 150 gr suiker, 175 gr eiwit, 200 gr boter, confituur


1. 36 kleine balkjes confituur, ½ have koffielepel is voldoende, op een plaat leggen en in de diepvries doen. Dit is gemakkelijker om de financier ermee te vullen.
2. De boter smelten tot hazelnootboter. Door een ultrafijne zeef gieten.

3. Oven warmen op 180°.
4. De bloem zeven in de kom van de robot. Al de ingrediënten, uitgezonderd de boter, bijvoegen en mengen. Als alles goed gemengd is, beetje bij beetje de boter bijgieten al mengend.

5. De vormpjes invetten en 2/3 van het deeg verdelen over de vormpjes. In het midden een balkje confituur doen en de rest (1/3 van het deeg) over de confituur doen.
6. 20 à 22 minuten in de oven plaatsen.
7. De financiers uit de oven nemen en uit de vorm halen
8. Laten afkoelen op een rooster.

maandag 3 oktober 2022

Eendenmagret met gele bietjes.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 eendenmagret van ongeveer 350 gr, 4 gele bieten, 2 sinaasappelen, sojasaus, agave siroop, citroentijm.

1) De bieten 35 à 40 minuten koken, pellen. In partjes snijden.
2) De sinaasappelen uitpersen. Het sap samen met de agave siroop en de citroentijm opkoken. De partjes biet erin leggen en lichtjes laten inkoken. Kruiden met peper en sojasaus.

3) De magret aan de velkant insnijden en bakken, 8 à 10 minuten aan de velkant en 3 minuten aan de vleeskant. Uit de pan nemen en warm houden.
4) Het vet uit de pan gieten en de sinaasappelsaus met de bietjes in de pan gieten om de aanbaksels goed los te krijgen.
5) Het vlees versnijden in niet te dunne plakjes.

zondag 2 oktober 2022

Macaroni met ham en groene boontjes.

Ingrediënten 2 pers. : 180 gr macaroni, 400 gr groene boontjes, 1 sjalot, 300 gr gekookte ham, Pasta en Pizza kruiden Santa Maria, 250 gr ricotta, 70 gr geraspte parmezaan, 4 takjes tijm, 4 takjes oregano, peper, zout, olijfolie.

1. De sjalot pellen en fijn snipperen.
2. De boontjes spoelen, uiteinden verwijderen en eventueel de draden. In stukken van ongeveer 2 cm snijden. Water aan de kok brengen. Zout toevoegen en de boontjes. Gedurende 5 à 6 minuten laten koken. Afgieten en direct spoelen onder koud water.

3. De macaroni koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en wat kookvocht bijhouden.
4. De ham in reepjes snijden.
5. In een sauteerpan wat olijfolie warmen en de sjalot glazig laten worden. De ricotta erbij voegen en al roerend laten smelten. De tijm titsen en de blaadjes erbij voegen.
6. Nu de macaroni en de boontjes in de pan doen. Goed mengen. Indien nodig beetje kookvocht toevoegen. Goed opwarmen en de ham er onder mengen.
7. Kruiden met de Pasta en Pizza kruiden, peper en zout.
8. De schotel garneren met de oregano blaadjes.

vrijdag 30 september 2022

Gebakken patrijs, boschampignons, jus met rode wijn.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 patrijzen, 1 ajuin, 2wortels, 1 teentje look, rozemarijn, tijm, laurier, 2 klp tomatenpuree, 3 x 100 gr boschampignons naar keuze, 10 blaadjes salie, 2 dl rode wijn, 4 dl water.

1) Patrijzen pareren, nazien of alle kleine vedertjes uitgetrokken zijn. De binnenkant proper maken van alle bloed en ingewanden.
2) De ajuin en de look pellen. De look fijn snipperen en de ui in stukken snijden.
3) De wortel schillen en in stukken snijden.
4) De oven verwarmen op 165°. Indien men een stoomoven heeft mag men de stoomfunctie gebruiken.
5) De patrijzen in boter aanbakken, kruiden met peper en zout. De patrijzen in een ovenvaste schotel leggen.
6) In dezelfde pan waar men de patrijzen in aangebakken heeft, de ui, look en wortels aanfruiten. Nu de tomatenpuree bijvoegen en goed laten aanbakken. Blussen met de rode wijn en het water. Laten opkoken en, bij de patrijs gieten in de ovenschotel. De rozemarijn, laurier en tijm bijvoegen. Alles in de oven plaatsen gedurende 25 minuten. Na 10 minuten de patrijzen omdraaien.

7) De salie fijn snijden.
8) De champignons borstelen om proper te maken. Bakken in boter samen met de look gedurende 8 à 10 minuten. Kruiden met peper en zout en de salie er over strooien.
9) De patrijzen uit de oven halen. In 2 snijden en de beenderen van de borstkas verwijderen. De helften van de patrijs terug op mekaar op een schotel leggen. Warm houden in de oven.. De jus door de zeef gieten. De jus laten inkoken tot gewenste dikte of men kan die ook binden met een beetje beurre manié. Bijkruiden met peper en zout.
De patrijs opdienen met de boschampignons.

donderdag 29 september 2022

Aperitiefhapje met sardines, fregula sarda en mango.

Ingrediënten 5 pers. : 1 doosje sardines op olijfolie, 1/3 mango, 60 gr fregula sarda, 2 lente-ui, 1 slp witte wijnazijn, peper, zout, kurkuma, 3 kerstomaten, enkele sprietjes bieslook.

1) De fregula sarda koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en spoelen onder koud water.
2) De mango schillen en in kleine blokjes snijden.
3) De sardines in 2 verdelen en de graten uithalen. De olijfolie zeven om onzuiverheden eruit te halen.
4) De lente-ui spoelen en in fijne ringen snijden.

5) De fregula sarda mengen met de sardines, de lente-ui, de mango, olijfolie en de witte wijnazijn. Kruiden met peper, zout en kurkuma. Indien nodig nog wat olijfolie bijgieten.
6) In kleine kommetjes wat van deze mengeling doen en garneren met kerstomaat en bieslook.

woensdag 28 september 2022

Gehaktbrood met tomaten en paprika.

Ingrediënten voor 4 personen : 600 gr gemengd gehakt, 2 tomaten, 2 slp tomatenpuree, 1 rode ui, 1 teentje look, 1 klp oregano, 1 ei, 2 slp paneermeel, 100 gr chorizo, 1 rode paprika, zout en peper.

1) De oven voorverwarmen op 180°.
2) De ui en de look pellen en fijnsnipperen.
3) De paprika pellen en in fijne brunoise snijden.
4) De tomaten pellen en in dunne schijfjes snijden, de chorizo in blokjes snijden.

5) Het gehakt mengen met het ei, het paneermeel, de tomatenpuree, de ui en de look, de paprika, de chorizo en de oregano. Bijkruiden met peper en zout.

Een broodje vormen van het gehaktmengsel en in een ingevette ovenschaal leggen. De fijngesneden tomatenschijfjes er boven leggen en een beetje aandrukken. Enkele stukjes boter op leggen.
6) In de oven plaatsen gedurende 40 à 45 minuten.

dinsdag 27 september 2022

Varkenswangetjes met graanmosterd.

Ingrediënten 2 pers. : 500 gr varkenswangetjes, 1 ui, 1 teentje look, 2 takjes tijm, 1 laurier, 1 takje rozemarijn, 2 kruidnagels, 5 jeneverbessen, peper, zout, stoofvlees kruiden Santa Maria , klontje boter, 300 ml Piedboeuf bruin bier, 1 slp graanmosterd, 1 blik tomatenstukjes.


1) De ui en look pellen en fijn snipperen.
2) De tijm, laurier en rozemarijn samenbinden.
3) Het vliesje van de varkenswangetjes verwijderen, of dit vragen aan de beenhouwer, en de wangetjes in 2 snijden.
4) De boter smelten in een pot en de wangetjes aan alle kanten bruin bakken. Het vlees uit de pot nemen en de ui en sjalot in de pot doen en bruin laten kleuren.
5) De oven warmen op 130°.

6) De wangetjes terug in de pot doen. Kruiden met peper, zout en stoofvleeskruiden. Het kruidentuiltje alsook de jeneverbessen en kruidnagel toevoegen. Blussen met het bier. De tomatenstukjes bijvoegen alsook de graanmosterd. Alles goed omroeren en aan de kook brengen. Het vlees moet onderstaan. Indien nodig nog wat water bijgieten.
7) De pot in de oven plaatsen gedurende 1u30 à 1u45 minuten.
8) De pot uit de oven nemen. Nazien of de wangetjes mooi zacht zijn of anders nog een 10 tal minuten verder garen. Kruidentuiltje verwijderen. Bijkruiden indien nodig. Men mag de saus ook een beetje binden met beurre manié.
9) Lekker met witloofsalade en frietjes.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Kaasbroodje met ham, courgette en guacamole.