vrijdag 30 september 2022

Gebakken patrijs, boschampignons, jus met rode wijn.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 patrijzen, 1 ajuin, 2wortels, 1 teentje look, rozemarijn, tijm, laurier, 2 klp tomatenpuree, 3 x 100 gr boschampignons naar keuze, 10 blaadjes salie, 2 dl rode wijn, 4 dl water.

1) Patrijzen pareren, nazien of alle kleine vedertjes uitgetrokken zijn. De binnenkant proper maken van alle bloed en ingewanden.
2) De ajuin en de look pellen. De look fijn snipperen en de ui in stukken snijden.
3) De wortel schillen en in stukken snijden.
4) De oven verwarmen op 165°. Indien men een stoomoven heeft mag men de stoomfunctie gebruiken.
5) De patrijzen in boter aanbakken, kruiden met peper en zout. De patrijzen in een ovenvaste schotel leggen.
6) In dezelfde pan waar men de patrijzen in aangebakken heeft, de ui, look en wortels aanfruiten. Nu de tomatenpuree bijvoegen en goed laten aanbakken. Blussen met de rode wijn en het water. Laten opkoken en, bij de patrijs gieten in de ovenschotel. De rozemarijn, laurier en tijm bijvoegen. Alles in de oven plaatsen gedurende 25 minuten. Na 10 minuten de patrijzen omdraaien.

7) De salie fijn snijden.
8) De champignons borstelen om proper te maken. Bakken in boter samen met de look gedurende 8 à 10 minuten. Kruiden met peper en zout en de salie er over strooien.
9) De patrijzen uit de oven halen. In 2 snijden en de beenderen van de borstkas verwijderen. De helften van de patrijs terug op mekaar op een schotel leggen. Warm houden in de oven.. De jus door de zeef gieten. De jus laten inkoken tot gewenste dikte of men kan die ook binden met een beetje beurre manié. Bijkruiden met peper en zout.
De patrijs opdienen met de boschampignons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Stoofpot van eendenbout op de wijze baeckeoffe.