donderdag 22 juni 2023

Confituur van 4 rode vruchten.

Ingrediënten : 500 gr frambozen, 500 gr aardbeien, 500 gr kersen, 500 gr blauwe bessen, 2 citroenen, 670 gr Tiense geleisuiker maxi fruit.

1) Het fruit moet heel goed rijp zijn en er mogen geen rottige gedeelten inzitten.
2) Al het fruit nazien en proper maken.
3) De aardbeien van het kroontje ontdoen en de grotere exemplaren in 2 of in 4 snijden.
4) De kersen van de steeltjes ontdoen en ontpitten.
5) De frambozen van het kroontje ontdoen.
6) Het fruit in een grote kom doen en de suiker en het sap van de 2 citroenen er goed onder mengen. Het fruit enkele uren tot 1 nacht laten rusten in de frigo.
7) De kom op het vuur zetten en al roerend aan de kook brengen. Eenmaal dat het fruit goed aan de kook is nog 4 minuten laten doorkoken. Indien er schuim opkomt dit voorzichtig afschuimen.
8) De confituur potten uitspoelen met heet water. Vullen met de hete confituur. De potten omkeren. Na een 10 tal minuten mag men de potten al terug omdraaien.

Tonijn in sesamkorst met gekonfijte venkel.

Ingrediënten voor 2 personen : voor de tonijn : 350 gr verse tonijn, 2 lepels soja, 1 lepel sesamolie, 2 lepels olijfolie, 1 lepel limoensap, 1 koffielepel geraspte gember, 2 lepels sesamzaad en 2 lepels panko, parmezaan, rucola
Voor de venkel : 1 venkel, 1 rode ui, 3 lepels arachide of zonnebloemolie, 1 klep kurkuma, 1 klep geraspte gember, grof zout, 8 lepels water.

1) De soja, sesamolie, olijfolie, limoensap, gember goed mengen.
2) De tonijn 1 uur daarin marineren.
3) De sesamzaadjes en de panko mengen.
4) De oven verwarmen op 160°.



5) De venkel wassen en de onderste harde kern uitsnijden. Het groen verwijderen. De venkel in hele dunne repen snijden.
6) De rode ui pellen en in dunne repen snijden.
7) De venkel, de rode ui, de olie, de kurkuma, de gember, het grof zout en het water mengen.
8) In de oven plaatsen gedurende ongeveer 60 à 75 minuten. Alle 15 minuten even roeren om alle smaken goed te mengen.
9) De tonijn uit de marinade halen en in het panko mengsel wentelen. Bakken in olijfolie, ervoor zorgen dat de zaadjes niet verbranden. Daarna nog 5 à 7 minuten in de oven plaatsen volgens de dikte van de vis. Opgelet de vis moet nog rood zijn vanbinnen anders is het veel te droog.
Garneren met parmezaanschilfers en rucola.
Opdienen met risotto rijst.

Kippenbrochette met paprika en champignons.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr kippenfilet, 1 rode of oranje paprika, champignons, kerstomaten, basilicum, kippenkruiden, olijfolie.

1) De paprika schillen en in stukken snijden van ongeveer 2 cm².
2) De champignons borstelen, de grote in 2 snijden.
3) De kippenfilets in blokjes snijden voor de brochette.
4) De kerstomaten in 2 snijden.

5) De brochettes samenstellen : kip, champignons, kip, tomaat, basilicum, kip, paprika en dit nogmaals herhalen.


6) De brochette in een schotel leggen,
bestrooien met kippenkruiden en besprenkelen met olijfolie.
7) Lekker gebakken op de grill, bbq of teppanyaki.

Pastasalade met tonijn en ananas.

Ingrediënten voor 2 personen : 180 gr macaroni of spirelli, 2 tomaten, 300 gr uitgelekte tonijn, ½ ananas, ½ komkommer, 2 eieren, 2 slp mayonaise, 2 slp yoghurt, 1 klp mosterd, kerriepoeder, enkele ansjovisfilets.

1) De pasta koken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Afspoelen en laten afkoelen.
2) De eieren 9 minuten koken, spoelen onder koud water, pellen en in mimosa snijden.
3) De tomaten monderen, zaadjes uithalen en in blokjes snijden.
4) De komkommer schillen, zaadjes verwijderen en de komkommer in blokjes snijden.
5) De ananas schillen, de harde kern verwijderen en in blokjes snijden.
6) De mayonaise vermengen met de yoghurt, de kerrie en de mosterd.
7) Al de ingrediënten vermengen en voorzichtig de mayonaise onder roeren.
8) De pastasalade in een diep bord of een kom schikken en garneren met ansjovis en koriander.

woensdag 21 juni 2023

Kalfsgebraad Orloff met Ardenner salami en mozzarella.

Ingrediënten voor 4 personen : 1 kalfsgebraad van 700 gr, 250 gr mozzarella, 200 gr Ardenner worst in dunne sneetjes, 3 à 4 takken rozemarijn, 250 gr champignons, 1 klep tomatenpuree, 1 ajuin, boter, 1 glas witte wijn.

• Oven voorverwarmen op 170°.
• De ajuin pellen en versnijden.
• Kalfsgebraad aanbakken in de boter en kruiden met peper en zout. Uit de pot nemen.

• De ajuin in de pot doen en goed bruinen, takje rozemarijn bijvoegen. Het vlees er terug boven doen en 15 à 20 minuten in de oven plaatsen.

• Het vlees uit de oven
nemen en een beetje laten rusten op een plank.
• De pot op het vuur plaatsen en de witte wijn en de tomatenpuree bijdoen.
Laten inkoken en zeven. Bijkruiden. Indien nodig kan men er een beetje beurre manié aan toevoegen.
• Ondertussen de champignons borstelen en in schijfjes snijden en aanbakken. Bij de saus doen.
• Het vlees versnijden in sneden van ongeveer 3 à 4 mm.
• De rest van de rozemarijn afritsen en fijnhakken.
• De mozzarella versnijden in dunne plakjes en bestrooien met rozemarijn.
• Dan het gebraad samenstellen; 1 snede kalfsvlees, mozzarella, Ardense salami en zo verder.
• In een schotel plaatsen, erboven nog enkele klontjes boter en ongeveer 15minuten in de oven op 150°.
Lekker met kroketten

Lasagne met courgette.

Ingrediënten : vellen lasagne, 1 blik tomatenstukjes met basilicum, 1 blik Italiaanse garnituur, 1 klein blikje tomatenpuree, basilicum, Provençaalse kruiden, courgettes, 1 rode paprika, 2 ajuinen, cayennepeper, zout, gemalen emmentaler kaas.

• De ajuinen pellen en in blokjes snijden.
• De paprika van het vel ontdoen en in blokjes snijden.
• De ajuinen in olijfolie sudderen, niet bruin laten worden, het blik tomatenstukjes en het blik Italiaanse garnituur bijvoegen alsook de tomatenpuree.

• De paprikastukjes bijdoen.
• Kruiden met Provençaalse kruiden, cayennepeper en zout.
• 35 à 40 minuten laten sudderen.
• Oven voorverwarmen op 175°.
• Ondertussen de courgettes in schijfjes
van ½ cm snijden en 2 minuten blancheren.
• Afgieten en spoelen met koud water.
• Een schaal beleggen met tomatensaus, lasagnevellen, courgetteschijfjes, tomatensaus, gruyèrekaas, lasagnevellen, courgetteschijfjes, tomatensaus en eindigen met gruyère.
• 20 à 25 minuten in de oven plaatsen.
Dit is een vegetarische lasagne, maar indien men wenst kan men er gekookte ham in verwerken.

dinsdag 20 juni 2023

Rib-eye met gefrituurde ajuinringen en bloemkoolstoemp.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 rib-eye, 4 ajuinen, melk, 3 lepels bloem, 4 à 5 lepels water, ½ bloemkool, 500 gr aardappelen.

• De ajuinen pellen en in ringen snijden van ongeveer ½ cm. De ringen uit mekaar halen en in melk laten weken.
• Water en bloem mengen, kruiden met peper en zout. Deze mengeling moet goed aan de ajuin kleven. Een lepel water met een keer, en zo verder tot de gewenste dikte van de mengeling.
• Frietketel aanleggen op 160°.
• De aardappelen schillen en in stukken snijden. Koken in zoutwater. Afgieten
• De bloemkool kuisen en in roosjes verdelen. Koken in zoutwater. Afgieten.
• De bloemkool met de aardappelen stampen. Beetje melk bijvoegen, peper, zout en nootmuskaat.
• De ajuinringen uit de melk halen, in vergiet leggen en door het bloempapje wentelen. Bakken in de frietketel, niet teveel ineens dat ze zo weinig mogelijk aan mekaar kleven. Uitlekken en grof zout over strooien.
• Warm houden in oven van 80°.
• Vlees bakken naar eigen wens.
De r1b eye serveren met de uiringen en de bloemkoolstoemp.

maandag 19 juni 2023

Aardappelsalade met bloemkool en spinazie.

Ingrediënten voor 2 personen : ½ bloemkool, 2 eieren, 500 gr aardappelen, 1 rode ui, 6 ansjovisfilets, 1 handvol jonge spinazieblaadjes.
Voor de vinaigrette : 2 slp mayonaise, 2 slp yoghurt, 1 slp gehakte kruiden (dragon, kervel, peterselie, bonenkruid), 2 klp kappertjes, 5 stuks augurken, 1 klp mosterd.

1) De eieren 9 minuten koken, laten afkoelen, pellen en grof versnijden.
2) De aardappelen schillen, in niet te grove stukken snijden, koken. Laten lauw worden.
3) De ui schillen en in fijne ringen snijden.
4) De ansjovisfilet spoelen met koud water om het overtollige zout te verwijderen.
5) De bloemkool in roosjes verdelen en 12 à 15 minuten koken of stomen. Afgieten. Laten afkoelen.
6) De spinazieblaadjes spoelen en droog deppen.
7) De kruiden spoelen, droog deppen en fijnhakken. De augurken ook fijn hakken.
8) De mayonaise mengen met de yoghurt en de mosterd, de kruiden, de kappertjes en de augurken. Indien nodig bijkruiden met peper en zout.
9) De aardappelen mengen met de bloemkool, de ui, de eieren. Mengen met de vinaigrette. Spinazie bijvoegen en nogmaals lichtjes mengen om de blaadjes niet te verschrompelen. Boven op de salade de ansjovis schikken.

zondag 18 juni 2023

Taart met appel, rabarber en aalbessen.

Ingrediënten : Kruimeldeeg, 3 appels, 4 stokken rabarber, 4 slp afgeritste aalbessen, 4 eieren, 250 ml room, 120 gr suiker.

1) 1 appel in kleine stukjes snijden en stoven tot appelmoes. Geen water bijvoegen, maar blijven roeren om aanbakken te vermijden. De appelmoes moet heel fijn zijn, liefst zonder stukjes.
2) De oven voorverwarmen op 190°.
3) Kruimeldeeg met bakpapier in de vorm leggen. De afgekoelde appelmoes goed verdelen op de bodem
van het deeg.
4) De andere appels schillen in fijne schijfjes snijden.
5) De rabarber schillen en in stukjes snijden van 4 à 5 mm.
6) De ½ van de aalbessen verdelen over de appelmoes.
Daarop de schijfjes appel verdelen. Dan de stukjes rabarber en de rest van de aalbessen.
7) De eieren met de room en de suiker opkloppen tot alles goed gemengd is. Dit op het fruit gieten.
8) De taart 15 minuten bakken op 190° en daarna 25 à 30 minuten op 180°.

zaterdag 17 juni 2023

Thaise curry met balletjes.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr gemengd gehakt, 1 broccoli, sap van 1 limoen, 1 klep chilipasta, 2 klep gerapte gember, basilicum, 1 ei, 2 slep paneermeel, 1 à 1 ½ klep currypasta, 400 ml kokosmelk, 1 slep kokosolie, zout.

• De broccoli spoelen en in roosjes verdelen. In kokend water 5 minuten garen en direct op ijswater zetten.
• Het gehakt mengen met de helft van de chilipasta, de gember, het paneermeel en het ei. Proeven en volgens eigen smaak chili en zout bijvoegen. Rol er balletjes van.
• Verwarm de kokosolie en kleur de balletjes in een sauteerpan rondom goudbruin. Haal ze uit de pan.
• Doe de currypasta in de pan en roerbak 1 minuut. Doe de kokosmelk erbij en laten inkoken. Doe de andere helft van de chilipasta erbij, de balletjes en de broccoli. Laat alles nog 5 minuten sudderen. Limoensap bijvoegen. Proeven en volgens eigen smaak pikanter maken.
• Garneren met basilicum.
• Opdienen met rijst.

vrijdag 16 juni 2023

Hamburger met guacamole en chutney van appel.

Ingrediënten 2 pers. : 4 hamburgers van 100 gr, 2 hamburger broodjes, 1 rode ui, 2 tomaten, beetje rucola, chutney van appel, guacamole , olijfolie, peper, zout.

1. De chutney van appel bereiden.
2. De guacamole bereiden.
3. De rode ui pellen en in dunne ringen snijden.
4. De tomaten monderen, pellen en in schijfjes snijden.
5. De broodjes in 2 snijden
6. De rucola spoelen en droog deppen.
7. De grillade opwarmen.
8. De hamburgers inwrijven met olijfolie. Kruiden met peper en zout.
9. De hamburgers quadrilleren en verder bakken op de grill.
10. De broodjes even opwarmen op de grill.


11. De onderste helft van het broodje royaal inwrijven met guacamole, dan schijfjes tomaat, rode
ui, en wat rucola, dan 1 hamburger, nu chutney, tomaat, rode ui, rucola en hamburger, eindigen met guacamole, tomaat, rode ui en rucola. Bedekken met de bovenste helft van het broodje.
12. Lekker met een tomatenslaatje

donderdag 15 juni 2023

Gamba’s met Griekse pasta salade.

Ingrediënten 2 pers. : 10 gamba’s, 180 gr Griekse pasta, 6 ansjovissen, 2 eieren, 2 tomaten, 6 radijzen, 2 kilp kappertjes, 1 lt goed gekruide groentenbouillon, 1 slp mayonaise, 1 slp Griekse yoghurt, handvol basilicum, ½ klp mosterd, 2 slp guacamole.

1. In de rug van de gamba’s een inkerving maken en het darmkanaal uithalen.
2. De bouillon aan de kook brengen en de gamba’s gedurende 2 à 3 minuten garen. Uit de bouillon nemen. Laten afkoelen.
3. De pasta koken in zoutwater zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en spoelen onder koud water.

4. De eieren gedurende 9 minuten koken. In koud water leggen. Pellen en in 4 of 6 partjes snijden.
5. De tomaten monderen, pellen en in 6 of 8 partjes snijden.
6. De ansjovissen met koud water spoelen.
7. De radijzen wassen en in dunne schijfjes snijden.
8. De basilicum blaadjes spoelen en droog deppen, en fijn snijden.
9. In een grote kom de guacamole, mayonaise, yoghurt , de basilicum, de kappertjes en de mosterd mengen. De pasta en enkele lepels saus vermengen. De rest apart bij serveren.
10. De Griekse pasta garneren met de gamba’s, tomaten, eieren, ansjovis, radijzen.

woensdag 14 juni 2023

Burrata met pesto van dragon, geroosterde tomaten, spekjes en lookcroutons,

Ingrediënten 2 pers. : 2 bollen burrata, 3 tomaten, 1 rode paprika, 2 dikke sneden lookbrood, 2 takjes oregano, 4 takjes tijm, 1 rode ui, olijfolie, pesto van dragon, enkele scjhilfers parmezaan.

1) Snij het brood in niet te kleine blokjes Leg ze in een ovenvaste schotel en besprenkel met olijfolie.
2) Schil de rode paprika en snij in repen.

3) Spoel de tijm en oregano en dep droog.
4) Pel en snij de rode ui in fijne ringen.
5) Mondeer de tomaten en snij in partjes.
6) Warm de oven op 195°.
7) Doe de paprika, de tomaten, de rode ui, de spekjes, tijm, oregano in een ovenschotel en besprenkel met olijfolie, Kruid met peper en zout.
8) Plaats de ovenschotel gedurende 20 à 25’ in de oven. Plaats de laatste 10’ de schotel met croutons ook in de oven.
9) Haal de schotels uit de oven. Schik de burrata op de groenten. Verdeel de croutons er bij. Werk af met pesto en wat parmezaanschilfers.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Gepaneerde kabeljauw, coulis van erwtjes, aardappelstoemp met zurkel en witte asperges.