donderdag 22 februari 2024

Taart met mascarpone en blauwe bessen.

Ingrediënten : Voor de bodem : 200 gr patisseriebloem, 65 gr poedersuiker, 40 gr amandelpoeder, 100 gr koude boter in kleine blokjes + klein klontje, 1 eidooier, 2 slp koud water.
Voor de mascarpone creme : 275 gr mascarpone, 1 slp poedersuiker, 160 ml slagroom, 1 sinaasappel, 325 gr blauwe bessen.

1. Bloem en poedersuiker zeven en mengen met de amandelpoeder, en de boter in de keukenrobot tot een kruimelige massa. Bewerk het nog eventjes met de vingers. Doe er nu de dooier en 2 slp ijskoud water bij. Kort kneden tot een homogeen deeg. Vorm er een bal mee, wikkel het in huishoudfolie en zet het 30 minuten in de frigo.

2. De taartvorm invetten met boter en lichtjes bestuiven met bloem. Zet deze ook in de frigo.
3. De schil van de sinaasappel raspen en de sinaasappel uitpersen.
4. Oven verwarmen op 190°.
5. Het deeg uitrollen tot ongeveer 4 mm dikte. Leg het in de taartvorm. Zet deze terug een 15 tal minuten in de frigo. Na deze nu te hebben laten rusten bekleden met bakpapier en vullen met bakparels of gedroogde bonen en blind bakken gedurende 20 à 25 minuten. Uit de oven nemen, bakparels verwijderen en nogmaals 3 à 4 minuten bakken. Uit de oven nemen en laten afkoelen.
6. De mascarpone loskloppen met de poedersuiker. De slagroom lobbig kloppen en door de mascarpone spatelen. Roer de sinaasappelschil en 2 eetlepels van het sap door het mengsel.
7. De vulling in de taarbodem scheppen en afwerken met de blauwe bessen. Men kan deze taart ook nog afwerken met toefjes slagroom maar dit hoeft niet.

woensdag 21 februari 2024

Worst met snijbonen, krieltjes en mosterd dressing.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr krieltjes, 1 ui, 300 gr snijbonen, 1 slp eendenvet, 350 gr worst, ½ rode paprika.
Voor de dressing : 1 slp rode wijnazijn, 1 klp mosterd, 2 slp zonnebloemolie (of arachide),1 klp ijskoud water.

1. De dressing bereiden : in een kom de mosterd en de azijn samen kloppen, beetje bij beetje al kloppend de olie bijvoegen. Nu een koffielepel ijskoud water bijdoen, peper en zout en goed kloppen.
2. De krieltjes wassen en gaar koken. Afgieten en in 2 snijden.
3. De worst in een klein beetje eendenvet laten bruinen en op zacht vuur laten garen. Nu in dikke plakken snijden.
4. De snijbonen wassen, de zijkanten met een dunschiller weg snijden en in grove stukken snijden. In kokend water werpen en 6 minuten garen. Afgieten en in ijskoud water spoelen.
5. De rode paprika schillen en in kleine blokjes snijden.
6. De ui pellen en in ringen van 3 mm snijden.
7. In een grote anti-kleefpan de rest van het eendenvet smelten. De ui en de paprika gedurende 5 minuten fruiten, krieltjes, worst en snijbonen bijvoegen en alles mooi laten kleuren. Goed mengen.
8. Dit alles in een kom doen, de dressing over gieten en opdienen.

maandag 19 februari 2024

Soepje van mosselsap, prei, curry, kokosroom en Sint-Jakobsvrucht.

Ingrediënten voor 4 aperitiefhapjes : 1,5 à 2 dl mosselsap, ½ prei, boter, 2 lepels kokosroom, curry, 4 Sint-Jakobschelpen.

1) De prei van de buitenste bladeren ontdoen, wassen en fijn versnijden. De boter warmen en de prei fruiten zonder kleuren. Het mosselsap bijgieten en 10 minuten zacht laten koken. Kruiden met curry. Indien nodig bijkruiden met peper en zout.
2) De sint-Jakobschelpen reinigen of dit aan de visboer vragen. Boter smelten en de Sint-Jabobsvruchten kort bakken op hoog vuur aan beide kanten. Kruiden met curry, peper en zout.
3) In een kommetje wat soep doen. Nu een Sint-Jakobsvrucht erbij doen en garneren met de kokosroom.

zondag 18 februari 2024

Haantje in rode wijn.

Ingrediënten : ½ haan, 250 gr gerookt spekreepjes, 250 gr champignons, 5 cl cognac, 5 dl kalfsfond, boter, kruidentuiltje (tijm, laurier, rozemarijn, zout, peper, beurre manié, zilveruitjes.
Voor de marinade : 1 fles rode wijn, 1 grote ui, 2 kruidnagels, 1 grote wortel, 1 selderstengel, 2 lookteentjes, kruidentuiltje (tijm, laurier, rozemarijn), 12 tal zwarte peperbollen.

1. De dag voordien de stukken haan marineren. De wortel schillen en de selderstengel spoelen en in grove stukken snijden. De ui pellen, in 4 snijden en de kruidnagels er in prikken. De lookteentjes pellen en in 2 snijden. De stukken haan met de groenten in een kom doen en overgieten met de rode wijn. Minimum 12 uur marineren.
2. De stukken haan uit de marinade nemen en droogdeppen. De marinade zeven.
3. In een pan de stukken haan in de boter aan alle kanten bruin bakken, kruiden met peper en zout en dan in een gietijzeren pot doen. De pan deglaceren met de marinade. Bij het gevogelte gieten alsook de kalfsfond en het kruidentuiltke. Dit aan de kook brengen en afschuimen.
4. In de oven plaatsen op 140° met lichte stoom gedurende 1 u en 30 min.
5. In een pan wat boter smelten en de zilveruitjes bruin bakken. Uit de pan nemen. In dezelfde pan de champignons met de spekreepjes bruin bakken in een beetje boter.
6. Na 1u en 30 min. de champignons, zilveruitjes en spek bij de stukken haan doen alsook de cognac erbij gieten. Terug 30 à 45 minuten in de oven plaatsen.
7. De saus binden met de beurre manié.
8. Lekker met groene boontjes.

zaterdag 17 februari 2024

Erwtensoep met gerookt spek, rookworst en varkensvlees.

Ingrediënten : 600 gr spliterwten, 2 ajuinen, 2 groen van prei, 3 stengels selder,2 aardappelen, 2 teentjes look, 350 gr gerookt spek, 1 rookworst, 250 gr varkensstoverij, 3 lt kalfsbouillon, kruidentuiltje van laurier, tijm, peper, zout, klontje boter.

1. Spoel de spliterwten.
2. Pel de ajuinen en de look en snij in blokjes.
3. Verwijder het donkergroen van de prei, spoel en snij in reepjes.
4. Spoel de selderstengels, verwijder de draden en snij in reepjes.
5. Schil de aardappelen en snij in blokjes.
6. Doe de varkensstoverij in koud zoutwater en breng aan de kook. Goed afschuimen. Gaar laten worden.
7. Klontje boter smelten en al de groenten aanstoven. Gerookt spek erbij voegen en de kalfsbouillon erbij gieten. Kruidentuiltje bijvoegen. Kruiden met peper en zout. Aan de kook brengen en zachtjes laten koken tot de spliterwten gaar zijn.
8. Gerookt spek uit de soep halen alsook het kruidentuiltje verwijderen.
9. De soep heel fijn mixen.
10. Het gerookt spek in blokjes snijden. De rookworst in schijfjes snijden.
11. Het gerookt spek, varkensstoofvlees en de rookworst in de soep doen en nog een 3 tal minuten laten zachtjes koken.

vrijdag 16 februari 2024

Lamshutsepot met raapjes.

Ingrediënten voor 2 pers. : 500 gr lamsvlees (nek, schouder, borst)), 400 gr aardappelen, 8 kleine of 4 grote rapen, 1 grote ui, 2 teentjes look, kruidentuiltje van tijm, laurier, rozemarijn, 4 dl groentenbouillon, 20 gr beurre manié, klontje boter, peper, zout, 1 klp bruine suiker, ras el hanout, olijfolie.

1. Pel en snipper de ui en de look fijn,
2. Bak het vlees aan beide kanten bruin in olijfolie. Kruid met peper, zout en ras el hanout. Haal het vlees uit de pan en doe het in een gietijzeren pot of een pot die in de oven mag.
3. Doe in dezelfde pan een klontje boter en fruit de ui met de look. Strooi er de bruine suiker over en laat 3 a 4 minuten bakken.
4. Warm de oven op 140°.
5. Giet er de groentebouillon bij, breng aan de kook en doe dit bij het vlees. Voeg het kruidentuiltje toe.
6. Zet de pot 1 uur in de oven met lichte stoom.
7. Schil de aardappelen en de rapen en snij in blokjes.
8. Na 1 uur de aardappelen en rapen in de pot doen. Doe de pot terug voor 30 minuten in de oven. Controleer of alles gaar is. Indien nodig nog wat langer in de oven laten.
9. Verwijder het kruidentuiltje. Roer er de beurre manié onder en breng op smaak met peper en zout.

dinsdag 13 februari 2024

Gevulde kippenfilet met Serrano ham en Damme kaas, salie boter saus.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr kippenfilet, 2 sneden Serrano ham, 125 gr Damme kaas, 150 gr champignons, 1 kleine sjalot, 2 dl witte wijn, 75 gr koude boter, 10 blaadjes salie, peper, zout, boter.

1. Snijd de filets open zonder volledig door te snijden. Klop ze een beetje plat.
2. De filet bedekken met de ham en de kaas en een 3 tal blaadjes salie. Mooi dichtvouwen en met keukentouw samen binden.
3. Oven voorverwarmen op 160°.
4. De champignons borstelen, in schijfjes snijden en bakken.
5. Boter smelten en de kippenfilets mooi bruin kleuren. Verder garen in de oven gedurende 15 à 20 miuten met lichte stoom.
6. De sjalot fijn snipperen en koken met de witte wijn. Voor de helft laten inkoken.
7. De overige salie blaadje fijn snijden.
8. De koude boter in blokjes bij de ingekookte wijn kloppen en zo de saus binden. Kruiden met zout en peter. De champignons en de fijn gesneden salie toevoegen.
9. De kippenfilet in dikke plakken snijden en opdienen met de saus.

zondag 11 februari 2024

Fusilli met spinazie, ham en camenbert.

Ingrediënten 2 pers. : 180 gr fusilli, ½ camenbert, 200 gr gekookte ham, 300 gr spinazie, 3 eieren, 15 cl room, pasta en pizza kruiden Santa Maria, peper, zout, klontje boter.

1. Fusilli koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en wat vocht bijhouden.
2. Spinazie spoelen, droog zwieren en in een klontje boter laten slinken. Fijn hakken.
3. Eieren, room, peper, zout, pasta en pizzakruiden loskloppen.

4. De spinazie mengen met de pasta en de ham. Het eiermengsel erbij gieten en goed mengen. Indien nodig nog wat kookvocht bijgieten.
5. Oven voorverwarmen op 170°.
6. De camenbert in sneetjes verdelen.
7. Ovenschotel inwrijven met boter en het fusillimengsel in de schotel doen. De sneetjes camenbert op de pasta verdelen.
8. De schotel 20 à 25 minuten in de oven plaatsen.

zaterdag 10 februari 2024

Kippengehakt met groene kool, raapjes en aardappelen.

Ingrediënten 2 pers. : 350 gr kippengehakt, 500 gr aardappelen, ½ groene kool, 2 rapen, 1 sjalot, 1 teentje look, klontje boter, peper, zout, scheutje melk, 1 ei, panko.

1. Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water. Giet ze af, plet ze fijn en meng met een klontje boter, scheutje melk, de boter en het ei. Kruid met peper en zout.
2. Verwijder de buitenste bladeren en de kern van de kool. Snij in reepjes. Kook gaar in zoutwater. Giet af en spoel onder koud stromend water. Laat uitlekken.
3. Schil de rapen en snij in dunne schijfjes. Blancheer 4 minuten in kokend zoutwater. Afgieten en laten uitlekken.
4. Smelt een klontje boter en laat de groene kool eventjes aanstoven. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
5. Verwarm de oven op 180°.
6. Wrijf een ovenschotel in met boter. Doe er het gehakt in, dan de groene kool, dan de schijfjes rapen. Eindigen met de puree.
7. Strooi de paneermeel op de aardappelen.
8. Plaats de schotel 20 minuten in de oven.

donderdag 8 februari 2024

Kalfstong met madeirasaus, champignons en rode paprika.

Ingrediënten : 1 kalfstong, bouquet garni (preigroen, wortel, selder), 1 ui met ingeprikte kruidnagel, kruidentuiltje (tijm, laurier, rozemarijn), zout, 15 tal zwarte peperbollen.
Saus : 40 gr bloem, 40 gr boter, 70 gr tomatenpuree, 5 dl bouillon (van de kalfstong), 2 dl passata, 75 cl madeira, 1 klp worcestershiresaus, 200 gr champignons, 1 rode paprika.
Voor de garnituur : 1 slp fijngesneden bieslook, 2 eieren, kappertjes.

1. De kalfstong 6 à 12 uur weken in zoutwater. Afspoelen.
2. Doe 3 lt water in een kom met zout en leg er de kalfstong in. Breng aan de kook. Afschuimen. Leg er de bouquet garni en het kruidentuiltje bij. Voeg de ui en de zwarte peperbollen toe. Laat dit zachtjes koken gedurende 2 uur.

3. De eieren koken gedurende 9 minuten. Direct afspoelen in koud water. Pellen en mengen met de bieslook en de kappertjes
4. De champignons borstelen en in schijfjes snijden. Bakken in een klontje boter. Kruiden met peper en zout.
5. De rode paprika schillen. Zaadjes verwijderen en in reepjes snijden. In een kom met klontje boter en wat water zachtjes gedurende 7 minuten garen.
6. Neem 5 dl van de bouillon en zeef.
7. Saus : smelt de boter, voeg de bloem bij al roerend. Laat ze eventjes meebakken en voeg dan de tomatenpuree toe. Goed mengen. Beetje bij beetje de bouillon bijgieten al roerend. De passata en de madeira bijgieten en kruiden met peper en zout en de worcestershiresaus. Een paar minuten al roerend laten koken. De champignons en de paprika bij de saus doen.
8. De kalfstong pellen en in plakken snijden.
9. De plakken kalfstong op een schotel schikken en wat saus over gieten. Garneren met het eimengsel.

woensdag 7 februari 2024

Haringsalade met appel en rode biet.

Ingrediënten voor 6 hapjes : 6 haringfilets, ½ appel, 6 augurken, 1 rode biet, 100 gr zure room, 1 slp ciderazijn, 1 slp zonnebloemolie, ½ sjalot, enkele takjes dille.

1. De rode biet goed wassen en gedurende 40 tot 50 minuten koken. De rode biet afspoelen met koud water, pellen en in mooie blokjes snijden.
2. De appel schillen en in dezelfde blokjes als de biet snijden.
3. De sjalot pellen en fijn snipperen.
4. De augurken uitlekken en in plakjes snijden.
5. De dille heel fijn snijden en enkele takjes houden voor de garnering. Dit alles vermengen.
6. De room opkloppen met de olie en de azijn. Op smaak brengen met peper en zout. De bietensalade mengen met de roomdressing. Minstens 30 minuten laten marineren.
7. Ondertussen de haringfilets uitlekken en in stukjes versnijden.
8. De bietensalade verdelen over 6 potjes. De haring stukjes mooi dresseren op de bietensalade. Garneren met een takje dille.

dinsdag 6 februari 2024

Gehaktballen met penne, broccoli en 3 kazen.

Ingrediënten voor 2 personen : 325 gr gemengd gehakt, 1 slp paneermeel, 1 ei, 1 teentje fijngehakte look, peper, zout, olijfolie.
voor de pasta : 180 gr penne, 1 broccoli, 1 ui, 1 teentje fijngehakte look, 1 blik tomatenstukjes 400 gr, basilicum, 1 bol mozzarella, 75 gr emmentaler, 75 gr Grana Padano, gedroogde oregano, peper, zout, olijfolie.

1. Gehakt mengen met paneermeel, het ei, de look, peper en zout. Niet te grote balletjes vormen. Bakken in olijfolie.
2. De penne koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en wat kookvocht bijhouden.
3. De broccoli in roosjes verdelen, spoelen en 5 minuten in kokend zoutwater koken. Afgieten en spoelen met koud water.
4. De ui fijnsnipperen en samen met de look fruiten in de olijfolie. Het blik tomaten bijvoegen en enkele versneden blaadjes basilicum. Kruiden met oregano, peper en zout. Dit 15 minuten zacht laten pruttelen. Indien nodig wat kookvocht bijgieten.
5. Oven voorverwarmen op 180°.
6. Pasta mengen met de saus en de broccoli.
7. De balletjes in een ovenvast schotel schikken. De pasta erover doen. De in stukjes gesneden mozzarella en de emmentaler er over strooien alsook 1 slp grana padano schilfers.
8. De schotel 15 à 20 minuten in de oven plaatsen en een 3 tal minuten onder de grill.

zondag 4 februari 2024

Lookbroodje met spek, tomaat en veldsla.

Ingrediënten : stokbrood, 1 tomaat, 6 sneden gerookt spek, Provençaalse kruiden, handvol veldsla, olijfolie, 1 slp Grana Padano in schilfers,
Lookboter : 50 gr malse boter, 2 takjes krulpeterselie, 1 knoflookteentje, peper, zout.
Recept : Stokbrood

1. Al de ingredienten voor de lookboter in de blender mixen.
2. De tomaat monderen, pellen en in dunne schijfjes snijden.
3. Het spek krokant bakken.
4. De oven verwarmen op 130°. Niet warmer anders wordt het brood te hard.
5. Het stokbrood in de lengte in 2 snijden. In het vet van het spek het brood warmen. Het brood besmeren met de lookboter, bedekken
met tomatenschijfjes en krokant spek. Bestrooien met de kaasschilfers. Gedurende 8 à 10 minuten in de oven plaatsen.
6. De broodjes op een bord schikken, garneren met veldsla en besprenkelen met enkele druppels olijfolie.

vrijdag 2 februari 2024

Varkensoester met tijm, honing en tomaat.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 varkensoesters van 175 gr, klontje boter, 1 kleine ui, peper, zout, 2 dl bruine fond, 1 slp honing, 5 takjes tijm, 1 tomaat, 300 gr groene bonen.

1. De topjes van de groene bonen afbreken en nazien op draden. Wassen en in kokend water beetgaar koken. Spoelen onder ijskoud water.
2. De ui pellen en fijn snipperen. In beetje boter stoven, na 3 minuten de boontjes bijvoegen en 2 minuten stoven. Kruiden met peper en zout.
3. De tomaat monderen, de zaadjes uithalen en het vruchtvlees in blokjes snijden.
4. De varkensoesters aan beide kanten mooi bruin bakken in klontje boter. Kruiden met peper en zout. Het vlees uit de pan nemen. De pan deglaceren met de bruine fond, de honing en de tijm. 5 Minuten laten inkoken en het vlees en de tomaten bijvoegen. Nog 2 à 3 minuten zachtjes laten sudderen.

woensdag 31 januari 2024

Witloofrolletjes met ham op z’n Italiaans.

Ingrediënten voor 8 witloofrolletjes : 8 stronken witloof, 8 sneden gekookte ham, 1 bolletje mozzarella, 1 blik van 400 gr tomaten, 1 sjalot, ½ klp oregano, 40 gr tomatenpuree, 1 teentje look, 2 dl groentenbouillon, basilicum.

1. Het witloof spoelen, het harde gedeelte onderaan verwijderen. Het witloof in een sauteuse schikken met enkele klontjes boter, peper en zout en 2 cm water. Met deksel laten gaar koken. Het witloof uit de sauteuse nemen en laten uitlekken. Het vocht opvangen.

2. De saus bereiden : de fijngesnipperde sjalot en look fruiten in olijfolie, tomatenpuree bijvoegen en eventjes laten bakken. Het blik tomaten, het vocht van het witloof en de bouillon bijvoegen. Kruiden met oregano, peper en zout. Laten zacht pruttelen gedurende 30 minuten
zonder deksel.
3. Oven voorverwarmen op 180°.
4. Rol elke stronk witloof in een snede ham. Giet een laagje tomatensaus in een ovenvaste schotel. Schik de witloof rolletjes op de saus en giet er nu de rest van de saus over. Verdeel de mozzarella over de saus en plaats de schotel gedurende 25 minuten in de oven.
5. Schik 2 witloofrolletjes op een bord en garneer met basilicum.

dinsdag 30 januari 2024

Verse kaas met peren en vijgenconfituur.

Ingrediënten voor 4 personen : 500 gr verse kaas, 1 dl room, 2 slp honing, 2 slp vijgenconfituur, 4 peren, klontje boter, 4 petit beurre koekjes.

1) De petit beurre koekjes verkruimelen.
2) Peren schillen in kleine blokjes snijden en stoven in de boter zonder te kleuren ongeveer 10 minuten. Laten afkoelen.
3) Room licht opkloppen en vermengen met de honing.
4) De opgeklopte room vermengen met de kaas en de confituur.
5) 2/3 van de afgekoelde peren vermengen met de kaas.
6) Verdelen over 4 glazen. Een paar uur in de frigo laten rusten.
7) De rest van de peren en de verkruimelde koekjes over de kaas schikken.
Indien men muesli of granola in plaats van petit-beurre koekjes over de kaas strooit is dit ideaal voor ontbijt.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Gepaneerde kabeljauw, coulis van erwtjes, aardappelstoemp met zurkel en witte asperges.