woensdag 9 februari 2022

Aardappelwafel met Breydelspek.

Ingrediënten 2 pers. : 400 gr aardappelen (bintjes), 2 dikke sneden Breydel spek, 1,25 dl water, 60 gr boter + klontje, 60 gr bloem, 2 eieren, peper, zout, 


1) Aardappelen schillen en in zoutwater koken. Afgieten en goed laten drogen in de pot.
2) Breydelspek in fijne blokjes snijden?
3)  Water warmen met de 60 gr boter, peper en zout.
4)  Bloem in 1 keer toevoegen en krachtig roeren met een houten lepel tot er zich een bol vormt.



5)  Het wafelijzer opwarmen.
6)  Dit deeg doet men in de kom van de robot, men voegt 1 per 1 het ei bij en mengen met de K-haak. Telkens er 1 ei volledig is opgenomen door het deeg voegt men het andere ei erbij.
7)  De aardappelen fijn pletten met het klontje boter, bij het deeg doen alsook het Breydelspek en met de K-haak goed mengen.
8) Wafelijzer inwrijven met olie. De wafelplaat goed bedekken met het deeg en de aardappelwafels
bakken.


P.S. Ik heb de plaat van Brusselse wafels gebruikt.

dinsdag 8 februari 2022

Rode poon met mosterdsaus en dragon.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr rode poon filet, 600 gr wortels, 600 gr aardappelen, 1 doosje saffraanpoeder, 1 lt water, 1 blokje groentebouillon, 1 dl room, 2 dl visfumet, 1,5 dl room, 1 slp graanmosterd, 1 slp fijngesneden dragon.

1) De wortels schillen. De aardappelen schillen en de beide ingrediënten in gelijke stukken snijden.

2) 1 lt water met het bouillonblokje opwarmen en de wortels en aardappelen bijdoen. Laten gaar koken. Afgieten, saffraan bij de groenten doen en fijn pureren. 1 dl room bijdoen en goed mengen. Indien nodig bijkruiden met peper en zout.



3) Enkele inkepingen maken in het vel van de vis zodanig dat de vis niet te veel gaat krullen in de pan. Een beetje boter en olijfolie in de pan doen en de vis bakken. Warm houden in de oven.

4) Het overtollige vet van de vis weggieten en de pan deglaceren met de visfumet. Room toevoegen, een weinig laten inkoken en de mosterd en de dragon toevoegen. Indien nodig bijkruiden.

5) De rode poon filet opdienen met wortelpuree en de saus.

Lasagne met kip en prei.

Ingrediënten voor 2 personen : lasagnevellen Soubry voor 3 lagen, 3 preiwitten, 350 gr voorgekookt kippenvlees, 100 gr gerookt spek, 250 gr gesneden champignons, 50 gr boter, 50 gr Anco bloem, 5 dl kippenbouillon, 2 dl melk, 125 gr gemalen gruyère of emmentaler kaas.


1) Men maakt eerst een kippenbouillon en men plukt het kippenvlees van de beenderen.
2) De prei wassen, in kleine stukjes versnijden, 5 à 7 minuten zachtjes laten koken in een beetje kippenbouillon.  De prei afgieten en de bouillon terug opvangen.
3) De champignons bakken samen met het gerookt spek.



4) De saus maken : Boter smelten, bloem bijvoegen,  roeren, de bloem goed laten bakken zonder te kleuren, dan beetje bij beetje de kippenbouillon en de melk al roerend toevoegen. Eventjes laten doorkoken en goed roeren zodanig dat er geen klonters meer zijn.  Kruiden met nootmuskaat, zout en peper.



5) De oven voorverwarmen op 180°.
6) Een ovenvaste schotel nemen en een dun laagje saus in de schotel doen.  
7) Nu de prei, champignons, spek, kippenvlees mengen onder de saus.
8) In de schotel op de saus blaadjes lasagne schikken, daarop het kippenmengsel, dit nog 2 keer herhalen.
9) Daarop de kaas strooien.
10) De schotel in de oven ongeveer 25 à 30 minuten plaatsen.

zondag 6 februari 2022

Guacamole.

Ingrediënten : 1 avocado, 1 limoen, 1 teentje look, 1 slp grofgesneden koriander, 1 kleine sjalot, chilipeper, peper en zout.


1) De avocado in 2 snijden. Pit uithalen en met een lepel de schil verwijderen.
2) De sjalot en het teentje look pellen en grof snijden.
3) De limoen uitpersen.
4) Alle ingrediënten fijn mixen of in de blender doen.
5) Men kan de guacamole gerust in porties invriezen.

Mosselen met chorizo en tomaten.

Ingrediënten : 3 kg Zeeuwse mosselen, 2 grote ajuinen, 1 blik tomatenblokjes, 140 gr chorizo, 2,5 dl witte wijn, 1,5 dl water, 1 rode paprika, enkele takjes tijm, 1 handvol grofgesneden platte peterselie, 1 slp olijfolie, cayennepeper, zout.

1) De mosselen wassen.
2) De ajuinen pellen en in stukken snijden.
3) De paprika van het vel ontdoen en in stukken snijden.
4) De chorizo in stukken snijden.
5) De olijfolie in een pot doen en warmen.  Ajuin en paprika gedurende 5 minuten laten zweten zonder kleuren.  Indien nodig een slp water bijdoen.

6) Kruiden met cayenne en beetje zout.  Het blik tomaten, de witte wijn en het water bijdoen. Aan de kook brengen.  Chorizo bijvoegen.
7) De mossels bijvoegen en alles goed omroeren.  5 à 6 minuten met deksel laten koken.  Goed opschudden of omroeren.  Als de mossels open zijn, zijn ze gaar.  Bestrooien met de peterselie.

vrijdag 4 februari 2022

Zuurkoolschotel


Ingrediënten voor 2 à 3 personen : 500 gr zuurkool, 8 tal kleine aardappelen, 2 dikke sneden Breydel spek, 2 Frankfurter worsten, 2 Poolse worsten, 2 gerookte worsten, 2 gerookte Ardeense varkensoesters, 1 ajuin, 2 dl witte wijn,1 dl water, 2 laurierblaadjes, 2 kruidnagels, 4 jeneverbessen, 6 zwarte peperbollen, 1 klp korianderzaadjes, 1 klontje reuzel of boter.

1) De ajuin pellen en fijn snipperen.  De aardappelen schillen en 10 minuten voorkoken.  Afgieten.
2) De reuzel smelten. De ajuin zacht stoven in de reuzel zonder kleuren.
3) Al de specerijen in een theezakje of papieren koffiefilter doen en dichtbinden met keukentouw.
4) De zuurkool bij de ajuin doen en goed omroeren. Nu het kruidentuiltje en de wijn en het water. Minstens 1 uur zacht laten sudderen. Indien nodig zout toevoegen.


5) Ondertussen het spek en de varkensoesters aanbakken en boven op de zuurkool leggen alsook de rest van het vlees en de aardappelen.  Dit nog 30 minuten zachtjes laten garen.
 6) Opdienen met mosterd.

donderdag 3 februari 2022

Mechelse koekoek met appels en tijm.

 Ingrediënten :1 Mechelse koekoek, 4 sjalotten, 1 teentje look, enkele takjes tijm, enkele takjes rozemarijn, 1 slp agave siroop, 25 gr boter, 3 slp olijfolie enkele krielaardappelen.

Voor de appels : 4 appels, 1 cm gember, 4 kaneelstokjes, 1 slp appelsap of water.

1) Oven voorverwarmen op 190°.
2) De Mechelse koekoek in stukken verdelen.
3) Een ovenschotel lichtjes inwrijven met olijfolie. De tijm en de rozemarijn in de ovenschotel schikken.
4) De boter smelten, mengen met de agave siroop en de olijfolie. De stukken koekoek met dit mengsel inwrijven en in de ovenschotel leggen.


5) De sjalotten pellenalsook de look. De sjalot in de lengte in niet te kleine stukken snijden. Rond de koekoek schikken.
6) De krieltjes wassen en in 2 snijden en ook in de ovenschotel schikken.
7) In de oven gedurende 50 à 60 minuten plaatsen. Indien de kip te bruin wordt, bedekken met alu folie.



8) De appelen schillen en in stukken snijden. Doe de geraspte gember, het appelsap en de kaneelstokjes erbij. Er moeten nog stukjes appel te zien zijn. Voor het opdienen de kaneelstokjes eruit halen.

dinsdag 1 februari 2022

Rode poon, fregula sarda en chorizo.


Ingrediënten 2 pers. (voorgerecht) : 200 gr rode poonfilet, 50 gr fregula sarda, 75 gr chorizo, ½ rode paprika, 1 teentje look, 1 kleine rode ui, gerookte paprikapoeder, peper, zout, groentenbouillon, enkele basilicumblaadjes, olijfolie.


  1. De fregula sarda koken in groentenbouillon zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en het kookvocht opvangen.

  2. De rode ui en de look pellen. Fijn snipperen.

  3. De paprika schillen en in kleine blokjes snijden.

  4. De chorizo in blokjes snijden.


  5. Olijfolie warmen en de ui en look fruiten. Rode paprika en chorizo bijvoegen en nog een 10 tal minuten laten sudderen. Indien nodig wat kookvocht bijgieten. De fregola sarda bijvoegen en alles goed mengen. Kruiden met paprikapoeder, zout, peper.

  6.  Kookvocht bijgieten tot men een smeuïge fregola heeft.

  7. Rode poon bakken in warme olijfolie. Kruiden met peper en zout.

  8. In het midden van het bord wat fregula schikken met erop een rode poonfilet. Garneren met basilicum en een streepje olijfolie.


PS : indien hoofdgerecht verdubbelt men de porties.

Perentaart

 Perentaart

Ingrediënten vorm diameter 26 cm :

Kruimeldeeg : 260 gr patisseriebloem, 120 gr zachte boter, 60 gr suiker, 1 ei, snuifje zout
Peren : 6 conférence peren, 3 dl witte wijn, 60 gr rietsuiker, 1 capsule saffraan, 1 steranijs, water.
Appareil voor de taart : 2 eieren, 2 dooiers, 160 gr room, 110 gr suiker,
2 slp amandelschilfers.



  1. De peren schillen. In de lengte in 2 snijden en klokhuis verwijderen.

  2. De witte wijn opwarmen met de rietsuiker, saffraan, steranijs. De peren bijvoegen en water bijgieten tot de peren onder staan. Zachtjes verder laten koken tot de peren gaar zijn. De peren laten afkoelen in het sap. Men kan dit de avond voordien doen.


  3. De bloem mengen met de boter. De suiker, het ei en het zout erbij doen en goed kneden. Men kan dit in een keukenrobot doen.

  4. Een bol vormen van het deeg en minimum 1 uur in de koelkast laten rusten. Men kan dit ook gerust de dag voordien doen.

  5. De oven verwarmen op 180°.


  6. Het deeg tussen 2 bladen bakpapier uitrollen. In de bakvorm doen en blind bakken gedurende 16 minuten. Uit de oven nemen, bovenste bakpapier verwijderen en laten afkoelen.

  7. De appareil maken : de eieren, dooiers, room en suiker goed mengen.

  8. De uitgelekte peren op de taart schikken. Het eimengsel er over gieten en bestrooien met de amandelschilfers.

  9. De taart gedurende 25 à 30 minuten in de oven plaatsen op 170°.

  10. Uit de vorm nemen en laten afkoelen.



maandag 31 januari 2022

Stoemp van paksoi.

 

Stoemp van paksoi.


Ingrediënten 2 pers. : ½ paksoi, 500 gr aardappelen (bintjes), enkele blaadjes salie, 1 klp mosterd, ½ groentenbouillon blokje, boter, peper, zout.

  1. De aardappelen schillen, in gelijke stukken snijden. Koken in water met bouillonblokje. Afgieten en het kookvocht opvangen.

  2. Het harde gedeelte onderaan van de paksoi verwijderen. Spoelen en in niet te grote stukken snijden.

  3. Klontje boter warmen en de paksoi gedurende 10 minuten stoven.

  4. Snij de salieblaadjes fijn.

  5. De aardappelen stampen en mengen met de paksoi. Voeg kookvocht toe tot de stoemp smeuïg is. Meng er een klontje boter, de mosterd en de salie onder. Bijkruiden met peper en zout.

zondag 30 januari 2022

Kwartelrol met groene kool, saus met pied de moutons

 

Ingrediënten voor 6 pers. : 800 gr groene kool in reepjes, 500 gr pied de moutons, 6 kwartels, 400 gr kippengehakt, 1 ei, 1 klp paneermeel, 1,5 dl room, 4 dl bruine fond (van gevogeltebeenderen), 200 gr sneetjes gerookt spek, boter.

  1. De groene kool spoelen en in zoutwater 10 minuten koken. Afgieten en spoelen onder koud water. Dit in 2 verdelen.

  2. De pied de moutons borstelen en in stukken snijden.

  3. Het kippengehakt mengen met het ei en paneermeel. Kruiden met peper en zout.

  4. De kwartels ontbenen. Het vel van de filets verwijderen. (De beenderen gebruiken voor de fond).


  5. De sneetjes spek dakpansgewijs op een huishoudfolie leggen. Daarop in het midden het gehakt schikken. Dan de helft van de groene kool. Men verdeelt er boven op de kwartelfilets. Nu met behulp van de huishoudfolie vormt men een mooie rol. Goed aansluiten. Met keukentouw de rol vastbinden.

  6. De oven voorverwarmen op 165°. Indien men een stoomoven heeft met stoom anders een potje water in de oven zetten.


  7. Boter warmen en de rol aan alle kanten mooi bruin bakken. De kwartelbilletjes in dezelfde pan aanbakken en kruiden. Verder bakken in de oven gedurende 35 à 45 minuten. De billetjes na 20 à 25 minuten uit de oven halen.

  8. De pied de moutons bakken in schuimende boter. Kruiden met peper en zout.

  9. De andere helft van de groene kool opwarmen in schuimende boter. Kruiden met peper en zout.


  10. De fond inkoken met de room. Kruiden met peper en zout. Indien nodig mag men de saus indikken met wat beurre manié.

  11. De keukentouw van de kwartelrol verwijderen en in dikke plakken snijden.


  12. In het midden van het bord schikt men wat groene kool, daarop een dikke plak kwartelrol. Wat pied de moutons rond schikken en wat saus bij gieten. Garneren met de billetjes.

zaterdag 29 januari 2022

Kippenfilet met pasta, tomaten en kruidenkaas.

Ingrediënten : 350 gr kippenfilet, 200 gr korte pasta, 100 gr kruidenkaas, 200 gr champignons, 4 lente-ui, 3 tomaten, 1 teentje look, 75 cl room, 1 dl kippenbouillon, enkele schilfers parmezaan, olijfolie, 10 tal blaadjes basilicum, zout, peper.

  1. De champignons borstelen en en in stukjes snijden.

  2. De tomaten monderen, pellen, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in niet te kleine stukken snijden.

  3. De lente ui spoelen en in fijne ringen snijden.

  4. De kippenfilet in grove stukken snijden.

  5. De look pellen en fijn snipperen.

  6. De pasta koken zoals vermeld op de verpakking.


  7. Olijfolie warmen in een sauteerpan en de kippenblokjes aan alle kanten bruin bakken. Kruiden met peper en zout. Uit de pan nemen en in dezelfde pan nog een scheutje olijfolie doen en de look, lente-ui en champignons bakken. Blussen met de bouillon en de kruidenkaas er onder roeren.

  8. De kippenblokjes er bij voegen alsook de tomaten en de room. De saus aan de kook brengen en de pasta bijvoegen. Alles goed opwarmen en bijkruiden met peper en zout.

  9. Garneren met de parmezaanschilfers en de basilicumblaadjes.

vrijdag 28 januari 2022

Steak tartaar op z’n Spaans.

 

Ingrediënten voor 2 personen : 325 gr gemalen rundsvlees, 70 gr chorizo, 70 gr ontpitte olijven, paprikapoeder, 1 dooier, 2 klp kappertjes, 30 cl zachte olijfolie, 1 kleine rode ui, ½ klp oregano.



  1. De chorizo in kleine blokjes snijden.

  2. De olijven grof hakken.

  3. De rode ui pellen en fijn snipperen.

  4. Het gemalen rundsvlees met alle ingrediënten mengen.

  5. Serveren met een gekookt eitje, tomaten en salade.




woensdag 26 januari 2022

Sint-Jakobsvruchten, broccoli, kokossaus met curry.

Ingrediënten 2 pers. : 200 gr volwaardige rijst of basmati, 12 Sint-Jakobsschelpen, 2 dl kokosroom, 1 broccoli, 2dl groentenbouillon, gele currypasta (naar smaak), cayennepeper, zout, olijfolie, 1 appel, 1 sjalot, 1 teentje look,  ½ klp kurkuma, ½ klp gemberpasta, 100 gr Breydelspek reepjes, enkele druppels citroensap.



    1. Reinig de Sint-Jakobsvruchten of vraag dit aan de visboer.
    2. Neem de roIosjes van de broccoli, spoel en stoom ze 12 minuten.
    3. Kook de rijst in gezouten water zoals vermeld op de verpakking.  Giet af en laat uitlekken.
    4. Pel de sjalot en de look.  Hak fijn.
    5. Schil de appel en snij en kleine blokjes.
    6. Warm een beetje olijfolie en fruit de look en sjalot.  Voeg de appel bij.  Laat stoven.  Meng de currypasta erbij en laat eventjes meestoven.  Doe de gember erbij en giet de bouillon en de room er in, kruid met cayenne, zout en kurkuma en laat 20 minuten op zacht vuur sudderen.  Voeg er enkele druppels citroensap bij en mix de saus heel fijn.  Indien nodig de saus bijkruiden,



    7. De Breydelspek reepjes bakken.
    8. De Sint-Jakobsvruchten kort bakken in hete olijfolie.  Kruiden met peper en zout.
    9. De rijst mengen met de broccoli, de spekreepjes en de saus.
    10. In een diep bord wat rijst doen.  Daarop 6 Sint-Jakobsvruchten schikken.

dinsdag 25 januari 2022

Farfalle met gehaktballetjes, champignons en courgettesaus.

 

Ingrediënten 2 pers. : 200 gr farfalle, 300 gr gehakt, 1 ei, 200 gr champignons, 2 courgettes, 1 teentje look, 75 cl room, peper, zout, 50 gr geraspte emmentaler, 1 klp oregano, peper, zout, olijfolie.



  1. Het ei mengen met gehakt. Kruiden met peper en zout. Balletjes vormen de grootte van een ping-pong bal.

  2. De champignons borstelen en in stukjes snijden.

  3. De look pellen en fijnsnijden.

  4. De courgettes wassen, de uiteinden verwijderen en in blokjes snijden.

  5. De pasta koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en een beetje kookvocht houden.

  6. De balletjes en de courgettes stomen gedurende 12 à 15 minuten.

  7. De champignons met de look bakken in olijfolie. Kruiden met oregano, peper en zout.


  8. De gestoomde courgettes met de room mixen in de blender. Kruiden met peper en zout.

  9. De grill van de oven verwarmen.

  10. De courgette saus mengen met de pasta. Goed opwarmen en indien nodig een beetje kookvocht toevoegen. De champignons en de balletjes bij de pasta voegen. Mengen en bijkruiden met peper en zout.

  11. De pasta in een ovenvaste schotel doen en bestrooien met de geraspte kaas.

  12. In de oven plaatsen tot men een mooi goudbruin korstje heeft.

donderdag 6 januari 2022

Tomaat en pompoensoep met kruiden zure room.

Ingrediënten : 2 lt groentenbouillon, 1 butternut, 1 blik 400 gr tomatenstukjes, 70 gr tomatenpuree, 1 rode paprika, 2 takjes witte selder, 2 wortels, 1 preiwit, 1 ui, 1 teentje knoflook, 2 slp olijfolie, 1 mespunt cayennepeper, tijm en laurier, 1 klp oregano, 1klp paprika, 1 klp curry,

Voor de kruidenroom : 175 gr zure room, basilicum, peper en zout
Voor de broodjes : 1 stokbrood, 2 tomaten, olijfolie, 1 teentje look, 2 slp panko, 2 slp gemalen gruyère.

1. De butternut in ringen snijden van 2 cm en schillen. Pitjes uithalen en in blokjes snijden.
2. De ui en de look pellen.
3. De prei en de selder wassen. De prei van de buitenste bladeren ontdoen. De dikke draden uit de selder halen.



4. De rode paprika en de wortels schillen. Al deze groenten grof versnijden.
5. De olijfolie verwarmen en al de groenten fruiten. Maak van tijm en laurier een tuiltje. Kruiden met het kruidentuiltje, oregano, paprika, curry, cayenne. Giet de bouillon er bij. De groenten moeten mooi onderstaan. Laat dit 25 à 30 minuten zachtjes koken zonder deksel.


6. Kruidentuiltje uithalen en zeer fijn mixen.
7. De kruidenroom : Neem de gewenste basilicum blaadjes en snij die fijn. Mengen met de zure room, kruiden met peper en zout.
8. Voor de broodjes : De oven verwarmen op grill stand. De tomaten pellen en in dunne plakjes snijden. De panko mengen met de gruyère. Het stokbrood in sneden van 2 cm snijden. Lichtjes roosteren. Inwrijven met look, besprenkelen met olijfolie, 1 à 2 schijfjes tomaat opleggen, bestrooien met het panko/gruyère mengsel, een beetje olijfolie op sprenkelen en onder de grill schuiven tot ze goudbruin zijn.
9. De soep opdienen met kruidenroom en garneren met een blaadje basilicum. De broodjes bij serveren.

Gevulde pastaschelpen met gekookte ham en ricotta.

Ingrediënten voor een 30 tal pastaschelpen : 300 gr gekookte ham, 250 gr ricotta, ½ klp mierikswortel, 40 gr panko, 25 gr gruyère, ½ teentje look, sap van ¼ citroen, 50 gr bloem, 50 gr boter,5 dl melk, 4 tomaten, 2 slp gehakte dragon, olijfolie, peper en zout.

1. De pastachelpen koken in ruim gezouten water gedurende 10 à 11 minuten. Ze mogen net niet gaar zijn. Afgieten en wat vocht bijhouden. De schelpen spoelen onder koud water en laten uitlekken.
2. De ham in stukjes snijden en fijn cutteren. Mengen met de ricotta en en mierikswortel. Kruiden met peper en zout. Doe dit mengsel in een spuitzak en laat eventjes
opstijven in de frigo.

3. Boter smelten, bloem bijvoegen en eventjes laten bakken. Beetje bij beetje de melk bijvoegen tot een stevige bechamelsaus. De dragon en het citroensap bijvoegen. Als de saus te dik is wat kookvocht van de pasta bijdoen. Kruiden met peper en zout.
4. De oven voorverwarmen op 180°.



5. De tomaten pellen en in schijfjes van 0,5 cm snijden.
6. Een ovenschaal nemen en de 1/2 van de saus erin doen. Daarop de schijfjes tomaat schikken. De pastachelpen vullen met behulp van de spuitzak met het ricottamengsel. De schelpen schikken op de tomaten. De rest van de saus over de schelpen doen.
7. He teentje look fijnsnipperen en mengen met de panko en de gruyère. Dit alles over de ovenschotel strooien. Nog een beetje olijfolie over gieten.
8. De schaal gedurende 15 à 20 minuten in de oven zetten tot men een mooi bruin korstje heeft.

Fillodeegtaart met mozzarella en zongedroogde tomaten.

Ingrediënten voor 1 taart van diam 24 cm : 6 vellen fillodeeg, 35 gr pijnboompitten, ½ sjalot, 1 teentje look, 100 gr zongedroogde tomaten, 125 gr mozzarella, 2 eieren, 3 takjes tijm, 25 gr zwarte olijven, olijfolie


1. De pijnboompitten roosteren en laten afkoelen.
2. Oven voorverwarmen op 180°.
3. De sjalot en de look pellen en fijn snipperen.
4. De tomaten en de mozzarella in stukjes snijden. De olijven in 4 snijden.



5. De sjalot en de look in een slp olijfolie fruiten. Van het vuur nemen en de pijnboompitten, de tomaten, mascarpone en olijven er bij mengen, alsook de afgeritste tijm.
6. De eieren kloppen zoals voor een omelet en bij het mascarpone mengsel gieten.



7. De taartvorm invetten en 4 vellen verdelen over de vorm. Zorg dat er een flink stuk over de rand hangt. Het beslag op het fillodeeg gieten en beleggen met de 2 overige vellen fillodeeg. Vouw nu de overhangende delen naar binnen en bestrijk het geheel met olijfolie.
8. Dit in de oven plaatsen gedurende 35 à 40 minuten tot dat mooi goudbruin gekleurd is.

Spaghetti met Breydelspek en spruiten.

Ingrediënten voor 2 pers. : 220gr spaghetti, 300 gr Breydelspek, 250 gr spruiten, 200 gr ricotta, 1 dl room, 30 gr geraspte Grana Padano, klontje boter, curry, kurkuma.

1. Dikke sneden Breydelspek versnijden in reepjes.
2. De spruiten wassen en indien nodig de buitenste bladeren verwijderen. De spruiten in 4 snijden. Water koken en de spruiten gedurende 10 minuten garen. Afgieten en spoelen met koud water.
3. De spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en een beetje van het kookvocht opvangen.



4. Klontje boter smelten in een sauteuse en de Breydelspek aanbakken, spruiten bijvoegen en de ricotta en de room. Alles opwarmen en nu de spaghetti bijvoegen. Goed alles mengen. Indien nodig wat kookvocht bijvoegen. Kruiden met curry en kurkuma, zout en peper.

Gehaktbroodje op de wijze “vogelnestje”.

Ingrediënten voor 2 pers. : 400 gr gemengd gehakt, 2 slp Pesto van salie, 3 eieren, 2 sneden gekookte ham, boter, 2 dl Tomatensaus, paneermeel.

1. 2 eieren koken gedurende 9 minuten. Laten afkoelen en pellen.
2. Plastiekfolie op een plank spreiden en daarop het gehakt open wrijven tot een rechthoek van 1 cm dikte. Op het gehakt de pesto smeren, dan 1 snede ham op leggen, dan de 2 gekookte eieren, nog 1 snede ham en nu met behulp van de plastiekfolie het broodje vormen.

3. De oven voorverwarmen op 170°.
4. 2 schalen nemen en de ene vullen met paneermeel en de andere met het losgeklopt ei. Het broodje eerst wentelen in het ei en dan in het paneermeel.


5. De boter in een pan laten kleuren en het broodje aan de onderkant aanbakken. Op de bovenkant enkele nootjes boter leggen. De pan gedurende 25 à 30 minuten in de oven plaatsen. Indien het gehakt te bruin wordt, een beetje aluminium folie over leggen.


6. Het broodje in 4 verdelen en serveren met tomatensaus.
Lekker met aardappelpuree of frietjes.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Stoofpot van eendenbout op de wijze baeckeoffe.