vrijdag 19 november 2021

Bloemkoolsoep met crumble van gehakt.

Ingrediënten : 1 grote bloemkool, 1 preiwit, 2 takken witte selder, 1 ajuin, 1,5 lt groentenbouillon, 75 gr gehakt, enkele spinazieblaadjes of platte peterselie, klontje boter, ½ koffielepel komijn, ½ klp kurkuma, peper en zout.

1. De bloemkool wassen en in roosjes verdelen.
2. Met behulp van een rasp 4 à 5 slp bloemkool crumble maken en apart houden.
3. Het buitenste blad van de prei verwijderen.
4. De dikke draden uit de selder verwijderen.

5. De ajuin pellen.
6. De prei, selder en ajuin wassen en grof versnijden.
7. Klontje boter smelten, ajuin, prei en selder fruiten. De bloemkool bijvoegen en de bouillon erbij gieten. Kruide met komijn, kurkuma, peper en zout. Dit alles gedurende 30 à 35 minuten zacht koken.
8. Het gehakt goed bruin bakken terwijl men het met een vork los roert. Het mag goed krokant zijn. Nu de geraspte bloemkool bijvoegen en laten opwarmen.
9. De soep fijn mixen. Indien de soep te dik is wat water bijvoegen.
10. In een diep bord of een kom wat soep gieten. Garneren met de crumble van gehakt en wat fijngesneden spinazie.

donderdag 18 november 2021

Braambessencoulis.

Ingrediënten : 400 gr braambessen, 1 sinaasappel, 2 à 3 slp honing, 1
handvol citroenmelisse.

1) De braambessen en de citroenmelisse wassen.

2) De blaadjes van de citroenmelisse plukken.
3) De sinaasappel schillen à vif, al het wit moet weg zijn.
4) Alle ingrediënten blenderen of fijn mixen.
5) Door een zeef halen.
6) Bewaren in plastiekzakjes die men dan kan invriezen.
Lekker in yoghurt, platte kaas of op ijs.

Tiramisu met blauwe bessen en braambessencoulis.

Ingrediënten voor 8 personen : 225 gr blauwe bessen, 7 gr gelatineblaadjes, 3 dl room, 200 gr mascarpone, 50 gr poedersuiker, 125 ml sinaasdrank (Triple sec, Grand Marnier), 8 boudoir koekjes, 4 slp confituur van blauwe bessen of van braambessen, braambessencoulis

1) Cakevorm nat maken en bekleden met vershoudfolie.

2) Gelatine weken. 2 slp water warmen en de gelatine in het warme water laten smelten.

3) Room opkloppen en mengen met de mascarpone en de opgeloste gelatine.


4) In de cakevorm een laag roommengsel, een laag confituur, in de sinaasdrank gedompelde boudoirs, blauwe bessen, dit nogmaals herhalen en eindigen met roommengsel.

5) Dit in de frigo minimum 6 uur laten opstijven, maar liefst 12 uur.
6) Uit de vorm halen, in dikke sneden snijden en serveren met braambessencoulis.

Scampi met caserecce, spinazie en bloemkool.

Ingrediënten : 180 gr caserecce, olijfolie, 1 sjalot, 1 teentje look, 12 à 14 scampi, ½ kleine bloemkool, 350 gr jonge spinazie, 1,5 dl room, 150 gr roomkaas, 1 slp fijngesneden bieslook, 1 slp gehakte peterselie, zout, peper.

1. De spinazie spoelen en droogzwieren.

2. De bloemkool in kleine roosjes verdelen. Spoelen. Krokant koken in zoutwater. Afgieten.
3. De pasta koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en wat kookvocht bijhouden.
4. De sjalot en de look pellen en fijn snipperen.
5. De scampi pellen en het darmkanaal verwijderen.


6. Olijfolie warmen, scampi aan beide kanten aanbakken. Kruiden met peper en zout. De scampi uit de pan nemen.
7. In dezelfde pan nog een beetje olijfolie doen en de ui en look fruiten. Spinazie bijvoegen en volledig laten slinken.
8. De scampi terug in de pan doen met de roomkaas, de room, de bloemkool en de pasta. Alles aan de kook brengen. Een beetje kookvocht toevoegen en 2 à 3 minuten zachtjes laten pruttelen. Goed kruiden met peper en zout. De bieslook en peterselie er onder roeren.

woensdag 17 november 2021

Parelhoen met zuurkool.

Ingrediënten : 1 parelhoen, 600 gr bereide zuurkool, 1 kleine ui, 3 wortels, 450 gr vastkokende aardappelen, 1 dl witte wijn, 6 sneden gerookt spek, boter, peper



1. De ui pellen en fijn snipperen.
2. De wortels schillen en in schijfjes snijden.
3. De billen, borstkas en vleugels van de parelhoen verwijderen.
4. Oven verwarmen op 160°.


5. In een ovenvaste pot een klontje boter laten bruin worden en de parelhoen stukken aan alle zijden bruin bakken. Kruiden met peper en zout. De stukken uit de pot nemen, overtollige ver weggieten en de ui en wortels gedurende 5 minuten stoven.


6. Zuurkool in de pot doen en de wijn bijgieten. Goed mengen.
7. De sneetjes spek verdelen over de stukken parelhoen en dit boven de zuurkool leggen.
8. De pot met deksel gedurende 25 minuten in de oven plaatsen.


9. De aardappelen schillen en in zoutwater gedurende 20 minuten koken.
10. Na 25 minuten de pot uit de oven nemen. Voorzichtig de parelhoen stukken er uit nemen en de aardappelen op de zuurkool leggen. De parelhoen op de aardappelen schikken en terug in de oven zonder deksel gedurende 15 à 20 minuten plaatsen.
11. De pot uit de oven nemen en de parelhoen met zuurkool mooi schikken op een bord.

Pesto van zongedroogde tomaten

Ingrediënten : 175 gr uitgelekte zongedroogde tomaten (de olijfolie opvangen), 30 gr pijnboompitten, 75 gr geraspte parmezaan, 1 teentje look, 8 blaadjes basilicum, 1 à 2 slp van de opgevangen olijfolie.

1. De pijnboompitten even roosteren in een pan.

2. De tomaten, de look en de basilicum grof versnijden.

3. Al de ingrediënten uitgenomen de olijfolie in de blender mixen tot een mooie homogene pesto.


4. De olijfolie bijvoegen maar beginnen met een ½ soeplepel en indien nodig nog 1 à 2 ½ soeplepels bijgieten.
Lekker met pasta.

Kippenburger met pancetta, appel en rode pesto.

Ingrediënten voor 2 pers. : 2 kippenburgers, 1 grote rode ui, 4 sneetjes pancetta, 2 slp pesto van zongedroogde tomaten, 2 appels, rucola, boter, olijfolie.

1. De kippenburgers aan alle kanten inwrijven met de pesto en de boven-en onderkant bedekken met een sneetje pancetta.
2. Appels schillen, klokhuis uithalen in in ringen snijden van 1 cm. De appelringen bakken in de boter.
3. De rode ui pellen en in heel dunne ringen snijden, bakken in boter en olijfolie en lichtjes laten konfijten.

4. De kippenburgers mooi bruin aanbakken en daarna verder zachtjes laten garen.
5. Schik op een bord wat rucola, leg er een kippenburger op, wrijf er nog wat extra pesto op en garneer met de ajuin en de appelringen.
Lekker met gebakken aardappelen en nog wat extra appelmoes.

Wortelstoemp.

Ingrediënten voor 2 personen : 500 gr aardappelen (bloemig), 500 gr wortelen, 1 ajuin, tijm, laurier, komijn, 4 dl groentenbouillon, boter.



1) De aardappelen en de wortelen schillen. In plakken snijden van ongeveer 1 cm. Nu niet meer spoelen.
2) De ajuin pellen en snipperen.
3) Boter smelten, ajuin fruiten, wortels bijvoegen en nu de aardappelplakken. Niet meer roeren. Tijm, laurier en komijn naar smaak toevoegen. Bouillon bijgieten, de aardappelen moeten juist onder staan, en zacht laten koken ongeveer 20 à 25 minuten half bedekt met deksel. Indien er op het einde nog teveel vocht op de aardappelen zou zijn, met een pollepel afscheppen maar op kant houden, indien nodig kan men nog altijd wat bijvoegen.


4) De tijm en laurier verwijderen. Met een stamper de stoemp goed mengen. De stoemp mag zeker niet te droog zijn. Indien nodig bijkruiden met peper en zout.
Lekker met zowel vlees als vis.

dinsdag 16 november 2021

Aardappelpuree met zurkel (Heerlijk bij een stukje vis).

Ingrediënten : 400 gr bloemige aardappelen, 100 gr zurkel, 200 ml melk, 25 gr boter, peper, zout en een stukje vis naar smaak.



• De zurkel wassen, in reepjes snijden en heel kort aanstoven.
• Aardappelen schillen, koken en stampen. Mengen met boter, melk en de zurkel. Afkruiden met peper en zout.


• Garneren met een beetje bieslook of bloedzurkel.
Heel eenvoudig maar toch zo lekker met vis. Hier heb ik gekozen voor zeetong, maar kabeljauw of zalm past hier ook heel goed bij.

Boules de Berlin met crème patissière.

Ingrediënten voor 10 stuks : voor het deeg : 250 gr bloem, 1 ei, 110 ml melk, 13 gr verse gist, 25 gr zachte boter, 20 gr suiker, snuifje zout.
Voor de crème patissière : 5 dl melk, 2 eieren, 65 gr suiker, 25 gr vanillepoeder.

1. Het deeg : Verwarm de ½ van de melk tot 28°. Laat de gist daarin oplossen. Doe de gezeefde bloem in de mengkom. Maak een kuiltje in het midden, doe er het ei, de opgeloste gist, de rest van de melk in. Strooi het zout op de randen van de bloem. Schik de zachte boter in klontjes op de rand van de bloem alsook de suiker. Met de kneedhaak kneden tot het niet meer kleeft. Al het zetmeel is nu opgenomen.

2. Als men een oven met rijsstand heeft, deze aanzetten.

3. De kom met het deeg 40 minuten in de oven laten rijzen.

4. Nu uit de oven nemen en al de lucht uit het deeg kloppen. Een lange worst maken en verdelen in 10 stukken. Ieder stukje mooi opbollen en op een ovenschaal bedekt met bakpapier schikken. Niet te dicht bij mekaar. Nu terug 20 minuten laten rijzen in de oven.

5. Ondertussen de crème patissière maken : De melk op het vuur zetten en aan de kook brengen, de eieren met de suiker opkloppen tot een ruban, dan de vanillepoeder bijvoegen en alles goed mengen. Nu de kokende melk op de eieren gieten al kloppend. Dit terug in de pot doen van de melk en tot aan het kookpunt laten komen, 30 seconden zachtjes laten koken, altijd al kloppend. De crème nu in een schaal doen. Afdekken met plastiekfolie, deze moet tegen de crème aangedrukt zijn. In de frigo laten afkoelen.
6. De friteuse verwarmen tot 170°.

7. De bollen aan elke zijde 4 minuten bakken. Laten uitlekken op keukenpapier. Wanneer ze afgekoeld zijn in 2 snijden en opvullen met de crème patissière. Dit doet men best met een spuitzak, maar met een lepel moet het ook lukken.
8. De bollen bestrooien met poedersuiker.

maandag 15 november 2021

Thaïse kippensoep.

Ingrediënten voor de kippenbouillon : 1 kg kippendijen (men mag ook een andere kippendelen gebruiken of een gehele kip, liefst geen kippenwit want in de beenderen zit heel veel smaak), 2 lt water, 1 tak selder, 1 groen van prei, 1 grote ui, 2 takjes tijm, 2 laurierblaadjes, enkele peterseliestengels.

Ingrediënten voor de soep : 2 lt kippenbouillon, 1 klp geraspte gember, 1/2klp chilipeper, 1 preiwit, 1 lange rode paprika, 1 paksoi, 2 stengels citroengras, 2 slp vissaus, 1 klp kokosolie, 2 blikken kokosmelk.


1) De kip in het water leggen en laten koken. Afschuimen tot alle onzuiverheden weg zijn.
2) De groenten voor de bouillon wassen en in grove stukken snijden.
3) De groenten bij de kip doen en 40 à 50 minuten zachtjes laten koken. De stukken kip uit de bouillon halen. De bouillon zeven.
4) Het kippenvlees van de beenderen halen en in mooie stukken snijden.
5) De paprika schillen en in brunoise (blokjes) snijden.
6) Het preiwit wassen en in julienne snijden (reepjes).
7) De paksoi wassen en in reepjes snijden.


8)De kokosolie warmen en de groentjes eventjes laten zweten, niet kleuren, de bouillon bijdoen en de kokosmelk. Het citroengras in de lengte in 2 snijden en bij de soep doen, alsook de gember en de chilipeper. 20 minuten zachtjes laten koken. De vissaus bijdoen. Het citroengras eruit halen.
9) Het kippenvlees in de soep doen en nog eens tot aan het kookpunt laten komen.
10) Opdienen in mooie kommen en garneren met koriander.

zaterdag 13 november 2021

Witloof met spinazie, Brugse Blomme en gerookt spek.

Ingrediënten voor 4 personen : 8 witloof stronken, 8 sneetjes gerookt spek, 150 gr jonge spinazieblaadjes, 50 gr Brugse Blomme, klontje boter, zout, peper, nootmuskaat.



1) Witloof wassen en opkuisen. Aanbakken in klontje boter. Ongeveer 15 minuten laten stoven. Kruiden met zout en peper.
2) Spinazie wassen. Kort stoven in klontje boter. Goed laten uitlekken.
3) Het witloof in de lengte halveren, de harde kern eruit halen en opvullen met een beetje spinazie en een reepje Brugse Blomme. Omwikkelen met een sneetje spek.


4) Een klontje boter in een pan laten smelten en het witloof kort aanbakken. 10 à 12 minuten in de oven op 160° verder laten warmen.
5) Opdienen met een stukje vlees

vrijdag 12 november 2021

Waterzooi van griet en mosselen met witloof.

Ingrediënten voor 2 personen : 250 gr grietfilet, ½ kg mosselen, 1 ui, 2 takken groene selder, 1 grote wortel, 1 kleine preistengel, 4 stronken witloof, 1 dooier, 1 dl room, 1 slp citroensap, 1 klontje boter, ¼ lt mosselsap en ¼ lt visfumet, peper, zout en fijn gesneden bieslook.

1) De mosselen koken met ui en groene selder, tijm, laurier, peper en zout. Uit de schelp halen en het vocht zeven. Het vocht over de mosselen gieten.
2) Prei in de lengte in 4 snijden, wassen en in fijne blokjes snijden.
3) De wortel schillen en in kleine blokjes snijden.
4) 2 stronken witloof wassen en in fijne blokjes snijden.
5) Al deze groenten in een klontje boter stoven. Visfumet en mosselsap bijvoegen en 20 minuten zacht laten koken zonder deksel.
6) De 2 andere stronken witloof in de lengte in 2 snijden, harde gedeelte verwijderen en in een beetje boter stoven zonder kleuren. Met deksel 15 minuten.
7) De dooier met de room mengen.
8) Nadat de groenten 20 minuten gekookt hebben, de grietfilet in mooie repen snijden en 3 minuten in de soep pocheren. Voorzichtig uithalen en warm houden.
9) Het roommengsel en het citroensap bij de soep gieten en al roerend tot aan het kookpunt brengen. Mosselen bijvoegen en van het vuur nemen. Indien nodig bijkruiden.
10) In een diep bord wat soep gieten en zorgen dat er in het midden veel gesneden groentjes liggen alsook enkele mosselen. Daar op schikt men wat vis en een halve stronk witloof.
11) Garneren met bieslook.
Lekker met een gekookte aardappel.

dinsdag 9 november 2021

Cannelloni met ham en witloof.


Ingrediënten voor 6 stuks : 20 + 60 gr boter, 6 stronken witloof, 6 sneden gekookte ham, 50 gr bloem, 3 dl melk, 75 + 50 gr gruyère, 40 gr blauwe kaas (bvb Bleu d’Auvergne), peper, zout, noot muskaat, 6 vellen lasagne.



1) Het witloof wassen en het harde gedeelte verwijderen. 20 gr boter smelten, niet kleuren, het witloof in de pot doen en ongeveer 2 cm water bijdoen, kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Zachtjes laten koken gedurende 25 à 30 minuten. Na een tijdje nazien of er geen klein beetje water moet toegevoegd worden. Laten uitlekken en het vocht zeven. Men moet 2 dl vocht over hebben, is er iets meer dan gebruikt men minder melk bij de saus.


2) De lasagne blaadjes 4 à 5 minuten laten voorkoken. Pas op dat ze niet aan mekaar kleven. Direct in koud water afkoelen en op een propere doek leggen.
3) Voor de saus 60 gr boter smelten, de bloem bijvoegen en de bloem efkens laten bakken, ze mag niet kleuren. Het witloofvocht bijvoegen en de melk. Goed roeren tot men een mooie gladde saus heeft, die mag gerust zachtjes koken. Nu niet meer laten koken en de 75 gr gruyère en de blauwe kaas bijvoegen. Goed roeren tot de saus mooi egaal is.


4) Oven voorverwarmen op 180°.
5) Iedere stronk witloof omwikkelen met een snede ham en een lasagne vel. In een geboterde ovenschotel schikken en de rest van de gruyère er over strooien en gedurende 20 à 25 minuten in de oven plaatsen.

maandag 8 november 2021

Ovenkoeken


Ingrediënten voor 12 stuks : 500 gr bloem T55 of bloem voor wit brood, 1 dl halfvolle melk, 2 dl water, 15 gr gist, 1 slp olijfolie, 8 gr zout.

    1. In de mengkom van de robot de bloem, gist, melk en water kneden.

    2. De olijfolie erbij mengen alsook het zout.

    3. Kneden tot een mooie bol.  Het deeg uit de mengbeker halen en de bolvorm nog even mooi bijwerken.

    4. De bol deeg in een met olie ingewreven kom doen en 30 minuten laten rijzen.  Het deeg moet ongeveer verdubbelen.

    5. Het deeg op een bebloemd werkblad storten en ontgassen.  12 bollen vormen en 10 minuten laten rusten.  De bollen met de handpalm plat drukken en een ovale of ronde vorm geven met een hoogte van 1,5 cm.

    6. Terug 1 uur laten rijzen.

    7. Oven voorverwarmen op 185°.

    8. Voor het bakken de ovenkoeken lichtjes bebloemen.

    9. In de oven 20 minuten bakken op stand warme luchtoven.

zondag 7 november 2021

Mosselen met spek, kerstomaten en pasta.

 

Ingrediënten voor 2 personen : 2 kg mossels, 100 gr spek, 2 takjes tijm, 2 blaadjes laurier, 2 takjes rozemarijn, olijfolie, 1 sjalot, 1 teentje look, 1 blik kerstomaten, 1 handvol grofgehakte bladpeterselie, 15 zwarte ontpitte olijven, 1 dl witte wijn, 2 dl passata, 200 gr pasta (penne of spirelli).

1) De mosselen wassen en proper maken.
2) De sjalot en de look pellen en fijn snipperen.
3) De olijven in 2 snijden.
4) De tijm, laurier en rozemarijn samenbinden.
5) De pasta koken zoals op de verpakking vermeld. Afgieten.
6) Olijfolie in een kom doen en de sjalot en look fruiten, spek bijvoegen en 3 minuten laten stoven. Kruidentuiltje bijvoegen, alsook de kerstomaten, olijven, witte wijn en de passata. Dit 5 minuten zachtjes laten sudderen. De mosselen in de pot doen en op hevig vuur in 5 à 6 minuten laten gaar laten worden.
7) De pasta bij de mosselen doen en alles goed mengen.
8)Bestrooien met grofgehakte peterselie
.

vrijdag 5 november 2021

Spekvinken met savooiestoemp.


Ingrediënten voor 2 personen : ½ groene kool, klontje boter, 1 dl melk, 350 gr gemengd gehakt, 1 ei, 1 slp paneermeel, 5 bloemige aardappelen, nootmuskaat, 1 kleine sjalot, 8 salieblaadjes, 1 klp gehakte peterselie, 12 dunne sneetjes spek.


1. De dikke nerven uit de bladeren van de groene kool snijden. Wassen en in reepjes snijden. Blancheren in kokend zoutwater. Spoelen met koud water en laten uitlekken. Beetje boter smelten, de reepjes groene kool bijvoegen en 8 à 10 minuten zacht laten garen. Nu eventjes de mixer in de groene kool steken, niet te fijn mixen.
2. De aardappelen schillen, wassen in stukken snijden en koken. De aardappelen fijn stampen, mengen met een beetje boter en melk. Kruiden met zout, peper en nootmuskaat.


3. De aardappelen mengen met de groene kool.
4. De sjalot en de kruiden fijn hakken.
5. Het gehakt mengen met het ei, de kruiden, de sjalot en het paneermeel. Indien nodig bijkruiden met peper en zout.
6. Men vormt van het gehakt 6 mooie balkjes.


7. Men legt 2 sneetjes spek kruiselings over elkaar, en daar op een balkje gehakt. Men omwikkelt nu het gehakt met het spek.
8. Klontje boter smelten en de spekvinken aanbakken tot dat ze mooi bruin gekleurd zijn aan alle kanten. Een klein beetje water in de pan doen en met deksel de spekvinken ongeveer 10 minuten laten sudderen.
9. Op een bord een lepel stoemp scheppen en serveren met een spekvink.



donderdag 4 november 2021

Gevulde aardappel met waterkers en gongonzola.


Ingrediënten voor 4 personen : 4 grote aardappelen van het type bintje, 80 gr waterkers, 1 à 2 dl melk, 80 gr gorgonzola, 1 klontje boter.



1) De aardappelen wassen en koken In de lengte het bovenste gedeelte van de aardappel afsnijden. De aardappel zo veel mogelijk uithalen.
2) De oven voorverwarmen op 180°.
3) De grootste stelen van de waterkers afhalen en de rest fijn versnijden.



4) De gorgonzola kaas in kleine blokjes snijden.
5) De aardappelpulp vermengen met de melk, boter, kaas en waterkers. De uitgehaalde aardappel hiermee opvullen. Het kapje erop zetten en een klontje op iedere aardappel doen. In de oven 20 minuten.

woensdag 3 november 2021

Quiche met bloemkool, prei, taleggio kaas en gekookte ham.


Ingrediënten voor 3 à 4 personen : 1 bladerdeeg kant en klaar gekocht, 2 grote en 3 kleine preiwitten, ½ bloemkool, 4 sneden gekookte ham, 150 gr taleggio, ½ bussel marjolein of oregano, 4 eieren, 2 dl melk, 2 dl room, zout en peper.



1) Oven voorverwarmen op 180°.
2) In een bakvorm bakpapier leggen en daarop het bladerdeeg. Goed inprikken. Daarboven nog een blad bakpapier en hierop legt met bakparels of gedroogde erwten. Gedurende 15 minuten in de oven plaatsen. De bakparels of erwten en het bovenste bakpapier voorzichtig verwijderen. Nog eens 5 minuten in de oven plaatsen. Laten afkoelen. Dit noemt men blind bakken.
3) Ondertussen de bloemkool wassen en in roosjes verdelen. Koken tot ze nog lichtje krokant is. Afgieten en spoelen met koud water.
4) De prei wassen en in fijne ringen snijden. Stoven in een beetje boter zonder te laten kleuren ongeveer 8 à 10 minuten. Laten afkoelen.
5) De ham in blokjes snijden.
6) De kaas in heel fijn blokjes snijden.
7) De marjolein fijnhakken.
8) De eieren samen met de melk en de room mengen. De marjolein, zout en peper bijvoegen.De afgekoelde taartvorm vullen met de bloemkool, de prei, de ham en de kaas. Het eimengsel er voorzichtig en gelijkmatig over gieten.
10) Terug ongeveer 30 à 35 minuten in de oven plaatsen.
11) Opdienen met een frisse salade.

dinsdag 2 november 2021

Stoofpot van eendenbout op de wijze baeckeoffe.

 


Ingrediënten voor 2 personen : 2 eendenbouten, 1 wit van prei, 2 witloof, 2 wortels,
2 uien, 6 aardappelen, 1 lt kippenbouillon, zout, peper, laurier, kruidnagel, rozemarijn,
3 jeneverbessen, 1 klep gehakte look,


• Oven voorverwarmen op 160°.
• De eendenbouten bakken zonder vetstof. 7 minuten op de velkant en 3 minuten aan de ander kant.
• Al de groenten wassen en snijden in stukken van ongeveer 0,5 cm.
• In de ovenvaste pot de aardappelen, de prei, de wortels, de ui, het witloof, look, zout, peper, laurier, rozemarijn, kruidnagel en jeneverbessen doen.
• De eendenbouten erboven opplaatsen en de kippenbouillon in de pot gieten. De groenten moeten juist onder staan. De bouten mogen niet in de bouillon liggen. Het deksel op de pot en voor 3 uur in de oven.
• Uit de oven halen en een ¼ uur laten rusten.


Dit is één van mijn lievelingsgerechten. Groentjes kuisen, in de oven en vergeten voor enkele uren. Maar het ruikt zo heerlijk en het is zo lekker. Ik wil jullie allemaal aanzetten om dit te proberen.

maandag 1 november 2021

Salade van gerookte makreel en gegrilde butternut

Ingrediënten voor 2 à 3 pers. : 1 gerookte makreel, ½ butternut, 8 kleine aardappelen, 1 sinaasappel, 2 vijgen, 1 handvol rucola, 1 bol mozzarella, 1 rode ui, 6 takjes tijm, 12 tal schilfers parmezaan, peper, grof zeezout.

Voor de dressing : ½  klp mosterd, 1 slp honing, 1 slp Griekse yoghurt, 1 dl zonnebloemolie, 1 slp witte wijnazijn, peper, zout.





    1. Voor de dressing de mosterd, honing en yoghurt samen kloppen.  Nu de olie er onder kloppen.  Op smaak brengen met de azijn.  Kruiden met peper en zout.

    2. Het vel en de graten van de makreel verwijderen en in stukken verdelen.

    3. De mozzarella in stukken verdelen.

    4. De sinaasappel a vif schillen en de partjes er mooi uitsnijden.  De rest uitknijpen en het sap van de sinaasappel bij de de dressing gieten.

    5. De grill verwarmen.

    6. De aardappelen spoelen en in de lengte in 2 snijden.

    7. De butternut schillen en in schijven van 1 cm snijden.  De schijven in 2 snijden.

    8. De aardappelen en de pompoenschijven inwrijven met olijfolie en quadrilleren op de grill.

    9. De oven verwarmen op 180°.

    10. De ui pellen en in fijne ringen snijden.

    11. De vijgen in 8 snijden.

    12. Een ovenschotel inwrijven met olijfolie en de rode uiringen er in leggen samen met de tijm. Daar boven op de halve gegrilde aardappelen.  Bestrooi ze met grof zeezout en plaats 10 minuten in de oven.

    13. Besprenkel nu de pompoen met honing.

    14. Na 10 minuten de pompoen bij de aardappelen doen en nogmaals 10 minuten in de oven plaatsen.

    15. De rucola wassen.

    16. Al de ingrediënten mooi schikken op een schotel.  Enkele lepels dressing er over sprenkelen en garneren met de rucola en de parmezaanschilfers.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Hartige broodpudding met ham, kaas en tomaat.