dinsdag 16 november 2021

Boules de Berlin met crème patissière.

Ingrediënten voor 10 stuks : voor het deeg : 250 gr bloem, 1 ei, 110 ml melk, 13 gr verse gist, 25 gr zachte boter, 20 gr suiker, snuifje zout.
Voor de crème patissière : 5 dl melk, 2 eieren, 65 gr suiker, 25 gr vanillepoeder.

1. Het deeg : Verwarm de ½ van de melk tot 28°. Laat de gist daarin oplossen. Doe de gezeefde bloem in de mengkom. Maak een kuiltje in het midden, doe er het ei, de opgeloste gist, de rest van de melk in. Strooi het zout op de randen van de bloem. Schik de zachte boter in klontjes op de rand van de bloem alsook de suiker. Met de kneedhaak kneden tot het niet meer kleeft. Al het zetmeel is nu opgenomen.

2. Als men een oven met rijsstand heeft, deze aanzetten.

3. De kom met het deeg 40 minuten in de oven laten rijzen.

4. Nu uit de oven nemen en al de lucht uit het deeg kloppen. Een lange worst maken en verdelen in 10 stukken. Ieder stukje mooi opbollen en op een ovenschaal bedekt met bakpapier schikken. Niet te dicht bij mekaar. Nu terug 20 minuten laten rijzen in de oven.

5. Ondertussen de crème patissière maken : De melk op het vuur zetten en aan de kook brengen, de eieren met de suiker opkloppen tot een ruban, dan de vanillepoeder bijvoegen en alles goed mengen. Nu de kokende melk op de eieren gieten al kloppend. Dit terug in de pot doen van de melk en tot aan het kookpunt laten komen, 30 seconden zachtjes laten koken, altijd al kloppend. De crème nu in een schaal doen. Afdekken met plastiekfolie, deze moet tegen de crème aangedrukt zijn. In de frigo laten afkoelen.
6. De friteuse verwarmen tot 170°.

7. De bollen aan elke zijde 4 minuten bakken. Laten uitlekken op keukenpapier. Wanneer ze afgekoeld zijn in 2 snijden en opvullen met de crème patissière. Dit doet men best met een spuitzak, maar met een lepel moet het ook lukken.
8. De bollen bestrooien met poedersuiker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Mousse van witte chocolade, mascarpone en munt met aardbeien.