dinsdag 26 december 2023

Advocaat

Ingrediënten : 12 dooiers, 350 gr fijne suiker, 1 klp vanille pasta, 410 ml ongesuikerde gecondenseerde melk, 160 ml alcohol 96°.

1. De dooiers loskloppen met enkele lepels melk, Op zacht vuur en al kloppend de rest van de melk bijgieten. Dan de suiker beetje bij beetje, de vanillepasta en de alcohol bijvoegen. Nu niet meer kloppen maar roeren en op zacht vuur opwarmen tot 80°. De suiker moet volledig opgelost zijn.

2. Direct in bokalen of flessen doen en afkoelen in ijswater.
3. De potten of flessen sluiten en op een koele plaats bewaren.
4. Liefst 2 a 3 dagen wachten voor te consumeren.
5. Lekker bij nagerechten, op ijs of puur bij een koffie.

zaterdag 23 december 2023

Kersttronk met chocolade.

Ingrediënten : Voor de chocolademousse : 650 gr room, 65 gr melk, 190 gr fondant chocolade, 90 gr suiker, 6 gr gelatine.
Voor de biscuit : 4 eieren, 110 gr suiker, 60 gr bloem 00, 1 klp bakpoeder, 40 gr maïzena, 20 gr cacaopoeder, 40 gr gesmolten boter.
Voor de afwerking : amaretti koekjes, kleine snoepjes, geraspte witte chocolade.

1. Voor de mousse : maak dit zeker 6 uur op voorhand of liefst de dag ervoor. De gelatine weken in koud water.
2. De helft van de room, de melk en de suiker warmen tot ongeveer 65°. De warme room in 3 keer op de chocolade gieten al roerend. De uitgeknepen gelatine er onder roeren. Nu de rest van de room op de chocolade al roerend gieten. Heel kort blenderen.
Afdekken met huishoudfolie en minimum 6 uur in de koelkast plaatsen.
3. Voor de biscuit : Verwarm de oven op 220°.
4. Klop de dooier op met de suiker tot een ruban. Dit moet mooi schuimig en licht van
kleur zijn.
5. Zeef de bloem, bakpoeder, maizena en cacaopoeder. Spatel dit door het dooiermengsel. Roer er de afgekoelde gesmolten boter door.
6. Klop de eiwitten stijf en spatel ze onder het beslag.
7. Bekleed een bakplaat met bakpapier of gebruik een bakmat. Giet het beslag er op en strijk het uit in een dunne laag van ongeveer 4 à 5 mm. Bak dit gedurende 4 à 5 minuten af.
8. Uit de oven nemen. Leg er een licht vochtige propere handdoek op. Daar op een andere bakplaat en keer dit om. Verwijder het bakpapier of de bakmat en leg er een droge handdoek op. Laat afkoelen.
9. Haal de mousse uit de frigo en klop dit op lage stand luchtig op. Dit kan wel 10 à 15 minuten duren.
10. Smeer een dun laagje op de biscuit en rol voorzichtig op. Snij de uiteinden egaal. Strijk de rol en uiteinden in met een laagje mousse.
11, Garneer met amaretti koekjes, kleine snoepjes en chocoladeschilfers.

vrijdag 22 december 2023

Worst met geroosterde wortelschijfjes.

Ingrediënten 2 pers. : 400 gr aardappelen, 400 gr wortelen, olijfolie ,1 slp gehakte peterselie, gerookte paprika @Santa Maria, kruiden Marokkaanse stijl @Santa Maria, peper, zout.

1. De aardappelen schillen, spoelen en in blokjes snijden.
2. De wortelen schillen, in schijfjes snijden.

3. De worsten in stukken van 4 cm snijden.
4. De oven verwarmen, op 180°.
5. Een schotel inwrijven met olijfolie. De aardappelen en de wortelen in de schotel doen. Kruiden met peper, zout, kruiden Marokkaanse stijl en gerookte paprika. Goed mengen. De stukjes worst er op schikken. Besprenkelen met olijfolie.
6. De schotel gedurende 30 à 35 minuten in de oven plaatsen op stand steamify (met stoom). Na 20 minuten eventjes in de schotel roeren zodanig dat de worsten aan beide kanten aangebakken zijn.
7. De schotel uit de oven nemen en bestrooien met de peterselie.

woensdag 20 december 2023

Ardeens varkenshaasje gevuld met Italiaanse ham en mozzarella.

Ingrediënten 3 à 4 pers. : 1 Ardeens varkenshaasje 600 gr, 1 bol mozzarella, 4 sneden Italiaanse ham, basilicum, peper, zout, boter.

1. Varkenshaasje in de lengte in 2 snijden (en portefeuille). Lichtjes platkloppen. Op huishoudfolie leggen.
2. De mozzarella in sneden snijden.
3. De helft van het varkenshaasje beleggen met 2 sneden ham, de mozarella sneden, basilicumblaadjes en terug 2 sneden ham.
4. De andere helft van het varkenshaasje er op vouwen en nu strak oprollen met behulp van de huishoudfolie.
5. Dit in een 2de folie oprollen.
6. Dit in een schotel plaatsen en gedurende 30 minuten in de oven
stomen op 90°.
7. Laten afkoelen. De folie verwijderen.
8. Boter warmen. Het vlees kruiden met peper en zout en aan alle kanten mooi bruin bakken.
9. Terug in de oven plaatsen op 155° met lichte stoom gedurende 8 à 10 minuten. Indien men het meer gebakken wil kan men dit nog enkele minuten in de oven laten.

dinsdag 19 december 2023

Perenflan met rozijnen.

 

Ingrediënten voor 6 pers. : 3 gepocheerde peren, 5 dl melk, 5 eieren, 60 gr rozijnen, 15 gr bloem, 80 gr rietsuiker, 1 klp vanillepasta.

1. Week de rozijnen.
2. Bereid de gepocheerde peren.
3. Breng de melk aan de kook met de vanillepasta.
4. Neem de pan van het vuur en klop er de bloem onder.
5. Klop de eieren en de suiker schuimig. Giet langzaam de melk bij al kloppend.

6. Neem 6 ovenschaaltjes en doe in elke schaal een halve peer en verdeel de rozijnen er oven.
7. Giet het melkmengsel erbij.
8. Plaats de schaaltjes in de oven en dek ze af met alufolie.
9. De schaaltjes 45 minuten in de oven plaatsen met stoom op 95°.
10. Garneren met chocoladeschilfers, geroosterde amandelen en poedersuiker.

zondag 17 december 2023

Fazantenfilet met risotto van groene kool en krokante chorizo.

Ingrediënten voor 2 pers. : 350 gr fazantenfilet, boter, 175 gr risottorijst, 300 gr fijngesneden groene kool, 1 sjalot, 1 teentje look, 30 gr geraspte parmezaan, 40 gr boter, 70 ml witte wijn, 7,5 dl groentebouillon, peper, zout, enkele parmezaan schilfers, 6 dunne sneetjes chorizo, olijfolie.



1. De oven verwarmen op 160°.
2. De fazantenfilet aan beide kanten aankleuren in de boter. Verder 8 à 10 minuten verder bakken in de oven met lichte stoom. In plakken snijden.
3. De sjalot en look pellen en fijn snipperen.
4. De groene kool blancheren in kokend zoutwater gedurende 2 minuten. Afgieten en direct spoelen met koud water.
5. Olijfolie warmen en de sjalot en look fruiten. Rijst bijvoegen en eventjes mee laten bakken. Blussen met de witte wijn. Wanneer de wijn verdampt is de groene kool en de warme bouillon beetje bij beetje bijgieten. Wanneer al de bouillon opgenomen is, is de risotto klaar. De boter en de parmezaan met de risotto mengen.
6. Kruiden met peper en zout.
7. De chorizo in een warme anti kleefpan bakken tot die krokant is en laten uitlekken op keukenpapier.
8. In het midden van een diep bord wat risotto schikken. Daarop de fazantenfilet.
9. Garneren met parmezaanschilfers, krokante chorizo en besprenkelen met wat olijfolie.

zaterdag 16 december 2023

Varkens côte à l’os, groenten tian met mozzarella.

Ingrediënten 2 pers. : 1 varkens côte a l’os van 500 gr, olijfolie, provençaalse kruiden, peper, zout.
Groenten tian : 2 tomaten, 1 kleine courgette, ½ aubergine, 400 gr aardappelen, 1 mozzarella, provençaalse kruiden, olijfolie.

1. Het vlees aan beide kanten kruiden met peper, zout, provençaalse kruiden. Besprenkelen met olijfolie.
2. De oven verwarmen op 180°.
3. De groenten spoelen en de aardappelen schillen. Alles in schijfjes snijden van ongeveer 3 à 4 mm. Een ovenvaste schotel inwrijven met olijfolie en de groentjes afwisselend schikken in de schotel. Kruiden pet peper, zout en provençaalse kruiden. De mozzarella in kleine stukjes verdelen en verdelen over de tian schotel. Besprenkelen met olijfolie. De schotel gedurende 25 à 30 minuten in de oven plaatsen.
4. Het vlees aan beide kanten op de hete grill quadrilleren. Verder in de oven bakken volgens de gewenste bakwijze. Dit mag nog een kleine beetje rose zijn.
5. Het vlees in dikke
plakken snijden.
6. Op het bord enkele plakken vlees schikken met groenten tian.

vrijdag 15 december 2023

Zalm met spinazie en zongedroogde tomaten.

Ingrediënten 2 pers. : 350 gr zalmhaasje in 2 stukken, 1 sjalot, 100 gr zongedroogde tomaten, 250 gr spinazie, 250 gr verse kaas, 25 gr geraspte parmezaan, 1 dl witte wijn, tijm, olijfolie, zout, peper, klontje boter, 180 gr tagliatelle.

1) Tagliatelle koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en laten uitlekken.
2) Sjalot pellen en fijn snipperen.
3) Olijfolie warmen en zalm op velkant 4 minuten bakken, omkeren en 1 minuut op de andere kant bakken. Kruiden met peper en zout. Warm houden onder aluminiumfolie.

4) Boter smelten, sjalot bijvoegen alsook de tijm en de tomaten. Kruiden met peper en zout. 1 minuut laten sudderen en spinazie bijvoegen. Bakken tot die geslonken is. Witte wijn bijgieten en de verse kaas bijvoegen, alsook de parmezaan. Nog een 3 tal minuten laten sudderen.
5) Tagliatelle bij de spinazie doen, verwarmen, bijkruiden indien nodig en goed mengen.
6) In het midden van een bord tagliatelle met spinazie schikken met daarop een stuk zalm.

donderdag 14 december 2023

Parelhoen met geroosterde appels en raapjes,

Ingrediënten : 1 parelhoen, 500 gr appelen, 1 ui, 500 gr raapjes, tijm, look peper, zout, olijfolie, kippenkruiden, pizza en pastakruiden.

1) Appels en rapen schillen en in partjes snijden. Besprenkelen met olijfolie en bestrooien met tijm en pizza en pasta kruiden.
2) Look en ui pellen en grof snijden.

3) Parelhoen besprenkelen met
olijfolie en bestrooien met kippenkruiden.
4) De parelhoen in een ovenvaste schotel schikken met de ui en de look en bakken op 175° met lichte stoom gedurende 20 minuten. Dan de raapjes erbij schikken in de schotel
en na 10 minuten de appelpartjes. Dit nog 10 minuten verder bakken. Indien de parelhoen te bruin wordt afdekken met een beetje aluminiumfolie.
5) Lekker met gebakken aardappelen.

woensdag 13 december 2023

Fazantenterrine, groene koolstoemp en spruitjes.

Ingrediënten voor 8 à 10 pers. :
Voor de terrine : 6 fazantenfilets, 400 gr kippengehakt, dunne sneetjes lardo di colonnata of gerookt spek, gehaktkruiden, verse dragon, 1 ei, 1 slp paneermeel, peper, zout, klontje boter, 1 blaadje gelatine (3 gr).
Voor de saus : 4 dl wildfond, rode porto, 1 dl room, 1 slp rode bessenconfituur, peper, zout,
Voor de stoemp : ½ gekookte aardappelen, ½ gaar gekookte groene kool, gerookt spek
Garnering : spruiten, broccoli.

1. De gelatine weken. Een klein beetje wildfond opwarmen en de gelatine er in laten smelten.
2. De fazantenfilets aan beide kanten bruin bakken. Kruiden met peper, zout, Laten afkoelen. Wanneer het dikke filets zijn in de lengte in 2 snijden. De pan deglaceren met de
wildfond en voor de helft laten inkoken met de rode bessenconfibuur, De room bijgieten en nogmaals een beetje inkoken. De rode porto bijgieten. Bijkruiden met peper en zout en nog even aan de kook brengen. Men mag de saus eventueel nog wat indikken met beurre manié.
3. Het gehakt mengen met het ei, paneermeel, gehaktkruiden, dragon, peper en zout, en de gelatine.
4. Een terrine vorm met gesmolten boter bestrijken. Een laagje gehakt onderaan in de terrine doen, daarop fazantenfilets bedekt met een heel dun sneetje lardo, terug gehakt en zo verder opbouwen, eindigen met gehakt. Heel goed aanduwen.
5. Bakken gedurende 45 à 55 minuten in de oven op 140° met medium vochtigheid.
6. Voor de stoemp : Het gerookt spek bakken, mengen met de aardappelen en de groene kool. Wat groentebouillon
bijgieten en kruiden met peper en zout.
7. De spruiten en de broccoli gaar koken, spoelen onder koud water en opbakken in boter. Kruiden met peper en zout.
8. De terrine in dikke plakken snijden. Schikken in een schotel en wat boterklontjes op verdelen. Opwarmen in de oven op 140° met lichte stoom.
9. In het midden van een bord wat stoemp schikken. Op de stoemp een dikke snede terrine, wat groenjes erbij en de saus er rond sprenkelen.

dinsdag 12 december 2023

Lamskoteletten met spruitjes en wortelen.

Ingrediënten 2 pers. : 6 à 8 lamskoteletten, 250 gr spruiten, 250 gr wortelen, 1 kleine ui, 1 lookteentje, ½ klp komijnzaadjes, ½ klp korianderzaadjes, peper, zout, 2,5 dl groentenbouillon, klontje boter, 75 gr gerookt spek, 400 gr aardappelen.

1) De ui en de look pellen. Fijn snipperen.
2) Komijn en koriander in de vijzel fijnstampen.
3) Wortelen schillen, in schijfjes snijden.
4) Aardappelen schillen en in blokjes snijden.


5) De spruitjes ontdoen van de slechte blaadjes. 3 minuten blancheren in zoutwater en direct spoelen onder koud water.
6) In een sauteerpot klontje boter smelten, gerookt spek, look en ui fruiten gedurende enkele minuten. Kruiden met peper, zout, komijn en koriander. Aardappelen, wortelen en spruiten bijvoegen. Alles goed mengen. De bouillon bijgieten en tot aan het kookpunt brengen.
7) In de oven plaatsen gedurende 25 minuten op 140° met stoom.
8) De lamskoteletten inwrijven met olijfolie. Kruiden met peper en zout.
9) De lamskoteletten op de warme grill aan beide kanten quadrilleren.
10) In het midden van een bord wat groenten schikken met daarop de lamskoteletten.

maandag 11 december 2023

Tagliatelle, spek, beukenzwam, Taggiasche olijven,


Ingrediënten voor 2 personen : 180 gr tagliatelle, 200 gr kerstomaten, 150 gr beukezwammen, 1 teentje look, 250 gr gerookt spek, 125 gr olijven Taggiasche (of andere olijven), 1 klp oregano, parmezaanschilfers, basilicumblaadjes, olijfolie, peper, zout.

1) De tagliatelle in zoutwater koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en wat kookvocht bijhouden.
2) De look pellen en fijn snipperen.
3) De kerstomaten in 2 snijden.
4) De beukenzwammen indien nodig wat borstelen.
5) 1 slp olijfolie warmen en het spek met de look bakken, Kruiden met peper en de oregano, beukenzwammen bijdoen en nog een 2 tal minuten bakken. Nu de kerstomaten en de olijven erbij mengen. Goed warm laten worden met een beetje kookvocht van de tagliatelle.
6) De tagliatelle bijvoegen. Kruiden met peper en zout en alles goed omroeren. Indien nodig nog wat kookvocht bijvoegen.
7) In diepe borden serveren en garneren met basilicum, parmezaan en wat olijfolie er over sprenkelen.

zondag 10 december 2023

Aardappelpuree met spinazie, spek en mascarpone.

Ingrediënten 2 pers. : 400 gr aardappelen, 100 gr gerookt spek, 1 dl melk, 1 sjalot, 1 teentje look, 400 gr spinazie, 250 gr mascarpone, peper, zout, nootmuskaat, 2 klontjes boter.

1. Schil de aardappelen, snij in gelijke stukken en kook gaar. Afgieten en heel fijn stampen of door de passe-vite draaien. Klontje boter er onder roeren. Kruiden met peper, zout, nootmuskaat. De melk bij gieten en alles goed mengen.

2. De dikke nerven uit de spinazie halen. Spoelen en droogzwieren. In grove repen snijden.
3. De look en de sjalot pellen en fijn snipperen.
4. Smelt een klontje boter, fruit de sjalot en look en laat het spek eventjes meebakken. Doe er de spinazie bij en laat slinken. Na 3 à 4 minuten met de mascarpone mengen.
5. De spinazie bij de aardappelpuree doen en goed mengen. Nog eventjes opwarmen.

vrijdag 8 december 2023

Zacht broodje met venkel en parmezaan.

Ingrediënten voor ongeveer 25 kleine broodjes of 12 grote.
500 gr bloem voor wit brood, 75 gr geraspte parmezaan, 1 klp gemalen venkel, 1 slp venkelzaadjes, 140 gr lauw water, 140 gr lauwe melk, 15 gr suiker, 15 gr verse gist, 80 gr in blokjes gesneden malse boter, 1 ei, 8 gr zout.

1. De melk, het water, de suiker en de gist mengen in de kom van de robot.
2. De bloem, het ei en de boter bijvoegen alsook 2/3 van de parmezaan en de gemalen venkel.
3. Kneden met de deeghaak gedurende 10 minuten. Na 5 minuten het zout bijvoegen.
4. Vorm een bol van het deeg en laat in een geoliede kom 60 minuten rijzen.
5. Leg het deeg op een geolied werkvlak, duw de deegbol plat om te ontgassen en verdeel in porties. Dit gaat gemakkelijk met een uitsteekvorm. Vorm bolletjes en leg deze op een met bakpapier belegd bakblik. Niet te dicht bij mekaar leggen.
6. Duw de bolletjes iets plat en bestrooi met de overige parmezaan en venkelzaad. Duw nog eventjes op de bolletjes.
7. Laat dit nu terug 60 minuten rijzen.
8. Warm de oven op 220° boven en onder stand.
9. Bak de broodjes gedurende 5 minuten op 220° en dan 5 à 10 minuten op 200° naargelang de grootte van de broodjes.

Lekker met een visgerecht of als broodjes met gerookte vis.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Gepaneerde kabeljauw, coulis van erwtjes, aardappelstoemp met zurkel en witte asperges.