vrijdag 20 oktober 2023

Blauwe bessen en perentaart.

Ingrediënten : 1 bladerdeeg, 3 gepocheerde peren, 125 gr blauwe bessen, 4 eieren, 25 cl room, 120 gr suiker, 1 klp vanillepoeder, 1 slp amandelpoeder.

1) Het bladerdeeg blind bakken gedurende 15 minuten en laten afkoelen.
2) De uitgelekte peren in stukjes snijden.
3) De perenstukjes en blauwe bessen op de bodem van de taart verdelen.



4) De eieren met de suiker, amandelpoeder, vanillepoeder en room mengen.



5) Dit op de taartbodem gieten en 45 minuten bakken op 175°.


donderdag 19 oktober 2023

Soep met pistou.

Ingrediënten : 2 wortels, 1 courgette, 125 gr groene bonen, 1 blik 400 gr tomatenstukjes, 1 sjalot, 1 blik 400 gr witte bonen, 1 grote aardappel, 1 grote ajuin, 1 preiwit, 3 stengels bleekselder, 125 gr gerookt spek, 75 gr coquillette, 2 lt 250 groentenbouillon, 50 gr gemalen parmezaan, 2 slp pijnboompitten, 1 lookteentje, 25 blaadjes basilicum en enkele voor de garnering, olijfolie.

1) De wortels, aardappel schillen.
2) De courgette spoelen.
3) De sjalot, ajuin pellen.
4) De bleekselder spoelen en de dikke draden uithalen.
5) De groene boontjes spoelen en de topjes afsnijden.

6) De prei in de lengte open snijden en spoelen.
7) Al de groenten in blokjes snijden.
8) Beetje olijfolie verwarmen en het spek aanbakken. Al de gesneden groenten bijvoegen en laten fruiten zonder kleuren. Het blik tomaten en het blik witte bonen bijvoegen en de groentenbouillon bijgieten. 25 minuten laten zacht koken. Nu de coquillettes bijdoen en nogmaals 15 minuten zacht laten koken. Bijkruiden met peper en zout indien nodig.
9) Pistou : De pijnboompitten, basilicumblaadjes, gepeld lookteentje, parmezaan in de blender mixen en olijfolie bijgieten tot een mooie dikke massa.
10) De soep in een diep bord gieten. Garneren met enkele toefjes pistou en blaadjes basilicum.

woensdag 18 oktober 2023

Kaastaart met speculaas en gepocheerde peren.

Ingrediënten 12 à 14 pers. : 500 gr verse kaas, 250 gr mascarpone, 200 gr witte chocolade, 2 slp room, 18 gr gelatine, 300 gr + 125 gr speculaas koekjes, 125 gr boter, 1 slp honing, karamelsaus, 7 gepocheerde peren.

1) Gepocheerde peren bereiden
2) Boter smelten.
3) Gelatine weken in koud water.
4) 300 gr speculaas koekjes mixen in de blender en mengen met de gesmolten boter.

5) Springvorm van diameter 26cm bekleden met bakpapier op de bodem. De zijkanten met speciaal folie bekleden of goed invetten. Het speculaas mengsel op de bodem van de
springvorm verdelen. Goed aandrukken. In de koelkast plaatsen.
6) De witte chocolade smelten.
7) De 2 slp room verwarmen en de geweekte gelatine er in laten smelten.
8) De 125 gr speculaas koekjes verbrokkelen.
9) De verse kaas mengen met de mascarpone, de chocolade, de honing, de gelatine en de stukjes speculaas.

10) Het kaasmengsel
op de speculaas bodem verdelen. De bovenkant glad strijken en ongeveer 4 à 5 uur in de koelkast laten opstijven.
11) De taart garneren met de gepocheerde peren, karamelsaus en chocoladeschilfers.

dinsdag 17 oktober 2023

Appelcake met kaneel.

Ingrediënten : 5 kleine appelen, sap van 1 citroen, 120 gr paneermeel, 1 klp kaneel, ½ klp nootmuskaat, 200 gr zachte boter, 175 gr suiker, 1 klp fijngeraspte sinaasappelschil, 1 snuifje zout, 4 eieren, 80 gr maïzena, 1 klp natriumbicarbonaat, 100 gr amandelpoeder, 1 dl melk, poedersuiker, 75 gr abrikozenconfituur, 1 slp sinaasappelsap.

1) Oven verwarmen op 170°.
2) Appelen schillen en in 4 snijden. Klokhuis verwijderen. In de bolle kant insnijdingen maken om de 2 à 3 mm. Inwrijven met citroensap om verkleuren te voorkomen.

3) De boter met de suiker romig kloppen in de keukenrobot. De sinaasappelschil, kaneel, nootmuskaat en zout al roerend toevoegen. De eieren 1 voor 1 bijvoegen en doorroeren. De gezeefde maïzena bijdoen alsook de bicarbonaat en tenslotte het amandelpoeder, paneermeel en de melk erdoor roeren.
4) De springvorm van diameter 26 cm invetten. Het beslag erin doen en de appels met de bolle kant naar boven in het beslag duwen. De cake 50 à 60 minuten bakken.
5) De cake uit de oven halen.
6) Voor het glazuur de confituur en het sinaasappelsap opwarmen. De nog warme cake ermee in wrijven. Als de cake afgekoeld is bestrooien met poedersuiker.

zaterdag 14 oktober 2023

Tarbotfilet met garnalen, venkel en zure room.

Ingrediënten voor 4 personen : 1 tarbot van ongeveer 1,750 kg, 300 gr ongepelde garnalen, 1 grote venkel, 12 tal radijzen, 1 handvol rucola, 200 gr zure room, venkelzaad, pesto.

1) De tarbot fileren ofwel vraagt men dit aan de vishandelaar.
2) De garnalen pellen.
3) De venkel spoelen en in fijne reepjes snijden. 10 minuten koken in gezouten water.
4) De radijzen in fijne reepjes snijden.

5) De zure room mengen samen met de venkel en de radijzen. Kruiden met peper, zout en gemalen venkelzaadjes.
6) De tarbotfilet bakken in een mengsel van boter en olijfolie. Kruiden met peper en zout.
7) Op het bord schikken. Eerst de venkel, dan de tarbot en garneren met garnalen en rucola.
8) Er langs een streepje pesto doen.

vrijdag 13 oktober 2023

Quiche met prei, broccoli en Maredsous kaas.

Ingrediënten voor een quiche van diam. 26 cm : kruimeldeeg, 250 gr preiwit, 250 gr broccoliroosjes, 1 klontje boter, 4 eieren, 2 dl room, 2 dl melk, enkele takjes verse marjolein, 150 gr sneetjes maredsous kaas, peper en zout, gerookte paprika.


1) Het kruimeldeeg bereiden.
2) De vorm bekleden met bakpapier en het deeg erop doen. Op het deeg nog een blad bakpapier leggen en daarop bakparels of gedroogde bonen doen. Nu 15 minuten in de oven bakken op 180°. Het deeg uit de oven nemen en de bakparels met het bovenste vel bakpapier wegnemen. Laten afkoelen.
3) De prei spoelen, in de lengte in 2 snijden, en nu in boogjes van 3 à 4 mm snijden. Een klontje boter smelten en daarin de prei zacht stoven gedurende 12 à 15 minuten. Laten afkoelen.
4) De broccoli roosjes spoelen en in kokend zoutwater 5 minuten blancheren. Afgieten en de roosjes afspoelen met koud water.
5) De marjolein fijn hakken.
6) De melk, room en eieren samen met de marjolein, peper en zout goed mengen.
7) In de voorgebakken vorm de prei en de broccoli verdelen. Daarop het eiermengsel gieten. Nu de sneetjes kaas er mooi op schikken. Er paprikapoeder over strooien.
8) De quiche 25 à 30 minuten in de oven bakken op 180°.

donderdag 12 oktober 2023

Garnalen bisque met mosselen, scampi en garnalen.

 

Ingrediënten 6 pers. : 18 scampi, 30 tal mosselen, 100 gr gepelde garnalen, 1 dl room,
2 lt bisque.



1) De bisque bereiden. Afwerken met 1 dl room.
2) De mosselen spoelen, koken met peper, zout, tijm, laurier. Uithalen, sap zeven en beetje sap op de uitgehaalde mosselen gieten.
3) De scampi pellen. Overige mosselsap een de kook brengen de scampi in het kokende mosselsap leggen. 30 à 40 seconden garen.
4) De warme bisque in diepe borden gieten en de mosselen, scampi en garnalen in de borden verdelen. Garneren met een blaadje platte peterselie of basilicum.


woensdag 11 oktober 2023

Broodje met peer, brie en rauwe ham.

Ingrediënten voor 1 broodje : 1 vloerpistolet of ander broodje, 2 sneden rauwe ham, 60 gr brie, 15 gr walnoten, 1 rijpe peer, 1 klp Luikse siroop, 1 klp yoghurt, 1 klp graanmosterd.

1. De saus bereiden : meng de Luikse siroop, de yoghurt en de graanmosterd.
2. Het broodje in de lengte in 2 snijden.
3. De peren spoelen, schillen, in 2 snijden, klokhuis uithalen en in dunne lamellen snijden.
4. Snij de brie in sneetjes.
5. De walnoten fijn hakken.
6. Oven voorverwarmen op 190°.
7. Op elke helft van het broodje de saus verdelen, dan de ham, nu de peren en de brie schikken en tenslotte de walnoten over strooien.
8. De broodjes 5 à 6 minuten in de oven plaatsen.

dinsdag 10 oktober 2023

Patrijs met groene kool en Breydelspek,

Ingrediënten 4 personen : 4 patrijzen, ½ groene kool, 200 gr Breydel spekreepjes, 6 dl wildfond, 2 dl rode wijn, 1 ajuin, 1 wortel, rozemarijn, tijm, laurier, enkele jeneverbessen, peper, zout, boter, korianderpoeder, 1 slp mosterd, 1 dl room + 1 slp.

1) De ajuin pellen, grof versnijden.
2) De wortel schillen, grof versnijden.
3) In en sauteerpan boter warmen en de patrijzen aan alle kanten bruin kleuren.
4) Ajuin en wortel bijvoegen en goed laten meekleuren.

5) De patrijzen uit de pan nemen en de pan deglaceren met de rode wijn. Alle aanbaksels goed losroeren. Wildfond bijgieten en de tijm, laurier, rozemarijn en jeneverbessen bijvoegen. Goed laten koken en de patrijzen terug in de pan leggen.

6) De pan gedurende 40 à 45 minuten in de oven plaatsen op 160° met lichte stoom.
7) Het buitenste blad van de kool verwijderen. De dikke nerven uit de koolbladeren halen. De donkerste bladeren apart houden. Spoelen.
8) De donkere en lichte bladeren apart fijn snijden.
9) De donkerste bladeren in kokend zoutwater garen gedurende 7 à 8 minuten. Ze moeten heel gaar zijn. Afgieten en spoelen onder koud water. Goed laten uitlekken en het vocht zoveel mogelijk uitduwen. Heel fijn mixen in de blender zodat men een zalfachtige substantie verkrijgt. Kruiden met peper en zout, 1 slp room bijgieten en nog heel kort blenderen.
10) Boter warmen, niet kleuren en de lichte bladeren van de kool erbij voegen. Kruiden met peper, zout en korianderpoeder. Verder garen in de oven op 130° met stoom gedurende 30 minuten.
11) Het spek in een klontje boter bakken tot men een korstje heeft en mengen met de gare koolreepjes. Bijkruiden met peper enzout.
12) De patrijzen uit de oven nemen.
13) De jus door een zeef gieten en voor 1/3 laten inkoken. De mosterd en de room bijvoegen. Kruiden met peper, zout. Indien men de saus wat meer gebonden wilt mag men een beetje beurre manié toevoegen.
14) De billetjes en de filets van de patijzen halen.
15) In het midden van het bord doet met een streep groene koolzalf, daarop in het midden wat groene koolreepjes met spek. Dan schikt men de patrijsfilets en billetjes erbij. Napperen met wat saus.

maandag 9 oktober 2023

Hamburger met ciabatta, courgette, gefrituurde ajuinringen.

Ingrediënten voor 2 personen :
Saus : 60 gr mascarpone, 50 gr olijventapenade, 25 gr gemixte tomatenblokjes.
Hamburger : 1 ciabatta brood, 2 hamburgers, ½ kleine courgette, 1 kleine tomaat, 4 sneetjes cheddar kaas, 4 sneetjes spek of lardo, 1 handvol rucola, 1 slp balsamicocrème, zout, peper, olijfolie.
Ajuinringen : 3 grote rode ajuinen, 2 lepels bloem, 4 lepels water, frituurolie.

1) Alle ingrediënten voor de saus mengen. Bijkruiden met peper en zout.
2) De courgette in de lengte in sneden snijden van ½ cm en bakken in olijfolie. Kruiden met peper en zout.
3) De tomaat pellen en in schijfjes snijden.
4) De ajuinen pellen en in ringen snijden van 3 à 4 mm. De ringen goed uit mekaar halen. De bloem en het water mengen en de ajuin ringen in het bloemmengsel wentelen.

5) De ciabatta versnijden in dezelfde grootte als de hamburger. In 2 snijden en iedere helft aan beide zijden bakken in een weinig olijfolie.
6) Oven voorverwarmen op 150°.
7) De frituurolie opwarmen.
8) De hamburgers en het spek bakken.
9) Nu het monteren van de hamburger : we beginnen met het onderste van de ciabatta, dan rucola, saus, tomateschijfjes, courgettesneden, hamburger, spek, kaas. Nu 4 à 5 minuten in de oven plaatsen alsook het bovenste van de ciabatta. Uit de oven halen en de bovenste snede ciabatta er op zetten. Vastprikken met een houten prikker.
10) Nu de ajuinringen frituren. Goed in roeren zodanig dat de ringen niet te veel aan mekaar hangen.
11) Het bord garneren met wat balsamicocrème, de hamburger op de kant van het bord plaatsen, ernaast wat rucola. Op de rucola de gefrituurde ajuinringen. De rest van de saus erbij geven.

zondag 8 oktober 2023

Sliptongfilets met venkel en citroensaus.

Ingrediënten voor 2 personen : 3 sliptongen, 180 gr penne, ½ bussel lente-ui, 2 venkels met loof, 1 citroen, 350 ml visfumet, 350 ml room, 1 klp gehakte citroenmelisse, peper, zout.

1. Penne koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en spoelen. Uitlekken.
2. Het loof verwijderen van de venkel. De dikke draden uit de venkelknollen trekken. Spoelen en de venkel in repen van 0,5 cm snijden.
3. Het loof van de venkel fijnsnijden tot men 1 klp heeft.
4. De citroen goed wassen en van de schil zestes maken. De citroen persen.
5. De lente ui wassen en in stukken van 1 cm snijden.
6. De vis fileren of vragen aan de visboer om dit te doen.
7. Olijfolie verwarmen en de lente-ui en de venkelreepjes fruiten zonder kleuren. De fumet bijgieten en met deksel 10 minuten zachtjes laten koken. Nu de room, de citroenzestes en het citroensap bijgieten en zonder deksel nog eens 5 minuten zachtjes laten koken.
8. De penne bij de saus voegen en goed opwarmen. Kruiden met zout en peper alsook de citroenmelisse en het venkelgroen.
9. De sliptongen kruiden met peper en zout en in olijfolie mooi bruin bakken.
10. In een diep bord de penne schikken met erop de sliptongfilets.

zaterdag 7 oktober 2023

Abrikozenconfituur taart met kokos.

Ingrediënten : 1 kant en klare bladerdeeg, 8 à 10 slp abrikozen confituur, 4 eieren, 80 gr suiker, 250gr geraspte kokosnoot en 1 slp voor de afwerking, 100 gr boter.

1) De oven verwarmen op 180°.
2) De boter smelten.
3) De bakvorm bedekken met bakpapier. De bladerdeeg in de vorm doen en goed met een vork inprikken. Een ander bakpapier op het bladerdeeg doen en dit bedekken met bakparels of gedroogde peulvruchten. Dit gedurende 10 minuten in de oven plaatsen. Uit de oven nemen en de bakparels alsook het bovenste bakpapier verwijderen. Terug 5 minuten in de oven plaatsen. (Dit noemt men blind bakken). Uit de oven nemen en een beetje laten afkoelen.

4) In een kom, de suiker, de eieren, de gesmolten boter en de geraspte kokos mengen.
5) De confituur op de taartbodem napperen, ongeveer 1 cm dik. Op de confituur het kokosmengsel verdelen. De bovenkant mooi glad strijken.
6) In de oven gedurende 30 à 35 minuten bakken.
7) 1 slp confituur met een beetje water vermengen en de bovenkant van de taart ermee inwrijven. Nu geraspte kokos over strooien.

vrijdag 6 oktober 2023

Groenten paëlla met zachtgekookt eitje en grijze garnalen.

Ingrediënten voor 2 personen : 60 gr gepelde garnalen, 4 eieren, 200 gr witte bonen, 100 gr wortelen, 100 gr groene bonen, 1 ui, 1 teentje look, 1 rode paprika, 1 tomaat, 1 slp gehakte peterselie, 2 slp olijfolie, 175 gr paella rijst, 4,5 dl groentenbouillon, 1 capsule saffraan.

1. Groene bonen van de topjes ontdoen en eventuele draden. Spoelen en de bonen in stukken van 3 cm snijden.
2. De wortelen schillen en in blokjes van 1 cm snijden.
3. De rode paprika schillen, zaadjes uithalen en in reepjes snijden. De repen in stukken van 3 cm snijden.
4. De ui en de look pellen en fijn snipperen.

5. De tomaat emonderen, pellen, zaadjes verwijderen en het vruchtvlees in blokjes van 1 cm snijden.
6. De groene boontjes en de wortelen in kokend zoutwater gedurende 5 minuten blancheren. Afgieten en spoelen met koud water. Laten uitlekken.
7. Olijfolie warmen en de ui, look en paprikareepjes fruiten, rijst toevoegen en de saffraan, goed mengen. Bouillon bijgieten en tot aan het kookpunt laten komen. Vuur verlagen en nu verder zachtjes laten sudderen gedurende ongeveer 25 minuten met deksel (best de gaartijd eens nazien op de verpakking van de rijst). 5 minuten voor het einde van de gaartijd de witte bonen, de groene bonen en de wortelen bijvoegen.
8. Water aan de kook brengen en de eieren er in dompelen en 5 minuten laten koken. Met koud water spoelen en pellen.
9. Wanneer de rijst gaar is de tomaten er over steooien alsook de peterselie.
10. De paëlla garneren met de garnalen en de in 2 gesneden eieren.

donderdag 5 oktober 2023

Muffins met blauwe bessen.

Ingrediënten voor 10 muffins : 100 gr zachte boter, 150 gr suiker, 1 zakje vanillesuiker, 3 eieren,300 gr patisserie bloem, 2 klp gistpoeder, 1 dl melk, 2 slp blauwe bessen in compote.

1) Voor de blauwe bessen compote, de blauwe bessen opwarmen en laten sudderen tot er nog weinig vocht over is. Het is niet nodig om suiker bij te voegen. Men mag ook blauwe bessen uit de diepvries gebruiken.
2) Een muffin bakblik gebruiken of papieren vormpjes. Bij papieren vormpjes best 2 vormpjes in elkaar gebruiken.
3) De oven voorverwarmen op 180°.
4) De boter, suiker en vanillesuiker tot crème kloppen. De eieren er 1 per 1 door roeren.
5) De bloem met de gistpoeder zeven en met de melk door de crème roeren. De bessen compote door het beslag mengen.
6) Het beslag in de vormpjes verdelen.
7) De muffins ongeveer 30 minuten bakken. Na 15 minuten de oven verminderen op 170°.
8) Men kan de muffins garneren met parelsuiker of poedersuiker.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Crème brûlée met gember.