zaterdag 28 mei 2022

Krokante brie blokjes met slaatje van appel en komkommer.

Ingrediënten voor 2 personen : 300 gr brie, paneermeel, gehakte gemengde groene kruiden, 1 ei, 12 tal kerstomaten, salade, komkommer, appel, broodblokjes.



1)Kaas in vierkantjes snijden van 2 à 2,5 cm.
2)Sla wassen.
3)Komkommer schillen en in kleine blokjes snijden.
4)½ van de appel in kleine blokjes en de andere ½ in fijne sneetjes snijden.


5)Paneermeel mengen met de kruiden.
6)Ei loskloppen en de kaasblokjes erin leggen en daarna in het paneermeelmengsel. Indien nodig 2x paneren.
7)Olijfolie in de pan en het brood bakken te samen met de kerstomaten. Bestrooien met nog wat fijne kruiden.


8)Uit de pan nemen en terug olijfolie in de pan doen. Kaasblokjes aan elke kant bruin bakken.
9)Sla in een kom doen, appelblokjes, tomaten, croûtons, kaas, komkommer en de appelschijfjes.

vrijdag 27 mei 2022

Confituur van blauwe bessen en aardbeien.

Ingrediënten : 1,5 kg fruit ½ blauwe bessen en ½ aardbeien, sap van 1/2 citroen, 500 gr geleisuiker maxifruit.



1. De aardbeien in gelijke niet te grote stukken snijden.
2. De blauwe bessen spoelen.
3. De aardbeien en de blauwe bessen in een pot doen. Het sap van de citroen er over sprenkelen alsook de suiker er over strooien. Alles goed mengen en minimum 3 uren laten macereren in de koelkast.
4. Het fruit al roerend tot aan het kookpunt brengen. Vanaf nu nog 4 minuten verder al roerend laten koken. Afschuimen indien nodig.
5. De confituur in potten doen. Direct de schijfjes er op doen en de potten omdraaien.
6. Na een ½ uurtje de potten terug omdraaien.


donderdag 26 mei 2022

Witte asperges op z’n Vlaams met scampi en groene kruiden.

 

Ingrediënten 2 pers. : 6 witte asperges, 100 gr boter, 1 ei, 4 scampi, 1 slp fijngesneden groene kruiden (bieslook, peterselie, oregano, basilicum, kervel enz...)1 klp citroensap, zout, peper, nootmuskaat.




1. De asperges spoelen en schillen. Harde gedeelte onderaan verwijderen. Gaar stomen.
2. De boter smelten en het witte gedeelte die boven komt drijven verwijderen. Dan voorzichtig in een ander potje gieten en de onderste witte laag ook weggieten.
3. De eieren koken gedurende 10 minuten, direct afkoelen, pellen en in niet te kleine stukjes snijden.
4. De boter mengen met het ei, de groene kruiden, citroensap, peper, zout en nootmuskaat.
5. De scampi pellen en het darmkanaal verwijderen. Kruiden met peper, zout. Bakken in gesmolten boter.
6. Op een bord 3 witte asperges leggen. In het midden van de asperges schikt men 2 scampi. Daarop het botermengsel doen(indien nodig dit nog heel even lichtjes opwarmen).

Lekker met knapperig brood.

woensdag 25 mei 2022

Meloen, avocado en coppa

 

Ingrediënten voor 12 stuks : 1/5 Galia meloen, ½ avocado, 1 mozzarella bol, 12 sneetjes coppa, olijfolie, eetbaar bloempje (facultatief).



1. De meloen schillen en in kleine blokjes schillen.
2. De avocado in 2 snijden, pit verwijderen en de ½ in kleine blokjes snijden.
3. De blokjes goed mengen.
4. De mozzarella in 12 gelijke stukjes snijden.



5. De sneetjes coppa drapperen.
6. De mengeling meloen verdelen over 12 schaaltjes. Men kan dit best doen in een ringvormpje. Daarop legt men een stukje mozzarella en tenslotte een sneetje gedrapeerde coppa.
7. Besprenkelen met olijfolie en garneren met een bloempje.

dinsdag 24 mei 2022

Mille-feuille van Petit Beurre, frambozen en pistacheroom.

Ingrediënten voor 4 stuks : 12 Petit Beurre koekjes, 76 frambozen, 100 gr mascarpone, 1 dl room, 2 klp pistache pasta, 1 klp bloemsuiker, 1 klp fijngehakte pistachenoten.



1) De room opkloppen, bloemsuiker, mascarpone en pistache pasta bijvoegen tot de gewenste dikte. De room moet mooi spuitbaar zijn.
2) 4 koekjes met behulp van een spuitzak garneren met de pistacheroom. Op elk koekje 9 frambozen schikken.



3) Daar nu terug een Petit Beurre koekje op leggen en opnieuw pistacheroom en frambozen op schikken.







4) Nu het derde Petit Beurre koekje op schikken en garneren met een toefje pistacheroom en 1 framboos. Fijngehakte pistachenoten over strooien.

zondag 22 mei 2022

Rabarbercake met Griekse yoghurt.

Ingrediënten : 3 stengels rabarber, 300 gr patisseriebloem, 1 zakje gistpoeder, 3 eieren, 150 gr poedersuiker, 75 ml zonnebloemolie of arachide olie, 250 gr Griekse yoghurt, 125 gr hazelnoten, 1 klep gemberpoeder, 1 stukje boter, 1 zakje vanillesuiker.



• De rabarber spoelen en indien nodig schillen en in stukken snijden. De rabarber 4 à 5 minuten stoven in beetje boter. De stukken moeten nog mooi geheel zijn.
• Oven voorverwarmen op 170°.




• De bakvorm goed invetten met de boter en licht bebloemen.
• De bloem zeven met de gistpoeder.
• De hazelnoten heel fijn blenderen tot een poeder.


• De eieren samen met de suiker kloppen tot het een witte schuimige massa is. Olie, yoghurt en de bloem toevoegen aan de eieren. Goed spatelen, niet meer kloppen zodanig dat er lucht in komt. De hazelnootpoeder, gemberpoeder, de vanillesuiker en afgekoelde rabarberstukjes bijvoegen en onder roeren.



• Het deeg in de vorm gieten
• In de oven plaatsen gedurende 50 à 55 minuten. De cake op een rooster laten afkoelen.

zaterdag 21 mei 2022

Gehaktballetjes met rode paprika en champignons.

Ingrediënten voor 2 personen : 180 gr spirelli, basilicum blaadjes, 2 sjalotten, 1 rode paprika, 250 gr champignons. 500 gr blik tomatenblokjes , 2 dl room, 100 gr geraspte emmentaler, 400 gr gehakt, 2 slp paneermeel, 1 slp gehakte peterselie, 1 ei.

1) Pel de sjalotten en hak ze fijn.
2) Meng het gehakt met het ei, de peterselie, de helft van de sjalot en het paneermeel. Kruiden met peper en zout. Rol er balletjes van, niet te groot, en bak ze licht bruin.
3) De paprika pellen, en in blokjes snijden.

4) De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
5) Kook de spirelli zoals op de verpakking vermeld.
6) Fruit de rest van de sjalot in olijfolie met de paprika en de champignons, doe er de tomatenblokjes bij en de room. Laar 10 minuten zacht sudderen.
7) Wrijf een ovenschotel in met olijfolie.




8) De oven voorverwarmen op 180°.
9) Doe de balletjes in de saus en laat nog 2 minuten sudderen. Voeg nu de pasta bij de saus en alles goed mengen. Doe dit alles in de ingevette schotel en bestrooi het met de kaas.

10) Zet de schotel 15 minuten in de oven.
11) Werk af met de basilicum.

vrijdag 20 mei 2022

Aardbeiencoulis met munt.

Ingrediënten : ½ kg aardbeien, 140 gr suiker, sap van 1/2 citroen, ½ bos munt.


De kroontjes van de aardbeien doen.
• De muntblaadjes afritsen van de steeltjes, spoelen en goed droogdeppen
• Aardbeien en citroen opwarmen tot het kookpunt.
• Suiker bijvoegen en 1 minuut laten doorkoken.

• Munt bijvoegen en mixen in de blender.
• Door de zeef passeren. In glazen bokaaltjes doen en direct sluiten.
• Laten afkoelen en men heeft een heerlijke saus voor bij de desserts





donderdag 19 mei 2022

Kalkoen escalope met witte aspergepuntjes en brie.

Ingrediënten 2 à 3 pers. : 4 kalkoen escalopes van 80 gr, 200 gr brie, 20 tal fijne witte aspergepunten, enkele takjes citroentijm, klontje boter, peper, zout.



1. Snij de brie in plakjes van 4 mm ongeveer.
2. Spoel en schil de aspergepunten wat bij en bak ze 5 à 6 minuten in een klontje boter.
3. Rits de tijm.
4. Smelt een klontje boter en bak de escalopes aan beide kanten bruin. Kruid met peper en zout. Laat aan beide kanten nog 2 minuten op zacht vuur bakken.



5. Warm de oven op grill stand.
6. Doe de gebakken escalopes in een beboterde ovenvaste schotel. Leg op elk een 5 tal asperges. Bedek met brie en bestrooi met citroentijm.
7. Plaats de schotel enkele minute onder de grill tot de brie begint te smelten.
8. Blus de pan van de escalopes met een beetje water.
9. Doe een kalkoenstukje in het midden van het bord. Giet er wat jus rond en dien op met gebakken aardappelen.

woensdag 18 mei 2022

Volkoren Brood Tarwe/spelt/rogge.

Ingrediënten voor 3 broden : 900 gr volkoren tarwe, 400 gr spelt, 200 gr rogge, 28 gr bakkerszout, 9 dl koud spuitwater , 3 slp olijfolie, 51 gr verse gist.

1. In de kom van de robot de bloem mengen met 8 dl spuitwater. Goed mengen en 2 uur laten staan. (Autolyse).
2. De gist oplossen in 1 dl water.
3. De gemengde bloem kneden met de opgeloste gist en de olijfolie gedurende 5 minuten op lage stand. Zout bijvoegen en nu op hogere stand nog eens 5 minuten kneden.
4. Op bebloemd vlak het deeg opbollen en 30 à 40 minuten laten rijzen. Indien men een stoomoven heeft kan men dit op rijsstand doen.
5. Het deeg platslaan (ontgassen),en in de lengte en nadien in de breedte in 3 plooien. Het deeg in 3 gelijke delen verdelen en heel strak vormen en in broodvorm leggen.

6. Dit gedurende 60 à 75 minuten laten rijzen. Als men een stoomoven heeft op rijsstand zetten.
7. De broodjes bebloemen, inkerven.
8. Bakken op 230° gedurende 35 minuten. Na 20 minuten de oven zakken op 215°. Het brood moet 94 à 96° in de kern hebben. In stoomoven stand brood bakken.
9. Laten afkoelen op een rooster.

dinsdag 17 mei 2022

Roodbaarscurry met witte asperges en erwtjes.

Ingrediënten voor 4 personen : 750 gr roodbaarsfilet, 2 ajuinen, 2 tomaten, ½ courgette, 500 gr witte duinasperges, 250 gr diepvries erwtjes, 1 stengel citroengras gekneusd, 1 handvol grof gesneden koriander, ½ à 1 slp gele currypasta, 400 ml kokosmelk, 400 ml groentebouillon, 1 klp rietsuiker, 250 gr woknoedels, zonnebloemolie, zout en peper.

1) De ui fijn snipperen.
2) De tomaten monderen. Zaadjes uithalen en het vruchtvlees in blokjes snijden.
3) De courgette in brunoise (blokjes) snijden.
4) De asperges schillen en versnijden in stukken van 4 cm.
5) De roodbaars in grove stukken snijden.

6) De olie verwarmen en de ui fruiten met het gekneusde citroengras, de tomatenblokjes, de rietsuiker en de currypasta. Blussen met de kokosmelk. Voeg de aspergestukjes en de courgettestukjes toe. De groentebouillon bijvoegen, aan het kookpunt laten komen en 10 minuten zacht laten sudderen.


7) Na 10 minuten de erwtjes, de noedels en de vis toevoegen. Nogmaals 10 minuten zacht laten sudderen.
8) Nagaan of de asperges en de vis gaar zijn, indien niet nog een paar minuten laten sudderen. Niet te veel in roeren dat de vis niet kapot gaart. Bijkruiden met peper en zout.

9) Serveren met de koriander.

maandag 16 mei 2022

Pasta vongole op z’n Zuiders.

Ingrediënten voor 2 personen : 200 gr spaghetti, 3 tomaten, 1 kleine courgette, 1 sjalot, 2 teentjes look, ½ rode paprika, chilipeperpasta (naar smaak volgens men pikant lust), olijfolie, 1 glas witte wijn, basilicum, 800 gr vongole.

• De vongole meerdere malen wassen tot er geen zand meer te zien is.
• De tomaten monderen, pellen, zaadjes verwijderen en het vruchtvlees in blokjes snijden.
• De paprika schillen, zaadjes verwijderen en in stukjes snijden.

• De courgette spoelen, in de lengte in 2 snijden en de zaadjes uithalen. In kleine stukjes snijden.
• Sjalot pellen en fijn snipperen, alsook de look.

• Basilicum grof snijden.
• Spaghetti koken volgens de beschrijving op de pak
• Een goeie scheut olijfolie in de sauteerpan.
• Sjalot, look, chili en paprika bijvoegen. 5 minuten laten sudderen. Courgette bijvoegen, nogmaals 5 minuten laten sudderen. Tomaten bijvoegen, wijn bijgieten en na 2 minuten de vongole. Het deksel op de pot doen en na 3 a 4 minuten is het klaar. Goed kijken want van zodra de vongole opengaan van het vuur nemen anders worden ze taai. Spaghetti bijvoegen en basilicum, goed omroeren.

Opdienen in diepe borden.

zondag 15 mei 2022

Rabarbertaart met meringue.

Ingrediënten : Voor het zanddeeg : 200 gr bloem, 100 gr zachte boter, 100 gr suiker, 1 ei, peper en zout.
Voor de taartvulling : 800 gr rabarber, 50 gr + 100 gr suiker, 1 slp amandelpoeder, 3 eigelen, 2 dl room, 20 gr maïzena
Voor de meringue : 3 eiwitten, 160 gr poedersuiker.


1. Voor het deeg : de suiker met de zachte boter mengen, nu het ei er bij doen en goed mengen. De gezeefde bloem bij dit mengsel doen en dit nu tot een homogeen mengsel kneden. Bol vormen. In vershoudfolie wikkelen en minimum 2 uur in de frigo plaatsen.

2. Voor de taartvulling : De rabarber wassen, pellen. In kleine stukjes snijden en in een schotel bestrooid met 50 gr suiker gedurende 2 uur laten macereren in de frigo.
3. Oven voorverwarmen op 180°.

4. De rabarber goed laten uitlekken.
5. Taartvorm inboteren en licht bebloemen. Vorm in frigo plaatsen.
6. Deeg uitrollen op een bebloemd werkvlak en leg het in de taartvorm. De rabarber verdelen over het deeg en de amandelpoeder er over strooien.
7. De taartvorm in de oven plaatsen en 10 minuten laten voorbakken.
8. De maïzena mengen met de room.
9. De eigelen mengen met de 100 gr suiker en de maïzena mengeling. Dit mengsel op de rabarber gieten. De oven minderen op 170° en de taart terug 25 à 30 minuten in de oven plaatsen. De taart moet mooi goudgeel zijn. De taart uit de oven nemen en laten afkoelen vooraleer men ze uit de vorm neemt.
10. Voor de meringue : De eiwitten opkloppen. Wanneer het eiwit begint stijf te worden langzaam de suiker bijvoegen. Het eiwit moet heel stijf geklopt worden.
11. Het eiwit in een spuitzak doen en op de afgekoelde taart spuiten. Met behulp van een brander het eiwit bruin kleuren. Pas op dit gaat heel vlug.


zaterdag 14 mei 2022

Zalm, witte asperges, spinazietagliatelle, en pesto.

Ingrediënten : pesto, 350 gr zalmhaasje in 2 stukken, 6 à 8 witte asperges, 1 rode paprika, 180 gr spinazietagliatelle of natuur, Piment d’Espelette, zout, 2 dl room, 2 dl groentebouillon, 1 dl witte wijn, olijfolie.

1. De pesto bereiden recept via deze link pesto
2. Asperges spoelen en schillen, harde gedeelte onderaan verwijderen, in stukken snijden, kopjes apart houden. Bouillon aan de kook brengen en de stukjes asperges 3 minuten koken, nu de kopjes bijdoen en nog eens 2 minuten koken. De asperges uit de bouillon halen.

3. Rode paprika schillen, in stukjes snijden en 4 minuten in de bouillon koken. Uit de bouillon halen.



4. Tagliatelle koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en een beetje vocht opvangen.
5. Room en bouillon inkoken tot gewenste dikte. Kruiden met Piment d’Espelette en zout. Mengen met de tagliatelle, rode paprika en aspergestukjes. Indien nodig wat kookvocht bijvoegen.
6. Olijfolie warmen en de zalm bakken. Kruiden met peper en zout. De zalm moet binnenin nog rozig zijn anders te droog.
7. In een diep bord tagliatelle met erop een stuk zalm. Garneren met de pesto en de aspergepunten.

vrijdag 13 mei 2022

Wentelteef rolletjes met aardbeien.

Ingrediënten voor 6 rolletjes : 6 sneetjes rozijnen kramiek, 2 slp rietsuiker, 1 slp maanzaad, 125 gr aardbeien en enkele aardbeien voor de garnering, 2 slp griessuiker, 1 ei, 2 slp melk, 20 gr boter, poedersuiker.



1) De rietsuiker en het maanzaad mengen.
2) De aardbeien wassen, in grove stukken snijden en samen met de griessuiker zachtjes tot moes koken.





3) De sneetjes kramiek platrollen met een deegroller. In het midden van de kramieksneetjes de moes verdelen en de sneetjes oprollen.





4) Het ei loskloppen met de melk en de rolletjes er even in wentelen.


5) Boter smelten en de rolletjes bruin bakken. Meteen door de rietsuiker met maanzaad rollen. Bestrooien met poedersuiker.




6) De rolletjes mooi op een bord schikken en garneren met de overgebleven aardbeien.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Gepaneerde kabeljauw, coulis van erwtjes, aardappelstoemp met zurkel en witte asperges.