dinsdag 16 november 2021

Aardappelpuree met zurkel (Heerlijk bij een stukje vis).

Ingrediënten : 400 gr bloemige aardappelen, 100 gr zurkel, 200 ml melk, 25 gr boter, peper, zout en een stukje vis naar smaak.



• De zurkel wassen, in reepjes snijden en heel kort aanstoven.
• Aardappelen schillen, koken en stampen. Mengen met boter, melk en de zurkel. Afkruiden met peper en zout.


• Garneren met een beetje bieslook of bloedzurkel.
Heel eenvoudig maar toch zo lekker met vis. Hier heb ik gekozen voor zeetong, maar kabeljauw of zalm past hier ook heel goed bij.

Boules de Berlin met crème patissière.

Ingrediënten voor 10 stuks : voor het deeg : 250 gr bloem, 1 ei, 110 ml melk, 13 gr verse gist, 25 gr zachte boter, 20 gr suiker, snuifje zout.
Voor de crème patissière : 5 dl melk, 2 eieren, 65 gr suiker, 25 gr vanillepoeder.

1. Het deeg : Verwarm de ½ van de melk tot 28°. Laat de gist daarin oplossen. Doe de gezeefde bloem in de mengkom. Maak een kuiltje in het midden, doe er het ei, de opgeloste gist, de rest van de melk in. Strooi het zout op de randen van de bloem. Schik de zachte boter in klontjes op de rand van de bloem alsook de suiker. Met de kneedhaak kneden tot het niet meer kleeft. Al het zetmeel is nu opgenomen.

2. Als men een oven met rijsstand heeft, deze aanzetten.

3. De kom met het deeg 40 minuten in de oven laten rijzen.

4. Nu uit de oven nemen en al de lucht uit het deeg kloppen. Een lange worst maken en verdelen in 10 stukken. Ieder stukje mooi opbollen en op een ovenschaal bedekt met bakpapier schikken. Niet te dicht bij mekaar. Nu terug 20 minuten laten rijzen in de oven.

5. Ondertussen de crème patissière maken : De melk op het vuur zetten en aan de kook brengen, de eieren met de suiker opkloppen tot een ruban, dan de vanillepoeder bijvoegen en alles goed mengen. Nu de kokende melk op de eieren gieten al kloppend. Dit terug in de pot doen van de melk en tot aan het kookpunt laten komen, 30 seconden zachtjes laten koken, altijd al kloppend. De crème nu in een schaal doen. Afdekken met plastiekfolie, deze moet tegen de crème aangedrukt zijn. In de frigo laten afkoelen.
6. De friteuse verwarmen tot 170°.

7. De bollen aan elke zijde 4 minuten bakken. Laten uitlekken op keukenpapier. Wanneer ze afgekoeld zijn in 2 snijden en opvullen met de crème patissière. Dit doet men best met een spuitzak, maar met een lepel moet het ook lukken.
8. De bollen bestrooien met poedersuiker.

maandag 15 november 2021

Thaïse kippensoep.

Ingrediënten voor de kippenbouillon : 1 kg kippendijen (men mag ook een andere kippendelen gebruiken of een gehele kip, liefst geen kippenwit want in de beenderen zit heel veel smaak), 2 lt water, 1 tak selder, 1 groen van prei, 1 grote ui, 2 takjes tijm, 2 laurierblaadjes, enkele peterseliestengels.

Ingrediënten voor de soep : 2 lt kippenbouillon, 1 klp geraspte gember, 1/2klp chilipeper, 1 preiwit, 1 lange rode paprika, 1 paksoi, 2 stengels citroengras, 2 slp vissaus, 1 klp kokosolie, 2 blikken kokosmelk.


1) De kip in het water leggen en laten koken. Afschuimen tot alle onzuiverheden weg zijn.
2) De groenten voor de bouillon wassen en in grove stukken snijden.
3) De groenten bij de kip doen en 40 à 50 minuten zachtjes laten koken. De stukken kip uit de bouillon halen. De bouillon zeven.
4) Het kippenvlees van de beenderen halen en in mooie stukken snijden.
5) De paprika schillen en in brunoise (blokjes) snijden.
6) Het preiwit wassen en in julienne snijden (reepjes).
7) De paksoi wassen en in reepjes snijden.


8)De kokosolie warmen en de groentjes eventjes laten zweten, niet kleuren, de bouillon bijdoen en de kokosmelk. Het citroengras in de lengte in 2 snijden en bij de soep doen, alsook de gember en de chilipeper. 20 minuten zachtjes laten koken. De vissaus bijdoen. Het citroengras eruit halen.
9) Het kippenvlees in de soep doen en nog eens tot aan het kookpunt laten komen.
10) Opdienen in mooie kommen en garneren met koriander.

zaterdag 13 november 2021

Witloof met spinazie, Brugse Blomme en gerookt spek.

Ingrediënten voor 4 personen : 8 witloof stronken, 8 sneetjes gerookt spek, 150 gr jonge spinazieblaadjes, 50 gr Brugse Blomme, klontje boter, zout, peper, nootmuskaat.



1) Witloof wassen en opkuisen. Aanbakken in klontje boter. Ongeveer 15 minuten laten stoven. Kruiden met zout en peper.
2) Spinazie wassen. Kort stoven in klontje boter. Goed laten uitlekken.
3) Het witloof in de lengte halveren, de harde kern eruit halen en opvullen met een beetje spinazie en een reepje Brugse Blomme. Omwikkelen met een sneetje spek.


4) Een klontje boter in een pan laten smelten en het witloof kort aanbakken. 10 à 12 minuten in de oven op 160° verder laten warmen.
5) Opdienen met een stukje vlees

vrijdag 12 november 2021

Waterzooi van griet en mosselen met witloof.

Ingrediënten voor 2 personen : 250 gr grietfilet, ½ kg mosselen, 1 ui, 2 takken groene selder, 1 grote wortel, 1 kleine preistengel, 4 stronken witloof, 1 dooier, 1 dl room, 1 slp citroensap, 1 klontje boter, ¼ lt mosselsap en ¼ lt visfumet, peper, zout en fijn gesneden bieslook.

1) De mosselen koken met ui en groene selder, tijm, laurier, peper en zout. Uit de schelp halen en het vocht zeven. Het vocht over de mosselen gieten.
2) Prei in de lengte in 4 snijden, wassen en in fijne blokjes snijden.
3) De wortel schillen en in kleine blokjes snijden.
4) 2 stronken witloof wassen en in fijne blokjes snijden.
5) Al deze groenten in een klontje boter stoven. Visfumet en mosselsap bijvoegen en 20 minuten zacht laten koken zonder deksel.
6) De 2 andere stronken witloof in de lengte in 2 snijden, harde gedeelte verwijderen en in een beetje boter stoven zonder kleuren. Met deksel 15 minuten.
7) De dooier met de room mengen.
8) Nadat de groenten 20 minuten gekookt hebben, de grietfilet in mooie repen snijden en 3 minuten in de soep pocheren. Voorzichtig uithalen en warm houden.
9) Het roommengsel en het citroensap bij de soep gieten en al roerend tot aan het kookpunt brengen. Mosselen bijvoegen en van het vuur nemen. Indien nodig bijkruiden.
10) In een diep bord wat soep gieten en zorgen dat er in het midden veel gesneden groentjes liggen alsook enkele mosselen. Daar op schikt men wat vis en een halve stronk witloof.
11) Garneren met bieslook.
Lekker met een gekookte aardappel.

dinsdag 9 november 2021

Cannelloni met ham en witloof.


Ingrediënten voor 6 stuks : 20 + 60 gr boter, 6 stronken witloof, 6 sneden gekookte ham, 50 gr bloem, 3 dl melk, 75 + 50 gr gruyère, 40 gr blauwe kaas (bvb Bleu d’Auvergne), peper, zout, noot muskaat, 6 vellen lasagne.



1) Het witloof wassen en het harde gedeelte verwijderen. 20 gr boter smelten, niet kleuren, het witloof in de pot doen en ongeveer 2 cm water bijdoen, kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Zachtjes laten koken gedurende 25 à 30 minuten. Na een tijdje nazien of er geen klein beetje water moet toegevoegd worden. Laten uitlekken en het vocht zeven. Men moet 2 dl vocht over hebben, is er iets meer dan gebruikt men minder melk bij de saus.


2) De lasagne blaadjes 4 à 5 minuten laten voorkoken. Pas op dat ze niet aan mekaar kleven. Direct in koud water afkoelen en op een propere doek leggen.
3) Voor de saus 60 gr boter smelten, de bloem bijvoegen en de bloem efkens laten bakken, ze mag niet kleuren. Het witloofvocht bijvoegen en de melk. Goed roeren tot men een mooie gladde saus heeft, die mag gerust zachtjes koken. Nu niet meer laten koken en de 75 gr gruyère en de blauwe kaas bijvoegen. Goed roeren tot de saus mooi egaal is.


4) Oven voorverwarmen op 180°.
5) Iedere stronk witloof omwikkelen met een snede ham en een lasagne vel. In een geboterde ovenschotel schikken en de rest van de gruyère er over strooien en gedurende 20 à 25 minuten in de oven plaatsen.

maandag 8 november 2021

Ovenkoeken


Ingrediënten voor 12 stuks : 500 gr bloem T55 of bloem voor wit brood, 1 dl halfvolle melk, 2 dl water, 15 gr gist, 1 slp olijfolie, 8 gr zout.

    1. In de mengkom van de robot de bloem, gist, melk en water kneden.

    2. De olijfolie erbij mengen alsook het zout.

    3. Kneden tot een mooie bol.  Het deeg uit de mengbeker halen en de bolvorm nog even mooi bijwerken.

    4. De bol deeg in een met olie ingewreven kom doen en 30 minuten laten rijzen.  Het deeg moet ongeveer verdubbelen.

    5. Het deeg op een bebloemd werkblad storten en ontgassen.  12 bollen vormen en 10 minuten laten rusten.  De bollen met de handpalm plat drukken en een ovale of ronde vorm geven met een hoogte van 1,5 cm.

    6. Terug 1 uur laten rijzen.

    7. Oven voorverwarmen op 185°.

    8. Voor het bakken de ovenkoeken lichtjes bebloemen.

    9. In de oven 20 minuten bakken op stand warme luchtoven.

zondag 7 november 2021

Mosselen met spek, kerstomaten en pasta.

 

Ingrediënten voor 2 personen : 2 kg mossels, 100 gr spek, 2 takjes tijm, 2 blaadjes laurier, 2 takjes rozemarijn, olijfolie, 1 sjalot, 1 teentje look, 1 blik kerstomaten, 1 handvol grofgehakte bladpeterselie, 15 zwarte ontpitte olijven, 1 dl witte wijn, 2 dl passata, 200 gr pasta (penne of spirelli).

1) De mosselen wassen en proper maken.
2) De sjalot en de look pellen en fijn snipperen.
3) De olijven in 2 snijden.
4) De tijm, laurier en rozemarijn samenbinden.
5) De pasta koken zoals op de verpakking vermeld. Afgieten.
6) Olijfolie in een kom doen en de sjalot en look fruiten, spek bijvoegen en 3 minuten laten stoven. Kruidentuiltje bijvoegen, alsook de kerstomaten, olijven, witte wijn en de passata. Dit 5 minuten zachtjes laten sudderen. De mosselen in de pot doen en op hevig vuur in 5 à 6 minuten laten gaar laten worden.
7) De pasta bij de mosselen doen en alles goed mengen.
8)Bestrooien met grofgehakte peterselie
.

vrijdag 5 november 2021

Spekvinken met savooiestoemp.


Ingrediënten voor 2 personen : ½ groene kool, klontje boter, 1 dl melk, 350 gr gemengd gehakt, 1 ei, 1 slp paneermeel, 5 bloemige aardappelen, nootmuskaat, 1 kleine sjalot, 8 salieblaadjes, 1 klp gehakte peterselie, 12 dunne sneetjes spek.


1. De dikke nerven uit de bladeren van de groene kool snijden. Wassen en in reepjes snijden. Blancheren in kokend zoutwater. Spoelen met koud water en laten uitlekken. Beetje boter smelten, de reepjes groene kool bijvoegen en 8 à 10 minuten zacht laten garen. Nu eventjes de mixer in de groene kool steken, niet te fijn mixen.
2. De aardappelen schillen, wassen in stukken snijden en koken. De aardappelen fijn stampen, mengen met een beetje boter en melk. Kruiden met zout, peper en nootmuskaat.


3. De aardappelen mengen met de groene kool.
4. De sjalot en de kruiden fijn hakken.
5. Het gehakt mengen met het ei, de kruiden, de sjalot en het paneermeel. Indien nodig bijkruiden met peper en zout.
6. Men vormt van het gehakt 6 mooie balkjes.


7. Men legt 2 sneetjes spek kruiselings over elkaar, en daar op een balkje gehakt. Men omwikkelt nu het gehakt met het spek.
8. Klontje boter smelten en de spekvinken aanbakken tot dat ze mooi bruin gekleurd zijn aan alle kanten. Een klein beetje water in de pan doen en met deksel de spekvinken ongeveer 10 minuten laten sudderen.
9. Op een bord een lepel stoemp scheppen en serveren met een spekvink.



donderdag 4 november 2021

Gevulde aardappel met waterkers en gongonzola.


Ingrediënten voor 4 personen : 4 grote aardappelen van het type bintje, 80 gr waterkers, 1 à 2 dl melk, 80 gr gorgonzola, 1 klontje boter.



1) De aardappelen wassen en koken In de lengte het bovenste gedeelte van de aardappel afsnijden. De aardappel zo veel mogelijk uithalen.
2) De oven voorverwarmen op 180°.
3) De grootste stelen van de waterkers afhalen en de rest fijn versnijden.



4) De gorgonzola kaas in kleine blokjes snijden.
5) De aardappelpulp vermengen met de melk, boter, kaas en waterkers. De uitgehaalde aardappel hiermee opvullen. Het kapje erop zetten en een klontje op iedere aardappel doen. In de oven 20 minuten.

woensdag 3 november 2021

Quiche met bloemkool, prei, taleggio kaas en gekookte ham.


Ingrediënten voor 3 à 4 personen : 1 bladerdeeg kant en klaar gekocht, 2 grote en 3 kleine preiwitten, ½ bloemkool, 4 sneden gekookte ham, 150 gr taleggio, ½ bussel marjolein of oregano, 4 eieren, 2 dl melk, 2 dl room, zout en peper.



1) Oven voorverwarmen op 180°.
2) In een bakvorm bakpapier leggen en daarop het bladerdeeg. Goed inprikken. Daarboven nog een blad bakpapier en hierop legt met bakparels of gedroogde erwten. Gedurende 15 minuten in de oven plaatsen. De bakparels of erwten en het bovenste bakpapier voorzichtig verwijderen. Nog eens 5 minuten in de oven plaatsen. Laten afkoelen. Dit noemt men blind bakken.
3) Ondertussen de bloemkool wassen en in roosjes verdelen. Koken tot ze nog lichtje krokant is. Afgieten en spoelen met koud water.
4) De prei wassen en in fijne ringen snijden. Stoven in een beetje boter zonder te laten kleuren ongeveer 8 à 10 minuten. Laten afkoelen.
5) De ham in blokjes snijden.
6) De kaas in heel fijn blokjes snijden.
7) De marjolein fijnhakken.
8) De eieren samen met de melk en de room mengen. De marjolein, zout en peper bijvoegen.De afgekoelde taartvorm vullen met de bloemkool, de prei, de ham en de kaas. Het eimengsel er voorzichtig en gelijkmatig over gieten.
10) Terug ongeveer 30 à 35 minuten in de oven plaatsen.
11) Opdienen met een frisse salade.

dinsdag 2 november 2021

Stoofpot van eendenbout op de wijze baeckeoffe.

 


Ingrediënten voor 2 personen : 2 eendenbouten, 1 wit van prei, 2 witloof, 2 wortels,
2 uien, 6 aardappelen, 1 lt kippenbouillon, zout, peper, laurier, kruidnagel, rozemarijn,
3 jeneverbessen, 1 klep gehakte look,


• Oven voorverwarmen op 160°.
• De eendenbouten bakken zonder vetstof. 7 minuten op de velkant en 3 minuten aan de ander kant.
• Al de groenten wassen en snijden in stukken van ongeveer 0,5 cm.
• In de ovenvaste pot de aardappelen, de prei, de wortels, de ui, het witloof, look, zout, peper, laurier, rozemarijn, kruidnagel en jeneverbessen doen.
• De eendenbouten erboven opplaatsen en de kippenbouillon in de pot gieten. De groenten moeten juist onder staan. De bouten mogen niet in de bouillon liggen. Het deksel op de pot en voor 3 uur in de oven.
• Uit de oven halen en een ¼ uur laten rusten.


Dit is één van mijn lievelingsgerechten. Groentjes kuisen, in de oven en vergeten voor enkele uren. Maar het ruikt zo heerlijk en het is zo lekker. Ik wil jullie allemaal aanzetten om dit te proberen.

maandag 1 november 2021

Salade van gerookte makreel en gegrilde butternut

Ingrediënten voor 2 à 3 pers. : 1 gerookte makreel, ½ butternut, 8 kleine aardappelen, 1 sinaasappel, 2 vijgen, 1 handvol rucola, 1 bol mozzarella, 1 rode ui, 6 takjes tijm, 12 tal schilfers parmezaan, peper, grof zeezout.

Voor de dressing : ½  klp mosterd, 1 slp honing, 1 slp Griekse yoghurt, 1 dl zonnebloemolie, 1 slp witte wijnazijn, peper, zout.





    1. Voor de dressing de mosterd, honing en yoghurt samen kloppen.  Nu de olie er onder kloppen.  Op smaak brengen met de azijn.  Kruiden met peper en zout.

    2. Het vel en de graten van de makreel verwijderen en in stukken verdelen.

    3. De mozzarella in stukken verdelen.

    4. De sinaasappel a vif schillen en de partjes er mooi uitsnijden.  De rest uitknijpen en het sap van de sinaasappel bij de de dressing gieten.

    5. De grill verwarmen.

    6. De aardappelen spoelen en in de lengte in 2 snijden.

    7. De butternut schillen en in schijven van 1 cm snijden.  De schijven in 2 snijden.

    8. De aardappelen en de pompoenschijven inwrijven met olijfolie en quadrilleren op de grill.

    9. De oven verwarmen op 180°.

    10. De ui pellen en in fijne ringen snijden.

    11. De vijgen in 8 snijden.

    12. Een ovenschotel inwrijven met olijfolie en de rode uiringen er in leggen samen met de tijm. Daar boven op de halve gegrilde aardappelen.  Bestrooi ze met grof zeezout en plaats 10 minuten in de oven.

    13. Besprenkel nu de pompoen met honing.

    14. Na 10 minuten de pompoen bij de aardappelen doen en nogmaals 10 minuten in de oven plaatsen.

    15. De rucola wassen.

    16. Al de ingrediënten mooi schikken op een schotel.  Enkele lepels dressing er over sprenkelen en garneren met de rucola en de parmezaanschilfers.

vrijdag 29 oktober 2021

We beginnen aan de garnalenfumet

 


Garnalenfumet.


Ingrediënten : 350 gr garnaalkoppen en staarten, 1 ui, 2 selderstengels, 1,5 lt water, 3 dl witte wijn, 1 wortel, 1 klp tomatenpuree, 1 teentje look, cayennepeper.


1) De ui en de look pellen, de selder wassen, de wortel schillen en alles grof snijden.

2) Een klontje boter smelten en al de groentjes fruiten.  De garnaalresten erbij doen alsook de tomatenpuree en de cayennepeper.  2 à 3 minuten laten fruiten en dan het water en de witte wijn er op doen.

3) Ongeveer 30 minuten laten zacht pruttelen zonder deksel.

4) Door een zeef gieten.  Indien nodig bijkruiden met zout en cayennepeper.


donderdag 28 oktober 2021

Gegratineerde croque-monsieur met Breydel spek, peer en abdijkaas.

Ingrediënten voor 2 stuks : 4 sneden bruin brood, 2 sneden abdijkaas, 4 dunne sneden Breydelspek, 1 peer, 75 gr geraspte emmentaler, Provençaalse kruiden, 2 klp kruidenkaas, olijfolie.



1. Schil de peer en snij in dunne plakjes.
2. Smeer de 4 sneden brood met kruidenkaas.
3. Verdeel op 2 sneden het Breydelspek, plakjes peer en de abdijkaas. Leg er de andere snede brood op.
4. Oven verwarmen op grillstand.
5. Warm een scheutje olijfolie in een anti-kleefpan en bak de croque monsieurs aan beide kanten tot ze mooi lichtbruin zijn. Bestrooi ze met de emmentaler en Provençaalse kruiden. Leg ze op een rooster bekleed met een bakmat of bakpapier en plaats dit in het midden van de oven gedurende 4 à 6 minuten.





Lekker met een rucola salade

woensdag 27 oktober 2021

Pannenkoeken met appelen.

Pannenkoeken met appelen.




Ingrediënten voor 4 à 5 pannenkoeken : 100 gr zelfrijzende bloem, ¼ lt melk, 15 gr suiker, ½ pakje vanille suiker, 2 eieren, 1 slp zonnebloemolie, snuifje zout, 2 appelen, 20 gr boter en extra om te bakken.

1. Boter smelten.
2. Meng de melk, de eieren, de suiker en de vanillesuiker. Voeg nu de gezeefde bloem, het snuifje zout en de gesmolten boter bij. Dit alles mixen tot een gladde deeg.
3. De appelen schillen en in plakken van 3 mm snijden. Klokhuis uithalen met een uitsteekvorm.
4. De appelschijfjes bakken in boter en apart houden.
5. Smelt nu terug wat boter in de koekenpan en giet er een kleine pollepel deeg in. Schik op het deeg 3 à 4 appelschijven en doe er terug een kleine pollepel deeg op. Laat de pannenkoek mooi bruinen en draai ze om. Laat terug de andere kant bruin worden en bak zo verder tot het deeg op is.
6. De pannenkoek op een mooi bord schikken en garneren met een bol vanille-ijs en wat poedersuiker.

dinsdag 26 oktober 2021

Wildkroketten.


Ingrediënten voor 20 stuks : 200 gr soepvlees van wild (ik heb gekozen voor schenkels van hert), 150 gr bloem, 125 gr boter, 3 eieren, 6 dl wildbouillon, 1 blaadje gelatine (3 gr), 0,5 dl rode porto, cayenne peper, nootmuskaat, 60 gr boschampignons (facultatief).



1. Gelatine weken.
2. De champignons bakken, kruiden met peper en zout en heel fijn snijden.
3. Boter smelten, bloem bijvoegen en eventjes laten meebakken. Beetje bij beetje de wildbouillon bijgieten, de porto en de uitgeknepen gelatine.
4. Nu de dooiers 1 per 1 bijvoegen en goed roeren. Het wildvlees er onder mengen.
5. Een schotel bekleden met plastiekfolie en het mengsel erin doen. De bovenkant goed glad strijken. Laten afkoelen en
opstijven.
6. Het mengsel uit de vorm storten en de kroketten in de gewenste vorm snijden.
7. Vul een schaal met de eiwitten die men lichtjes opklopt, een andere schaal met bloem en de derde met paneermeel. Haal de kroketten door de bloem, eiwit en paneermeel.
8. Frituren op 180°.
Lekker met gebakken wildchampignons in roomsaus.



zondag 24 oktober 2021

Patrijs met pastinaakzalf, spruiten, aardappelsoezen en wildjus.

 

Ingrediënten voor 2 pers.: 2 patrijzen, 1 pastinaak, 2 slp room, 20 tal spruitjes, tijm, laurier, ganzenvet, 2 dl patrijzenfond, 1 dl witte wijn, klontje boter.


1. Verdeel de patrijs in 2 en verwijder het borstbeen en alle kleine beenderen of vraag aan de poelier om dit te doen.
2. Met de beenderen maakt men de patrijzenfond.
3. Fond : beenderen goed aanbakken met ajuin, teentje look en wortel. Beetje tomatenpuree bijdoen, laten meebakken en blussen met rode wijn. Water bijvoegen tot wanneer de beenderen goed onderstaan. Laten koken en afschuimen. Kruidentuiltje bijvoegen. Op heel zacht vuur laten inkoken. Door de zeef gieten. Dit doet men best de dag voordien.
4. Haal de billetjes van het borstvlees af.
5. Verwarm de oven op 110°
6. Warm de boter bak de borsten en de billetjes aan. Deglaceer de pan met de witte wijn en giet dit bij de fond.
7. Smelt het ganzenvet in een pot en doe er de billetjes in. De billetjes moeten juist onder staan. Zet de pot met deksel gedurende 1u30 minuten in de oven zodanig dat de billetjes mooi kunnen konfijten.
8. Leg de aangebakken patrijsborsten in een schotel en doe ze het laatste ½ uur afgedekt bij de billetjes in de oven.
9. Voor de saus de fond inkoken met laurier en tijm tot gewenste dikte. Kruiden met peper en zout. Men kan de saus ook indikken met beurre manié.
10. Schil de pastinaak, snij hem in stukken en kook die gaar in zoutwater. Giet af en hou een beetje kookvocht apart. Mix de pastinaak in de blender met 1 a 2 slp kookvocht tot een gladde massa. Doe er de room bij alsook peper en zout.
11. Was de spruitjes en verwijder de slechte blaadjes. Pluk de buitenste blaadjes van de spruiten en hou die apart. Kook de spruiten in zoutwater gedurende 8 à 9 minuten. Bak ze op in de boter en kruid ze met peper en zout. Blancheer de blaadjes in kokend zoutwater gedurende 2 à 3 minuten en doe ze direct in koud water. Giet ze af en laat ze uitlekken.
12. Schik op een bord in het midden wat pastinaakzalf. Leg er 2 patrijsborsten en 2 billetjes op. Garneer met de spruitjes en de blaadjes. Giet er een beetje saus bij. Dien op met aardappelsoezen.

zaterdag 23 oktober 2021

Piro's


Ingrediënten voor ongeveer 10 à 12 stuks : 500 gr bloem voor pistolets (bloem met veel eiwitten), 28 gr gist, 300 gr ijskoud water, 20 gr smout of boter, 7 gr zout, 65 gr varkensworst per pers.(vel verwijderen)

1. Doe in de mengkom van de robot de bloem, de gist, het water, smout of boter. 5 minuten kneden op lage stand, zout bijvoegen en dan nogmaals 5 minuten op hogere stand kneden tot men een mooi, homogeen deeg heeft gedurende. 



2. Een bol vormen en afgedekt 30 minuten laten rijzen.
3. Op een bebloemd werkvlak het deeg ontgassen en plooien van links naar recht en van onder naar boven. Men plooit tot de helft en doet er de andere zijde boven op.
4. Verdeel het deeg in porties van 65 gr.
5. Geef iedere portie een rechthoekige vorm en rol er een worst in. De uiteinden naar de onderkant vouwen. Dit met de naadkant op een bakmat of bakpapier leggen.
6. De broodjes afdekken en 1 uur laten rijzen.
7. De oven verwarmen op 205°.
8. De piro’s 20 à 22 minuten bakken met stoom.


vrijdag 22 oktober 2021

Brood gebakken. Rogge en volkoren tarwemeel

 

 Volkoren tarwe en roggemeel brood.


Ingrediënten voor 2 broden : 800 gr volkoren tarwemeel, 400 gr roggemeel, 36 gr gist, 720 gr spuitwater op kamertemperatuur, 2 slp olijfolie, 22 gr zout.

Meel van Grutterij-Molen “De Hoop”.


  1. De 2 soorten meel vermengen en in de kom van de robot doen. Kuiltje maken en de gist in het kuiltje verbrokkelen.

  2. Het spuitwater in het kuiltje gieten.

  3. Het mengsel met de kneedhaak gedurende 5 minuten op lage snelheid kneden. Nu nog eens op hogere snelheid 5 minuten kneden.

  4. Het deeg tot een bol vormen en 30 minuten laten rijzen.

  5. Het deeg ontgassen en in 3 vouwen in de lengte en dan in 3 in de breedte.

  6. Het deeg in 2 gelijke stukken verdelen en strak opbollen.

  7. Gedurende 1 uur laten rijzen.

  8. Oven verwarmen op 230°.

  9. Het deeg bestrooien met bloem en inkerven.

  10. 35 minuten bakken en na 10 minuten de oven verminderen tot 210°.

  11. Deze zijn in een stoomoven gebakken. Indien jullie niet beschikken over een stoomoven even de wanden van de oven nat spuiten en een potje water in de oven plaatsen.

dinsdag 19 oktober 2021

Garnalen altijd lekker


Aan de kust wonen is een privilege om verse vis en schelpdieren te kopen.  

En nu zijn de grijze garnalen heeeeeel lekkerrrrr

Gevlochten brioche met rozijnen

Ingrediënten : 500 gr bloem OO of T45, 2 dl melk, 80 gr suiker, 140 gr koude gesmolten boter, 25 gr gist, 8 gr zout, 1 ei, 1 klp oranjebloesemwater of vanille aroma, 100 gr rozijnen.
Om te doreren : 1 dooier en een beetje melk.

2 broodbakblikken van 24/14 cm

         

1. Rozijnen in water weken.    6. Ontgas het deeg en meng de uitgelekte rozijnen met het deeg.  Als alles goed gemengd is verdeel het deeg in 2 om 2 vlechten te maken.

    2. Melk opwarmen tot 37° en de gist in de melk oplossen.

    3. Al de ingrediënten toevoegen uitgenomen de boter en als laatste het zout.  5 minuten kneden in de keukenrobot.

    4. Giet de gesmolten boter bij en kneed nogmaals 5 minuten.
    5. Vorm een bol met het deeg en laat 1,5 uur rijzen.
    7. Verdeel elk deel nog eens in 3, en rol ze in de vorm van lange worstjes.  Maak 2 vlechten en plooi de boven en onderkant lichtjes naar onder.
    8. Leg de vlechten in het bakblik en laat 1 uur rijzen.
    9. Wrijf het deeg in met het dooier/melk mengsel.
    10. Warm de oven op 180°.
    11. Bak de brioche gedurende 35 à 40 minuten.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Quiche met witte pens en witte asperges.