zondag 9 juni 2024

Kippenbillen met champignons en paprika.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 à 3 kippenbillen, 1 rode paprika, 125 gr gerookte spekblokjes, 1 rode ui, 250 gr champignons, 5 dl tomaten passata, olijfolie, 1 dl witte wijn, 2 takjes rozemarijn, 2 takjes tijm, zout, peper.

1) De paprika schillen, zaadjes uithalen en in blokjes snijden.
2) De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
3) De rode ajuin pellen en in heel dunne ringen snijden.
4) De tijm en rozemarijn samen binden.
5) De kippenbouten kruiden met peper en zout. Olijfolie opwarmen in de sauteuse en de billen rondom aanbakken. De
billen uit de pan nemen, indien er veel vet in de pan is het overtollige weggieten, in dezelfde pan de spekjes, ajuin, champignons en paprika een paar minuten aanbakken.
6) Oven opwarmen op 140°.
7) De kippenbillen en het kruidentuiltje bij de groenten doen, blussen met de witte wijn, passata bijgieten en aan de kook brengen. De kippenbillen 30 à 40 minuten in de oven plaatsen
Gefrituurde krieltjes zijn er heel lekker bij.

zaterdag 8 juni 2024

Aardappelgebakjes met gedroogde tomaat en rozemarijn.

Ingrediënten voor 10 stuks : 450 gr bloemige aardappelen, 2 eieren, 200 ml melk, 70 gr bloem, nootmuskaat, boter, 1 klp fijngehakte rozemarijn, 1 slp zongedroogde tomaten in kleine stukjes gesneden.

1. Schil de aardappelen, kook ze gaar in zoutwater, Giet ze af en prak ze fijn met een stamper. Kruiden met zout, peper en nootmuskaat.
2. De eieren kloppen zoals voor een omelet, mengen met de bloem en de melk.

3. De aardappelen bij dit beslag voegen en goed mengen. De rozemarijn en de tomaten bijvoegen. Indien nodig bijkruiden
4. De oven verwarmen tot 185°.
5. Muffinvormpjes
inwrijven met gesmolten boter en het beslag verdelen over de vormpjes.
6. Gedurende 20 minuten bakken in de oven.
7. Uit de oven halen en bestrooien met grof zeezout.
Om de gebakjes meer glans en kleur te geven kan men ze nog opbakken in olijfolie.

woensdag 5 juni 2024

Cake met yoghurt en caramel met gezouten boter.

Ingrediënten : 200 gr bloem T45 of patisserie bloem, 220 gr caramel met gezouten boter, 3 eieren, 60 gr blonde cassonade, 125 gr Griekse yoghurt, 60 gr boter, 10 gr bakpoeder.

1. Bestuif de bakvorm goed met bakspray en bebloem lichtjes. Zet de vorm in de koelkast.
2. Smelt de boter, laat afkoelen.
3. De eieren met de blonde cassonade loskloppen in de mengbeker van de robot.
4. Voeg de yoghurt en de boter toe en meng dit, maar niet te hard kloppen.
5. Voeg nu de gezeefde bloem en bakpoeder bij en meng dit maar zorg ervoor dat er niet teveel lucht in het deeg geklopt wordt. Meng er de caramel onder.
6. Warm de oven op 180°.
7. Giet het deeg in de
bakvorm en klop hem lichtjes enkele keren op het werkblad zodat eventuele luchtbellen eruit gaan.
8. Bak de cake 35 à 40 minuten op 180° met boven en onderwarmte.
9. Zet de ovendeur open en wacht een 10 tal minuten en haal de cake dan uit de oven.
10. Lekker met aardbeien gemacereerd met munt en limoncello.

dinsdag 4 juni 2024

Gehaktballetjes met pasta, champignonsaus en salie.

Ingrediënten 2 pers. : voor de balletjes : 375 gr gemengd gehakt, 1 ei, 1 slp paneermeel, 1 sjalot, 1 teentje look, enkele takjes tijm, olijfolie.
Voor de pasta saus : 180 gr korte pasta, 250 gr champignons, 100 gr warmoes (indien men dit niet vindt kan men het vervangen door spinazie), 10 blaadjes salie, 2,5 dl room, klontje boter, 30 gr parmezaanschilfers, peper en zout.

1. De sjalot en de look pellen en fijn snipperen.
2. De blaadjes van de tijm ritsen.
3. Het gehakt mengen met de sjalot en de look, de tijm, paneermeel en het ei. Goed mengen. Indien nodig bijkruiden met peper en zout.
4. Met natte handen 10 gelijke balletjes vormen en lichtjes plat drukken.
5. De pasta in ruim zoutwater koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en een beetje van het kookvocht bijhouden.
6. De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
7. De warmoes wassen en in repen van 1 cm snijden. Indien het jonge warmoes is kan men de stelen ook gebruiken.
8. De salie wassen en fijn snijden.
9. Olijfolie warmen in een pan en de balletjes aan beide kanten bruin bakken.
10. Klontje boter smelten en de champignons bakken, de warmoes bijvoegen. De room bij de champignons gieten, kruiden met de salie, peper en zout. De balletjes bijvoegen, 5 à 6 minuten verder laten garen in de saus. De pasta bij de saus doen en alles goed opwarmen. Indien nodig nog wat kookvocht bijvoegen.
11. De balletjes mooi schikken boven de pasta en garneren met de parmezaanschilfers.

maandag 3 juni 2024

Pannenkoeken met confituur en aardbeien.

Ingrediënten voor 8 pannekoeken : 125 gr zelfrijzende bloem, 315 ml melk, snuifje zout, 18 gr suiker, 2 grote eieren, 1,5 slp olie, ½ pakje vanillesuiker, klontje boter, 1 potje aardbeienconfituur, aardbeien, ½ citroen, 1 slp suiker, blauwe bessen, aardbeiencoulis.

1. De aardbeien wassen, kroontje verwijderen en in schijfjes snijden. Citroensap over sprenkelen en 1 lepel suiker over strooien. Mengen met de blauwe bessen. Minimum 1 uur laten macereren.

2. De bloem zeven. De eieren loskloppen met de suiker, de vanillesuiker, het zout, de olie en tenslotte de melk. De bloem bij het eiermengsel kloppen.
2. In een koekenpan wat boter smelten en de pannekoeken bakken. De pannekoeken besmeren met confituur en oprollen. In 3 of 4 snijden.
4. In een bord wat gemacereerde aardbeien schikken, daar op de opgerolde pannekoekjes. Garneren met blaadjes munt of citroenmelisse wat eetbare bloempjes en coulis.

zaterdag 1 juni 2024

Thaïs soepje met zalm en gekonfijte rode paprika.

Ingrediënten 4 pers. : 4 zalmhaasjes van 80 gr., 1 grote rode paprika, 4 dl visbouillon, 1 klp geraspte gember, snuifje chilipeper, ½ stengel citroengras, 250 gr champignons, 1 slp vissaus, 2 dl kokosroom, kokosolie, 1 klp thaî green curry, 1 klp limoensap, 1 slp sojasaus, verse koriander, olijfolie, peper, zout.

1) De paprika schillen, zaadjes verwijderen, en in reepjes van 0,5 cm snijden.
2) Olijfolie verwarmen en de paprikareepjes op zacht vuur laten konfijten. De reepjes moeten juist onder staan.
3) Borstel de champignons en snij in schijfjes.
4) De visbouillon opwarmen met de kokosroom en het citroengras. De vissaus, gember, chili, green curry bijvoegen. 15 minuten zachtjes laten koken zonder deksel.
5) De soep zeven en de champignons bijvoegen. De sojasaus en het limoensap bijgieten. Tot aan het kookpunt brengen, proeven en indien nodig bijkruiden.
6) Warm de kokosolie en bak de zalm aan beide kanten kort aan. Kruid met peper en zout.
7) Schik de zalm in het midden van een kom of diep bord, giet er wat soep rond en garneer met de paprika en de verse koriander.

vrijdag 31 mei 2024

Farfalle met prei, kruidenkaas en gerookt spek.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 preiwitten, 180 gr farfalle, 185 gr kruidenkaas, 1 dl room, 250 gr in reepjes gesneden spek, olijfolie, 2 à 3 slp gehakte kruiden (basilicum, oregano, platte peterselie, enz…).

1. De farfalle koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten, wat kookvocht bewaren, en de farfalle laten uitlekken.
2. De prei spoelen, in de lengte in 2 snijden en in halve ringen snijden.

3. Olijfolie warmen en de prei fruiten, 1 dl
kookvocht bijgieten en met deksel 8 minuten laten garen. De kruidenkaas en de room bijvoegen, deze goed losroeren en 2 minuten laten koken, nu zonder deksel. Indien nodig wat kookvocht bijgieten.
4. Nu de farfalle en de gehakte kruiden bij de saus roeren en goed opwarmen.
5. Het spek bruin bakken en op keukenpapier laten uitlekken.
6. De pastaschotel garneren met het gebakken spek en enkele kruidenblaadjes en takjes.

donderdag 30 mei 2024

Kalfsschenkel uit de oven.

Ingrediënten 3 pers. : 600 gr kalfsschenkel, 3 teentjes look, 1 rode ui, 1 grote wortel, 1 rode paprika, 4 stengels witte selder, 2 takjes tijm, 3 blaadjes laurier, 2 takjes salie, 2 takjes rozemarijn, 4 takjes oregano, enkele basilicumblaadjes, peper, zout, olijfolie, 2 slp bloem, 1 blik tomatenstukjes, 1 dl witte wijn, 2 dl groentenbouillon, 3 dl passata.

1) Pel de ui en de look. Look fijn snipperen. Ui grof snijden.
2) Schil de wortel en snij in blokjes.
3) Trek de dikke draden uit de selderstengels, spoel en snij in blokjes.

4) Schil de rode paprika, verwijder de zaadjes en snij in blokjes.
5) Maak een kruidentuiltje met de tijm, laurier en rozemarijn. Maak nog
een kruidentuiltje met de salie en de oregano.
6) Kruid de kalfsschenkels met peper en zout en bebloem lichtjes.
7) Verwarm in een pan olijfolie en kleur de schenkels aan beide
kanten bruin. Leg ze in een ovenschotel.
8) Verwarm de oven op 175°.
9) Doe in dezelfde pan de ui en de look en fruit eventjes aan, doe er nu de wortel, selder en paprika bij. Kruid met peper en zout. Laat dit alles nog een 3 tal minuten fruiten. Doe er het blik tomaten bij, de witte wijn, de bouillon en de passata. Breng aan de kook en giet dit op de kalfsschenkels. Duw de kruiden in de saus.
10) Plaats de schotel gedurende 90 minuten in de oven met lichte stoom. Controleer het vlees en indien nodig nog enkele minuten in de oven laten.
11) Opdienen met tagliatelle en garneren met enkele basilicum blaadjes.

woensdag 29 mei 2024

Kippenfilet met rauwe ham, mozzarella en pesto.

Ingrediënten voor 2 a 3 personen : 2 kippenfilets, 1 kleine ui, 1 blik tomaten van 400 gr, 1 rode paprika, 1 handvol oregano, 1 slp pesto, 4 dunne sneden rauwe ham, olijfolie, gerookte paprikapoeder, 1 bol mozzarella, 1 dl water.
Recept pesto

1. Paprika schillen, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.
2. De ui pellen en fijn snijden.
3. Olijfolie warmen, paprika en ui fruiten en het blik tomaten bijvoegen. Kruiden met zout, peper en gerookte paprikapoeder. Dit gedurende 30 minuten zacht laten sudderen. De gehakte oregano bijvoegen.

4. Kipfilet opensnijden in de lengte, maar niet volledig doorsnijden. Lichtjes platkloppen, het best doet men dat door de kipfilet tussen 2 vellen huishoudfolie te leggen. De filets inwrijven met pesto en daarop legt men enkele plakjes mozzarella. De filet dichtvouwen en kruiden met peper en gerookte paprikapoeder.
5. De oven voorverwarmen op 160°.
6. 2 sneden ham dakpansgewijs leggen en daarin de kipfilet oprollen. Indien nodig vastprikken. De filets aanbakken in olijfolie en verder bakken in de oven gedurende 15 à 20 minuten.
7. De filet in mooie plakken snijden. Op bord schikken met de saus.

maandag 27 mei 2024

Vol au vent burger.

Ingrediënten voor 8 à 10 stuks : 500 gr gekookt kippenvlees, 200 gr champignons, 80 gr boter, 130 gr bloem, 1 lt kippenbouillon, 12 gr gelatineblaadjes, pano, eiwitten, kippenkruiden, peper, zout, klontje boter.


1) De gelatine
blaadjes weken.
2) Borstel de champignons en snij ze in plakjes. Bak die droog in een klontje boter.
3) Smelt de boter,
voeg de bloem in 1 keer bij en meng goed. Laat dit eventjes bakken zonder kleuren. Al roerend de kippenbouillon bijgieten. Kruiden met zout, peper en kippenkruiden. Dit enkele minuten
zachtjes laten koken.
4) De saus van het vuur nemen, de champignons, kippenvlees en de uitgeknepen gelatine blaadjes bijvoegen. Alles goed mengen.
5) Een schotel bedekken met huishoudfolie en de vol au vent er in verdelen,
ongeveer 1,5 cm hoog. Desnoods 2 schotels nemen. Een vel huishoudfolie er op leggen en in de koelkast koud laten
worden gedurende 4 à 5 uur maar mag ook een hele nacht.
6) De schotels uit de koelkast halen en op een werkblad storten en in 8 à 10 porties verdelen.
7) Eerst in losgeklopt eiwit en dan in de panko wentelen.
8) Bakken in schuimende boter op niet te hoog vuur tot er aan beide kanten een bruin korstje is.
9) Lekker met kruidenpuree, champignons en flageolets.

Aardappelsalade met witte asperges.

Ingrediënten 2 pers. : 250 gr vast kokende aardappelen, 100 gr kerstomaten, 8 witte asperges, 1 slp fijngesneden bieslook, 2 eieren, 100 gr gerookt spek, 1 handvol veldsla.
Vinaigrette : 2 slp witte wijnazijn, 6 slp koolzaadolie of andere olie, 1 klp mosterd, peper, zout.

1) De aardappelen schillen, spoelen en in schijfjes snijden. Gaar stomen of koken. Laten afkoelen. (Niet in de koelkast).
2) De asperges spoelen en schillen. Gaar stomen of koken. Laten afkoelen en in stukken van 4 cm snijden.
3) De eieren gedurende 9 minuten koken. Direct in koud water afkoelen. Pellen en in 4 snijden.
4) De kerstomaten spoelen en in 2 snijden.
5) Het gerookt spek krokant bakken, laten uitlekken op keukenpapier.
6) De veldsla spoelen en droogzwieren.
7) Alle ingrediënten voor de vinaigrette met de bieslook in een kom doen en goed mengen.
8) De aardappelen, asperges (niet de topjes), kerstomaten, veldsla en spek bij de vinaigrette doen en mengen.
9) De aardappelsalade garneren met de eieren en de topjes van de asperges.

zondag 26 mei 2024

Frittata met courgette en gerookt spek, spaghetti met pesto.

 Ingrediënten voor 2 personen : 6 eieren, 100 gr gerookt spek, ½ courgette, 3 takjes tijm, 125 ml room, 180 gr spaghetti.

Voor de pesto : 1 pot basilicum, 2 teentjes look, 100 gr geroosterde pijnboompitten, 100 gr parmezaan, 2,5 dl olijfolie.

• De parmezaan fijnsnijden.
• Alle ingrediënten voor de pesto in de blender fijn mixen. Dan de olijfolie bijvoegen.
• De spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking.

• De courgette spoelen, in 2 snijden en de pitten
eruit halen. De courgette in blokjes snijden.
• De tijm afritsen
• De oven op grill stand opwarmen.
• Eieren opkloppen tot het schuimig wordt. Room bijvoegen en de tijm, peper en zout
• Olijfolie in een ovenvaste pan doen en de courgetteblokjes ongeveer 5 minuten bakken. Spek bijvoegen en nog eens 5 minuten bakken.
• Eimengsel bijgieten en het vuur verlagen. De frittata langzaam laten stollen ongeveer 5 à 6 minuten. De frittata langs de zijkanten los maken en in het midden van de oven plaatsen, niet te dicht bij de grill. De bovenkant moet goudgeel zijn .
• De spaghetti afgieten en vermengen met de pesto. Een part frittata omdienen met de spaghetti.

donderdag 23 mei 2024

Broodje met aardbeien en verse kaas.

Ingrediënten voor 2 broodjes : 1 stokbrood, 200 gr aardbeien, 1 slp pistachenoten, 4 klp rietsuiker, 20 gr poedersuiker, 200 gr platte kaas, klontje boter.

1. Snij 2 broodjes van het stokbrood van ongeveer 12 cm. Snij ze in de lengte in 2. Smeer de 4 halve broodjes met boter en strooi er 2 klp rietsuiker over.
2. Smelt een klein klontje boter in een anti kleefpan en laat de broodjes carameliseren op de snijzijde, dus de kant met de boter en suiker.
3. Meng de verse kaas met de poedersuiker.
4. Was de aardbeien, snij het kroontjes af en verdeel ze in schijfjes.
5. Verwarm de oven op grill stand.
6. Laat een klein beetje boter smelten.
7. Plaats de broodjes in een ovenschaal, verdeel er de aardbeien over en wrijf ze met behulp van een penseeltje in met de boter. Strooi er de resterende rietsuiker over.
8. Zet de ovenschaal 2 à 3 minuten onder de grill.
9. Haal ze uit de oven en verdeel er de platte kaas over. Garneer met de pistachenoten.

Lamsribbetjes met verse kruiden.

Ingrediënten 2 pers. : 800 gr lamsribbetjes, 3 teentjes look fijngehakt, 1 rode ui, sap van ½ citroen, olijfolie, 1 slp honing, zwarte peper, zout, 1 slp verse oregano, 1 slp verse marjolein, 1 slp verse rozemarijn, 1 slp verse salie.

1. Maak een marinade met de verse kruiden, de look, citroensap, olijfolie, honing, zwarte peper, zout.
2. Leg de lamsribben in de marinade en verdeel de marinade goed over de ribben. Laat dit zeker 4 uren marineren. Mag ook langer.
3. De ui pellen en in schijfjes snijden.
4. Warm de oven op 150°.
5. Bak de ribben 90 à 120 minuten naargelang de dikte van de ribbetjes. Leg de ui langs de ribben.
6. De laatste 10 minuten de grill aanleggen om het vlees mooi te korsten.

dinsdag 21 mei 2024

Knolseldersoep met bieslook.

Ingrediënten : 1 knolselder, 2 ajuinen, 3 teentjes look, 1 prei, 4 stengels witte selder, 1 bos bieslook, klontje boter, 2 lt groentenbouillon, selderijzout, peper, room (facultatief).

1) De ajuin en de look pellen en grof snijden.
2) De dikke draden uit de witte selder trekken, het uiteinde verwijderen, spoelen en in grove stukken snijden.

3) De prei in de lengte in 2 snijden en spoelen.
Het buitenste blad verwijderen en in grove stukken snijden.
4) De knolseldet schillen en in grove stukken snijden. Spoelen.
5) De bieslook spoelen en grof snijden. Een beetje van de bieslook fijn snijden voor de garnering.
6) De boter warmen en al de groenten uitgenomen de bieslook enkele minuten aanstoven. Kruiden met peper en selderijzout. De bouillon erbij gieten. Aan de kook brengen en 35 à 40 minuten zachtjes zonder deksel verder laten koken.
7) De bieslook erbij doen en heel fijn mixen.
8) Bijkruiden indien nodig en eventueel nog wat groentebouillon bijgieten.
9) Opdienen in een diep bord met een beetje room en wat verse bieslook.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Varkenstong met mosterdsaus.