donderdag 13 juni 2024

Andijviesalade met gekonfijte eendenmaagjes.

Ingrediënten 2 pers. : ½ krulandijvie, 1 blik gekonfijte eendenmaagjes, 100 gr gerookt spek, 250 gr krieltjes, 2 eieren, ½ rode ui, 1 slp fijngesneden bieslook, 1 slp geroosterde uitjes.
Vinaigrette : 1 klp mosterd, 4 slp zonnebloemolie, 2 slp witte wijnazijn, zout, peper.

1) De eieren 9 minuten koken, direct in koud water leggen. Pellen en in 4 snijden.
2) De krieltjes koken in zoutwater tot ze gaar zijn. Pellen en in dikke plakken snijden.
3) Het spek krokant bakken.

4) De dikke nerven en de buitenste bladeren van de andijvie verwijderen. De rest van de andijvie spoelen en in repen snijden.
5) De ui pellen en in fijne reepjes snijden.
6) De maagjes opwarmen in het eendenvet uit het blik.
7) De ingrediënten voor de vinaigrette mengen.
8) In een kom de andijvie schikken. Daarop de krieltjes, ui en bieslook. De vinaigrettte er op gieten en goed mengen.
9) De salade garneren met de eendenmaagjes, de gerookte spekreepjes, de geroosterde uitjes en de eieren.

woensdag 12 juni 2024

Confituur van 3 rode vruchten en ananassalie.

Ingrediënten : 1,5 kg netto rode vruchten (kers, aardbei, blauwe bessen), 500 gr gelei suiker maxi fruit, 4 takken ananassalie, 1 sinaasappel.


1. Het fruit en de ananassalie spoelen.
2. De kroontjes van de aardbeien verwijderen en in 4 snijden.
3. De kersen ontpitten.
4. In een pot de salie leggen, erboven het fruit en bestrooien met de suiker. De sinaasappel er over uitpersen. Dit ongeveer 2 uur laten macereren.
5. Alles nogmaals goed mengen en aan de kook brengen al roerend. Eens het kookpunt bereikt nog 4 à 5 minuten laten doorkoken. Ondertussen goed afschuimen.
6. De salie verwijderen en indien men wenst kan men de confituur eventjes mixen.
7. Direct in potten doen. Zorgen dat de potten heel proper zijn, goed afsluiten en omkeren. Na 15 à 20 minuten de potten terug omkeren.

dinsdag 11 juni 2024

Navarin van melklam.

Ingrediënten 4 pers. : 1 kg lamsschouder in stukken gesneden, 2 ajuinen, 5 teentjes verse look, tijm, laurier, rozemarijn, 70 gr tomatenpuree, 2 slp boem, zout, peper, ras el hanout, 5 dl lamsfond, olijfolie, boter.
Garnituur : 8 à 12 wortelen met loof, 4 raapjes, 8 à 12 nieuwe uitjes, 80 gr sluimererwtjes, 400 gr krieltjes, boter, suiker.

1) Ajuinen en look pellen. Fijn snipperen.
2) Kruidentuiltje maken met de tijm, laurier en rozemarijn.
3) Boter met olijfolie warmen. De stukken lamsschouder aan alle kanten dichtschroeien. Kruiden met peper, zout en ras el hanout. Niet teveel vlees in 1 keer in de pan leggen. Het vlees in de sauteuse doen.

4) In dezelfde pan de ui en de look fruiten gedurende 3 a 4 minuten. De tomatenpuree bijvoegen en eventjes laten meebakken. Dit bij het vlees doen.
5) De oven warmen
op 150°.
6) De sauteuse op het vuur zetten en het vlees bestrooien met de bloem (singeren), dit even opwarmen en goed mengen. Kruidentuiltje bijvoegen en de lamsfond bijgieten. Het vlees moet juist onderstaan, anders kan men wat water bijgieten. Aan de kook brengen en de sauteuse in de oven plaatsen. Na 40 minuten de oven op 140° zetten en nogmaals een 1 uur verder laten garen.
7) Wortelen schillen, in een pan met een bodempje water , enkele klontjes boter en een snuifje suiker, 6 à 10 minuten op zacht vuur garen.
8) Raapjes schillen, in 4 of 6 stukken snijden, in een pan met een bodempje water , enkele klontjes boter en een snuifje suiker, 6 à 10 minuten op zacht vuur garen.
9) Nieuwe uitjes reinigen en op dezelfde wijze als de worteltjes en rapen bereiden.
10) Sluimererwten spoelen, eventueel de dikke draden verwijderen. Garen gedurende 4 à 5 minuten in kokend zoutwater. Direct spoelen onder koud water en even opbakken in een klontje boter.
11) Krieltjes schillen, in 2 snijden en koken in zoutwater. Afgieten en even opbakken in olijfolie.
12) Lamsvlees opdienen in diepe borden en garneren met de groentjes.
13) De krieltjes er apart bij serveren.

zondag 9 juni 2024

Kippenbillen met champignons en paprika.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 à 3 kippenbillen, 1 rode paprika, 125 gr gerookte spekblokjes, 1 rode ui, 250 gr champignons, 5 dl tomaten passata, olijfolie, 1 dl witte wijn, 2 takjes rozemarijn, 2 takjes tijm, zout, peper.

1) De paprika schillen, zaadjes uithalen en in blokjes snijden.
2) De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
3) De rode ajuin pellen en in heel dunne ringen snijden.
4) De tijm en rozemarijn samen binden.
5) De kippenbouten kruiden met peper en zout. Olijfolie opwarmen in de sauteuse en de billen rondom aanbakken. De
billen uit de pan nemen, indien er veel vet in de pan is het overtollige weggieten, in dezelfde pan de spekjes, ajuin, champignons en paprika een paar minuten aanbakken.
6) Oven opwarmen op 140°.
7) De kippenbillen en het kruidentuiltje bij de groenten doen, blussen met de witte wijn, passata bijgieten en aan de kook brengen. De kippenbillen 30 à 40 minuten in de oven plaatsen
Gefrituurde krieltjes zijn er heel lekker bij.

zaterdag 8 juni 2024

Aardappelgebakjes met gedroogde tomaat en rozemarijn.

Ingrediënten voor 10 stuks : 450 gr bloemige aardappelen, 2 eieren, 200 ml melk, 70 gr bloem, nootmuskaat, boter, 1 klp fijngehakte rozemarijn, 1 slp zongedroogde tomaten in kleine stukjes gesneden.

1. Schil de aardappelen, kook ze gaar in zoutwater, Giet ze af en prak ze fijn met een stamper. Kruiden met zout, peper en nootmuskaat.
2. De eieren kloppen zoals voor een omelet, mengen met de bloem en de melk.

3. De aardappelen bij dit beslag voegen en goed mengen. De rozemarijn en de tomaten bijvoegen. Indien nodig bijkruiden
4. De oven verwarmen tot 185°.
5. Muffinvormpjes
inwrijven met gesmolten boter en het beslag verdelen over de vormpjes.
6. Gedurende 20 minuten bakken in de oven.
7. Uit de oven halen en bestrooien met grof zeezout.
Om de gebakjes meer glans en kleur te geven kan men ze nog opbakken in olijfolie.

woensdag 5 juni 2024

Cake met yoghurt en caramel met gezouten boter.

Ingrediënten : 200 gr bloem T45 of patisserie bloem, 220 gr caramel met gezouten boter, 3 eieren, 60 gr blonde cassonade, 125 gr Griekse yoghurt, 60 gr boter, 10 gr bakpoeder.

1. Bestuif de bakvorm goed met bakspray en bebloem lichtjes. Zet de vorm in de koelkast.
2. Smelt de boter, laat afkoelen.
3. De eieren met de blonde cassonade loskloppen in de mengbeker van de robot.
4. Voeg de yoghurt en de boter toe en meng dit, maar niet te hard kloppen.
5. Voeg nu de gezeefde bloem en bakpoeder bij en meng dit maar zorg ervoor dat er niet teveel lucht in het deeg geklopt wordt. Meng er de caramel onder.
6. Warm de oven op 180°.
7. Giet het deeg in de
bakvorm en klop hem lichtjes enkele keren op het werkblad zodat eventuele luchtbellen eruit gaan.
8. Bak de cake 35 à 40 minuten op 180° met boven en onderwarmte.
9. Zet de ovendeur open en wacht een 10 tal minuten en haal de cake dan uit de oven.
10. Lekker met aardbeien gemacereerd met munt en limoncello.

dinsdag 4 juni 2024

Gehaktballetjes met pasta, champignonsaus en salie.

Ingrediënten 2 pers. : voor de balletjes : 375 gr gemengd gehakt, 1 ei, 1 slp paneermeel, 1 sjalot, 1 teentje look, enkele takjes tijm, olijfolie.
Voor de pasta saus : 180 gr korte pasta, 250 gr champignons, 100 gr warmoes (indien men dit niet vindt kan men het vervangen door spinazie), 10 blaadjes salie, 2,5 dl room, klontje boter, 30 gr parmezaanschilfers, peper en zout.

1. De sjalot en de look pellen en fijn snipperen.
2. De blaadjes van de tijm ritsen.
3. Het gehakt mengen met de sjalot en de look, de tijm, paneermeel en het ei. Goed mengen. Indien nodig bijkruiden met peper en zout.
4. Met natte handen 10 gelijke balletjes vormen en lichtjes plat drukken.
5. De pasta in ruim zoutwater koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en een beetje van het kookvocht bijhouden.
6. De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
7. De warmoes wassen en in repen van 1 cm snijden. Indien het jonge warmoes is kan men de stelen ook gebruiken.
8. De salie wassen en fijn snijden.
9. Olijfolie warmen in een pan en de balletjes aan beide kanten bruin bakken.
10. Klontje boter smelten en de champignons bakken, de warmoes bijvoegen. De room bij de champignons gieten, kruiden met de salie, peper en zout. De balletjes bijvoegen, 5 à 6 minuten verder laten garen in de saus. De pasta bij de saus doen en alles goed opwarmen. Indien nodig nog wat kookvocht bijvoegen.
11. De balletjes mooi schikken boven de pasta en garneren met de parmezaanschilfers.

maandag 3 juni 2024

Pannenkoeken met confituur en aardbeien.

Ingrediënten voor 8 pannekoeken : 125 gr zelfrijzende bloem, 315 ml melk, snuifje zout, 18 gr suiker, 2 grote eieren, 1,5 slp olie, ½ pakje vanillesuiker, klontje boter, 1 potje aardbeienconfituur, aardbeien, ½ citroen, 1 slp suiker, blauwe bessen, aardbeiencoulis.

1. De aardbeien wassen, kroontje verwijderen en in schijfjes snijden. Citroensap over sprenkelen en 1 lepel suiker over strooien. Mengen met de blauwe bessen. Minimum 1 uur laten macereren.

2. De bloem zeven. De eieren loskloppen met de suiker, de vanillesuiker, het zout, de olie en tenslotte de melk. De bloem bij het eiermengsel kloppen.
2. In een koekenpan wat boter smelten en de pannekoeken bakken. De pannekoeken besmeren met confituur en oprollen. In 3 of 4 snijden.
4. In een bord wat gemacereerde aardbeien schikken, daar op de opgerolde pannekoekjes. Garneren met blaadjes munt of citroenmelisse wat eetbare bloempjes en coulis.

zaterdag 1 juni 2024

Thaïs soepje met zalm en gekonfijte rode paprika.

Ingrediënten 4 pers. : 4 zalmhaasjes van 80 gr., 1 grote rode paprika, 4 dl visbouillon, 1 klp geraspte gember, snuifje chilipeper, ½ stengel citroengras, 250 gr champignons, 1 slp vissaus, 2 dl kokosroom, kokosolie, 1 klp thaî green curry, 1 klp limoensap, 1 slp sojasaus, verse koriander, olijfolie, peper, zout.

1) De paprika schillen, zaadjes verwijderen, en in reepjes van 0,5 cm snijden.
2) Olijfolie verwarmen en de paprikareepjes op zacht vuur laten konfijten. De reepjes moeten juist onder staan.
3) Borstel de champignons en snij in schijfjes.
4) De visbouillon opwarmen met de kokosroom en het citroengras. De vissaus, gember, chili, green curry bijvoegen. 15 minuten zachtjes laten koken zonder deksel.
5) De soep zeven en de champignons bijvoegen. De sojasaus en het limoensap bijgieten. Tot aan het kookpunt brengen, proeven en indien nodig bijkruiden.
6) Warm de kokosolie en bak de zalm aan beide kanten kort aan. Kruid met peper en zout.
7) Schik de zalm in het midden van een kom of diep bord, giet er wat soep rond en garneer met de paprika en de verse koriander.

vrijdag 31 mei 2024

Farfalle met prei, kruidenkaas en gerookt spek.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 preiwitten, 180 gr farfalle, 185 gr kruidenkaas, 1 dl room, 250 gr in reepjes gesneden spek, olijfolie, 2 à 3 slp gehakte kruiden (basilicum, oregano, platte peterselie, enz…).

1. De farfalle koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten, wat kookvocht bewaren, en de farfalle laten uitlekken.
2. De prei spoelen, in de lengte in 2 snijden en in halve ringen snijden.

3. Olijfolie warmen en de prei fruiten, 1 dl
kookvocht bijgieten en met deksel 8 minuten laten garen. De kruidenkaas en de room bijvoegen, deze goed losroeren en 2 minuten laten koken, nu zonder deksel. Indien nodig wat kookvocht bijgieten.
4. Nu de farfalle en de gehakte kruiden bij de saus roeren en goed opwarmen.
5. Het spek bruin bakken en op keukenpapier laten uitlekken.
6. De pastaschotel garneren met het gebakken spek en enkele kruidenblaadjes en takjes.

donderdag 30 mei 2024

Kalfsschenkel uit de oven.

Ingrediënten 3 pers. : 600 gr kalfsschenkel, 3 teentjes look, 1 rode ui, 1 grote wortel, 1 rode paprika, 4 stengels witte selder, 2 takjes tijm, 3 blaadjes laurier, 2 takjes salie, 2 takjes rozemarijn, 4 takjes oregano, enkele basilicumblaadjes, peper, zout, olijfolie, 2 slp bloem, 1 blik tomatenstukjes, 1 dl witte wijn, 2 dl groentenbouillon, 3 dl passata.

1) Pel de ui en de look. Look fijn snipperen. Ui grof snijden.
2) Schil de wortel en snij in blokjes.
3) Trek de dikke draden uit de selderstengels, spoel en snij in blokjes.

4) Schil de rode paprika, verwijder de zaadjes en snij in blokjes.
5) Maak een kruidentuiltje met de tijm, laurier en rozemarijn. Maak nog
een kruidentuiltje met de salie en de oregano.
6) Kruid de kalfsschenkels met peper en zout en bebloem lichtjes.
7) Verwarm in een pan olijfolie en kleur de schenkels aan beide
kanten bruin. Leg ze in een ovenschotel.
8) Verwarm de oven op 175°.
9) Doe in dezelfde pan de ui en de look en fruit eventjes aan, doe er nu de wortel, selder en paprika bij. Kruid met peper en zout. Laat dit alles nog een 3 tal minuten fruiten. Doe er het blik tomaten bij, de witte wijn, de bouillon en de passata. Breng aan de kook en giet dit op de kalfsschenkels. Duw de kruiden in de saus.
10) Plaats de schotel gedurende 90 minuten in de oven met lichte stoom. Controleer het vlees en indien nodig nog enkele minuten in de oven laten.
11) Opdienen met tagliatelle en garneren met enkele basilicum blaadjes.

woensdag 29 mei 2024

Kippenfilet met rauwe ham, mozzarella en pesto.

Ingrediënten voor 2 a 3 personen : 2 kippenfilets, 1 kleine ui, 1 blik tomaten van 400 gr, 1 rode paprika, 1 handvol oregano, 1 slp pesto, 4 dunne sneden rauwe ham, olijfolie, gerookte paprikapoeder, 1 bol mozzarella, 1 dl water.
Recept pesto

1. Paprika schillen, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.
2. De ui pellen en fijn snijden.
3. Olijfolie warmen, paprika en ui fruiten en het blik tomaten bijvoegen. Kruiden met zout, peper en gerookte paprikapoeder. Dit gedurende 30 minuten zacht laten sudderen. De gehakte oregano bijvoegen.

4. Kipfilet opensnijden in de lengte, maar niet volledig doorsnijden. Lichtjes platkloppen, het best doet men dat door de kipfilet tussen 2 vellen huishoudfolie te leggen. De filets inwrijven met pesto en daarop legt men enkele plakjes mozzarella. De filet dichtvouwen en kruiden met peper en gerookte paprikapoeder.
5. De oven voorverwarmen op 160°.
6. 2 sneden ham dakpansgewijs leggen en daarin de kipfilet oprollen. Indien nodig vastprikken. De filets aanbakken in olijfolie en verder bakken in de oven gedurende 15 à 20 minuten.
7. De filet in mooie plakken snijden. Op bord schikken met de saus.

maandag 27 mei 2024

Vol au vent burger.

Ingrediënten voor 8 à 10 stuks : 500 gr gekookt kippenvlees, 200 gr champignons, 80 gr boter, 130 gr bloem, 1 lt kippenbouillon, 12 gr gelatineblaadjes, pano, eiwitten, kippenkruiden, peper, zout, klontje boter.


1) De gelatine
blaadjes weken.
2) Borstel de champignons en snij ze in plakjes. Bak die droog in een klontje boter.
3) Smelt de boter,
voeg de bloem in 1 keer bij en meng goed. Laat dit eventjes bakken zonder kleuren. Al roerend de kippenbouillon bijgieten. Kruiden met zout, peper en kippenkruiden. Dit enkele minuten
zachtjes laten koken.
4) De saus van het vuur nemen, de champignons, kippenvlees en de uitgeknepen gelatine blaadjes bijvoegen. Alles goed mengen.
5) Een schotel bedekken met huishoudfolie en de vol au vent er in verdelen,
ongeveer 1,5 cm hoog. Desnoods 2 schotels nemen. Een vel huishoudfolie er op leggen en in de koelkast koud laten
worden gedurende 4 à 5 uur maar mag ook een hele nacht.
6) De schotels uit de koelkast halen en op een werkblad storten en in 8 à 10 porties verdelen.
7) Eerst in losgeklopt eiwit en dan in de panko wentelen.
8) Bakken in schuimende boter op niet te hoog vuur tot er aan beide kanten een bruin korstje is.
9) Lekker met kruidenpuree, champignons en flageolets.

Aardappelsalade met witte asperges.

Ingrediënten 2 pers. : 250 gr vast kokende aardappelen, 100 gr kerstomaten, 8 witte asperges, 1 slp fijngesneden bieslook, 2 eieren, 100 gr gerookt spek, 1 handvol veldsla.
Vinaigrette : 2 slp witte wijnazijn, 6 slp koolzaadolie of andere olie, 1 klp mosterd, peper, zout.

1) De aardappelen schillen, spoelen en in schijfjes snijden. Gaar stomen of koken. Laten afkoelen. (Niet in de koelkast).
2) De asperges spoelen en schillen. Gaar stomen of koken. Laten afkoelen en in stukken van 4 cm snijden.
3) De eieren gedurende 9 minuten koken. Direct in koud water afkoelen. Pellen en in 4 snijden.
4) De kerstomaten spoelen en in 2 snijden.
5) Het gerookt spek krokant bakken, laten uitlekken op keukenpapier.
6) De veldsla spoelen en droogzwieren.
7) Alle ingrediënten voor de vinaigrette met de bieslook in een kom doen en goed mengen.
8) De aardappelen, asperges (niet de topjes), kerstomaten, veldsla en spek bij de vinaigrette doen en mengen.
9) De aardappelsalade garneren met de eieren en de topjes van de asperges.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Gevulde pladijsfilet met prei en mozzarella, saus met kerrie en kurkuma.