donderdag 31 oktober 2024

Geroosterde groentenschotel met butternut en spinazie.

Ingrediënten voor 4 personen : 1 butternut , 400 gr jonge spinazie, 2 takjes salie, 600 gr vastkokende aardappelen, 1 rode ui, 1 teentje look, tijm, laurier, peper, zout, olijfolie.

1. Aardappelen schillen.
2. Butternut in 2 snijden, pitten verwijderen en schillen.
3. Oven voorverwarmen op 180°.
4. Aardappelen en de butternut in niet te kleine stukken snijden.
5. De ui en de look pellen. De ui in dunne schijfjes snijden en de look fijnsnipperen.
6. Blaadjes van de salie plukken.
7. De groenten in een
ovenvaste schotel doen samen met de salie, look, tijm, laurier, peper en zout. Olijfolie over sprenkelen en goed mengen.
8. De schotel 45 minuten in de oven plaatsen. Nu en dan eens omroeren.
9. De spinazie wassen en droog zwieren.
10. Nu de schotel uit de oven nemen en de spinazie bijvoegen. Goed alles mengen. De schotel terug 8 à 10 minuten in de oven plaatsen.

woensdag 30 oktober 2024

Pannetje met kippenlevers.

Ingrediënten voor 2 pers. : 300 gr kippenlevers, 75 gr pancetta, 250 gr groene bonen, 300 gr vastkokende aardappelen, 250 gr bloemkool, 1 slp bloem, 1 slp ciderazijn of witte wijnazijn, 1 sjalot, klontje boter, zout, peper, 2 dl water, basilicum (facultatief).

1. De kippenlevers mooi spoelen en droog deppen en bebloemen.
2. De topjes van de groene bonen afknijpen, spoelen, garen in kokend zoutwater en direct spoelen onder koud water.
3. De aardappelen schillen, in blokjes snijden en gaar koken in zoutwater. Afgieten.
4. De bloemkool in roosjes verdelen, spoelen en gaar koken in zoutwater. Afgieten.
5. De pancetta in reepjes snijden.
6. De sjalot fijnsnipperen.
7. In een sauteerpan de kippenlevers bakken in de boter met de sjalot en de pancetta. Kruiden met peper en zout. Blussen met de azijn en het water. Wanneer de levers bijna gaar zijn, de aardappelen, de bloemkool en de groene boontjes bijvoegen en goed laten opwarmen.
8. Garneren met de blaadjes basilicum.

dinsdag 29 oktober 2024

Zelfgemaakte hamburger, saus met rode puntpaprika en spinaziestoemp.

Ingrediënten 2 pers. : 300 gr rundsgehakt, 1 sjalot, 1 ei, gerookte paprikapoeder, cayennepeper, zout, 2 rode puntpaprika’s, 1 ajuin, 1 teentje look, laurier, Provençaalse kruiden, 1 blik tomatenstukjes, olijfolie, 300 gr bloemige aardappelen, 200 gr spinazie, boter, 2 dl melk.

1. Pel en snipper de sjalot fijn.
2. Spoel de puntpaprika’s, snij in de lengte in 2 en verwijder de zaadjes. Snij in fijne reepjes.
3. Pel de look en de ajuin. Snipper de look fijn en snij de ajuin in reepjes.

4. Schil de aardappelen en snij in gelijke stukken.
5. Verwijder de grootste stelen van de spinazie, spoel en zwier droog. Snij in repen.
6. Meng het rundergehakt met de sjalot en het ei. Kruid met de paprikapoeder, cayennepeper en zout. Vorm 2 of 3 balletjes. Druk lichtjes
plat tot 1,5 a 2 cm.
7. Verhit de olijfolie en fruit de ui, look en puntpaprika. Doe er de laurier en de Provençaalse kruiden bij. Kruid met peper en zout en giet er het blik tomatenstukjes bij. Laat dit 30 minuten op
zacht vuur sudderen.
8. Smelt een klontje boter en doe er de spinazie bij. Laat slinken gedurende 2 à 3 minuten.
9. Kook de aardappelen gaar in zoutwater. Stamp ze fijn, giet de melk erbij en voeg een klontje boter bij. Goed omroeren. Meng nu met de spinazie.
Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
10. Verhit wat boter in de pan en bak de hamburgers goudbruin aan beide kanten. Gaar verder volgens eigen smaak. De hamburgers mogen nog rose zijn vanbinnen.
11. Doe wat paprikasaus in het midden van het bord, schik er een hamburger op. Leg er wat spinaziestoemp langs.

maandag 28 oktober 2024

Gemarineerd varkenshaasje met rijst.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr varkenshaasje, 2 stengels bleekselder, ½ courgette, 1 rode paprika, plantaardige olie (maïs, koolzaad, zonnebloem) , koriander, zout, peper, 180 gr rijst.
Voor de marinade : 150 ml kokosmelk, 1 klp currypasta, 1 teentje look, 1 klp rietsuiker, 1 klp citroensap.

1) Voor de marinade : de currypasta mengen met de kokosmelk. De look fijnpletten en samen met de suiker en het citroensap mengen met de kokosmelk. Het vlees in de marinade leggen en er goed mee inwrijven. Minsten 4 uur laten marineren in de frigo.
2) De bleekselder spoelen, dikke draden uithalen. De selderstengels in kleine blokjes snijden.
3) De rode paprika schillen, zaadjes verwijderen en in kleine blokjes snijden.
4) De halve courgette spoelen, in de lengte in 2 snijden, pitjes verwijderen en in kleine blokjes snijden.
5) De oven verwarmen op 180°.
6) Het vlees uit de marinade halen en goed droog deppen. Aanbakken in de olie, en verder 15 à 20 minuten in de oven garen. Uit de oven nemen, en onder aluminium folie 5 minuten laten rusten.
7) De rijst koken zoals vermeld op de verpakking. Laten uitlekken.
8) De groentjes in olie op vuur aanbakken. Regelmatig omroeren en indien nodig een heel klein beetje water bijdoen, en dit gedurende 10 à 12 minuten. Nu de marinade bij de groenten doen en nog eventjes goed opwarmen. De rijst vermengen met de groentjes. Indien nodig bijkruiden met peper en zout. Een handvol gesneden koriander over de rijstmengsel strooien.
9) Het vlees versnijden.
10) Op een bord een paar lepels rijst schikken en enkele plakjes varkenshaasje.

zondag 27 oktober 2024

Kippenfilet met broccoli, spek en penne.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 dubbele kippenfilet, 100 gr gerookt spek, 1 kleine broccoli, 180 gr penne, 2 slp room, 75 gr gemalen parmezaan, 2 eieren, dragon, kippenbouillon, klontje boter.

1) De boter verhitten en de kippenfilet kort aanbakken, kippenbouillon over gieten tot de filets juist onder staan en nog 5 minuten zacht laten koken.

2) De broccoli in roosjes verdelen, spoelen en gaar koken.
3) De penne gaar koken in zoutwater zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en wat kookvocht bijhouden.
4) Het spek bakken.
5) De dooiers mengen met de helft van de kaas en 2 à 3 lepels van het kookvocht van de penne.
6) De kippenfilet in blokjes snijden.
7) De oven verwarmen
op 180°.
8) De penne mengen met broccoli, spek, kip, room, en fijngesneden dragon en het kaasmengsel.
9) Dit alles in een ingeboterde schotel doen, de rest van de kaas erover strooien en 15 minuten in de oven plaatsen. Nog 2 tal minuten op grill stand om een goudbruin korstje te verkrijgen.

vrijdag 25 oktober 2024

Hamkroketten.

Ingrediënten : 100gr bloem, 2 dooiers, 150gr ham, 75 gr gemalen Emmentaler kaas, 100gr boter, 3,5 dl melk,1 dl kippenbouillon, mengeling van ½ paneermeel en ½ panko, bloem, eiwit.

1) De ham in fijne vierkantjes snijden.
2) Smelt de boter en voeg de gezeefde bloem toe. Laat het mengsel kort bakken zonder kleuren. Melk en bouillon bijgieten tot een dikke en gladde roux.
3) De dooiers 1 per 1 bijvoegen.
4) De ham en kaas bijvoegen. Kruiden met zout en peper.
5) Het beslag in een geoliede schotel doen op
ongeveer 3 cm
hoogte. Afdekken met bakpapier en in de koelkast ongeveer 3 uur laten opstijven.
6) Het beslag verdelen in vierkantjes en er kroketjes van vormen. Men kan er ook bolletjes van maken naar eigen wens.
7) In 3 potjes de bloem, het opgeklopte eiwit en het gemengd paneermeel doen. De kroketten door deze 3 ingrediënten rollen.
8) Frituren op 180°.
9) Kleine bolletjes zijn lekker als aperitiefhapje. In kroketvorm lekker als voorgerecht.

donderdag 24 oktober 2024

Pompoensoep met knolselder en zure room.

Ingrediënten : 1,250 kg pompoen, 250 gr knolselder, 1 ui, 1 aardappel, 1klontje boter, 1 laurierblad,1 klp kerriepoeder, 1,5 lt kippenbouillon, klontje boter, fijngesneden selderblaadjes, zure room.

1) De pompoen, aardappel en de knolselder schillen en in blokjes snijden.
2) De ui pellen en in blokjes snijden.
3) Selderblaadjes spoelen en in fijne reepjes snijden snijden.
4) De boter smelten en de ui fruiten. Kerriepoeder over strooien en even laten meebakken.
5) De andere groenten bijvoegen alsook het laurierblad. Even laten meefruiten.
6) De kippenbouillon bijgieten.
7) Aan de kook brengen en zachtjes verder laten koken ongeveer 35 à 40 minuten zonder deksel.
8) Laurierblad verwijderen en soep fijn mixen.
9) Serveren in een diep bord of een kom en garneren met 1 klp zure room en fijngesneden groene selderblaadjes.

woensdag 23 oktober 2024

Roggevleugel met bloemkool en puree van peterselie aardappelen.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 rog van 600gr, ½ bloemkool, 1 tomaat, 2 klp kappertjes, 1 klp graanmosterd, 1,5 dl room, 5 aardappelen, ½ bos peterselie, 1 ei, 2 dl melk, 1 klontje boter, 1 slp gehakte dragon.

1) Aardappelen schillen, in gelijke stukken snijden en koken.
2) Peterselie spoelen, plukken, droogdeppen en fijnhakken.
3) Bloemkool kuisen, in roosjes verdelen, spoelen en voor 3/4 gaar koken.
4) Oven verwarmen op 150°.
5) De rog in 2 verdelen. Boter verhitten en de rog aan beide kanten aankleuren. Kruiden met peper en zout. Verder garen in de oven.
6) De tomaat monderen, en in kleine stukjes snijden.
7) De aardappelen fijn stampen, boter, melk en ei bijdoen. Kruiden met peper en zout. De peterselie bij de aardappelen mengen.
8) De bloemkool in kleine stukjes snijden. Bakken in gesmolten boter. De room bijdoen. Tot aan het kookpunt opwarmen. Kappertjes, tomaat, graanmosterd en gehakte dragon bijvoegen. Bijkruiden indien nodig.
9) In het midden van het bord de bloemkool schikken. Daarop legt men de rog. Opdienen met de peterselie aardappelen.

dinsdag 22 oktober 2024

Spaghetti met gerookt spek en erwtjes.

Ingrediënten voor 2 personen : 180 gr spaghetti, 1 dl room, 3 eieren, 1 handvol gehakte bladpeterselie, 200 gr spek, 50 gr geraspte parmezaan + 20 gr om te strooien, 150 gr diepvries erwtjes.

1) De erwtjes 4 à 5 minuten koken in zoutwater. Spoelen onder koud water.
2) Het spek aanbakken tot het goudbruin is.
3) De eieren mengen met de room en de kaas. Kruiden met peper en zout.

4) De spaghetti koken zoals op de verpakking
vermeld. Afgieten. Wat kookvocht bijhouden.
5) De spaghetti terug in de pot doen en op zacht vuur zetten. Het eiermengsel, de erwtjes en het spek bij de spaghetti doen en al roerend opwarmen, niet laten koken. indien nodig wat kookvocht van de spaghetti bijgieten. Zo zal het eiermengsel een sausvorm aannemen.
6) De pasta in diepe borden of schalen schikken. Bestrooien met parmezaan.

zondag 20 oktober 2024

Lamsburger met witloof.

Ingrediënten voor 2 pers. : 2 lamsburgers, 4 stronken witloof, 1 ui, 1 teentje look, olijfolie, tijm, peper, zout, karwij, 1 dl room, 40 gr gruyère, 4 grote aardappelen (bintjes).

1. De aardappelen schillen, in schijfjes snijden en voor ¾ gaarkoken. Afgieten.
2. De ui schillen, grof snijden.
3. De look pellen en fijn snipperen.
4. Het witloof wassen en in grote repen snijden. Een beetje olijfolie warmen en de ui, de look en het witloof voor ¾ gaar stoven met de tijm. Kruiden met peper, zout en karwij.
5. De oven verwarmen op 180°.
6. Een ovenvaste schotel inwrijven met olijfolie en de aardappelen er in schikken. Daarop het witloof. De room er over gieten en bestrooien met de gruyère.
7. De schotel 20 à 25 minuten in de oven plaatsen.
8. De lamsburgers aan beide zijden bruin bakken in olijfolie. Kruiden met peper en zout. De hamburgers de laatste 5 minuten bij het witloof in de oven plaatsen. De pan met een beetje water deglaceren.
9. Op een bord het witloof met aardappelen schikken en er op een lamsburger leggen. Een beetje jus er rond druppelen.

zaterdag 19 oktober 2024

Scampi en gerookte zalm, erwtjesrisotto met saffraan.

Ingrediënten voor 2 pers. : 4 sneden gerookte zalm, 8 scampi, 1 slp parmezaanschilfers, enkele blaadjes basilicum, olijfolie, peper en zout, 150 gr erwtjes (diepvries), 180 gr risotto rijst, 1 slp olijfolie, 1 kleine ui, 7,5 dl groentebouillon, 30 gr geraspte parmezaan, 40 gr boter, 1 mespunt saffraan.

1. Warm de olijfolie en fruit de ui met de saffraan glazig. Doe de rijst erbij en bak lichtjes aan zonder kleuren. Giet er de groentebouillon beetje bij beetje bij. Na 7 minuten de erwtjes bijvoegen. Na ongeveer 15 à 17 minuten zal de rijst gaar zijn. Nu van het vuur de parmezaan en de boter er onder mengen.
2. De scampi pellen en het darmkanaal verwijderen. Olijfolie verwarmen en de scampi bakken. Kruiden met peper en zout.
3. Op een schotel de risotto schikken. De gerookte zalm er op dresseren alsook de scampi. Garneren met de basilicum blaadjes en de parmezaanschilfers.

vrijdag 18 oktober 2024

Krokante kippenreepjes met tomatensalsa en pesto

Ingrediënten : Kippenfilet, panko, kippenkruiden, bloem, eiwit, peper, zout, 1 sjalot, 1 klein stukje gember, 3 tomaten, ½ bussel koriander, 1 slp witte wijnazijn, 1 dl olijfolie, peper, zout, pesto

1) De salsa bereiden : Sjalot en gember heel fijn snipperen.
2) De tomaten monderen, in kwarten snijden en de zaadjes uithalen. Het vruchtvlees in hele kleine stukjes snijden. Dit bij de sjalot en de gember doen.
3) De korianderblaadjes fijnsnipperen en dit bij het salsamengsel doen alsook de olijfolie en de witte wijnazijn. Bijkruiden met peper en zout.
4) De kippenfilet bereiden : in reepjes snijden. Kruiden met peper en zout.
5) Friteuse opwarmen op 170°
6) Vermeng de panko en de kippenkruiden.
7) Klop het eiwit los.
8) Bebloem de kippenreepjes, wentel ze daarna in eiwit en dan in het pankomengsel.
9) Frituren gedurende ongeveer 3 à 4 minuten naargelang de dikte van de kippenreepjes.
10) Salsa in een schoteltje doen, daarop de gefrituurde kippenreepjes en garneren met pesto.

donderdag 17 oktober 2024

Macaroni met gehakt, bloemkoolsaus en erwtjes.

Ingrediënten 2 pers. : 180 gr macaroni, 80 gr erwtjes, 150 gr cambozola, 300 gr gemengd gehakt, ½ bloemkool, 2 dl melk, peper, zout, noot, kummel, gedroogde oregano, olijfolie, 50 gr geraspte parmezaan.

1. Verhit de olijfolie in een sauteerpan en bak het gehakt rul gedurende 15 à 20 minuten. Indien nodig 1 lepel water bijvoegen. Kruid met peper, zout en gedroogde oregano.
2. Kook de macaroni zoals vermeld op de verpakking in zoutwater en giet af.
3. Snij de cambozola in kleine blokjes.
4. Verdeel de bloemkool in roosjes, spoel en kook in licht gezouten water gaar. Giet af en blender met de melk en de cambozola fijn. Kruid met peper, zout en mespunt kummel.
5. Kook de erwtjes 3 à 4 minuten in licht gezouten water. Giet af en spoel onder koud stromend water.
6. Giet de bloemkoolsaus bij het gehakt. Doe de macaroni en de erwtjes erbij en meng alles.
7. Warm de oven op 170°.
8. Doe het macaroni mengsel in een ingevette ovenschotel en bestrooi met de parmezaan.
9. Plaats de schotel 12 à 15 minuten in de oven en nog 2 minuten op grill stand tot er een mooi goudbruin korstje is.

maandag 14 oktober 2024

Aardpeerroomsoep met Sint-Jakobsvruchten.

Ingrediënten : 1 kg aardpeer, 1,5 dl kippenbouillon, 1 wit van prei, 1 à 2 stengels van witte selder, 1 aardappel, 1 ui, 2,5 dl room, zout met truffel of gewoon zout, truffelolie, 3 Sint-Jakobsvruchten per persoon, amandelschilfers.

1) De aardperen en de aardappel schillen
2) De ui pellen.
3) De prei en de selder spoelen..
4) Al de groenten in stukken snijden.
5) Boter smelten en de groenten daarin laten zweten zonder te kleuren. Kruiden met peper en zout. De kippenbouillon bijgieten. Tot het kookpunt laten komen en verder 35 à 40 minuten zacht laten sudderen.
6) Room bijvoegen en nog eens 5 minuten laten doorkoken. Soep heel fijn mixen.
7) De Sint-Jakobsvruchten droog deppen, 3 stuks op een spies steken en kort bakken in de hete boter aan beide kanten. Kruiden met peper en zout.
8) Amandelschilfers roosteren.
9) In een diep bord se soep scheppen. Een spies Sint-Jakobsvruchten in het midden schikken. Garneren met enkele druppels truffelolie en amandelschilfers..

zondag 13 oktober 2024

Lasagne met ham, tomaten en broccoli.

Ingrediënten voor 3 à 4 pers. : 9 vellen lasagne, 1 broccoli, 3 tomaten, 6 sneden gekookte ham, 7 dl melk, 45 gr bloem, 45 gr boter, 75 gr geraspte mozzarella, Provençaalse kruiden, peper, zout, nootmuskaat.

1. De broccoli in roosjes verdelen en 8 minuten in kokend zoutwater garen. Afgieten en met koud water afspoelen.
2. De tomaten spoelen en in dunne schijfjes snijden.
3. De saus bereiden :
Boter smelten en de bloem bijvoegen. Goed roeren en de bloem eventjes meebakken zonder kleuren. Nu al roerend beetje per beetje de melk bijgieten tot men een mooie gladde saus
heeft. De saus eventjes laten koken om de bloemsmaak te verwijderen. Kruiden met peper, nootmuskaat en zout.
4. De oven voorverwarmen op 180°.
5. Nu de lasagne opbouwen. Men neemt een ovenvaste schotel en wrijf die lichtjes in met olijfolie. Men begint met een fijn laagje saus, dan lasagneblaadjes, broccoli, saus, ham, tomatenschijfjes, bestrooien met Provençaalse kruiden, saus, lasagneblaadjes, saus, ham, broccoli, lasagneblaadjes, saus en nu bestrooien met de geraspte mozzarella.
6. De schotel gedurende 40 minuten in de oven plaatsen. Na 20 minuten de oven verminderen tot 160°. Indien de lasagne te bruin wordt, de schotel afdekken met aluminium folie.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Fazantenfilet en risotto met boschampignons.