Ingrediënten voor een 30 tal pastaschelpen : 300 gr gekookte ham, 250 gr ricotta, ½ klp mierikswortel, 40 gr panko, 25 gr gruyère, ½ teentje look, sap van ¼ citroen, 50 gr bloem, 50 gr boter,5 dl melk, 4 tomaten, 2 slp gehakte dragon, olijfolie, peper en zout.
1. De pastachelpen koken in ruim gezouten water gedurende 10 à 11 minuten. Ze mogen net niet gaar zijn. Afgieten en wat vocht bijhouden. De schelpen spoelen onder koud water en laten uitlekken.
2. De ham in stukjes snijden en fijn cutteren. Mengen met de ricotta en en mierikswortel. Kruiden met peper en zout. Doe dit mengsel in een spuitzak en laat eventjes
opstijven in de frigo.
3. Boter smelten, bloem bijvoegen en eventjes laten bakken. Beetje bij beetje de melk bijvoegen tot een stevige bechamelsaus. De dragon en het citroensap bijvoegen. Als de saus te dik is wat kookvocht van de pasta bijdoen. Kruiden met peper en zout.
4. De oven voorverwarmen op 180°.
5. De tomaten pellen en in schijfjes van 0,5 cm snijden.
6. Een ovenschaal nemen en de 1/2 van de saus erin doen. Daarop de schijfjes tomaat schikken. De pastachelpen vullen met behulp van de spuitzak met het ricottamengsel. De schelpen schikken op de tomaten. De rest van de saus over de schelpen doen.
7. He teentje look fijnsnipperen en mengen met de panko en de gruyère. Dit alles over de ovenschotel strooien. Nog een beetje olijfolie over gieten.
8. De schaal gedurende 15 à 20 minuten in de oven zetten tot men een mooi bruin korstje heeft.