donderdag 24 maart 2022

Varkensribbetjes met wedges

Ingrediënten : 1,2 kg varkensribben, 400 gr vastkokende aardappelen, enkele takjes tijm, rozemarijn en salie, 1 teentje look, grof zout, gerookte paprikapoeder, olijfolie.

1. De varkensribben bakken.
2. De aardappelen schillen en in partjes snijden.
3. De kruiden spoelen en droog deppen.
4. De rozemarijn en de tijm ritsen. De blaadjes van de salie plukken.
5. Al de kruiden fijnhakken en over de aardappelen strooien.

6. De oven verwarmen op circulatiegrill of hete lucht 160°.
7. De aardappelen kruiden met de paprikapoeder, en het grof zout. 3 à 4 lepels olijfolie over gieten en goed mengen.
8. De aardappelen in de oven plaatsen gedurende 25 à 35 minuten naargelang de dikte van de partjes. Wanneer men met hetelucht oven werkt de laatste 5 minuten de grill opzetten.
9. Lekker met een witloofslaatje

Varkensribbetjes gemarineerd met Luikse siroop.

Ingrediënten voor 2 pers. : 1,200 kg varkensribben
Marinade : 50 gr Luikse siroop, 2 slp ketjap manis, 1 slp ketchup, 2 teentjes look, 3 slp olijfolie, 2 slp frambozenazijn, 3 slp sojasaus, cayennepeper, 1 slp Provençaalse kruiden.


1. De look pellen en heel fijn snijden of pletten.
2. Al de ingrediënten voor de marinade vermengen.
3. De spareribs inwrijven met de marinade en in een schotel leggen. Dit mag gerust 10 à 15 uur marineren.

4. De oven verwarmen op 115°. De ribben in de oven plaatsen gedurende 2 uur en na 1 uur de ribben eens omdraaien.

5. De oven verhogen naar 150°, en met lichte stoom de spareribs nog ongeveer 30 minuten laten garen naargelang de dikte van de ribben.




Mascarpone/witte chocolade/ananas/mango.

Ingrediënten voor 4 personen :250 gr mascarpone, 2 cookies, 125 gr witte chocolade, 4 eiwitten, ½ rijpe ananas, 1 rijpe mango, ½ perssinaasappel, ½ bosje munt, enkele blauwe bessen.

1) De ananas schillen en het vruchtvlees versnijden in kleine stukjes.
2) Een paar mooie blaadjes van de munt apart houden voor de decoratie en de rest fijnhakken.
3) De fijngehakte munt mengen met de ananas.
4) De witte chocolade smelten en door de mascarpone mengen. Goed mengen zodat men een homogene massa heeft.

5) De eiwitten stijf kloppen en 1 klp suiker op het einde toevoegen.
De opgeklopte eiwitten voorzichtig door het mascarpone mengsel spatelen. Men moet een mooi luchtig mengsel bekomen.
6) In een glas de ananas verdelen en daarboven het mascarpone mengsel verdelen, men kan dit best doen door het mengsel in een spuitzak te doen. Dit enkele uren in de frigo plaatsen.
7) De mango schillen. De ½ in kleine blokjes snijden en de andere helft pureren met het sap van de sinaasappel en 1 klp suiker.
8) De cookies verbrokkelen.
9) Verder afwerken met de blokjes mango en de mangosaus. Bestrooien met de koekjes. Garneren met muntblaadje en enkele blauwe bessen.

woensdag 23 maart 2022

Kippenworst met pancetta en geroosterde groenten

Ingrediënten 2 pers. : 275 gr kippenworst, 125 gr pancetta, 400 gr peterseliewortel, 400 gr aardappelen, ½ butternut, 1 teentje look, peper, zout, ½ klp gemberpoeder, ½ koffielepel kurkuma, olijfolie, enkele blaadjes basilicum.



1. De kippenworst in stukjes van 3 cm snijden.
2. De peterseliewortel, de aardappelen en de butternut schillen en in niet te grote stukken snijden. De butternut apart houden.
3. De oven verwarmen op 160° stand circulatiegrill of hetelucht.



4. De aardappelen en de peterseliewortel bestrooien met zout, peper, kurkuma en gember. Wat olijfolie op sprenkelen en goed mengen.
5. De aardappel/peterseliewortel schotel gedurende 20 minuten in de oven plaatsen.
6. Dan de butternut en het vlees bij de schotel doen en nogmaals 25 minuten stand circulatiegrill. Indien op heterlucht laatste 8 minuten gril stand nemen.

maandag 21 maart 2022

Aardappelsalade met gerookte zalm en sprot

Ingrediënten 2 pers. : 300 gr vastkokende aardappelen, 4 sneden gerookte zalm, 12 sprotjes, 2 eieren, 1 rode ui, 3 tomaten, 1 appel, 1 handvol gereinigde sla, 10 olijven, yogonaise (helft mayonaise – helft yoghurt), handvol platte peterselie.

1) De aardappelen schillen, in stukjes snijden en koken. Laten afkoelen.
2) De eieren koken gedurende 9 minuten en direct in koud water laten afkoelen. Pellen en in 4 snijden.
3) De tomaten monderen , pellen en in partjes snijden.
4) De rode ui pellen en in dunne reepjes snijden.
5) De appel schillen, klokhuis verwijderen en in fijne staafjes snijden.


6) De peterselie spoelen en fijn snijden.
7) De sprot fileren.
8) De aardappelen mengen met de peterselie, ui, de olijven en de appel. Vermengen met wat yogonaise.
9) In een diepe schotel de salade doen, daarop de aardappelsalade schikken en garneren met de tomaten, eieren, gerookte zalm, gerookte sprot en olijven.
10) Serveren met wat yogonaise apart.

zondag 20 maart 2022

Kalfsschenkel met courgette, wortel en fettuccine.

Ingrediënten 2 pers. : 2 kalfsschenkels, 3 wortels, 2 courgette, 1 rode ui, 1 teentje look, 1 dl groentenbouillon, 4 dl gezeefde tomaten, 3 stengels witte selder, enkele takjes tijm, oregano en rozemarijn, 200 gr fettuccine, olijfolie, peper, zout.



1. De wortelen schillen en in kleine blokjes snijden.
2. De courgette spoelen en in de lengte in 2 snijden. Zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.
3. De witte selder spoelen, dikke draden verwijderen en in blokjes snijden.
4. De rode ui en de look pellen en fijn snipperen.
5. De tijm, rozemarijn en oregano spoelen en met keukentouw samen binden.
6. De fettuccine koken zoals vermeld op de verpakking.



7. De oven warmen op 155° met stoom.
8. Olijfolie warmen in de sauteuse en de kalfsschenkels aan beide kanten bruin kleuren. Kruiden met peper en zout.
9. Het vlees uit de sauteuse nemen, Een beetje olijfolie in dezelfde sauteuse gieten en de ajuin en look aanbakken gedurende enkele minuten. De wortel, paprika, selder en courgette bijdoen en eventjes laten sudderen. Blussen met de bouillon. De gezeefde tomaten en het kruidentuiltje bijdoen. Aan de kook brengen en het vlees erbij leggen.
10. In de oven plaatsen en gedurende 50 à 70 minuten laten garen naargelang de dikte van de schenkels.
11. Wat fettuccine in het midden van het bord schikken. Daarop de kalfsschenkel met wat saus.

Steak met champignons/paprika saus.

Ingrediënten 2 personen : 2 steacks, 250 gr champignons, 1 rode paprika, 2 dl room, peper, zout, paprikapoeder, klontje boter, 6 takjes dragon.



1. De champignons borstelen en in blokjes snijden.
2. De rode paprika schillen, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.
3. De dragon spoelen, afdeppen en de blaadjes fijn snijden.
4. Boter kleuren en de steaks kort en hevig aanbakken. Kruiden met peper en zout.



5. De steaks uit de pan nemen en warm houden. In dezelfde pan een klontje boter doen en de paprika en champignons aanbakken, dit gedurende 5 à 6 minuten zachtjes bakken, indien nodig wat water bijdoen.
6. De room bijgieten, dragon bijvoegen en eventjes inkoken.
7. Het vlees in de saus kort opwarmen.

Lekker met frietjes of gebakken aardappelen.

zaterdag 19 maart 2022

Stokbrood met emmentaler en Breydel spek

Ingrediënten : 270 gr bloem voor wit brood, 1 slp olijfolie, 150 gr water, 7 gr droge gist, ½ klp zout, 100 + 20 gr emmentaler, 150 gr Breydel spek.



1. Los de gist op in de 150 gr water op ongeveer 28°.
2. Doe de bloem in de kom van de robot en giet er het water met gist bij.
3. Kneed 5 minuten.
4. Doe het zout, olijfolie en de 100 gr emmentaler bij en kneed nogmaals 5 minuten.



5. Haal het deeg uit de kom en vorm een bol. Laat 1u30 min. rijzen.
6. Doe en nu het spek in fijne reepjes gesneden bij en kneed nog eens goed door.
7. Vorm 4 rollen van ongeveer 30 cm, bestrijk ze met wat water en strooi er de rest van de emmentaler op. Plaats de rollen op bakpapier en laat nogmaals 1 uur rijzen.


8. Verwarm de oven op 220°.
9. Bak met stoom tussen 19 à 22 minuten.

Risotto met knolselder en chorizo



Ingrediënten 2 pers. : 200 gr risotto rijst, 1 sjalot, 1 slp olijfolie, 200 gr knolselder, 160 ml witte wijn, 550 ml groentenbouillon, 200 gr chorizo, 1 slp zure room, 3 slp geraspte parmezaan, zout, peper.



1. De sjalot pellen en fijn snipperen.
2. De knolselder schillen en in kleine blokjes snijden.
3. De chorizo in kleine blokjes snijden.
4. Olijfolie warmen, sjalot en knolselder gedurende 3 minuten fruiten, rijst bijvoegen en ongeveer 1 minuut laten pruttelen. De witte wijn bijgieten eventjes laten verdampen.
5. De warme bouillon beetje bij beetje toevoegen.



6. Na 5 minuten de de chorizo bijvoegen.
7. Na 18 à 20 minuten moet de risotto klaar zijn.
8. Van het vuur de zure room en de parmezaan er onder mengen. Kruiden met peper en zout.
9. Een beetje parmezaan op strooien om te serveren.

vrijdag 18 maart 2022

Rode poon met zuurkool en witte wijn saus.

Ingrediënten 2 pers. : 350 gr rode poonfilet, olijfolie, peper, zout, 400 gr bereide zuurkool, 1 sjalot, 100 gr koude boter, 2 dl witte wijn, 2 dl visfumet, 2 dl room, citroensap.


1. De sjalot fijnsnipperen.
2. De sjalot met de witte wijn bijna volledig laten inkoken. Visfumet bijgieten en voor de helft inkoken.
3. De room bijgieten en terug voor de helft inkoken. Kruiden met peper en zout.
4. De boter in blokjes snijden.




5. Al kloppend de klontjes boter bijvoegen. Zeven en op smaak brengen met citroen.
6. Olijfolie warmen en de vis bakken. Kruiden met peper en zout.
7. Op bord wat zuurkool, rode poon en saus schikken.
8. Lekker met aardappelpuree

Zuurkool



Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr zuurkool, 2 dikke sneden Breydel spek, 1 ajuinen, 2 dl witte wijn,1 dl water, 2 laurierblaadjes, 2 kruidnagels, 4 jeneverbessen, 6 zwarte peperbollen, 1 klp korianderzaadjes, 1 klontje reuzel of boter.









1) De ajuin pellen en fijn snipperen.
2) Het Breydel spek in reepjes snijden.
3) De reuzel smelten. De ajuin zacht stoven met het Breydel spek zonder kleuren.









4) Al de specerijen in een theezakje of papieren koffiefilter doen en dichtbinden met keukentouw.
5) De zuurkool bij de ajuin doen en goed omroeren. Nu het kruidentuiltje en de wijn en het water bijgieten. Minstens 1 uur zacht laten sudderen. Indien nodig zout toevoegen.


Lekker met varkensvlees, maar ook met gevogelte en vis.




Vongole met linguine en lichte kerriesaus.

Ingrediënten voor 2 personen : 500 gr vongole , 225gr linguine, 1 sjalot, 1 preiwit, 1 stengel witte selder, 4 lente-ui, ½ courgette, 2 tomaten, 125 gr champignons, 2 slp grofgehakte bladpeterselie, ½ bussel koriander, 2 dl zure room, 1 dl witte wijn, kerrie, zout, peper, olijfolie.

1) De schelpen goed wassen.
2) De prei, selder, courgette, lente ui spoelen en in kleine blokjes snijden.
3) De sjalot fijn snipperen.
4) De champignons in schijfjes snijden.
5) De tomaten monderen en in blokjes snijden.
6) De linguine koken zoals op de verpakking vermeld.


7) Olijfolie in een pan doen, warmen en de sjalot, prei, selder en lente-ui bijdoen. Laten fruiten zonder kleuren gedurende 3 minuten. Indien nodig wat water bijdoen.
8) De champignons, courgette en tomaten bijvoegen, nogmaals 3 à 4 minuten laten sudderen. Dit mag niet kleuren. Indien nodig wat water bijdoen.

9) De schelpen en de witte wijn koken met deksel tot ze opengaan. Kruiden met peper, zout en kerrie.
10) De schelpen met een schuimspaan uit de pot nemen en in een vergiet doen, vocht opvangen. Schelpen warm houden door er een deksel op te doen.
11) Het vocht van de schelpen met de groentjes laten inkoken samen met de zure room gedurende 5 minuten ongeveer. Proeven en indien nodig bijkruiden.
12) De schelpen terug in de saus doen samen met de linguine. 1 minuut laten goed opwarmen. Garneren met koriander en bladpeterselie.

donderdag 17 maart 2022

Varkensgebraad met prei en Maredsous kaas.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr gebraad uit de hesp, 6 à 8 sneetjes maredsous kaas, 3 stuks wit van prei, boter, peper en zout.

1) Was de prei en snij ze in stukken van ongeveer 4 cm lengte. Laat de stukken prei in gezouten kokend water ongeveer 8 minuten koken. Afgieten en afspoelen onder koud water.

2) Snij het gebraad in plakken van 1 cm.
3) Oven opwarmen op 180°.

4) Ovenschotel bestrijken met boter. In de schotel dakpansgewijs met afwisselend plakje gebraad, plakje kaas, 1 stuk prei in 2 gesneden in de lengte, plakje kaas enz… doen. Kruiden met peper en zout en beleggen met klontjes boter.


5) Schotel gedurende 35 à 45 minuten in de oven plaatsen.

woensdag 16 maart 2022

Bladerdeeggebakje met appels.

Ingrediënten voor 2 gebakjes : 2 ronde bladerdeeg bodems van ongeveer 14 cm, 1 grote appel of 2 kleine, bruine suiker, boter, citroen, 2 bolletjes vanille-ijs, caramelsaus.


1) De bladerdeeg goed inprikken met een vork tot op 1 cm van de rand.
2) Oven voorverwarmen op 180°.
3) De appelen schillen, in 4 snijden en dan in dunne schijfjes. Besprenkelen met citroen.
4) De appelschijfjes mooi schikken op het bladerdeeg.


5) Bestrooien met bruine suiker en kleine klontjes boter op schikken.
6) 25 minuten in de oven plaatsen.
7) 2 mooie bolletjes vanille-ijs vormen en in het midden op het taartje schikken.



8) Een beetje caramel over sprenkelen en direct opsmullen.

dinsdag 15 maart 2022

Kippenfilet met spek en mozzarella met ratatouille.

Ingrediënten voor 4 personen : 600 gr kippenfilet, 10 à 12 plakjes gerookt spek, 125 gr mozzarella, 2 zoete aardappelen, 1 aubergine, 1 courgette, 1 gele paprika, 1 sjalot, 500 ml tomatenpassata, 1 klp witte wijnazijn, 1 slp gedroogde oregano, olijfolie, peper en zout.

1) De plastiekfolie op de plank leggen. Daarop de sneetjes gerookt spek dakpansgewijs leggen.

2) De kippenfilet in de lengte in 2 snijden. De helft op het gerookt spek leggen. Daarop sneetjes mozzarella verdelen. Kruiden met peper. Een 2de laag kippenfilet leggen. Met de plastiekfolie een mooie rol vormen van de kippenfilet. Goed aanspannen en in de frigo leggen.

3) De zoete aardappel en de gele paprika schillen. De aubergine en de courgette wassen. Al de groenten in plakjes snijden van ongeveer 3 mm. De paprika in reepjes.
4) De sjalot fijn snipperen.
5) De oven voor verwarmen op 180°.

6) De passata in en ovenvaste schaal doen. De sjalot, de witte wijnazijn en de oregano eronder mengen. Kruiden met peper en zout.
7) Leg de groenten en de zoete aardappel afwisselend in de tomatensaus. Besprenkelen met olijfolie. Kruiden met peper en zout.
8) Zet de groentenschaal in de oven ongeveer 40 à 50 minuten tot de groenten beetgaar zijn.
9) Ondertussen de rol kippenfilet uit de frigo nemen, de plastiekfolie voorzichtig verwijderen en opbinden. Laten aankleuren in olijfolie. Als de groenten beetgaar zijn de kippenfilet er op leggen. 20 minuten bakken.
10) De kippenfilet in mooie plakken snijden en opdienen met de ratatouille.



De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Pizza met salami en taleggio.