zondag 21 november 2021

Grieffilet met soja-mosterdsaus.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr grietfilet, 1 tomaat, 3 slp mosterd, 3slp sojasaus, 2 slp olijfolie, zwarte peper, ½ courgette, ½ gele paprika, 6 champignons.



1) Oven voorverwarmen op 180°.
2) De tomaat en de courgette spoelen en in dunne plakjes snijden.
3) De gele paprika schillen, zaadjes uithalen en in dunne reepjes snijden.



4) Een ovenschotel met olijfolie inwrijven, daar de courgetteplakjes in schikken en de paprikareepjes. Besprenkelen met olijfolie en kruiden met peper. 10 minuten in de oven plaatsen.
5) De champignons borstelen en in plakjes snijden.



6) De mosterd, sojasaus en olijfolie mengen. Kruiden met zwarte peper.
7) De ovenschotel uit de oven nemen en de grietfilets er midden in leggen. Op de grietfilets de tomaten en de champignons schikken. Besprenkelen met de mosterd/sojasaus. Terug in de oven plaatsen gedurende 15 à 20 minuten.
Lekker met rijst of bulgur.

Parelhoen met butternut en zoete aardappel

Ingrediënten voor 2 personen : 2 à 3 parelhoenbouten, 1 grote rode ui, 400 gr zoete aardappel, 400 gr krielaardappelen, 400 gr butternut, 1 teentje look, 1 dl kippenbouillon, 1 klp raz el hanout, olijfolie, peper en zout.



1) De krieltjes wassen en in 2 snijden.
2) De butternut schillen en in niet te grote stukken snijden.
3) De zoete aardappel schillen en in niet te grote stukken snijden.
4) De krieltjes en de zoete aardappel 3 à 4 minuten koken.
5) De rode ui pellen en in fijne schijfjes snijden.
6) Oven voorverwarmen op 200°.
7) Alle groenten te samen in een kom doen, besprenkelen met olijfolie, kruiden met de raz el hanout, peper en zout en de fijn gesnipperde look. Alles goed mengen.
8) Een ovenvaste schotel inwrijven met olijfolie en de groenten erin doen. Gedurende 10 minuten in de oven plaatsen.
9) De bouten inwrijven met olijfolie, kruiden met zout en peper en raz el hanout. De bouten boven op de groenten doen en nog eens 10 minuten in de oven. De kippenbouillon in de schotel gieten en dan de oven verminderen op 170°, de schotel afdekken met aluminium folie en nog eens 45 à 55 minuten in de oven laten.
10) De oven op grill zetten en 3 à 4 minuten grillen tot de bouten mooi bruin zijn.

zaterdag 20 november 2021

Scampi met risotto en courgette.

Ingrediënten 2 pers. : 12 à 16 scampi, 1 courgette, 1 sjalot, 1 teentje look, 200 gr risotto rijst, 25 gr geraspte emmentaler, 7 dl garnalenfumet, 30 gr boter, olijfolie, peper, zout, garnalenpoeder (facultatief).

1. De scampi pellen en darmkanaal verwijderen.
2. De courgette spoelen, in de lengte in 2 snijden. Zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.

3. De sjalot en de look pellen en fijn snipperen.
4. De garnalenfumet opwarmen.
5. De olijfolie warmen en de ui, courgette en look fruiten. Rijst bijvoegen en glazig laten worden. Beetje bij beetje de garnalenfumet bijgieten. Na 13 à 15 minuten zou de risotto gaar moeten zijn. Van het vuur de boter en de emmentaler in de rijst roeren. Bijkruiden met peper, zout en garnalenpoeder.


6. In een anti aanbakpan olijfolie warmen en de scampi aan beide kanten bakken. Kruiden met peper en zout.
7. De scampi opdienen met de risotto.

Risotto van pastinaak en rozemarijn.

Ingrediënten voor 2 personen : 450 gr pastinaak, 3 slp olijfolie, 2 sjalotten, 25 gr boter, 1 slp fijngehakte rozemarijn, 1 takje rozemarijn, 150gr risottorijst, 25 gr geraspte parmezaan, 2 slp mascarpone, 1 kleine ui, 5,5 dl water, 0,75 dl volle melk, peper en zout.

1) De pastinaken goed wassen, schillen en de schil bijhouden voor de bouillon.
2) De ui pellen en grof snijden. Samen met 1 slp olijfolie en de pastinaakschillen fruiten. Water bijvoegen en 30 minuten laten pruttelen. De bouillon zeven.
3) Oven voorverwarmen op 180°.

4) 300 gr pastinaak in zeer kleine blokjes snijden. Samen met 2 slp olijfolie en de fijngehakte rozemarijn in een ovenvaste schotel doen. 25 à 30minuten bakken in de oven. Nu en dan roeren en indien nodig nog een beetje olijfolie over doen. Niet te fel laten kleuren.
5) De rest van de pastinaak (150 gr) in blokjes van 1 cm snijden. 10 gr boter smelten en de pastinaak fruiten. De melk er bij doen en laten gaar koken met deksel. Dit alles tot een zeer fijne puree mixen.
6) De sjalotten fijn snipperen en in 1 slp olijfolie en de rest van de boter fruiten. De rijst bij voegen en roeren. De bouillon beetje bij beetje bijvoegen tot de rijst gaar is, ongeveer 14 à 16 minuten. Dan de parmezaan, de pastinaakblokjes en de pastinaakpuree onder roeren Afwerken met de mascarpone.
7) Verdelen over warme borden.
Lekker met vis, schaaldieren en kip.

Hartige broodpudding met spek en courgette.

Ingrediënten : 100 gr oud brood, 2 eieren, 1 dl melk, 1,5 dl room, 50 gr spek, ½ courgette, 50 gr geraspte emmentaler, peper, zout, rozemarijn



1) Het brood in blokjes versnijden.
2) De eieren, melk en room mengen, kruiden met peper en zout en op het brood gieten. Nu en dan omroeren zodat het eiermengsel goed in het brood dringt. Het brood moet helemaal doordrongen zijn van het eiermengsel.
3) Oven voorverwarmen op 180°.



4) De rozemarijn fijn hakken.
5) Het spek heel fijn snijden en bakken.
6) De courgette wassen, in de lengte in 2 snijden, zaadjes uithalen en de courgette in hele kleine blokjes snijden.
7) Het spek, de rozemarijn en de courgette mengen met het brood mengsel.
8) Een cakevorm invetten of beleggen met bakpapier. De vorm opvullen met het brooddeeg. Bestrooien met de geraspte kaas.😎
9) In de oven gedurende 25 à 30 minuten bakken.

Preirolletjes met ham, saus met 2 kazen en komijn.

Ingrediënten voor 2 personen : 3 grote preiwitten, 30 gr bloem, 30 gr boter, 5,5 dl melk, 75 gr blauwe kaas, 75 gr geraspte emmentaler + extra om op te schotel te strooien, 1 klp komijn.



1) De komijn in de vijzel doen en beetje fijn stampen. De melk verwarmen en de komijn bij de melk doen. Eventjes laten infuseren.
2) De preiwitten in 2 stukken snijden, wassen en koken in zoutwater.



3) De prei laten uitlekken.
4) De boter smelten, de bloem in 1 keer bijdoen en roeren met een klopper, de gezeefde melk beetje bij beetje bijdoen en goed kloppen zodanig dat er geen klonter inzitten. De 2 kazen bijvoegen en de saus mooi glad kloppen.
5) Oven voorverwarmen op 170°
6) De prei verdelen over de ham en oprollen.


7) De rolletjes in een ingeboterde schotel doen en over gieten met de kaassaus. Bestrooien met de rest van de gruyère
8) .De schotel gedurende 25 minuten in de oven plaatsen.

Yoghurt en room met amarena kersen.

Ingrediënten voor 2 personen : 0,5 lt yoghurt, 1 dl room, 300 gr amarena kersen, 4 dikke plakken cake met vanille, 1 vanillestok, 1slp agave siroop, 2 bolletjes vanille-ijs.



1) Het vanillemerg uit de vanillestok halen. Het vanillemerg goed mengen met de agavesiroop en dit dan samen met de yoghurt goed opkloppen.
2) De room opkloppen en mengen met de yoghurt.
3) De amarena kersen door een zeef gieten en het sap opvangen.
4) De cake plakken in mooie blokjes snijden.



5) Men neemt 2 mooie glazen. Men doet de helft van de cake in de glazen. Daarboven giet men de ½ van het sap van de amarena kersen en doet men de helft van de kersen en daarna verdeelt men de yoghurt er over. Dit laat men dan een paar uurtjes in de frigo opstijven.
6) Nu doet men de rest van de cake, de bol vanille-ijs, de rest van het amarena sap en de overige kersen in het glas.

Cake met vanille.

Ingrediënten : 200 gr boter, 180 gr suiker, 2 zakjes vanillesuiker, 1 klp vanille-extract, 2 eieren, 1 dl melk, 200 gr zelfrijzende bloem, ½ klp natrium bicarbonaat.

1) De boter moet mals zijn. De boter glad roeren met de menghaak.
2) De suiker en de vanillesuiker er onder mengen. Ongeveer 3 à 4 minuten mengen.
3) De eieren 1 per 1 bijvoegen en goed mengen zodanig dat het mengsel de eieren goed opneemt.


4) Oven voorverwarmen, op 175°
5) Dan de gezeefde bloem, vanille extract, melk en bicarbonaat bijvoegen. Nog even goed mengen.
6) Cakevorm invetten of bakpapier inleggen. Het deeg in de vorm gieten.
7) In de oven onder het midden plaatsen en ongeveer 45 minuten bakken.
8) Met en prikker nazien of de cake gaar is. Indien er nog deeg aan de prikker kleeft, nog enkele minuten verder bakken.
9) Uit de oven halen en na 5 minuten ontvormen. Afkoelen op een taartrooster.

vrijdag 19 november 2021

Wrap lasagne met gehakt, chorizo, spinazie en dragon.

Ingrediënten : 6 à 8 wraps, 75 gr chorizo, 300 gr gemengd gehakt, 400 gr spinazie gespoeld en drooggezwierd, 1 ui, 1 teentje look, 3 takjes dragon, 3 tomaten, 40 gr boter, 40 gr bloem, 150 ml melk, 250 ml groentenbouillon, 100 gr geraspte emmentaler, peper, zout, nootmuskaat, olijfolie.



1. Verwarm de oven op 180°.
2. Pel de ui en de look. Snipper de ui fijn en plet de look.
3. Warm de olijfolie en fruit de ui en de look. Voeg de spinazie toe en roerbak 3 minuten. Laten uitlekken en hak grof.
4. Warm in een sauteerpan wat olijfolie en bak het gehakt rul. Kruid met peper en zout.



5. Smelt de boter, voeg de bloem toe en laat de bloem al roerend bakken gedurende 1 à 2 minuten. Giet geleidelijk de bouillon en de melk bij. Blijven roeren tot men een gladde saus heeft.
6. Snipper de dragonblaadjes fijn.
7. Doe de uitgelekte spinazie, het gehakt, de dragon bij de saus. Breng op smaak met noot, peper en zout.
8. Snij de tomaten in dunne plakjes.
9. Wrijf een ovenschaal in met olijfolie. Leg in de schaal eerst een laag tomaten, dan chorizo, dan wraps en dan gehaktmengsel. Herhaal deze laagjes nog 1 of 2 keer naargelang de grootte van de schotel. Bestrooi met geraspte kaas.
10. Zet de schotel 30 à 35 minuten in de oven.

Mechelse koekoek met geroosterde groenten.

Ingrediënten : 1 Mechelse koekoek, 1 broccoli, 1 rode paprika, 1 rode ajuin, 8 à 10 krielaardappelen, 2 wortels, tijm, laurier, rozemarijn, salie, olijfolie, kippenkruiden, boter.


1. De oven verwarmen op 165°.
2. Een ovenschaal inboteren.
3. 3 slp olijfolie mengen met 1 slp kippenkruiden. De koekoek inwrijven met dit mengsel (met behulp van een borsteltje), en in de schaal leggen.
4. De koekoek gedurende 55 à 60 minuten in de oven plaatsen. Ieder 10 minuten besprenkelen met de jus.
5. De krielaardappelen spoelen en in 2 snijden.



6. De wortelen schillen en in balkjes van 5 cm snijden. De aardappelen en wortelen in zoutwater 5 minuten blancheren. Afgieten.
7. De paprika schillen, zaadjes verwijderen en in balkjes snijden.
8. De rode ajuin schillen en in dunne halve ringen snijden.
9. De broccoli in kleine roosjes verdelen, spoelen.


10. De kruiden spoelen, de rozemarijn ritsen. De rozemarijn en salie fijnsnijden.
11. Al de groenten in een ovenschotel doen. De kruiden er bij voegen. Royaal besprenkelen met olijfolie. Kruiden met peper en zout. Dit bij de koekoek in de oven plaatsen gedurende 40 à 45 minuten. Nu en dan in de groenten roeren.
12. Koekoek uit de oven nemen en in stukken verdelen.
13. De gemengde groenten op een bord schikken en opdienen met een stuk koekoek.

Tagliata van hert, knolselderzalf en broccoli.

Ingrediënten voor 4 pers. : 400 gr hertenfilet, 1 handvol rucola, fleur de sel met truffel, ½ broccoli, olijfolie, boter, parmezaanschilfers.
Voor de knolselderzalf : ½ knolselder, klontje boter, 1,5 dl room, peper, zout, selderzout.

1. De knolselder schillen, in blokjes snijden, spoelen en gaar koken in zoutwater. Afgieten en het water opvangen. De knolselder in de blender heel fijn mixen met het klontje boter. Mengen met de room. De knolselder moet aanvoelen zoals een zalf, indien nodig een klein beetje kookvocht bijgieten. Kruiden met zout, peper en selderzout.



2. De broccoli in kleine roosjes verdelen. Spoelen en in kokend zoutwater garen gedurende 5 à 6 minuten. Afgieten en direct onder koud water spoelen.
3. Klontje boter met 1 slp olijfolie goed warm laten worden. De hertfilet heel kort aanbakken. In dunne plakjes snijden.
4. In het midden van een bord een toef knolselderzalf schikken, daar op de helft van het vlees verdelen, nu wat rucola en de andere helft van het vlees. Een beetje truffelzout op het vlees strooien. Dresseer de broccoli rond de knolselderzalf. De parmezaanschilfers boven op de tagliata schikken en een beetje olijfolie over gieten.

Zeetong meunière met champignons.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 zeetongen, 250 gr champignons, ½ limoen, 5 ansjovis filets, 1 handvol gehakte bladpeterselie, boter, peper.


1) De zeetongen bakken in schuimende boter. Kruiden met peper en zout.
2) De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
3) De ansjovisfilets fijn snijden.
4) De champignons bakken in de boter. Ansjovisfilets en limoensap bij de champignons doen. Kruiden met peper en de bladpeterselie. Goed alles mengen.



5) De zeetong op een bord schikken. Garneren met de champignons.
Lekker met wortelstoemp.

Burrata met avocado en chorizo.

Ingrediënten 2 pers. : 1 bol burrata, 50 gr chorizo, ½ sla, 1 avocado, 2 tomaten, 1 slp gefrituurde ajuintjes.

Vinaigrette : 1 slp mayonaise, 1 slp yoghurt, 1 klp kappertjes, zout, peper, basilicum.



1. De mayonaise mengen met de yoghurt en de kappertjes. Kruiden met peper en zout.
2. De salade spoelen, harde nerven verwijderen en droogzwieren.
3. De tomaten emonderen, pellen, in 4 snijden en zaadjes verwijderen.
4. De avocado in 4 snijden. Pellen en pit verwijderen.
5. De chorizo in reepjes snijden.
6. De salade op een schotel schikken.
7. In het midden van de schotel de burrata leggen. Rond de burrata schikt men de tomaten en de avocado.
8. Men strooit de chorizo en de gefrituurde ajuintjes over de schotel.
9. Wat mayonaise over sprenkelen en garneren met basilicum.

Karnemelksmeus met erwtjes, grijze garnalen, zachtgekookt eitje, rucola en hazelnootboter.

Ingrediënten 2 pers. : 400 gr bloemige aardappelen, 150 gr handgepelde gepelde grijze garnalen, 125 gr erwtjes (diepvries), 1 handvol rucola, 2,5 dl karnemelk, 2 eieren, 80 + 25 gr boter, peper, zout, nootmuskaat

1. Doe de erwtjes in kokend zoutwater en laat 5 minuten zachtjes koken. Giet af en spoel met koud water.
2. De rucola spoelen en droog zwieren.
3. Kook de eieren gedurende 5 minuten. Leg direct in koud water. Pellen.
4. Schil de aardappelen, snij in gelijke stukken en kook gaar in zoutwater. Giet af en stamp fijn.
5. Warm de karnemelk lichtjes op met de 25 gr boter.


6. De aardappelen mengen met de lauwe melk en de erwtjes. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
7. De 100 gr boter kleuren tot hazelnootboter.
8. In een diep bord wat karnemelksmeus doen. In het midden een gekookt ei schikken. Rond het ei de garnalen strooien en garneren met de rucola. Wat hazelnootboter over sprenkelen.
9. Juist voor het opdienen het ei in 2 snijden.

Tartiflette met prei en Breydelspek.

Ingrediënten voor 3 à 4 pers. : 1 kaas Tartiflette, 250 gr Breydelspek , 2 ajuinen, 1 teentje look, 3 wit van prei, 500 gr aardappelen, 1 dl witte wijn, 4 dl groentenbouillon, olijfolie, peper, zout.

1. Look pellen en fijn snipperen.
2. Ajuin pellen en in fijne schijfjes snijden.
3. Het wit van prei in de lengte open snijden. Spoelen en in halve ringen van 1 cm snijden.
4. De aardappelen schillen en in plakken van 3 mm snijden.
5. Breydelspek in blokjes snijden.
6. In een hoge pan of sauteuse olijfolie warmen en de look, ui en prei gedurende 5 minuten fruiten. De aardappelen bijvoegen en de wijn en bouillon bijgieten. Kruiden met peper en zout.
7. Op zacht vuur met deksel laten garen tot de aardappelen zacht zijn.
8. Het Breydelspek bakken.
9. De kaas doormidden snijden zodanig dat men 2 ronden heeft.
10. Oven verwarmen op grill stand.
11. Wanneer de aardappelen gaar zijn het Breydelspek bijvoegen en de kaas met de korstkant op de aardappelen leggen, men verdeelt de kaas zodanig dat de hele schotel bedekt is met kaas.
12. De tartiflette in het midden van de oven plaatsen en zodra men een mooie bruine korst heeft de schotel uit de oven halen.

Bloemkoolsoep met crumble van gehakt.

Ingrediënten : 1 grote bloemkool, 1 preiwit, 2 takken witte selder, 1 ajuin, 1,5 lt groentenbouillon, 75 gr gehakt, enkele spinazieblaadjes of platte peterselie, klontje boter, ½ koffielepel komijn, ½ klp kurkuma, peper en zout.

1. De bloemkool wassen en in roosjes verdelen.
2. Met behulp van een rasp 4 à 5 slp bloemkool crumble maken en apart houden.
3. Het buitenste blad van de prei verwijderen.
4. De dikke draden uit de selder verwijderen.

5. De ajuin pellen.
6. De prei, selder en ajuin wassen en grof versnijden.
7. Klontje boter smelten, ajuin, prei en selder fruiten. De bloemkool bijvoegen en de bouillon erbij gieten. Kruide met komijn, kurkuma, peper en zout. Dit alles gedurende 30 à 35 minuten zacht koken.
8. Het gehakt goed bruin bakken terwijl men het met een vork los roert. Het mag goed krokant zijn. Nu de geraspte bloemkool bijvoegen en laten opwarmen.
9. De soep fijn mixen. Indien de soep te dik is wat water bijvoegen.
10. In een diep bord of een kom wat soep gieten. Garneren met de crumble van gehakt en wat fijngesneden spinazie.

donderdag 18 november 2021

Braambessencoulis.

Ingrediënten : 400 gr braambessen, 1 sinaasappel, 2 à 3 slp honing, 1
handvol citroenmelisse.

1) De braambessen en de citroenmelisse wassen.

2) De blaadjes van de citroenmelisse plukken.
3) De sinaasappel schillen à vif, al het wit moet weg zijn.
4) Alle ingrediënten blenderen of fijn mixen.
5) Door een zeef halen.
6) Bewaren in plastiekzakjes die men dan kan invriezen.
Lekker in yoghurt, platte kaas of op ijs.

Tiramisu met blauwe bessen en braambessencoulis.

Ingrediënten voor 8 personen : 225 gr blauwe bessen, 7 gr gelatineblaadjes, 3 dl room, 200 gr mascarpone, 50 gr poedersuiker, 125 ml sinaasdrank (Triple sec, Grand Marnier), 8 boudoir koekjes, 4 slp confituur van blauwe bessen of van braambessen, braambessencoulis

1) Cakevorm nat maken en bekleden met vershoudfolie.

2) Gelatine weken. 2 slp water warmen en de gelatine in het warme water laten smelten.

3) Room opkloppen en mengen met de mascarpone en de opgeloste gelatine.


4) In de cakevorm een laag roommengsel, een laag confituur, in de sinaasdrank gedompelde boudoirs, blauwe bessen, dit nogmaals herhalen en eindigen met roommengsel.

5) Dit in de frigo minimum 6 uur laten opstijven, maar liefst 12 uur.
6) Uit de vorm halen, in dikke sneden snijden en serveren met braambessencoulis.

Scampi met caserecce, spinazie en bloemkool.

Ingrediënten : 180 gr caserecce, olijfolie, 1 sjalot, 1 teentje look, 12 à 14 scampi, ½ kleine bloemkool, 350 gr jonge spinazie, 1,5 dl room, 150 gr roomkaas, 1 slp fijngesneden bieslook, 1 slp gehakte peterselie, zout, peper.

1. De spinazie spoelen en droogzwieren.

2. De bloemkool in kleine roosjes verdelen. Spoelen. Krokant koken in zoutwater. Afgieten.
3. De pasta koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en wat kookvocht bijhouden.
4. De sjalot en de look pellen en fijn snipperen.
5. De scampi pellen en het darmkanaal verwijderen.


6. Olijfolie warmen, scampi aan beide kanten aanbakken. Kruiden met peper en zout. De scampi uit de pan nemen.
7. In dezelfde pan nog een beetje olijfolie doen en de ui en look fruiten. Spinazie bijvoegen en volledig laten slinken.
8. De scampi terug in de pan doen met de roomkaas, de room, de bloemkool en de pasta. Alles aan de kook brengen. Een beetje kookvocht toevoegen en 2 à 3 minuten zachtjes laten pruttelen. Goed kruiden met peper en zout. De bieslook en peterselie er onder roeren.

woensdag 17 november 2021

Parelhoen met zuurkool.

Ingrediënten : 1 parelhoen, 600 gr bereide zuurkool, 1 kleine ui, 3 wortels, 450 gr vastkokende aardappelen, 1 dl witte wijn, 6 sneden gerookt spek, boter, peper



1. De ui pellen en fijn snipperen.
2. De wortels schillen en in schijfjes snijden.
3. De billen, borstkas en vleugels van de parelhoen verwijderen.
4. Oven verwarmen op 160°.


5. In een ovenvaste pot een klontje boter laten bruin worden en de parelhoen stukken aan alle zijden bruin bakken. Kruiden met peper en zout. De stukken uit de pot nemen, overtollige ver weggieten en de ui en wortels gedurende 5 minuten stoven.


6. Zuurkool in de pot doen en de wijn bijgieten. Goed mengen.
7. De sneetjes spek verdelen over de stukken parelhoen en dit boven de zuurkool leggen.
8. De pot met deksel gedurende 25 minuten in de oven plaatsen.


9. De aardappelen schillen en in zoutwater gedurende 20 minuten koken.
10. Na 25 minuten de pot uit de oven nemen. Voorzichtig de parelhoen stukken er uit nemen en de aardappelen op de zuurkool leggen. De parelhoen op de aardappelen schikken en terug in de oven zonder deksel gedurende 15 à 20 minuten plaatsen.
11. De pot uit de oven nemen en de parelhoen met zuurkool mooi schikken op een bord.

Pesto van zongedroogde tomaten

Ingrediënten : 175 gr uitgelekte zongedroogde tomaten (de olijfolie opvangen), 30 gr pijnboompitten, 75 gr geraspte parmezaan, 1 teentje look, 8 blaadjes basilicum, 1 à 2 slp van de opgevangen olijfolie.

1. De pijnboompitten even roosteren in een pan.

2. De tomaten, de look en de basilicum grof versnijden.

3. Al de ingrediënten uitgenomen de olijfolie in de blender mixen tot een mooie homogene pesto.


4. De olijfolie bijvoegen maar beginnen met een ½ soeplepel en indien nodig nog 1 à 2 ½ soeplepels bijgieten.
Lekker met pasta.

Kippenburger met pancetta, appel en rode pesto.

Ingrediënten voor 2 pers. : 2 kippenburgers, 1 grote rode ui, 4 sneetjes pancetta, 2 slp pesto van zongedroogde tomaten, 2 appels, rucola, boter, olijfolie.

1. De kippenburgers aan alle kanten inwrijven met de pesto en de boven-en onderkant bedekken met een sneetje pancetta.
2. Appels schillen, klokhuis uithalen in in ringen snijden van 1 cm. De appelringen bakken in de boter.
3. De rode ui pellen en in heel dunne ringen snijden, bakken in boter en olijfolie en lichtjes laten konfijten.

4. De kippenburgers mooi bruin aanbakken en daarna verder zachtjes laten garen.
5. Schik op een bord wat rucola, leg er een kippenburger op, wrijf er nog wat extra pesto op en garneer met de ajuin en de appelringen.
Lekker met gebakken aardappelen en nog wat extra appelmoes.

Wortelstoemp.

Ingrediënten voor 2 personen : 500 gr aardappelen (bloemig), 500 gr wortelen, 1 ajuin, tijm, laurier, komijn, 4 dl groentenbouillon, boter.



1) De aardappelen en de wortelen schillen. In plakken snijden van ongeveer 1 cm. Nu niet meer spoelen.
2) De ajuin pellen en snipperen.
3) Boter smelten, ajuin fruiten, wortels bijvoegen en nu de aardappelplakken. Niet meer roeren. Tijm, laurier en komijn naar smaak toevoegen. Bouillon bijgieten, de aardappelen moeten juist onder staan, en zacht laten koken ongeveer 20 à 25 minuten half bedekt met deksel. Indien er op het einde nog teveel vocht op de aardappelen zou zijn, met een pollepel afscheppen maar op kant houden, indien nodig kan men nog altijd wat bijvoegen.


4) De tijm en laurier verwijderen. Met een stamper de stoemp goed mengen. De stoemp mag zeker niet te droog zijn. Indien nodig bijkruiden met peper en zout.
Lekker met zowel vlees als vis.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Geroosterde groentenschotel met butternut en spinazie.