Ingrediënten : 400 gr bloemige aardappelen, 100 gr zurkel, 200 ml melk, 25 gr boter, peper, zout en een stukje vis naar smaak.
Koken is mijn passie. Recepten voor iedere dag maar ook voor feestdagen
dinsdag 16 november 2021
Aardappelstoemp met zurkel (Heerlijk bij een stukje vis).
Boules de Berlin met crème patissière.
1. Het deeg : Verwarm de ½ van de melk tot 28°. Laat de gist daarin oplossen. Doe de gezeefde bloem in de mengkom. Maak een kuiltje in het midden, doe er het ei, de opgeloste gist, de rest van de melk in. Strooi het zout op de randen van de bloem. Schik de zachte boter in klontjes op de rand van de bloem alsook de suiker. Met de kneedhaak kneden tot het niet meer kleeft. Al het zetmeel is nu opgenomen.
2. Als men een oven met rijsstand heeft, deze aanzetten.
3. De kom met het deeg 40 minuten in de oven laten rijzen.4. Nu uit de oven nemen en al de lucht uit het deeg kloppen. Een lange worst maken en verdelen in 10 stukken. Ieder stukje mooi opbollen en op een ovenschaal bedekt met bakpapier schikken. Niet te dicht bij mekaar. Nu terug 20 minuten laten rijzen in de oven.
5. Ondertussen de crème patissière maken : De melk op het vuur zetten en aan de kook brengen, de eieren met de suiker opkloppen tot een ruban, dan de vanillepoeder bijvoegen en alles goed mengen. Nu de kokende melk op de eieren gieten al kloppend. Dit terug in de pot doen van de melk en tot aan het kookpunt laten komen, 30 seconden zachtjes laten koken, altijd al kloppend. De crème nu in een schaal doen. Afdekken met plastiekfolie, deze moet tegen de crème aangedrukt zijn. In de frigo laten afkoelen.
6. De friteuse verwarmen tot 170°.
maandag 15 november 2021
Thaïse kippensoep.
Ingrediënten voor de kippenbouillon : 1 kg kippendijen (men mag ook een andere kippendelen gebruiken of een gehele kip, liefst geen kippenwit want in de beenderen zit heel veel smaak), 2 lt water, 1 tak selder, 1 groen van prei, 1 grote ui, 2 takjes tijm, 2 laurierblaadjes, enkele peterseliestengels.
zaterdag 13 november 2021
Witloof met spinazie, Brugse Blomme en gerookt spek.
Ingrediënten voor 4 personen : 8 witloof stronken, 8 sneetjes gerookt spek, 150 gr jonge spinazieblaadjes, 50 gr Brugse Blomme, klontje boter, zout, peper, nootmuskaat.
vrijdag 12 november 2021
Waterzooi van griet en mosselen met witloof.
dinsdag 9 november 2021
Cannelloni met ham en witloof.
maandag 8 november 2021
Ovenkoeken
Ingrediënten voor 12 stuks : 500 gr bloem T55 of bloem voor wit brood, 1 dl halfvolle melk, 2 dl water, 15 gr gist, 1 slp olijfolie, 8 gr zout.
1. In de mengkom van de robot de bloem, gist, melk en water kneden.
2. De olijfolie erbij mengen alsook het zout.
3. Kneden tot een mooie bol. Het deeg uit de mengbeker halen en de bolvorm nog even mooi bijwerken.
4. De bol deeg in een met olie ingewreven kom doen en 30 minuten laten rijzen. Het deeg moet ongeveer verdubbelen.
5. Het deeg op een bebloemd werkblad storten en ontgassen. 12 bollen vormen en 10 minuten laten rusten. De bollen met de handpalm plat drukken en een ovale of ronde vorm geven met een hoogte van 1,5 cm.
6. Terug 1 uur laten rijzen.
7. Oven voorverwarmen op 185°.
8. Voor het bakken de ovenkoeken lichtjes bebloemen.
9. In de oven 20 minuten bakken op stand warme luchtoven.
zondag 7 november 2021
Mosselen met spek, kerstomaten en pasta.
vrijdag 5 november 2021
Spekvinken met savooiestoemp.
donderdag 4 november 2021
Gevulde aardappel met waterkers en gongonzola.
woensdag 3 november 2021
Quiche met bloemkool, prei, taleggio kaas en gekookte ham.
dinsdag 2 november 2021
Stoofpot van eendenbout op de wijze baeckeoffe.
maandag 1 november 2021
Salade van gerookte makreel en gegrilde butternut
Ingrediënten voor 2 à 3 pers. : 1 gerookte makreel, ½ butternut, 8 kleine aardappelen, 1 sinaasappel, 2 vijgen, 1 handvol rucola, 1 bol mozzarella, 1 rode ui, 6 takjes tijm, 12 tal schilfers parmezaan, peper, grof zeezout.
Voor de dressing : ½ klp mosterd, 1 slp honing, 1 slp Griekse yoghurt, 1 dl zonnebloemolie, 1 slp witte wijnazijn, peper, zout.1. Voor de dressing de mosterd, honing en yoghurt samen kloppen. Nu de olie er onder kloppen. Op smaak brengen met de azijn. Kruiden met peper en zout.
2. Het vel en de graten van de makreel verwijderen en in stukken verdelen.
3. De mozzarella in stukken verdelen.
4. De sinaasappel a vif schillen en de partjes er mooi uitsnijden. De rest uitknijpen en het sap van de sinaasappel bij de de dressing gieten.
5. De grill verwarmen.
6. De aardappelen spoelen en in de lengte in 2 snijden.
7. De butternut schillen en in schijven van 1 cm snijden. De schijven in 2 snijden.
8. De aardappelen en de pompoenschijven inwrijven met olijfolie en quadrilleren op de grill.
9. De oven verwarmen op 180°.
10. De ui pellen en in fijne ringen snijden.
11. De vijgen in 8 snijden.
12. Een ovenschotel inwrijven met olijfolie en de rode uiringen er in leggen samen met de tijm. Daar boven op de halve gegrilde aardappelen. Bestrooi ze met grof zeezout en plaats 10 minuten in de oven.
13. Besprenkel nu de pompoen met honing.
14. Na 10 minuten de pompoen bij de aardappelen doen en nogmaals 10 minuten in de oven plaatsen.
15. De rucola wassen.
16. Al de ingrediënten mooi schikken op een schotel. Enkele lepels dressing er over sprenkelen en garneren met de rucola en de parmezaanschilfers.
vrijdag 29 oktober 2021
We beginnen aan de garnalenfumet
Garnalenfumet.
Ingrediënten : 350 gr garnaalkoppen en staarten, 1 ui, 2 selderstengels, 1,5 lt water, 3 dl witte wijn, 1 wortel, 1 klp tomatenpuree, 1 teentje look, cayennepeper.
1) De ui en de look pellen, de selder wassen, de wortel schillen en alles grof snijden.
2) Een klontje boter smelten en al de groentjes fruiten. De garnaalresten erbij doen alsook de tomatenpuree en de cayennepeper. 2 à 3 minuten laten fruiten en dan het water en de witte wijn er op doen.
3) Ongeveer 30 minuten laten zacht pruttelen zonder deksel.
4) Door een zeef gieten. Indien nodig bijkruiden met zout en cayennepeper.
donderdag 28 oktober 2021
Gegratineerde croque-monsieur met Breydel spek, peer en abdijkaas.
Ingrediënten voor 2 stuks : 4 sneden bruin brood, 2 sneden abdijkaas, 4 dunne sneden Breydelspek, 1 peer, 75 gr geraspte emmentaler, Provençaalse kruiden, 2 klp kruidenkaas, olijfolie.
woensdag 27 oktober 2021
Pannenkoeken met appelen.
Pannenkoeken met appelen.
1. Boter smelten.
2. Meng de melk, de eieren, de suiker en de vanillesuiker. Voeg nu de gezeefde bloem, het snuifje zout en de gesmolten boter bij. Dit alles mixen tot een gladde deeg.
3. De appelen schillen en in plakken van 3 mm snijden. Klokhuis uithalen met een uitsteekvorm.
4. De appelschijfjes bakken in boter en apart houden.
5. Smelt nu terug wat boter in de koekenpan en giet er een kleine pollepel deeg in. Schik op het deeg 3 à 4 appelschijven en doe er terug een kleine pollepel deeg op. Laat de pannenkoek mooi bruinen en draai ze om. Laat terug de andere kant bruin worden en bak zo verder tot het deeg op is.
6. De pannenkoek op een mooi bord schikken en garneren met een bol vanille-ijs en wat poedersuiker.
dinsdag 26 oktober 2021
Wildkroketten.
Ingrediënten voor 20 stuks : 200 gr soepvlees van wild (ik heb gekozen voor schenkels van hert), 150 gr bloem, 125 gr boter, 3 eieren, 6 dl wildbouillon, 1 blaadje gelatine (3 gr), 0,5 dl rode porto, cayenne peper, nootmuskaat, 60 gr boschampignons (facultatief).
zondag 24 oktober 2021
Patrijs met pastinaakzalf, spruiten, aardappelsoezen en wildjus.
zaterdag 23 oktober 2021
Piro's
Ingrediënten voor ongeveer 10 à 12 stuks : 500 gr bloem voor pistolets (bloem met veel eiwitten), 28 gr gist, 300 gr ijskoud water, 20 gr smout of boter, 7 gr zout, 65 gr varkensworst per pers.(vel verwijderen)
1. Doe in de mengkom van de robot de bloem, de gist, het water, smout of boter. 5 minuten kneden op lage stand, zout bijvoegen en dan nogmaals 5 minuten op hogere stand kneden tot men een mooi, homogeen deeg heeft gedurende.
vrijdag 22 oktober 2021
Brood gebakken. Rogge en volkoren tarwemeel
Ingrediënten voor 2 broden : 700 gr volkoren tarwemeel, 300 gr roggemeel, 34 gr gist, 625 gr spuitwater , 2 slp olijfolie, 18 gr zout.
De 2 soorten meel vermengen en in de kom van de robot doen. Kuiltje maken en de gist in het kuiltje verbrokkelen.
Het spuitwater in het kuiltje gieten.
Het mengsel met de kneedhaak gedurende 5 minuten op lage snelheid kneden. Nu nog eens op hogere snelheid 5 minuten kneden.
Het deeg tot een bol vormen en 30 minuten laten rijzen.
Het deeg ontgassen en in 3 vouwen in de lengte en dan in 3 in de breedte.
Het deeg in 2 gelijke stukken verdelen en strak opbollen.
Gedurende 1 uur laten rijzen.
Oven verwarmen op 230°.
Het deeg bestrooien met bloem en inkerven.
35 minuten bakken, na 10 minuten de oven verminderen tot 210°.
Deze zijn in een stoomoven gebakken. Indien jullie niet beschikken over een stoomoven even de wanden van de oven nat spuiten en een potje water in de oven plaatsen.
dinsdag 19 oktober 2021
Garnalen altijd lekker
Aan de kust wonen is een privilege om verse vis en schelpdieren te kopen.
En nu zijn de grijze garnalen heeeeeel lekkerrrrr
Gevlochten brioche met rozijnen
2. Melk opwarmen tot 37° en de gist in de melk oplossen.
3. Al de ingrediënten toevoegen uitgenomen de boter en als laatste het zout. 5 minuten kneden in de keukenrobot.
5. Vorm een bol met het deeg en laat 1,5 uur rijzen.
7. Verdeel elk deel nog eens in 3, en rol ze in de vorm van lange worstjes. Maak 2 vlechten en plooi de boven en onderkant lichtjes naar onder.
8. Leg de vlechten in het bakblik en laat 1 uur rijzen.
9. Wrijf het deeg in met het dooier/melk mengsel.
10. Warm de oven op 180°.
11. Bak de brioche gedurende 35 à 40 minuten.
De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten
-
Ingrediënten voor 8 rolletjes : 8 sneden gekookte ham, ½ bloemkool, 100 gr mascarpone, 1 klp gehakte rozemarijn, 60 gr geraspte emmentaler, ...
-
Ingrediënten : 2 plakken bladerdeeg, 2 dooiers+1 slp melk mengen om te doreren, 1 boon of amandel of popje Voor de patissière creme : 2 doo...
-
Ingrediënten voor 8 personen : kruimeldeeg , 5 dl melk, 2,5 dl room, 115 gr suiker, 100 gr dooiers , 50 gr maïzena. 1) Het kruimeldeeg ber...
-
Ingrediënten : 500 gr bloem T45 of 00, 2 dl melk, 75 gr suiker, 1 ei, 1 dooier, 140 gr gesmolten koude boter, 25 gr gist, 8 gr zout, kaneel...
-
Ingrediënten : 160 gr rijstgriesmeel, 1 lt melk, 4 eieren, 140 gr suiker, 125 gr rozijnen, schil van ½ citroen (enkel het geel), boter om sc...
-
Ingrediënten voor 4 personen : 8 witloof stronken, 8 sneetjes gerookt spek, 150 gr jonge spinazieblaadjes, 50 gr Brugse Blomme, klontje bote...
-
Ingrediënten : 300 gr kippenfilet, 4 sneden gekookte ham, 650 gr witloof, 1 slp olijfolie, klontje boter en boter om de vorm in te smeren, p...
-
Ingrediënten : 350 gr kippengehakt, gehaktkruiden , 1 ei, 1 slp paneermeel, 250 gr mascarpone, 60 gr gemalen emmentaler, 2 takjes dragon, 3...
-
Ingrediënten 6 stuks : 1 kg bloem (1 kg Frans krokant Aveve of T65 of Farine de tradition Française), hier heb ik een mengeling van 800 gr ...
-
Ingrediënten voor 5 hapjes : 3 grote broccoliroosjes, 5 scampi, currypoeder, 2 à 3 slp room, olijfolie, peper en zout, bladpeterselie. 1. D...