Koken is mijn passie. Recepten voor iedere dag maar ook voor feestdagen
maandag 3 januari 2022
Mousselinesaus.
Bretoense holle oesters uit Cancale met prei en mousselinesaus.
Ingrediënten voor 12 oesters : 1 prei, 3 dooiers, ½ dl water, 150 gr boter, 1 dl room, 1 slp citroensap, peper, zout,
1) De buitenste bladeren van de prei verwijderen alsook het donkerste groen. De prei wassen en in fijne julienne snijden van 3 cm lang. De prei julienne 4 minuten zacht laten koken. Afgieten en spoelen met koud water. Laten uitlekken en met keukenpapier droogdeppen.
2) De oester openen, op kleine stukjes van de schaal en andere kleine onzuiverheden reinigen. Eerste sap weggieten. De oesters vormen een 2de sap.
Portobello met pancetta en kruidenkaas.
Ingrediënten voor 4 personen : 4 portobello’s, 1 doosje kruidenkaas van 175 gr, 1 slp gehakte peterselie, 1 rode spitspaprika, 4 sneden pancetta, 1 sjalot.
Ananasmousse met munt en aardbeien.
Ingrediënten voor 8 personen : 8 boudoirkoekjes, ½ ananas, 3 eieren, 120 gr suiker, ½ lt melk, 25 gr grofgehakte muntblaadjes,4 gelatineblaadjes van 3 gr, 125 gr mascarpone, enkele aardbeien, muntblaadjes om te garneren.
Gerookte zalm met garnalen, komkommer en avocado
Ingrediënten voor 4 personen : 1 kleine komkommer, 4 sneden gerookte zalm, 100 gr gepelde garnalen, 1 slp zure room, 1 slp gehakte dille, 1 avocado, sap van 1 limoen, 1 slp gehakte koriander, gedroogde chili.
1) De komkommer schillen. In de lengte in 2 snijden, zaadjes uithalen. De komkommer in fijne brunoise (kleine blokjes) snijden. In een doosje keukenpapier leggen en daarop de komkommer, bestrooien met zout. Al het overtollige sap zal nu uit de komkommer gaan. Wegzetten in de frigo.
zondag 2 januari 2022
Paella met kikkerbillen, paprika en champignons.
Ingrediënten 2 pers. : 200 gr paella rijst, 12 à 14 kikkerbillen, 100 gr gerookte spekblokjes, 1 rode paprika, 1 spl grof gesneden platte peterselie, 200 gr champignons, 0,750 lt kippenbouillon, 2 teentjes look, 1 sjalot, gerookte paprikapoeder, 1 gr saffraanpoeder, 1 dl witte wijn, 100 gr erwtjes, peper, zout.
zaterdag 1 januari 2022
Gevulde kapoen
Ingrediënten : 1 kapoen ongeveer 2,5 kg, witloof, groene boontjes, sneetjes spek, boschampignons, look, sjalot, boter, peper, zout, lardo, enkele sjalotten, wortel, laurier, tijm
Hertenkalffilet met aardappelwafel en veenbessen,
Aardappelwafel.
Ingrediënten 2 pers. : 400 gr aardappelen (bintjes), 1,25 dl water, 60 gr boter + klontje, 60 gr bloem, 2 eieren, peper, zout.
Noten-krenten brood.
Ingrediënten : 400 gr bloem met zaden en pitten, 100 gr oergranenbloem, 15 gr gist,125 gr rozijnen, 50 gr hazelnoten, 30 gr pompoenpitten, 10 gr zout, 1 klp honing, 1 slp olijfolie, 315 gr water.
Pasta met ham en knolseldersaus.
Ingrediënten 2 pers. : 300 gr gekookte ham, 500 gr netto knolselder, 3 dl groentenbouillon, 200 gr korte pasta, 1 dl room, 150 gr kruidenkaas, 2 slp gehakte platte peterselie, 1 teentje look, 150 gr geraspte emmentaler, olijfolie, zout, peper.
donderdag 30 december 2021
Kabeljauwhaasjes met champignons en broccolistoemp.
Ingrediënten 2 pers. : 2 kabeljauwhaasjes van 160 gr, 250 gr champignons, ½ broccoli, 350 gr aardappelen, 1 klp mosterd, 5 blaadjes salie, 1 ei, 1 dl room, peper, zout, klontje boter.
woensdag 29 december 2021
Pompoensoep met kip en coquillettes
Ingrediënten : 500 gr pompoen netto, 1 kleine ui, 1 appel, 1 grote wortel, 2 witte selderstengels, 70 gr tomatenpuree, 1 blik tomatenblokjes, 1 teentje look, 1,5 lt kippenbouillon, olijfolie, peper, zout, currypoeder, 200 gr gekookt kippenvlees, 200 gr coquillettes (of andere kleine pasta).
Grietfilet, broccoli, botersaus met citroen.
Peperkoek
Ingrediënten : 250 gr patisserie bloem, 250 gr honing (vaste of vloeibaar), 8 gr bakpoeder, 1 klp kaneelpoeder, 1 klp gemberpoeder, 1 klp gemalen nootmuskaat, 1 klp 4 kruiden bakker poeder, 1 dl melk, 175 gr rietsuiker, 2 eieren, zout.
dinsdag 28 december 2021
Hertenkalffilet met peren in rode wijn.
Ingrediënten 2 pers. : 350 gr hertenkalffilet, ½ kg peren, 1/8 lt rode wijn, 50 gr suiker, 1 kruidnagel, 3 jeneverbessen, klein stukje kaneelstok, 1 blad laurier, 4 stronken witloof, sap van ½ sinaasappel, 2 dl wildfond, 1 slp ahornsiroop, boter, peper, zout.
Karnemelksmeus met grijze garnalen.
Ingrediënten 2 pers. : 100 gr grijze garnalen, 250 ml karnemelk, 400 gr aardappelen, 25 + 100 gr boter, 4 kwarteleitjes, peper, zout, nootmuskaat, platte peterselie, scheutje azijn.
Kippenpillons met witloofsla en krieltjes.
Ingrediënten voor 2 pers. : 6 kippenpillons, 4 stronken witloof, 1 handvol rucola, 1 klein blik witte bonen, 1 slp mayonaise, 1 slp yoghurt, kippenkruiden, peper, zout, 400 gr krieltjes, olijfolie, boter, 3 dl kippenbouillon.
Tagliatelle met scampi, citroensaus, lente-ui en kerstomaten.
Ingrediënten voor 2 pers. : 220 gr tagliatelle, 12 à 14 scampi, sap van 1 citroen, 2 dl visfumet, 1 dl witte wijn, 1 dl room, 5 lente-ui, 1 tros kerstomaten, olijfolie, peper, zout.
Crème Madame met krieken op siroop en roze biscuit van Reims.
Ingrediënten voor 6 à 8 stuks : 650 gr banketbakkersroom, 250 ml room, 1 bokaal van ingelegde krieken op siroop, 150 gr mini roze biscuits van Reims.
Prei-aardappelsoep met waterkers en filet de saxe.
Ingrediënten : 1,5 lt groentenbouillon, 500 gr prei, 300 gr aardappelen, 3 lente-ui, 1 zakje waterkers, kruidentuiltje van 1 laurierblad en 3 takjes tijm, klontje boter, 15 cl room, 1 sneetje filet de saxe per pers., peper, zout.
De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten
-
Ingrediënten voor 8 rolletjes : 8 sneden gekookte ham, ½ bloemkool, 100 gr mascarpone, 1 klp gehakte rozemarijn, 60 gr geraspte emmentaler, ...
-
Ingrediënten : 2 plakken bladerdeeg, 2 dooiers+1 slp melk mengen om te doreren, 1 boon of amandel of popje Voor de patissière creme : 2 doo...
-
Ingrediënten voor 8 personen : kruimeldeeg , 5 dl melk, 2,5 dl room, 115 gr suiker, 100 gr dooiers , 50 gr maïzena. 1) Het kruimeldeeg ber...
-
Ingrediënten : 500 gr bloem T45 of 00, 2 dl melk, 75 gr suiker, 1 ei, 1 dooier, 140 gr gesmolten koude boter, 25 gr gist, 8 gr zout, kaneel...
-
Ingrediënten : 160 gr rijstgriesmeel, 1 lt melk, 4 eieren, 140 gr suiker, 125 gr rozijnen, schil van ½ citroen (enkel het geel), boter om sc...
-
Ingrediënten voor 4 personen : 8 witloof stronken, 8 sneetjes gerookt spek, 150 gr jonge spinazieblaadjes, 50 gr Brugse Blomme, klontje bote...
-
Ingrediënten : 300 gr kippenfilet, 4 sneden gekookte ham, 650 gr witloof, 1 slp olijfolie, klontje boter en boter om de vorm in te smeren, p...
-
Ingrediënten : 350 gr kippengehakt, gehaktkruiden , 1 ei, 1 slp paneermeel, 250 gr mascarpone, 60 gr gemalen emmentaler, 2 takjes dragon, 3...
-
Ingrediënten 6 stuks : 1 kg bloem (1 kg Frans krokant Aveve of T65 of Farine de tradition Française), hier heb ik een mengeling van 800 gr ...
-
Ingrediënten voor 5 hapjes : 3 grote broccoliroosjes, 5 scampi, currypoeder, 2 à 3 slp room, olijfolie, peper en zout, bladpeterselie. 1. D...