zondag 31 augustus 2025

Spirelli met halloumi en spekreepjes.

Ingrediënten voor 2 pers. : 180 spirelli (of andere korte pasta), 1 courgette, 1 rode paprika,
sap van ½ limoen, 3 takjes oregano, 3 takjes tijm, 1 teentje look, 200 gr halloumi, 3 slp Griekse yoghurt, 1 slp olijfolie, peper, zout, 125 gr gerookte spekreepjes, 125 gr Griekse roomkaas.

1. De pasta koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en wat kookvocht houden.
2. Courgette spoelen, zaadjes uithalen en in halve boogjes snijden.
3. De paprika schillen, zaadjes uithalen en in fijne reepjes snijden.
4. De yoghurt mengen met het limoensap, peper en zout.
5. Oregano en tijm spoelen en droog deppen. De
blaadjes van de oregano halen. De tijm samenbinden.
6. De look pellen en fijn snipperen. Olijfolie warmen en de courgette, de paprika en de look aanbakken. Tijm, oregano en spekreepjes bijvoegen. Wanneer het spek mooi gekorst is, de pasta en de Griekse roomkaas onder roeren. Wanneer de Griekse roomkaas mooi versmolten is met de pasta de yoghurt bijvoegen en mooi mengen. Indien nodig wat van het pasta kookvocht bijgieten.
7. De halloumi versnijden in plakken van ongeveer 1 cm. De plakken halloumi bakken of grillen in olijfolie.
8. De halloumi schikken op de pasta en garneren met enkele overgebleven oregano blaadjes.

donderdag 28 augustus 2025

Pruimen en rabarber, crème diplomate en wafeltje van bladerdeeg.

Ingrediënten 4 pers. : 8 blauwe pruimen, 3 stokken rabarber, 2 slp honing, 1 klp vanille-extract, kaneelpoeder, sinaasappellikeur, kaneelsuiker, parelsuiker, 4 rondjes bladerdeeg.




1) Oven verwarmen op 180°.
2) Spoel de pruimen, verwijder de pit en snij in 4.
3) Spoel de rabarber, verwijder de dikke draden en snij in stukjes.

4) Doe de pruimen en
de rabarber in een
ovenschaal. Besprenkel met sinaasappellikeur. Verdeel er de honing over en het vanille-extract. Bestrooi met de kaneelsuiker.
5) Plaats dit 20 à 25
minuten in de oven. Neem uit de oven en laat afkoelen.
6) Bereid de crème diplomate.
7) Bestrooi de bladerdeegrondjes met kaneelsuiker en parelsuiker en bak in het wafelijzer.
8) Doe in een diep bord wat gekonfijte pruimen en rabarber, schik er een quenelle crème diplomate op
en bedek met een bladerdeegje.
9) Strooi wat poedersuiker op het bladerdeegje.

woensdag 27 augustus 2025

Caponata, auberginekaviaar, gazpacho en gerookte rundsfilet.

Ingrediënten : caponata, gazpacho, auberginekaviaar, parmezaanschilfers, mozzarellabolletjes, basilicumblaadjes.


1) De caponata bereiden.
2) De gazpacho bereiden. Voor meer frisheid mag men ook enkele blaadjes munt in de gazpacho doen.
3) De auberginekaviaar bereiden.
4) De mozzarellabolletjes in 2 snijden.
5) Plaats in het midden van het bord een ring, vul op met caponata . Bestrijk er een dikke laag auberginekaviaar op. Nappeer 3 sneden gerookte rundsfilet op de auberginekaviaar. Garneer met enkele blaadjes basilicum.
6) Giet wat gazpacho rond de caponata en leg er wat schilfers parmezaan en enkele mozzarella bolletjes in.
7) Heerlijk fris voorgerecht met veel smaak.

dinsdag 26 augustus 2025

Passata.

Ingrediënten : 2 kg rijpe tomaten, 2 ajuinen, 2 teentjes look, tijm, rozemarijn, gedroogde oregano, basilicum, peper, zout, gedroogde chilivlokken, olijfolie.

1. De tomaten spoelen en het kroontje uitsnijden. De tomaten in stukken snijden.
2. De ajuin en de look pellen. In brunoise snijden.
3. Olijfolie verwarmen en de ajuin en look fruiten. Tomatenstukken, tijm, rozemarijn, oregano, peper, zout, chili bijvoegen en 40 minuten laten
pruttelen op zacht vuur. Men voegt kruiden naar eigen smaak toe.
4. De tomaten nu door de fijne passe-vite doen.
5. Bokalen met heet water spoelen, enkele blaadjes basilicum indoen en de warme passata in de bokalen gieten. De bokalen goed vol doen. Direct sluiten. Laten afkoelen en in de koelkast bewaren.

maandag 25 augustus 2025

Caponata.

Ingrediënten : 750 gr aubergines, 65 gr kappertjes, 100 gr groene olijven, 1 grote rode ui, 2 teentjes look, olijfolie, 3 stengels witte selder, 2 slp rode wijnazijn en 2 slp water, 60 gr rozijnen, 20 gr zonnebloempitten, 2 tomaten, 1 gegrilde rode paprika, 3,5 dl passata, zout, peper, snuifje suiker.

1) De aubergines spoelen, in blokjes snijden, bestrooien met grof zout en gedurende 1 uur laten rusten, daarna spoelen en droog deppen.
2) Verwijder de draden uit de selder en spoel.
3) Spoel de rode paprika.
4) Pel de ui en de look.
5) Snij de selder, paprika en ui in gelijke stukjes.
6) Snipper de look fijn.
7) Warm de oven op 140°
8) Bak alle groenten
apart aan in olijfolie en doe ze in een gietijzeren pot. Giet de passata erbij en breng aan de kook. Kruid met peper en zout.
9) Plaats de pot 25 minuten in de oven.
10) Meng de suiker met de rode wijnazijn en het water en giet dit
bij de groentenstoofpot en doe er ook de olijven, kappertjes, zonnebloempitten en rozijnen bij.
11) Plaats dit terug 45 minuten in de oven.
12) Pel de tomaten, verwijder de zaadjes, en snij in stukken. Doe de tomaten de laatste 10 minuten bij de
groenten.
13) Je kan dit bewaren in glazen potten. Warm in de potten doen, Deksel erop.
14) Lekker op geroosterd brood als aperitief hapje maar ook als side dish bij lamsvlees. Liefst serveren op
kamertemperatuur.

zondag 24 augustus 2025

Kip met broccoli en mosterd roomsaus.

Ingrediënten voor 2 pers. : 1 in stukken gesneden kip, 500 gr vastkokende aardappelen, 1 broccoli, olijfolie, 1 teentje look, 4 takjes rozemarijn, 1 ui, klontje boter, 2 dl room, 1 slp graanmosterd, 1 klp gehakte peterselie, 2 dl kippenbouillon, peper, grof zeezout.

1. De aardappelen schillen en in niet te grote stukken snijden.
2. De broccoli in roosjes verdelen en spoelen.
3. De ui pellen en fijn snijden.
4. De look pellen en fijn snipperen.
5. De rozemarijn spoelen, blaadjes afhalen en fijn snijden.
6. Oven verwarmen op 180°.
7. De aardappelen, look, grof zeezout,
rozemarijn en olijfolie goed mengen in een ovenvaste schotel. De schotel gedurende 15 minuten in de oven plaatsen, nu de broccoli bijvoegen, goed mengen en nogmaals 25 minuten in de oven plaatsen. Nazien of alles gaar is of anders nog een paar minuten laten garen. Indien de broccoli te bruin wordt alufolie op de schotel leggen.
8. De boter warmen en de stukken kip bruin bakken. Kruiden met peper en zout. De kip uit de pan nemen en de ajuin fruiten. De kip terug in de pan doen en blussen met de bouillon. Deksel schuin op de pan zetten en dit gedurende 20 à 25 minuten op zacht vuur laten sudderen. De room bijgieten en 2 à 3 minuten laten inkoken. Nu de mosterd bijvoegen en goed mengen.
9. De groenten en de kip op het bord schikken en garneren met de peterselie.

zaterdag 23 augustus 2025

Hotdog met gruyère kaas en champignons.

Ingrediënten voor 2 hotdogs : 2 broodjes, 2 hotdog worstjes, 2 kleine sneetjes gruyère kaas, 100 gr champignons, platte peterselie
Voor de saus : 1 lente-ui, ½ klp tomatenpuree, 2 slp ketchup, 1 slp olijfolie.

1. Oven verwarmen op 175°.
2. De lente-ui in ringen snijden en in de olijfolie 5 minuten fruiten. Tomatenpuree en ketchup bijdoen en goed mengen.
3. Worstjes gedurende 3 minuten pocheren. Het nat van de worstjes mag niet koken.
4. De champignons borstelen en bakken in een beetje boter.
5. Broodjes in de lengte opensnijden. De ene
helft bestrijken met de tomatensaus, dan de champignons, het hotdog worstje en afdekken met de gruyère kaas, bedekken met de andere helft van het broodje.
6. 5 minuten in de oven plaatsen.
7. Uit de oven nemen en garneren met de platte peterselie.

vrijdag 22 augustus 2025

Picon witte wijn

Ingrediënten voor 1 liter : 35 cl picon amer, 50 cl droge witte wijn, 5 cl cognac, 5 cl grenadine, 5 cl cointreau, 8 schijfjes sinaasappel, 2 à 3 ijsblokjes per glas.

1. De picon, witte wijn, grenadine, cognac en cointreau mengen.
2. In een glas de ijsblokjes doen en de gemengde picon verdelen over de glazen.

3. Garneren met een schijfje sinaasappel.
Men kan deze bereiding gerust op voorhand maken. Bij het serveren doet men dan de ijsblokken en de sinaasappel bij.

donderdag 21 augustus 2025

Romige pasta met erwtjes, munt en parmezaan.

Ingrediënten 2 pers. : 180 gr spaghetti, 200 gr erwtjes, 300 gr gekookte ham, 1 dl room, 12 tal kerstomaten, 150 gr kruidenkaas, 1 sjalot, 1 teentje look, zeste en sap van ½ citroen, 12 blaadjes munt, 12 blaadjes citroenmelisse, 50 gr geraspte parmezaan, olijfolie, peper, zout, gerookte paprikapoeder.

1) Kook de spaghetti zoals vermeld op de verpakking. Voeg de laatste 3 minuten de erwtjes toe. Giet af en bewaar wat kookvocht.

2) Pel en snipper de sjalot en de look fijn. Fruit in olijfolie.
3) Roer de kruidenkaas bij de sjalot en giet er de room en wat kookvocht bij zodanig dat men een romige saus bekomt. Breng op smaak met peper, zout en gerookte paprikapoeder.

4) Snij de helft van de munt en citroenmelisse fijn en meng ze onder de saus, alsook de zeste en citroensap.
5) Snij de gekookte ham in reepjes.
6) Snij de kerstomaten in 2.
7) Doe de ham, kerstomaten, spaghetti en erwtjes bij de saus en giet indien nodig nog wat kookvocht bij. Warm nog even op.
8) Garneer met de overblijvende blaadjes munt en citroenmelisse.

woensdag 20 augustus 2025

Wrap met gerookte makreel.

Ingrediënten voor 3 wraps : 1 gerookte makreel, 75 gr kruidenkaas, 1 handvol salade, 1 appel, ½ komkommer, 1 slp kappertjes, olijfolie, peper.

1. Het vel van de makreel verwijderen en fileren, in stukjes snijden.
2. De appel schillen, klokhuis verwijderen en in fijne reepjes snijden.
3. De komkommer schillen en in heel dunne plakken versnijden.

4. De wraps lichtjes opwarmen. Insmeren met
de kruidenkaas, dan de salade er op verdelen, dan de appel, komkommer, makreel en kappertjes. Bestrooien met peper en besprenkelen met olijfolie.
5. De wrap niet te strak oprollen en in huishoudfolie draaien. ½ uur in de koelkast leggen.
6. De folie verwijderen en schuin in 2 snijden.
7. Op een bord schikken en eventueel wat balsamicocreme bij serveren.

dinsdag 19 augustus 2025

Ovenschotel met gehaktballetjes, courgette en citroen-tomatensaus.


Ingrediënten
: Voor 12 balletjes : 400 gr gemengd gehakt, 1 kleine courgette, 1 ei, 1 slp paneermeel, 2 slp geraspte parmezaan, 2 slp verse geritste tijm, 1 teentje look, zout, peper.
Voor de saus : 1 kleine courgette, 1 gegrilde rode paprika, 1 ui, 1 blik 400 gr tomatenstukjes, 2 slp tomatenpuree, 1 teentje look, rasp en sap van ½ citroen, 2 takjes verse salie, 2 takjes verse tijm, 3 laurierblaadjes, olijfolie, zout, peper.

1) De balletjes : Rasp de courgette en knijp goed uit.
2) Pel en hak de look fijn.
3) Meng het gehakt met de courgette, look, ei, paneermeel, parmezaan, geritste tijm, zout en peper.
4) Draai balletjes van het gehaktmengsel, niet te groot. Bak ze kort aan in olijfolie tot ze een mooi korstje hebben, maar nog niet gaar.
5) De saus : Snij de courgette in de lengte in 2. Verwijder de meeste zaadjes en snij de courgette in halve maantjes.
6) Snij de paprika in reepjes.
7) Pel en snij de ui in ringen.
8) Pel en hak de look fijn.
9) Maak een tuiltje met salie, tijm en laurier.
10) Doe wat olijfolie in een sauteerpan en bak de courgette,
paprika, ui en look kort aan in olijfolie. Doe het kruidentuiltje erbij, alsook de tomatenpuree. Eventjes meebakken en het blik tomatenblokjes bijdoen en 2 dl water. Breng op smaak met de rasp en citroensap en peper en zout. Laat 10 minuten sudderen.
11) Verwarm de oven op 180°.
12) Leg de gehaktballetjes bij de saus en besprenkel met een beetje olijfolie.
13) Plaats de sauteerpan 25 minuten in de oven.
14) Werk af met basilicumblaadjes en dien op met pasta.

maandag 18 augustus 2025

Gevuld kalfsgebraad met zongedroogde tomaten, champignons en gruyère kaas.

Ingrediënten voor 3 a 4 pers. : 400 gr kalfsgebraad, 12 dunne sneetjes gerookt spek, 3 sneetjes gruyère, 100 gr champignons, 50 gr zongedroogde tomaten, 1 teentje look, 1 klp geritste tijm, 3 slp olijfolie, peper, zout.

1. De oven verwarmen op 180°.
2. Het gepelde lookteentje, de tijm, de tomaten, de champignons, peper en zout met 1 slp olijfolie mixen in de blender.
3. Het vlees in plakken van 1 cm snijden.
4. Tussen iedere plak vlees een mooie laag champignon mengsel, een sneetje spek en een sneetje kaas leggen. Het vlees terug samenstellen.
5. Op de werkplank legt men een 6 tal sneetjes spek dakpansgewijs op mekaar en legt daarop
het stuk vlees met vulsel. Men omwikkeld het met het spek. Samenbinden met keukentouw.
6. Olijfolie warmen en daarin het vlees aan alle kanten dichtschroeien en verder bakken gedurende 20 minuten
in de oven.
Lekker met grote gebakken champignons.

zondag 17 augustus 2025

Tortillataart met broccoli, chorizo en cheddar kaas

Ingrediënten voor 3 à 4 pers. : 2 tortilla’s, 1 handvol peterselie, 4 lente-ui, 1 kleine broccoli, 150 gr chorizo, 100 gr champignons, 1 rode paprika, 200 gr cheddar in blok, 4 eieren, 4 dl melk, 60 gr bloem, 60 gr maïzena, olijfolie.

1. Paprika schillen, in 2 snijden, zaadjes uithalen en in reepjes snijden.
2. Broccoli in kleine roosjes verdelen, spoelen en 3 minuten blancheren in kokend zoutwater. Afkoelen in koud water.
3. Stengels van de peterselie verwijderen. De peterselie fijn snijden.
4. Chorizo in reepjes snijden.
5. Lente-ui spoelen, in fijne ringen snijden.
6. Champignons borstelen en in schijfjes
snijden.
7. Cheddar raspen.
8. Olijfolie warmen en de paprika in de pan fruiten, alsook de champignons, de lente-ui en de chorizo gedurende 5 minuten. De peterselie er onder mengen.
9. De eieren mengen met de bloem, de maïzena, de melk, peper en zout.
10. Oven verwarmen op 190°.
11. 2 bakvormen goed inwrijven met olie of bedekken met bakpapier. De tortilla’s in een pan heel lichtjes opwarmen, zo zijn ze gemakkelijker handelbaar, en ze in de bakvormen plaatsen. Ze heel lichtjes inwrijven met olijfolie.
12. Het groentemengsel in de tortilla’s verdelen en de helft van de kaas er op strooien.
13. Nu het eiermengsel op de groenten gieten en de andere helft van de kaas er over strooien.
14. Plaats de tortilla’s 15 minuten in de oven op 195° en 5 à 10 minuten op 180°.

zaterdag 16 augustus 2025

Vakantiegeluk in Frankrijk.





We genoten van een korte maar heerlijke vakantie.  Eerst verbleven we enkele dagen in Beaune, het hart van de Bourgogne, om daarna door te rijden naar de prachtige streek van Le Gard.


Kleine charmante dorpjes, uitgestrekte wijngaarden en natuurlijk de verfijnde Franse keuken maakten onze dagen compleet.  Wat ons vooral opviel : de mensen daar nemen nog echt de tijd om te genieten van het leven.  En dat werkt aanstekelijk.
Een reis vol smaak, rust en inspiratie.















De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Gamba’s met fregula sarda en groene boontjes.