maandag 20 oktober 2025

Kabeljauw met tomaat, garnalen, bloemkoolsoepje met kerrie-kokos.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 stukken kabeljauwhaasje van 100 gr, 1 tomaat, 1 slp gehakte peterselie, 1 klp kappertjes, 40 gr gepelde garnalen, 3 dl bloemkoolsoep met kerrie en kokos, peper en zout.


1. Emondeer de tomaat, pel, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in blokjes.
2. Verwarm de oven op 180°.
3. De kappertjes grof hakken en mengen met de peterselie en de tomaten.
4. Wrijf een ovenvaste schotel in met olijfolie en schik er de kabeljauw in. Kruid met peper en zout. Sprenkel een beetje olijfolie op de kabeljauwfilets en verdeel er het tomatenmengsel op.
5. Plaats de schotel 6 à 7 minuten naargelang de dikte van de vis in de oven.
6. Warm de soep op.
7. Giet een beetje soep in een diep bord en schik er een stukje kabeljauw in. Garneer met de garnalen.
Indien men dit wenst te serveren als hoofdgerecht neemt men stukken vis van 180 gr per persoon en vermenigvuldigt men de andere ingrediënten X2.

zaterdag 18 oktober 2025

Tonijnsalade

Ingrediënten : blik tonijn 400 gr, 4 eieren, 2 slp fijngesneden bieslook, 12 kleine augurken, sap halve citroen, 3 slp mayonaise, 1 kleine rode ui, 2 klp mosterd, 2 slp kappertjes, peper, zout.



1. Laat de tonijn uitlekken.
2. Kook de eieren gedurende 10 minuten, pellen en fijn hakken.






3. Hak de augurken fijn.
4. Pel en snipper de rode ui fijn.
5. Meng al de ingrediënten.






6. Indien nodig bijkruiden met peper en zout.

donderdag 16 oktober 2025

Gegrilde kalfskotelet met geroosterde bloemkool en aardappelen.

Ingrediënten 2 pers. : 1 dikke kalfskotelet, 350 gr vastkokende aardappelen, 1 kleine bloemkool, cajun kruiden, oregano, peper, zout, olijfolie.

1) De kalfskotelet inwrijven met olijfolie. Kruiden met peper en zout.
2) De aardappelen schillen, in blokjes snijden, spoelen.
3) De bloemkool verdelen in roosjes en spoelen.
4) De oven warmen op 180°.
5) De aardappelen en bloemkool goed mengen in een ovenschaal. Bestrooien met peper, zout, cajunkruiden en oregano. Besprenkelen met olijfolie. Goed mengen.
6) De schotel met bloemkool en aardappelen gedurende 35 à 45 minuten in de oven plaatsen. Na 20 minuten eventjes omroeren.
7) De grill goed opwarmen en de kalfskotelet quadrilleren. Nog een 4 à 5 minuten, naargelang de dikte van de kotelet, in de oven plaatsen bij de groentenschotel.
8) De kotelet in dikke plakken snijden.
9) Op een bord wat geroosterde groenten schikken met enkele plakken kalfskotelet.

woensdag 15 oktober 2025

Een avond vol klasse : De Bekendmaking van de Lady Chef op the Year 2025.

Op 13 oktober mocht ik in het prachtige Concertgebouw van Brugge aanwezig zijn bij de bekendmaking van Lady Chef of the Year 2025. Een avond die in het teken stond van verfijning, vrouwelijk talent en pure gastronomie.




Het was een feest voor de zintuigen : na een receptie met champagne en kaviaar, een zorgvuldig opgebouwd menu, verfijnde gerechten en een elegante sfeer. Alles ademde klasse en vakmanschap.
Wat een genoegen om dit mee te maken, van de receptie tot het laatste glaasje bubbels, en vooral ook het weerzien van verschillende Lady Chefs of the Year van de voorafgaande jaren.





Een avond die nog lang zal nazinderen, en een prachtige ode aan de vrouwelijke chefs.











Hierbij enkele foto’s van deze bijzondere avond

Broodjes op de wijze Subway.

Ingrediënten : 600 gr bloem type 00, 18 gr verse gist, 340 gr koud water, 7 gr zout, 15 gr suiker, 65 gr olijfolie, 1 slp oregano, 1 slp lookpoeder, 80 gr geraspte emmentaler, 80 gr geraspte mozzarella kaas (facultatief).

1) Meng de gist met het water in de kom van de keukenrobot.
2) Doe er de bloem bij, de suiker en de olijfolie. Gedurende 5 minuten kneden. Voeg het zout bij en kneed nog gedurende 5 minuten. Vorm een bol en wrijf de bovenkant lichtjes in met olie.
3) Laat het deeg 90 minuten rijzen.
4) Meng de lookpoeder met de oregano en de emmentaler.
5) Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken en vorm 6 stokbroden. Leg ze op een bakplaat. Bestrijk ze met melk en verdeel er het kaas/oreganomengsel over.
6) Laat dit 1 uur rijzen.
7) Warm de oven op 200°.
8) Verdeel de mozzarella kaas over de broodjes.
9) Bak de broodjes gedurende 18 à 20 minuten.
10) Laat de broodjes afkoelen op een rooster met een lichte doek er op.
11) Garneer de broodjes naar wens.

maandag 13 oktober 2025

Konijn met chorizo en paprika’s.

Ingrediënten : 1 konijn, 2 rode paprika’s, 1 gele paprika, 3 ajuinen, 1 teentje look, 1 slp oregano, 3 dl witte wijn, 1 slp bloem, kippenbouillon, 100 gr chorizo, 1 blik tomatenstukjes, olijfolie, peper, zout.

1) Verdeel het konijn in stukken of vraag dit aan de beenhouwer.
2) Snij de chorizo in dunne plakjes.
3) Schil de paprika’s, verwijder de zaadjes en snij in blokjes.
4) Pel de look en snipper fijn.
5) Pel de ajuin en hak grof.
6) Doe de chorizo in een stoofpot met een beetje olijfolie. Stoof die eventjes aan en haal uit de stoofpot.
7) Giet nog een beetje olijfolie in de pot en bruin het konijn aan alle kanten. Kruid met peper en zout. Haal de
stukken konijn uit de pot.
8) Giet nog een beetje olijfolie in de pot, laat warm worden en laat de ajuin, paprika en look 5 minuten stoven. Strooi er de bloem en de oregano over. Mengen en eventjes laten stoven.
9) Doe er het blik tomaten, de chorizo, de witte wijn en de
kippenbouillon bij. Breng aan de kook.
10) Warm de oven op 155°.
11) Plaats de pot met konijn in de oven gedurende 45 à 50 minuten.
12) Indien nodig wat bijkruiden.
13) Smakelijk.

zaterdag 11 oktober 2025

Cake met appelen en yoghurt.

Ingrediënten : 140 gr blonde suiker, sap en rasp van ½ citroen, 2 grote of 3 kleine appelen, 3 eieren, 125 gr Griekse yoghurt, 100 gr zachte boter, snuifje zout, 200 gr bloem T 45, 1 zakje bakpoeder, 1 klp kaneel (facultatief).

1) Blender de suiker met de citroenrasp.
2) Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes. Besprenkel met het citroensap.
3) Beboter en bebloem een cake vorm.
4) Warm de oven op 180° boven en onderwarmte.

5) Klop de eieren met suiker op laag vuur tot 37°. Doe dit in de kom van de keukenrobot.
6) Klop er de boter en het snuifje zout en de yoghurt onder.
7) Meng de bloem, de bakpoeder en de kaneel erbij.




8) Doe de stukjes appel bij het deeg en roer met behulp van een spatel.
9) Doe het beslag
in de vorm en plaats 45 à 50 minuten in de oven.
10) Na een paar minuten ontvormen en laten afkoelen op een rooster.
11) Om het nagerecht wat
feestelijker te maken kan men die opdienen met gepocheerde en gekarameliseerde peertjes en vanille-ijs.

donderdag 9 oktober 2025

Witlooftaartje met tartiflette kaas en gerookt spek.

Ingrediënten : 1 plak bladerdeeg, 300 gr tartiflette kaas, 1 appel, 3 stronken witloof, 4 eieren, 4 dl room, 2 dikke snede grillspek, 4 dunne sneetjes gerookt spek, 2 klp geritste gedroogde tijm, zout, cayennepeper, gerookte paprikapoeder.





1) Verwarm de oven op 180°.
2) Bekleed een springvorm met bakpapier en leg er de plak bladerdeeg op. Prik het deeg in met een vork. Leg er een 2de vel bakpapier op en leg er bakparels of gedroogde erwten op. Bak blind gedurende 20 minuten.
3) Spoel en snij het witloof in reepjes.
4) Spoel de appel, snij in 4 verwijder het klokhuis en snij ,in kleine blokjes.
5) Snij 1 snede grillspek in fijne reepjes.
6) Snij de tartiflette in kleine blokjes.

7) Breek de eieren in een kom, meng met de room. Kruid met cayennepeper, zout, gerookte paprikapoeder en tijm.
8) Bak het grillspek gedurende 3 a 4 minuten, voeg het witloof en de appel bij en bak nog een 3 tal minuten. Doe dit alles in een vergiet om het overtollige vocht te verwijderen.
9) Haal het bladerdeeg uit de oven, verwijder de bakparels en het bovenste bakpapier.
10) Laat eventjes afkoelen.
11) Schik een laag witloof, dan een laag tartiflette kaas en herhaal dit nog eens op de bodem van het bladerdeeg. Giet er het eiermengsel over.
12) Laat de taart 60 minuten bakken op 180°. Indien de taart te bruin wordt mag men de temperatuur zakken naar 170°. Nazien of de taart gaar is anders nog een paar minuten langer in de oven laten.
13) Ondertussen de dunne plakjes gerookt spek tussen 2 blaadjes keukenpapier in de microgolf laten drogen. Laten afkoelen en blenderen.
14) De 2de snede grillspek bakken en in grote stukken snijden.
15) Serveer de taart lauwwarm en in punten gesneden, garneren met stukken gebakken grillspek en spekcrumble rondstrooien.

woensdag 8 oktober 2025

Butternutsoep met rode linzen.

Ingrediënten : 1 butternut, 2,5 lt kippenbouillon, 2 wortelen, 2 grote ajuinen, 100 gr gedroogde rode linzen, 1 teentje look, 1 snuifje komijn, 1 klp ras el hanout, zout, peper, olijfolie, korianderblaadjes (facultatief).

1) Warm de oven op 185°.
2) Spoel de butternut, Verwijder de top en het uiteinde. Snij in niet te grote gelijke stukken en verwijder de zaadjes.
3) Pel de look en de ajuinen en snij de ajuinen in stukken.
4) Schil de wortelen en snij in stukken.
5) Giet een beetje olijfolie in een ovenschotel en doe er al de groenten in. Kruid met ras el hanout en komijn, peper en zout. Besprenkel met nog wat olijfolie en zet de schotel 20 minuten in de oven.
6) Doe de geroosterde
groenten in een kom en giet er de warme kippenbouillon bij. Voeg de linzen toe en laat op zacht vuur 30 minuten garen.
7) Mix de soep heel fijn.
8) Dien op in een kom of diep borden garneer met korianderblaadjes.

dinsdag 7 oktober 2025

Gegratineerde spruiten en knolselder met worst.

Ingrediënten voor 2 pers. : ½ knolselder, bloemige aardappelen (zelfde gewicht als knolselder), 300 gr spruiten, 1 dl warme melk, 25 gr boter, 100 gr geraspte emmentaler kaas, peper, zout, nootmuskaat.

1. Aardappelen en de knolselder schillen, spoelen en in gelijke stukken snijden. Koken in zoutwater. Afgieten en grof stampen, mengen met de warme melk en de boter.


2. Het onderste gedeelte van de spruiten
afsnijden en volgens de grootte in 2 of in 4 snijden. Spoelen. In kokend zoutwater 5 minuten blancheren. Afgieten en spoelen onder ijskoud water. Laten uitlekken en
mengen met het aardappelmengsel. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
3. Oven voorverwarmen op 180°.
4. Een ovenvaste schaal inwrijven met boter en het aardappelmengsel er in doen. Glad strijken en bestrooien met de kaas.
5. Gedurende 25 minuten in de oven plaatsen.
6. Worst bruin bakken en op zacht vuur laten garen Schuin in dikke plakken snijden.
7. In het midden van het bord en schep gegratineerde aardappelen en spruiten doen. Errond wat plakken wortst schikken.

vrijdag 3 oktober 2025

Pladijsfilet, spinaziestoemp, botersaus met citroen en koriander.

Ingrediënten 2 pers. : 400 gr pladijsfilet, 400 gr spinazie, 500 gr aardappelen, 1 teentje look, 1 sjalot, 1 klp mosterd, 150 gr kruidenkaas, 1 dl warme melk, zout, peper, nootmuskaat, klontje boter, olijfolie, 50 gr boter, 1 slp fijngesneden koriander, 1 slp citroensap.

1. Spoel de spinazie, verwijder de dikke nerven en snij grof.
2. Pel en snipper de look en de sjalot. Fruit in een klontje boter. Voeg de spinazie bij, kruid met peper, zout en nootmuskaat.
3. Schil de aardappelen, spoel, snij in stukken en kook in zoutwater. Stamp ze grof en meng met de kruidenboter, de mosterd en de melk. Meng met de spinazie. Bijkruiden met nootmuskaat, peper en zout.
4. Smelt de boter en een scheutje olijfolie in een anti-kleefpan. Bak de pladijsfilet aan beide kanten bruin. Kruid met peper en zout. De baktijd aanpassen aan de dikte van de filet. Niet te lang bakken anders is de vis te droog.
5. Smelt de 50 gr boter tot hij begint te schuimen voeg 1 slp water en het citroensap toe . Goed kloppen zodanig dat men een gebonden saus bekomt. Kruiden met peper , zout en koriander
6. Schik in het midden van het bord wat spinaziestoemp. Daarop de pladijsfilet en napeer wat saus er rond.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Gegratineerde oesters met gerookte zalm en guacamole.