maandag 16 mei 2022

Pasta vongole op z’n Zuiders.

Ingrediënten voor 2 personen : 200 gr spaghetti, 3 tomaten, 1 kleine courgette, 1 sjalot, 2 teentjes look, ½ rode paprika, chilipeperpasta (naar smaak volgens men pikant lust), olijfolie, 1 glas witte wijn, basilicum, 800 gr vongole.

• De vongole meerdere malen wassen tot er geen zand meer te zien is.
• De tomaten monderen, pellen, zaadjes verwijderen en het vruchtvlees in blokjes snijden.
• De paprika schillen, zaadjes verwijderen en in stukjes snijden.

• De courgette spoelen, in de lengte in 2 snijden en de zaadjes uithalen. In kleine stukjes snijden.
• Sjalot pellen en fijn snipperen, alsook de look.

• Basilicum grof snijden.
• Spaghetti koken volgens de beschrijving op de pak
• Een goeie scheut olijfolie in de sauteerpan.
• Sjalot, look, chili en paprika bijvoegen. 5 minuten laten sudderen. Courgette bijvoegen, nogmaals 5 minuten laten sudderen. Tomaten bijvoegen, wijn bijgieten en na 2 minuten de vongole. Het deksel op de pot doen en na 3 a 4 minuten is het klaar. Goed kijken want van zodra de vongole opengaan van het vuur nemen anders worden ze taai. Spaghetti bijvoegen en basilicum, goed omroeren.

Opdienen in diepe borden.

zondag 15 mei 2022

Rabarbertaart met meringue.

Ingrediënten : Voor het zanddeeg : 200 gr bloem, 100 gr zachte boter, 100 gr suiker, 1 ei, peper en zout.
Voor de taartvulling : 800 gr rabarber, 50 gr + 100 gr suiker, 1 slp amandelpoeder, 3 eigelen, 2 dl room, 20 gr maïzena
Voor de meringue : 3 eiwitten, 160 gr poedersuiker.


1. Voor het deeg : de suiker met de zachte boter mengen, nu het ei er bij doen en goed mengen. De gezeefde bloem bij dit mengsel doen en dit nu tot een homogeen mengsel kneden. Bol vormen. In vershoudfolie wikkelen en minimum 2 uur in de frigo plaatsen.

2. Voor de taartvulling : De rabarber wassen, pellen. In kleine stukjes snijden en in een schotel bestrooid met 50 gr suiker gedurende 2 uur laten macereren in de frigo.
3. Oven voorverwarmen op 180°.

4. De rabarber goed laten uitlekken.
5. Taartvorm inboteren en licht bebloemen. Vorm in frigo plaatsen.
6. Deeg uitrollen op een bebloemd werkvlak en leg het in de taartvorm. De rabarber verdelen over het deeg en de amandelpoeder er over strooien.
7. De taartvorm in de oven plaatsen en 10 minuten laten voorbakken.
8. De maïzena mengen met de room.
9. De eigelen mengen met de 100 gr suiker en de maïzena mengeling. Dit mengsel op de rabarber gieten. De oven minderen op 170° en de taart terug 25 à 30 minuten in de oven plaatsen. De taart moet mooi goudgeel zijn. De taart uit de oven nemen en laten afkoelen vooraleer men ze uit de vorm neemt.
10. Voor de meringue : De eiwitten opkloppen. Wanneer het eiwit begint stijf te worden langzaam de suiker bijvoegen. Het eiwit moet heel stijf geklopt worden.
11. Het eiwit in een spuitzak doen en op de afgekoelde taart spuiten. Met behulp van een brander het eiwit bruin kleuren. Pas op dit gaat heel vlug.


zaterdag 14 mei 2022

Zalm, witte asperges, spinazietagliatelle, en pesto.

Ingrediënten : pesto, 350 gr zalmhaasje in 2 stukken, 6 à 8 witte asperges, 1 rode paprika, 180 gr spinazietagliatelle of natuur, Piment d’Espelette, zout, 2 dl room, 2 dl groentebouillon, 1 dl witte wijn, olijfolie.

1. De pesto bereiden recept via deze link pesto
2. Asperges spoelen en schillen, harde gedeelte onderaan verwijderen, in stukken snijden, kopjes apart houden. Bouillon aan de kook brengen en de stukjes asperges 3 minuten koken, nu de kopjes bijdoen en nog eens 2 minuten koken. De asperges uit de bouillon halen.

3. Rode paprika schillen, in stukjes snijden en 4 minuten in de bouillon koken. Uit de bouillon halen.



4. Tagliatelle koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en een beetje vocht opvangen.
5. Room en bouillon inkoken tot gewenste dikte. Kruiden met Piment d’Espelette en zout. Mengen met de tagliatelle, rode paprika en aspergestukjes. Indien nodig wat kookvocht bijvoegen.
6. Olijfolie warmen en de zalm bakken. Kruiden met peper en zout. De zalm moet binnenin nog rozig zijn anders te droog.
7. In een diep bord tagliatelle met erop een stuk zalm. Garneren met de pesto en de aspergepunten.

vrijdag 13 mei 2022

Wentelteef rolletjes met aardbeien.

Ingrediënten voor 6 rolletjes : 6 sneetjes rozijnen kramiek, 2 slp rietsuiker, 1 slp maanzaad, 125 gr aardbeien en enkele aardbeien voor de garnering, 2 slp griessuiker, 1 ei, 2 slp melk, 20 gr boter, poedersuiker.



1) De rietsuiker en het maanzaad mengen.
2) De aardbeien wassen, in grove stukken snijden en samen met de griessuiker zachtjes tot moes koken.





3) De sneetjes kramiek platrollen met een deegroller. In het midden van de kramieksneetjes de moes verdelen en de sneetjes oprollen.





4) Het ei loskloppen met de melk en de rolletjes er even in wentelen.


5) Boter smelten en de rolletjes bruin bakken. Meteen door de rietsuiker met maanzaad rollen. Bestrooien met poedersuiker.




6) De rolletjes mooi op een bord schikken en garneren met de overgebleven aardbeien.

donderdag 12 mei 2022

Kalkoenbrochette met rode paprika, champignons en currysaus.

Ingrediënten : 400 gr kalkoenfilet, 1 ui, 1 kleine rode paprika, 4 grote champignons, olijfolie, brochettekruiden
Voor de saus : 3 dl groentebouillon, 1 dl room, kruiden curry-mango

1. Het vlees verdelen in 12 stukken en marineren in olijfolie met brochette kruiden gedurende 1 uur.
2. De ui pellen, in 4 snijden en ieder deel nog eens in 2 verdelen.
3. De rode paprika schillen, zaden verwijderen en 8 gelijke stukken snijden.



4. De champignons borstelen en in 2 snijden.
5. De grillade opwarmen.
6. 4 brochettes samenstellen met 3 stukken kalkoen, 2 ajuin, 2 paprika en 2 champignons. Inwrijven met de resterende olie.
7. De oven opwarmen op 170°.



8. De brochettes aan alle kanten grillen en verder afbakken in de oven gedurende 10 à 12 minuten.
9. Saus: Bouillon met de room inkoken. Kruiden met peper, zout en curry-mango kruiden.




10. De brochette in het midden van het bord schikken met wat saus rond.
11. Lekker met groene boontjes.

woensdag 11 mei 2022

Italiaanse bolletjes.

Ingrediënten : 400 gr Manitoba bloem, 100 gr semolina, 18 gr gist, 10 gr zout, 1 slp olijfolie, 300 ml water, 2 slp oregano, extra semolina om te bestrooien.

1. De bloem en 2,5 dl water in de kom van de robot doen en met de K haak mengen of manueel mengen. Dit 1 a 2 uur laten rusten. (autolyse).
2. De gist mengen met de rest van het water en het deeg nu mengen met al de overige ingrediënten. Op het einde het zout en de kruiden bijvoegen.



3. Bol vormen en 1 uur laten rijzen.
4. Het deeg in 9 verdelen en bolletjes maken. Op een bakplaat leggen met genoeg ruimte tussen.
5. Bespuiten met water en bestrooien met semolina. 1 uur laten rijzen.



6. Oven warmen op 220°. 2 à 3 keer inkerven.
7. Bakken gedurende 17 à 22 minuten.

dinsdag 10 mei 2022

Gevulde kwartel met witte asperges en dragonsaus

Ingrediënten voor 4 personen : 4 kwartels, 1 sjalot, 1 ei, 1 slp gehakte peterselie, 300 gr kippengehakt, 150 gr champignons, 12 witte asperges, knoflookolie, 1 slp gehakte dragon, 1,5 dl kippenbouillon, 1,5 dl room, olijfolie met look.


1) De farce voor de kwartels bereiden : de champignons heel fijn snijden, de sjalot fijnsnipperen, gehakt mengen met sjalot, het ei, de gehakte peterselie, de champignons en kruiden met peper en zout.
2) Oven voorverwarmen op 180°.



3) De kwartels vullen met de farce. Met de rest van de farce een rechthoekig broodje vormen.
4) De kwartels inwrijven met olijfolie en samen met het gehaktbroodje in een vuurvaste met olijfolie ingewreven schotel leggen.
5) De kwartels en het gehaktbroodje ongeveer 45 minuten in de oven laten garen.


6) De asperges schillen en het nharde gedeelte verwijderen. In een sauteuse leggen en bedekken met water tot ze juist onder staan. Een klontje boter, peper en zout bijdoen. 10 a 12 minuten op een zacht vuur laten garen.
7) De kwartels en het gehaktbroodje uit de oven nemen en warm houden. De schotel deglaceren met de kippenbouillon. Deze jus zeven en de room bijvoegen. Laten inkoken tot gewenste dikte. Dragon bijvoegen.
8) Asperges in het miden van het bord schikken met een kwartel en een paar sneetjes van het gehaktbrood. Wat saus rond druppelen.
Lekker met puree.

maandag 9 mei 2022

Hamburger met aardappelen.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 hamburgers, 4 middelgrote aardappelen, ketchup, 6 dunne sneetjes pancetta, 4 augurkenschijven, handvol veldsla, 1 rode ui, 2 sneetjes emmental kaas, olijfolie, grof zout, peper en zout.


1) De aardappelen schillen en in de lengte in 2 snijden. De bolle zijde van de aardappel afsnijden zodanig dat er 2 platte zijden zijn. De plakken aardappel gaar koken.
2) De rode ui in heel fijne ringen snijden. De veldsla wassen.

3) De sneetjes pancetta krokant bakken.
4) De oven voorverwarmen op grill stand.
5) De hamburgers en de plakken aardappel inwrijven met olijfolie, bakken op de grillplaat of grillpan. Kruiden met peper en zout.
6) In een ovenvaste schotel 2 plakken aardappel naast mekaar leggen, daarop beetje veldsla, de hamburger, de ajuinringen, toefje ketchup, 2 augurkenschijfjes, 3 sneetjes pancetta, 1 sneetje emmental. Dit onder de grill plaatsen tot de kaas begint te smelten.
7) De hamburger op een bord schikken en bovenop nog 2 plakken aardappel doen. Garneren met een beetje veldsla en grof zout.

Lekker met een tomaten sla.

zondag 8 mei 2022

Charlotte met aardbeien.

Ingrediënten voor 10 personen : voor de siroop : 15 cl water, 150 gr poedersuiker.
Voor de mousse : 650 gr aardbeien waarvan 200 gr in schijfjes en de rest blenderen of heel fijn mixen tot een coulis, 150 gr poedersuiker, 6 dooiers, 450 ml room, 15 gr gelatine blaadjes
Voor het monteren : 35 lepelbiscuit koekjes, aardbeien, frambozen (facultatief) en poedersuiker om de charlotte te garneren.

1) Het water en de suiker in een pot doen en aan de kook brengen. Laten afkoelen.
2) De gelatine blaadjes in koud water weken.
3) De dooiers met de suiker opkloppen tot de dooiers lichtgeel zien.(ruban kloppen). De aardbeiencoulis op dit mengsel gieten en goed mengen. Deze bereiding in een kom doen en al roerend opwarmen tot 85°. De uitgeknepen gelatine toevoegen en dit mengsel zeven. Dit laten afkoelen tot kamertemperatuur. Regelmatig roeren met een klopper.


4) De room opkloppen.
5) Nu de room in 2 keer bij het aardbeienmengsel voorzichtig spatelen.
6) Een springvorm van 24 cm bekleden met filmfolie of bakpapier, om de charlotte gemakkelijker uit de vorm te krijgen. Ongeveer 1cm van de mousse in de taartvorm doen en daarna rondom de springvorm de lepelbiscuits schikken, goed de ene tegen de anderen. Dan de overige biscuits in de siroop doppen en onderaan in de vorm schikken. Lichtjes induwen in de mousse. Daar boven op de ½ van de mousse doen. Nu de 200 gr in schijfjes gesneden aardbeien op de mousse schikken. Nu de rest van de mousse erop doen en mooi glad strijken.



7) In de koelkast 4 uur laten opstijven.
8) De charlotte voorzichtig uit de vorm nemen. De bovenkant van de charlotte garneren met aardbeien en frambozen en bestrooien met poedersuiker

zaterdag 7 mei 2022

Witte en groene asperges met tomatensalsa.

Ingrediënten voor 2 personen : 5 witte en 5 groene asperges, 1 klp chilipasta, 1 sjalot, 1 klein stukje gember, 12 posteleintakjes, 3 tomaten, ½ bussel koriander, 1 slp witte wijnazijn, 1 dl olijfolie, peper en zout.

1) De asperges spoelen en schillen en harde uiteinden verwijderen. In een brede pan een bodempje water doen met een klontje boter en de asperges zachtjes laten koken gedurende 6 minuten. De asperges laten koud worden in het kookvocht. Niet in de frigo plaatsen, ze mogen niet te koud hebben.




2) De salsa bereiden :
3) Sjalot en gember heel fijn snipperen.
4) De tomaten monderen, in kwarten snijden en de zaadjes uithalen. Het vruchtvlees in hele kleine stukjes snijden. Dit bij de sjalot en de gember doen.
5) De korianderblaadjes fijnsnipperen en mengen met de salsa alsook de olijfolie en de witte wijnazijn. Bijkruiden met peper en zout.
6) De asperges laten uitlekken op een propere doek.
7) Op een bord wat salsa uitsmeren. Daarop de asperges schikken en op de asperges nog wat salsa doen. Garneren met de postelein.

vrijdag 6 mei 2022

Gegrilde rib-eye met gemengde sla en tuinkruidenboter.

Ingrediënten :
• Voor de boter : allerhande tuinkruiden zoals, basilicum, bieslook, peterselie, dragon, salie, oregano,(men gebruikt de kruiden dat men graag lust en voorhanden heeft), look, zachte boter, peper en zout.
• Voor de salade : allerlei slasoorten of er is nu ook kant en klare gemengde sla te koop, waterkers, witloof, radijzen.
• Voor de vinaigrette : ½ slp van de gemengde fijngesneden tuinkruiden , ½ slp mosterd, 1 slp witte wijnazijn, 5 slp olijfolie, , peper en zout.
• 2 stuks rib-eye

1)Kruiden spoelen en fijnsnijden, look fijnhakken
2)Zachte boter, kruiden en look mengen. Men mag dit ook met de blender doen.


3)Salades wassen, witloof versnijden, radijzen in schijfnes snijden. Het witloof en de radijzen brengen wat krokant in de salade.




4)De vinaigrette bereiden en op het laatste moment op de salade doen.
5)De rib-eye grillen en smakelijk.

donderdag 5 mei 2022

Gehaktballetjes, witte asperges en dragonsaus met kappertjes.

Ingrediënten : 400 gr gemengd gehakt, 1 ei, 1 klp paneermeel, gehaktkruiden Santa Maria, 8 witte asperges, 1 slp kappertjes, 1 slp fijngesneden dragon + enkele blaadjes als garnering, 40 gr boter, 50 gr patisseriebloem, 5 dl melk, peper, zout, 1 slp citroensap, klontje boter, 200 gr spaghetti.


1. Het gehakt mengen met het ei, paneermeel en Santa Maria gehaktkruiden (naar smaak). Balletjes vormen ter grootte van een ping-pong bal. Water aan de kook brengen en de balletjes gedurende 5 minuten koken. Balletjes uit het water nemen.


2. De asperges schillen, harde gedeelte onderaan verwijderen en in stukken van 4 cm snijden. Topjes apart houden.
3. Voor de saus : de 40 gr boter smelten, bloem bijvoegen en goed roeren. Eventjes bakken zonder kleuren. Langzaam de melk al roerend bijgieten en aan de kook brengen. Eventjes laten doorkoken. Kruiden met peper, zout. Citroensap, kappertjes en dragon bijvoegen.

4. Spaghetti koken volgens de aanwijzing op de verpakking. Afgieten en wat kookvocht bijhouden.

5. Klontje boter smelten, aspergestukjes bijvoegen met beetje kookwater van de spaghetti. Met deksel 5 minuten laten sudderen. De topjes bijvoegen en nogmaals 2 minuten laten sudderen. De spaghetti en de balletjes bijvoegen, de saus er over gieten en alles mengen.
6. Opdienen in een diep bord met enkele dragonblaadjes als garnering.

woensdag 4 mei 2022

Eclair met pistacheroom en aardbeien.

Ingrediënten voor 12 éclairs : 3 grote eieren, 120 gr patisserie bloem of T45, 45 gr boter, 190 ml water, snuifje zout, 5 dl room, 5 klp pistachepasta, 5 klp poedersuiker, aardbeien, enkele pistache noten.

1) Bloem zeven.
2) Water en boter met een snuifje zout tot aan het kookpunt brengen.
3) Bloem in 1 keer toevoegen en goed mengen met een houten lepel. Op zacht vuur blijven roeren tot het deeg een bol vormt.
4) Van het vuur nemen en nu ei per ei bijdoen. Dit kan men ook in de robot doen met de K haak. Telkens maar het volgende ei bijdoen als het vorige volledig in het deeg is opgenomen. Het deeg moet half vloeibaar zijn.

5) Oven voorverwarmen op 200°.
6) Het deeg in de spuitzak doen en eclairs spuiten op bakpapier of op een siliconemat.
7) De eclairs 10 minuten bakken op 200°, en daarna 15 à 20 minuten op 180°. Enkele minuten in de open oven laten rusten. Laten afkoelen op een rooster en met de hulp van een schaar in 2 snijden.
8) De room opkloppen en op het einde de pistacheroom en de bloemsuiker bijdoen


9) De pistacheroom in spuitzak doen en de onderste helft van de eclair vullen met de room, daarop aardbeien schikken, nog een fijn laagje room en nu de bovenste helft van de eclair er op plaatsen. Garneren met een dun laagje pistachepasta en enkele aardbeien. Bestrooien met bloemsuiker en gehakte pistachenoten.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Fazant met oesterzwammen, groene kool en madeira saus.