maandag 1 juli 2024

Gevulde lamsbout, geroosterde groenten met rozemarijn.

Ingrediënten : 1 lamsbout van jong lam van ongeveer 1,5 kg, gemengde groenten (aardappelen, raapjes, bloemkool, rode ui, wortelen met loof, courgette) peper, zout, 1 slp fijngesneden rozemarijnblaadjes, 4 à 6 sjalotten, 5 dl lamsfond, 3 dl rode wijn, beurre manié. boter, olijfolie. 4 ongepelde lookteentjes
Voor de vulling : 250 gr lamsgehakt, gedroogde tijm, gedroogde oregano, Provençaalse kruiden, peper, zout, 3 teentjes look.

1) De lamsbout ontbenen, of men vraagt dit aan de beehouwer. Het been bijhouden. De lamsbout zoveel mogelijk van het vet ontdoen.
2) Het lamsgehakt
mengen met de fijngehakte look, tijm, oregano en Provençaalse kruiden.
3) De lamsbout vullen met het lamsgehakt en met behulp van keukentouw opbinden.
4) De lamsbout kruiden met peper, zout.
5) Sjalotten pellen en grof snijden.
6) De aardappelen, wortelen en rapen schillen. De courgette spoelen en zaadjes verwijderen. De bloemkool in
roosjes verdelen. De rode ui pellen en in dunnen schijfjes snijden. Al de groenten in gelijke stukken verdelen.
7) De groenten in een grote ovenschotel schikken, bestrooien met de rozemarijn, kruiden met peper en zout. Goed besprenkelen met olijfolie. In een oven van 170° roosteren 25 à 35 minuten.
8) In een pan boter met olijfolie warmen en de lamsbout aan alle kanten bruin kleuren, alsook het been. Uit de pan nemen en in een oven schaal doen.
9) In dezelfde pan de sjalotten en de ongepelde lookteentjes kleuren en bij de bout doen. De pan deglaceren met een beetje water en in de oven schotel gieten. Enkele klontjes boter op de lamsbout leggen en verder bakken in de oven op 160° tot kerntemperatuur 65°. Nu en dan bedruipen. Als men een stoomoven heeft mag men ook lichte stoom toevoegen. Indien men het liever meer gebakken heeft tot 70°.
10) Het vlees uit de ovenschaal nemen, eventjes laten rusten onder alufolie. Het vet uit de ovenschaal weggieten en de schaal blussen met de rode wijn. Zeven en bij de lamsfond gieten. Eventjes laten doorkoken en binden met de beurre manié. Bijkruiden met peper en zout.
11) Keukentouw verwijderen en het vlees in dikke plakken snijden. Opdienen met de groentjes en de saus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Kippengehaktballetjes, spaghetti met prei en mascarponesaus.