dinsdag 2 augustus 2022

Melkbroodje met chocolade.

Ingrediënten voor 16 stuks : 500 gr bloem T45 of T00, 200 gr halfvolle melk, 20 gr verse gist, 60 gr fijne suiker, 2 eieren, 32 chocoladestaafjes, 80 gr boter in kleine blokjes, snuifje zout.
Om te doreren : 1 dooier, 1 slp melk.


1. Melk opwarmen tot max. 37° en de gist oplossen in de lauwe melk.
2. De suiker, de 2 eieren, de bloem en de boter bij de melk doen en 5 minuten kneden. Doe de laatste minuut het snuifje zout erbij.
3. Doe het deeg in een kom en laat dit ongeveer 1u15 min. rijzen.


4. Bebloem het werkvlak en duw de deegbol plat. Vouw in de lengte en de breedte in 3. Vorm bolletjes van 60 gr. Met behulp van de deegrol maakt men ieder bolletjes plat in een ovale vorm van 1 cm dikte. In het midden legt men 2 chocolade staafjes en vormt men een ovaal melkbroodjes en legt men die met de naad naar onder op de met bakpapier belegde bakplaat.


5. De melkbroodjes op de bovenzijde 3 keer insnijden.
6. Laat dit 45 minuten rijzen.
7. De oven verwarmen op 170°.
8. De dooier en de slp melk mengen. De gerezen broodjes met een borsteltje inwrijven met het eimengsel.
9. Gedurende 16 minuten bakken.

Gemarineerde varkensribbetjes met gepofte aardappel.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 kg à 1,2 kg ribbetjes, 2 grote aardappelen, gemengde sla, 1 potje zure room.
Voor de marinade : 1 slep olijfolie, 1 slep rode wijnazijn, 2 slep tomatenpassata, sap van ½ citroen, 1 slep sambal, ½ slep worcestersaus, 2 fijngehakte teentjes look, 1 ½ slep bruine suiker, 1 slep ketchup, 1 slep ketjap manis,1/2 slep paprikapoeder.

• Alle ingrediënten voor de marinade mengen. Het vlees ermee inwrijven en minimum 1 nacht in de frigo leggen.
• Oven voorverwarmen op160°.
• De aardappelen 10 à 15 minuten koken naargelang de dikte. Laten afkoelen, Inwrijven met een beetje olijfolie en grof zeezout. In aluminiumfolie wikkelen.
• De stoomfunctie aanzetten(voor AEG oven steamify op 160°). De ribbetjes gedurende 50 à 60 minuten in de oven plaatsen. Na 15 minuten de aardappelen ook in de oven doen.
Nakijken of het vlees goed van de beentjes gaat anders nog een 10 tal minuten verder garen.
• Eventjes in de aardappelen prikken of ze goed gaar zijn.
• De aardappelen uit de folie halen en in 2 snijden. Garneren met zure room.
• Opdienen met een gemende sla.

zaterdag 30 juli 2022

Hamburger met gegrilde aardappelen.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 hamburgers, 2 grote aardappelen, 6 flinterdunne sneetjes lardo of gerookt spek, 2 slp pesto, 2 eieren, ½ avocado, 1 grote tomaat, 4 middelgrote champignons, 4 sneden Coulommier kaas, 1 slp gehakte rozemarijn.



Recept pesto

1) De grill goed opwarmen.
2) De oven voorverwarmen op 180°.
3) De halve avocado in sneetjes snijden.



4) De aardappelen wassen en in de lengte in 3 snijden. Goed inwrijven met olijfolie en quadrilleren op de grill. In een ovenvaste schotel leggen, bestrooien met rozemarijn, grof zout en peper en verder in de oven bakken gedurende 15 à 20 minuten.

5) De hamburgers op de grill quadrilleren, in een ovenvaste schotel leggen,lardo er op schikken en verder gedurende 5 à 7 minuten in de oven bakken.
6) De tomaat in de lengte in 4 snijden en grillen.

7) De champignons in 3 snijden, grillen.
8) Roerei bakken.
9) De hamburgers monteren. 1 slp pesto verdelen over de hamburgers, dan het roerei, de sneetjes avocado, de gegrilde tomaten, champignons en de kaas. Besprenkelen met olijfolie. Bestrooien met peper. Nog een 4 à 5 minuten in de oven plaatsen.
10) In het midden van de borden de rest van de pesto schikken, daarop 3 sneden aardappel, en dan de gemonteerde hamburger voorzichtig plaatsen.

donderdag 28 juli 2022

Kalfstong met tomatensaus, augurken en dragon.

Ingrediënten 4 à 6 pers. : 1 kalfstong, gerookte bouillon, 200 gr kalfsgehakt, 500 gr champignons, 1 groen van prei, 2 takken groene selder, 1 wortel, 1 ajuin, kruidnagel, tijm, laurier, peterseliestengels, 2 eieren, klontje boter.
De tomatensaus : 0,750 lt passata, 2 sjalotten, 1 slp witte wijnazijn, 100 gr boter, 100 gr bloem, 70 gr tomatenpuree, 2 slp grofgehakte augurken, 1 slp fijngesneden dragon, gerookte paprikapoeder, cayennepeper, gerookt zout, bouillon van de kalfstong.
Recept gerookte bouillon : https://ladychefrita.blogspot.com/2022/07/gerookte-vleesbouillon.html


1. De kalfstong 12 uur weken in licht gezouten water. Indien nodig het water na enkele uren verversen.
2. De prei, selder, peterseliestengels en wortel spoelen en samenbinden.
3. De ui pellen en de kruidnagel erin prikken.
4. De laurier, tijm samenbinden



5. De kalfstong in de gerookte bouillon aan de kook brengen. Afschuimen en de groenten en kruidentuiltjes in de bouillon doen. Gedurende 1,5 à 2 uur zachtjes laten garen.
6. De tong pellen en in blokjes snijden.
7. Balletjes draaien van het kalfsgehakt. Wat van de bouillon nemen en de balletjes 2 à 3 minuten in de bouillon garen. Balletjes uit de bouillon nemen.
8. Eieren 10 minuten koken. Afkoelen in koud water en pellen. In mimosa snijden.
9. Champignons borstelen en in schijfjes snijden. In de boter bruin bakken.

10. De sjalotten pellen en heel fijn snijden.
11. De saus bereiden : Boter smelten en de sjalotten laten glazig worden. Bloem bijvoegen en alles goed mengen. De tomatenpuree er bij roeren en eventjes laten meebakken. De passata erbij gieten en goed kloppen zodat er geen klontertjes meer zijn. Bouillon bijgieten tot men een mooie gebonden saus heeft. De witte wijnazijn, augurken en dragon onder de saus mengen. Kruiden met de gerookte paprikapoeder, cayennepeper en zout.
12. De blokjes kalfstong en de balletjes mengen met wat saus.
13. In het midden van het bord de kalfstong schikken. Garneren met de gebakken champignons en de mimosa eieren. Een potje saus apart bij geven.

Lekker met aardappelpuree.

Gerookte vleesbouillon.

Ingrediënten : 2 gerookte uiteinden van de ham (knuistjes), 1 ui, 1 teentje look, 3 kruidnagels, 10 zwarte peperkorrels, zout
Bouquet marmite : groen van prei, 2 wortelen, lavas of groene selder
Bouquet garni : tijm, laurier, rozemarijn, peterseliestengels.

1. De knuistjes in een kom leggen en koud water bijgieten tot ongeveer 10 cm boven de knuistjes. Aan de kook brengen. Regelmatig afschuimen.
2. De ui en look pellen, in 2 snijden. Een anti kleefpan warmen en de ui en look mooi bruin laten worden.
3. De groenten voor de bouquet marmite spoelen en samen binden.
4. Alle ingrediënten voor de bouquet garni samenbinden.
5. Als al het schuim afgeschept is de bouquet marmite en garni bijvoegen alsook de gebruinde ui en look. De peperkorrels en een beetje zout bijvoegen.
6. Op heel zacht vuur met deksel 2 uur laten trekken.
7. De bouillon zeven, liefst door een zeefdoek passeren. Laten afkoelen en ontvetten.

woensdag 27 juli 2022

Maccheroni, prei, ham en verse kaas.

Ingrediënten 2 Pers. : 180 gr maccheroni, 300 gr gekookte ham, 300 gr preiwit, 1 teentje look, 50 gr emmentaler, 75 gr verse kaas, 1 dl room, ½ dl witte wijn, 1 klp venkelzaad, 1 slp gehakte peterselie, klontje boter, peper, zout.


1. Prei spoelen en in reepjes snijden.
2. Look pellen en fijn snijden.
3. Het venkelzaad in de vijzel pletten.
4. De maccheroni koken zoals vermeld op de verpakking.
5. ¾ van de ham in fijne reepjes snijden. De rest in brede repen snijden.

6. In een sauteerpan de boter smelten, look fruiten met de prei. Eventjes laten sudderen. De wijn bijgieten en de prei10 minuten zachtjes laten garen.
7. Oven verwarmen op 170°.
8. Prei mengen met de verse kaas, de room, de maccheroni, de peterselie en de in reepjes gesneden ham. Kruiden met peper, zout en venkelzaad.

9. De emmentaler strooien over de schotel.
10. De sauteerpan gedurende 20 minuten in de oven plaatsen.
11. De schotel uit de oven halen en garneren met de overige ham.

vrijdag 22 juli 2022

Salade van tarwekorrels met granaatappelpitten en kerstomaten.

Ingrediënten 2 pers. : 125 gr tarwekorrels, ½ komkommer, enkele sprietjes bieslook, 24 stuks allerhande kerstomaten, 100 gr granaatappelpitten, 2 takjes munt, 4 lente-ui, 1 handvol gemengde salade.1 slp witte wijnazijn
Dressing : 2 lepels yogonaise, 1 klp graanmosterd, 1 klp agavesiroop, peper en zout.



1. De bieslook spoelen, droog en fijn snijden.
2. De komkommer schillen, in schijfjes snijden en bestrooien met de bieslook. 1 slp witte wijnazijn over sprenkelen, eventjes laten macereren en dan in fijne reepjes snijden.
3. De tarwekorrels koken zoals vermeld op de verpakking. Spoelen met koud water.
4. De kerstomaten spoelen en de grote in 2 snijden.


5. De takjes munt spoelen, droog deppen en fijn snijden.
6. De lente-ui spoelen en in dunne ringen snijden.
7. Al de ingrediënten voor de dressing mengen.
8. De tarwekorrels mengen met de munt, komkommer, de lente-ui en de dressing.
9. Op een schotel de salade schikken. Daarop de tarwekorrels doen.
10. Garneren met de granaatappelpitten en de kerstomaten.

Broodpudding met appelen.

Ingrediënten : 300 grs oud brood, ½ lt melk, 70 grs suiker,1 zakje vanillesuiker, 3 eieren, 50 grs rozijnen, glaasje rum, 1 mespunt kaneel, 10 grs vanillebloem, 10 grs bakpoeder, 2 appels en boter om de vorm in te vetten.

• De melk met de suiker en kaneel opwarmen.
• Het brood in zo kleine mogelijke stukken snijden.
• De rozijnen weken in appelsap of rum (naargelang er kinderen van smullen of niet).
• De eieren opkloppen tot ze schuimig en wit zijn. de vanillebloem en de bakpoeder bijvoegen en nogmaals alles samen kloppen.

• De melk op het brood gieten en goed mengen.
• De eieren erbij gieten en nogmaals goed mengen.
• Ongeveer 1 uur laten rusten.
• De oven verwarmen op 180°
• Ondertussen de appelen schillen en in kleine blokjes snijden.
• De appelen en de rozijnen bij het deeg doen.
• Vorm invetten en vullen met het deeg.
• In de oven 50 minuten. Na 20 minuten de oven zakken tot 170°.
• Uit de oven halen en 10 minuten laten rusten. De beroodpudding uit de vorm nemen. Men kan die garneren met poedersuiker of suikerglazuur.

woensdag 20 juli 2022

Gevulde rollade van gehakt.

Ingrediënten voor 2 personen : voor de rollade : 300 gr gemengd gehakt, 1 ei, peper en zout.
Voor de vulling : 2 eieren, 2 sneden gekookte ham, enkele blaadjes salie, enkele takjes bonenkruid; 3 lente-ui
Voor de saus, 1 blik tomatenstukjes, 1 klein blik tomatenpuree, 2 wortels,1 grote ui, 6 dl kippenbouillon, 1 teentje look, 1 takje tijm, 1 blad laurier, ½ klp piment d’espelette, 250 gr champignons.
Voor te paneren : 1 ei, panko, paprikapoeder.


1) De eieren voor de vulling 10 minuten koken. In ijskoud water leggen. Pellen en in grove stukken snijden.
2) Het gehakt mengen met 1 ei, peper en zout.
3) De salie, bonenkruid en lente-ui fijn snijden en mengen met de gekookte eieren.


4) Het gehakt tussen vershoudfolie plat rollen en er een rechthoekige vorm mee maken. De bovenste vershoudfolie weghalen. De ham er op schikken en daarop de vulling leggen. Goed aandrukken. Met behulp van de onderste laag vershoudfolie een rol maken. Goed aandrukken zodanig dat er geen naad te zien is.


5) Om te paneren het ei loskloppen met 1 slp water en de gehaktrol er voorzichtig mee inwrijven. Men kan dit ook doen met behulp van een borsteltje. De panko mengen met de paprikapoeder. De gehaktrol nu in de panko rollen.
6) De oven voorverwarmen op 170°.
7) Olijfolie in de pan verwarmen en de rol mooi aanbakken. In een ovenvaste schotel doen en verder gedurende 25 à 30 minuten in de oven bakken.

8) Voor de saus de wortels schillen en de ui pellen en in stukjes snijden. De look pellen en fijn snijden. Alles fruiten in wat olijfolie. De tomatenblokjes bijvoegen alsook de tomatenpuree, de tijm en de laurier. Nu de kippenbouillon bijgieten en zonder deksel 45 à 50 minuten op zacht vuur laten sudderen. Tijm en laurier verwijderen en de saus fijn mixen.
9) De champignons in schijfjes snijden en bakken. Bij de saus voegen.
10) Het vlees in dikke plakken snijden. Op een bord schikken met de saus.

Lekker met aardappelpuree. 

Kalkoenblokjes met Fourme d’Ambert en courgettes.

Ingrediënten 2 pers. : 250 gr kalkoenblokjes, 125 gr Fourme d’Ambert, 180 gr riccioli of andere korte pasta, 2 courgettes of 1 grote, 15 kerstomaten, 1,5 dl light room, 1 dl kookvocht van de pasta, peper, zout, olijfolie, piment d’Espelette, gerookte paprikapoeder, 70 gr geraspte emmentaler,


1. De pasta koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en 1 dl kookvocht houden.
2. De courgettes spoelen. In de lengte in 4 snijden. Zaadjes verwijderen en het vruchtvlees in blokjes snijden.
3. De Fourme d’Ambert in blokjes snijden.
4. De kerstomaten spoelen en de grote in 2 snijden.
5. Olijfolie in een sauteerpan warmen en de kalkoenblokjes bruin bakken. Kruiden met peper, zout en gerookte paprikapoeder. De courgettes bijdoen en enkele minuten laten meebakken. De kerstomaten bijvoegen en het kookvocht alsook de room bijgieten. Aan het kookpunt brengen en de Fourme d’Ambert bij de kalkoenblokjes laten smelten. Kruiden met Piment d’Espelette,
6. De oven verwarmen op 170°.
7. De pasta bij de rest mengen. Bestrooien met de emmentaler.
8. De schotel gedurende 15 à 20 minuten in de oven plaatsen tot men een korstje heeft. Indien nodig de laatste minuten de grill opzetten.

maandag 18 juli 2022

Mosselen met venkel en tomaten, basilicumrouille.

Ingrediënten voor 2 personen : 3 kg mossels, 1 venkel, 2 tomaten, 1 steranijs, 1 glas witte wijn, 1 ajuin, enkele takjes lavas of platte peterselie.
Voor de rouille : 1 lookteentje, 4 slep mayonaise, 1 slep yoghurt, ½ potje basilicum, 1 mespunt paprikapoeder, 3 à 4 draadjes saffraan, cayennepeper, zout.


• Mossels schoonmalen en wassen.
• Venkel in fijne reepjes snijden.
• Tomaten pellen, zaadjes weghalen en in grove stukken snijden.


• Ajuin pellen en in blokjes snijden.
• Lavas fijn versnijden.
• Lookteentje fijn pletten.
• Basilicum fijnhakken.
• Alle ingrediënten voor de rouille mengen.
• De ajuin in boter samen met de venkel en de steranijs laten sudderen tot de venkel bijna gaar is.


• De mosselen en de tomaten bijvoegen en het glas witte wijn. Kruiden met peper en zout. Op hevig vuur laten garen.
• Bij het opdienen bestrooien met de fijngesneden lavas.
• Basilicumrouille bij serveren.

Penne salade met broccoli, gerookte zalm en mozzarella.

Ingrediënten 2 pers. : 160 gr penne, ½ broccoli, 1 mozzarella bol, 150 gr gerookte zalm, 3 spl yogonaise (½ mayonaise + ½ yoghurt), 1 sjalot, 3 takjes dragon, 15 gr pijnboompitten, olijfolie, zout, peper.

1. Penne koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en spoelen met koud water. Een scheutje olijfolie op de penne gieten en mengen.
2. Broccoli in roosjes verdelen, spoelen en gaar stomen. Spoelen met koud water.


3. De sjalot pellen en fijn snijden.
4. Pijnboompitten roosteren in een pan zonder vet.
5. De mozzarella in stukjes verdelen.
6. De dragonblaadjes van de steel ritsen. Spoelen, droog deppen en fijn snijden.
7. Gerookte zalm in reepjes verdelen.


8. Penne, broccoli, sjalot, dragon mengen. Kruiden met peper en zout. Voorzichtig de yogonaise er onder roeren.
9. Garneren met de gerookte zalm, de mozzarella en de pjjnboompitten.

zondag 17 juli 2022

Confituur van rabarber, banaan, appel.

Ingrediënten : netto : 1 kg rabarber, 250 gr appel, 250 gr banaan, 500 gr geleisuiker, 1 sinaasappel




1. Rabarber en appelen schillen. Men moet 1 kg rabarber en 250 gr appel netto hebben.
2. Bananen pellen. Men moet 250 gr banaan netto hebben.
3. Al het fruit in kleine blokjes snijden.




4. Sinaasappel persen.
5. De appel 4 minuten voor garen met het appelsiensap.
6. Al het fruit mengen met de suiker. Minimum 3 uur laten macereren in de frigo.
7. Het fruit aan de kook brengen en afschuimen.
8. Nog 4 minuten goed laten doorkoken.
9. In glazen potten doen en direct afsluiten.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Fazant met oesterzwammen, groene kool en madeira saus.