woensdag 5 april 2023

Hongaarse kalfsgoulash.

Ingrediënten 2 pers. : 500 gr kalfsvlees voor goulash, 1 blik tomatenstukjes, 1 rode paprika, 1 ui, 1 teentje look, 25 cl rode wijn, 30 gr tomatenpuree, 1 klp gerookte paprikapoeder, ½ klp karwijzaadjes, 1 blaadje laurier, zout, peper, boter, olijfolie, 1,5 dl groentenbouillon.

1) Schil de paprika, verwijder de zaadjes en snij in reepjes.
2) Pel en snipper de look en de ui fijn.
3) Verhit olijfolie en klontje boter en kleur het vlees aan alle kanten bruin. Kruid met peper, zout. Neem het vlees uit de pot en warm in dezelfde pot een klontje boter.

4) Fruit de sjalot en de ui, doe er de rode paprika bij. Kruid met de karwijzaadjes en voeg de tomatenpuree toe. Laat eventjes zweten en doe het vlees er terug bij.
5) Blus met de rode wijn, breng aan het kookpunt en doe de bouillon er bij. Giet het blik tomatenstukjes er in en kruid met de gerookte paprikapoeder.
6) Laat dit ongeveer 1u15 minuten sudderen.
7) Lekker met aardappelpuree.

zondag 2 april 2023

Parelhoenfilet gevuld met tomatentapenade en mozzarella.

Ingrediënten voor 4 personen : 4 parelhoenfilets, 4 klp tomatentapenade, 1 bolletje mozzarella, 8 sneetjes lardo of pancetta of gerookt spek, basilicum, klontje boter, 2 dl room, 2 dl kippenbouillon.


1) De filets in de lengte opensnijden, platkloppen tussen 2 plastiekfolies.





2) De filets beleggen met tapenade, lardo, basilicum en mozzarella. Oprollen in plastiekfolie en goed aanspannen. Vaccuum trekken
3) De rolletje sous vide in de oven laten garen op 65° ongeveer 45 minuten.

4) De rolletjes uit de oven halen en wat laten afkoelen. Plastiekfolie verwijderen.
5) Boter laten smelten en de rolletjes bruin kleuren in de boter, verder nog 4 à 5 minuten in een oven van 160° plaatsen.
6) Ondertussen 2 dl bouillon en 2 dl room inkoken voor de saus. Bijkruiden met peper en zout.
7) De rolletjes overlangs in 2 snijden en opdienen.

Pannenkoeken gevuld met appelstroop en gebakken appeltjes met vanille.

Ingrediënten voor ongeveer 5 pannenkoeken : 100 gr zelfrijzende bloem, ¼ lt melk, 15 gr suiker, ½ pakje vanille suiker, 2 eieren, 1 slp zonnebloemolie, snuifje zout, boter om te bakken.
2 appelen, 1 slp rozijnen, 1 klp vanille-extract, klontje boter, 15 gr suiker, 1 slp rum, appelstroop.




1) Week de rozijnen in de rum.
2) Meng de melk, eieren, suiker, vanillesuiker, olie, zout en gezeefde bloem tot een glad mengsel.
3) Schil de appelen en snij in blokjes van ongeveer 1 cm.
4) Verwarm de boter en bak de blokjes appel eventjes aan. Bestrooi met de suiker en voeg de rozijnen en het vanilleextract toe. Laat ze op zacht vuur verder bakken tot ze beetgaar zijn.
5) Bak nu de pannenkoeken, wrijf ze in met de appelstroop, rol op en snij in stukken van ongeveer 4 cm.
6) Schik in het midden van het bord wat gebakken appeltjes, Daarop 3 rondjes pannenkoek.
7) Men kan daar eventueel nog wat ijs bijleggen met karamelsaus.

zaterdag 1 april 2023

Sint- Jakobsvruchten met risotto van prei en saffraan.

Ingrediënten 2 pers. : 12 Sint-Jakobsschelpen, 160 gr risotto rijst, 1 teentje look, 1 sjalot, 1 capsule saffraan, ½ dl witte wijn, 1 dikke prei, 25 gr geraspte parmezaan, 30 gr boter, 5,5 dl groentenbouillon, olijfolie, peper, zout.


1. Reinig de Sint-Jakobsvruchten of vraag aan de visboer om dit te doen.
2. Verwijder het buitenste blad en het donker groene gedeelte van de prei. Snij in de lengte in 2 en spoel en snij in halve ringen van 1 cm,
3. Pel en snipper de sjalot fijn.

4. De saffraan in 1 slp bouillon laten trekken.
5. Warm de olijfolie en bak de sjalot glazig. Voeg de prei en look toe en laat dit een paar minuten zweten.
6. Voeg de rijst toe, doe er de saffraan bij en beetje bij beetje de warme bouillon. Dit duurt ongeveer 13 à 15 minuten voor de rijst al de bouillon opgenomen heeft en gaar is.

7. Nu van het vuur de parmezaan en boter er onder mengen. Bijkruiden met peper en zout.
8. Olijfolie heet laten worden in een anti-kleefpan en de Sint-Jakobsvruchten kort aan beide kanten aanbakken. Kruiden met peper en zout..
9. In een diep bord wat risotto scheppen en de Sint-Jakobsvruchten er op schikken,

woensdag 29 maart 2023

Rog met mosterdroomsaus, witloof en spruitjes.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 roggevleugels, ¼ citroen, 1 dl room, 1 dl witte wijn, 1 dl visfumet, 1 kleine ui, 1 klp mosterd, 1 klp graanmosterd, boter, enkele blaadjes peterselie, boter, 4 witloof, grootste blaadjes van 4 spruiten (facultatief).

1. De ui pellen en fijn snipperen. In een pot doen samen met de visfumet en de witte wijn. 15 minuten zacht laten koken. De room, mosterd, graanmosterd en citroensap bijdoen en nog eens 5 minuten zacht laten koken.
2. Het witloof spoelen, onderste harde gedeelte verwijderen en het witloof in een klontje boter bakken.
3. De blaadjes van de spruiten blancheren in kokend water gedurende 4 minuten. Afspoelen met koud water.
4. De roggevleugels bakken in boter. Kruiden met peper en zout. Indien de vleugels te dik zijn, aanbakken aan beide zijden tot ze mooi bruin zijn en verder afbakken gedurende 5 à 7 minuten in de oven op 180°.
5. De roggevleugels op een bord schikken met het witloof en de saus. Garneren met de blaadjes van de spruiten en de peterselieblaadjes.

dinsdag 28 maart 2023

Mosselen met spitskool, wortel en dragon.

Ingrediënten : 2 kg mosselen, 1/3 spitskool, 2 stengels witte selder,1 grote wortel, 5 takken dragon, 2 klp mosterd, 1,5 dl water, peper en zout.

1. De mosselen goed spoelen.
2. De spitskool wassen en in fijne reepjes snijden.
3. De witte selder en de wortel in brunoise snijden.

4. De blaadjes van de dragon fijn snijden.
5. Een klontje boter smelten en de selder, wortel en spitskool laten fruiten. Mosterd bijvoegen en goed roeren. Water bijgieten en 10 minuten zachtjes laten stoven. Mosselen bij de groenten doen en op hoog vuur garen. Kruiden met peper en zout. Van zodra de mosselen open zijn van het vuur nemen. Bestrooien met dragon.

Lekker met frietjes maar ook met stokbrood.

maandag 27 maart 2023

Omeletrol met spinazie en gerookte zalm.

Ingrediënten voor 4 personen : 4 eieren, 50 gr ricotta, 2 slp geraspte parmezaan, 2 sneden gerookte zalm, 1 handvol jonge spinazie, boter, peper en zout, enkele pluksels dille, beetje rucola of sla, mayonaise.

1) De zalm in reepjes snijden.
2) De spinazie spoelen en kort in klontje boter aanstoven tot hij geslonken is.
3) De ricotta met de eieren goed mengen. Dit mag met de kloppers van de mixer. Parmezaan, peper en zout toevoegen. Pas op met zout want de kaas is ook al gezouten.

4) Boter verwarmen in een antikleefpan. Het eiermengsel erbij doen en bakken. De omelet mag maar 5 mm dik zijn. Wanneer de omelet gaar is op een plastiekfolie laten glijden, de spinazie er over verdelen en oprollen. Laten afkoelen.
5) De omelet in stukken van ongeveer 2 cm snijden.
6) De rolletjes op een beetje sla of rucola schikken en garneren met reepjes gerookte zalm, dille en toefjes mayonaise.

zondag 26 maart 2023

Frambozengebak met chocolademousse,

Ingrediënten : 250 gr frambozen, suikersiroop
Voor de biscuit : 70 gr bloem T45, 55 gr maïzena, 5 gr bakpoeder, 90 gr suiker, 4 eieren, vanille-exract, 4 slp warm water.
Voor de boterroom (SMBC) : 80 gr eiwit, 130 gr suiker, 245 gr malse boter in stukjes, vanille extract
Voor de chocolademousse : 360 gr eiwit, 90 gr suiker, 300 gr fondant chocolade.

1. De biscuit : Zeef de bloem en het bakpoeder.
2. Wrijf een ovenvaste springvorm van 20 cm in met boter en bebloem.


3. Biscuit bereiden : klop de eieren met de suiker en vanille schuimig tot die bijna wit ziet. Voeg tijdens het kloppen het warm water toe.
4. Verwarm de oven op boven en onderwarmte op 180°.
5. Voeg nu de bloem en het bakpoeder toe bij de opgeklopte eieren en spatel het er voorzichtig door,
6. Giet het deeg in de springvorm en bak gedurende 30 minuten.

7. Laat de biscuit afkoelen en snij hem overlangs in 2. Met behulp van een borsteltje inwrijven met suikersiroop.
8. De boterroom (SMBC) : Op zacht vuur de eiwitten opkloppen met de suiker tot 70°. De suiker moet volledig opgelost zijn. De eiwitten in de mengkom van de robot doen en kloppen tot die nog 30° zijn. Men moet een mooie stevige glanzende meringue hebben. Nu voegt men de stukjes malse boter toe alsook de vanille. Klop nog ongeveer 15 minuten tot men een smeuïge boterroom heeft.
9. De chocolademousse : De chocolade smelten
10. Het eiwit opkloppen. De suiker in 3 à 4 keer bijvoegen al kloppend.
11. De chocolade onder het eiwit spatelen.
12. Het gebak samenstellen : Het onderste deel van het gebak inwrijven met een dunne laag boterroom en daarop een dikke laag chocolademousse. Bedekken met het bovenste deel van de biscuit.
13. De bovenkant bespuiten met boterroom en garneren met de frambozen.

zaterdag 25 maart 2023

Aardappelsoezen (in het Frans : pommes dauphine)

Ingrediënten voor 4 personen : 375 gr geschilde bloemige aardappelen, zout, peper, nootmuskaat, 60 gr boter, 60 gr bloem, 2 eieren, 125 ml water.



• De aardappelen koken en pureren, geen melk toevoegen enkel kruiden met peper en zout.





• De boter in het water laten smelten, peper, zout en nootmuskaat bijvoegen.
• Bloem in 1 keer bijvoegen.
• Met een houten lepel roeren en een bol vormen, wanneer de bloem en de vloeistof goed vermengd zijn en men een mooie bol heeft(zie foto), van het vuur nemen. Het deeg is nu klaar om de eieren bij te doen.

• Men voegt ei per ei bij. Telkens na 1 ei goed roeren tot het deeg het ei volledig opgenomen heeft.








• Daarna de puree bijvoegen en goed mengen.
•Met behulp van een ijsroom lepel bolletjes vormen en ongeveer 8 à 10 minuten bakken op 170° naargelang de grootte van de soezen.


vrijdag 24 maart 2023

Gevulde puntpaprika met rijst.

Ingrediënten voor 3 paprika’s : 3 rode puntpaprika’s, 170 gr volkoren rijst, peterselieblaadjes, munt, basilicum (1 klp fijn gesneden van elk), 1 klp kurkuma, 1 klp gerookte paprikapoeder, ½ courgette, 1 dl passata.

1. Rijst koken zoals vermeld op de verpakking.
2. De puntpaprika’s spoelen, in de lengte in 2 snijden en het kroontje afsnijden. 3 minuten blancheren in kokend water. Spoelen met koud water.
3. Courgette spoelen en in kleine blokjes snijden.
4. Oven voorverwarmen op 170°.

5. De courgetteblokjes, de kruiden, kurkuma, paprikapoeder en passata mengen met de rijst.
6. 3 halve puntpaprika’s opvullen met de rijst en afdekken met de andere helft. De bovenzijde inwrijven met olijfolie en in een ovenvaste met olie ingewreven schotel schikken. Deze schotel 15 minuten in de oven plaatsen.

donderdag 23 maart 2023

Waterzooi van kabeljauw met kerrie en groentjes.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 kleine preiwit, 2 of 3 tomaten, ½ rode paprika, 3 lente-ui, 100 gr erwtjes, olijfolie, 350 gr kabeljauw in blokjes gesneden (niet te klein).
Voor de saus : 2 dl kokosmelk, 1 slp vissaus, 2 dl visfumet, curry
Voor de garnering : koriander

1. Het buitenste blad van de prei verwijderen. De prei spoelen en in halve ringetjes snijden.
2. De paprika pellen en in brunoise snijden.
3. De tomaten monderen, zaadjes verwijderen en het vruchtvlees in brunoise snijden.

4. De lente-ui spoelen en in ringen snijden.
5. De olijfolie verwarmen en de prei, paprika en lente-ui fruiten. Kruiden met de curry. Bevochtigen met de visfumet en 10 minuten zachtjes laten koken. Kokosmelk en vissaus bijgieten en terug tot het kookpunt laten komen. Erwtjes en vis bij de saus doen en 3 a 4 minuten zacht laten koken. Nu de tomaten bijvoegen. Nog 1 minuut zacht laten koken. Niet te veel roeren om de visblokjes niet kapot te maken. Bijkruiden indien nodig.
6. Garneren met de koriander.
Lekker met volkoren rijst of basmati rijst.

woensdag 22 maart 2023

Kip met bier.

Ingrediënten voor 2 pers.: 1 kip versneden, 1 grote of 2 kleine ajuinen, 1 flesje blond bier, 100 gr gerookte spekblokjes, 4 tal speculooskoekjes, mosterd, 200 gr champignons, 1chinese kool, 6 aardappelen, tijm, laurier, boter, peper en zout.

1) De ajuin fijnsnipperen.
2) De Chinese kool in reepjes snijden, spoelen, laten uitlekken. Een klontje boter smelten, de kool erbij doen, een 2 tal minuten laten stoven zonder kleuren. Een beetje water bijdoen en 10 minuten laten garen.
3) De aardappelen schillen, spoelen, in stukken snijden, en koken. Fijnstampen, een klontje boter en een ei bijdoen, goed mengen met de chinese kool. Goed alles omroeren.

4) De oven opwarmen op 160°.
5) De kip goed aankleuren in boter. De kip uit de pot nemen en in dezelfde pot de ui en het spek aankleuren. De kip terug bijvoegen en de pot deglaceren met bier. Tijm en laurier bijvoegen. De speculoos besmeren met mosterd en bovenop de kip leggen. Ongeveer 45 à 50 minuten in de oven laten garen. Nu en dan nazien of er nog genoeg vocht in de pot is en indien nodig een klein beetje water bijvoegen. De kip moet mooi gaar zijn.
5) De kip opdienen met de stoemp.

dinsdag 21 maart 2023

Tajine van kalfsvlees en gekonfijte citroen.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 grs kalfsstoofvlees, 1 rode ui, 3 wortelen,1 courgette, ½ à 1 gekonfijte citroen, 1 klp kurkuma, olijfolie,1/2 bussel koriander, 1 slp geroosterde amandelschilfers.

1) Oven voorverwarmen op 180°.
2) De ajuin pellen en fijn snipperen.
3) De wortelen schillen en in kleine blokjes snijden.
4) Het vruchtvlees uit de citroen halen. De schil heel fijn snijden.

5) Het vlees mooi bruin kleuren in olijfolie. Kruiden met peper en zout. Het vlees uit de pan nemen en in de tajine leggen.
6) In dezelfde pan de ui fruiten, citroenschil en wortels bijdoen en 1 minuut laten sudderen. Kruiden met peper, zout en kurkuma. Dit bij het vlees doen en water bijvoegen tot alles onder staat. De tajine in de oven plaatsen.
7) De courgette spoelen en in dobbelsteentjes van ongeveer 1 cm snijden. Na 45 minuten de tajine uit de oven nemen en de courgette bijvoegen.
8) De tajine terug in de oven plaatsen gedurende 40 à 45 minuten. Het vlees moet goed mals en sappig zijn.
9) De tajine uit de oven nemen en bestrooien met de grof gesneden koriander en de amandelschilfers.
10) Lekker met couscous of rijst.

maandag 20 maart 2023

Brochette van worst, witte en zwarte pens.

Ingrediënten voor 4 stuks : 150 gr boerenworst of worst van gemengd gehakt, 150 gr zwarte pens, 100 gr witte pens, 1 appel, 1 grote ui, klontje boter en tijm.

1. De worst en de zwarte pens in 8 snijden.
2. De witte pens in 4 stukken snijden.
3. De appel in 12 stukken snijden.
4. De ui in 8 stukken verdelen.

5. Nu de brochetten samenstellen. Worst, appel, zwarte pens, ui, witte pens, appel, worst, ui, zwarte pens en appel.
6. Ovenschotel inwrijven met boter.
7. Oven voorverwarmen op170°.
8. Klontje boter smelten in een pan en de brochettes aankleuren.

9. De brochettes in de schotel plaatsen en gedurende 20 minuten garen in de oven.
Tip : lekker met smeuïge puree.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Fazant met oesterzwammen, groene kool en madeira saus.