zondag 21 mei 2023

Kalfsgebraad met tomaten en champignons.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr kalfsgebraad, 2 tomaten, 35 gr tomatenpuree, 1 ajuin, 1 slp ketchup, 250 gr champignons, 10 augurken, 1 klp mosterd, 1 potje zure room, boter, peper, zout, 2 takjes rozemarijn, 2 takjes oregano, 250 gr volkoren spirelli.

1) De ajuin pellen en in ringen snijden.
2) De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
3) De tomaten monderen, zaadjes uithalen en het vruchtvlees in niet te kleine stukken snijden.

4) De augurken in fijne stukjes snijden.
5) De oven voorverwarmen op 180°.
6) Het gebraad aan alle kanten mooi bruin bakken in de boter. Kruiden met peper en zput. Rozemarijn op het vlees leggen en verder gedurende 20 minuten in de oven bakken.
7) De spirelli koken zoals op de verpakking aangegeven.
8) De ajuinringen goudgeel bakken, de champignons bijvoegen en de tomaten. De tomatenpuree, augurken en de ketchup bijvoegen, 3 à 4 minuten zachtjes laten sudderen.
9) De spirelli afgieten en wat kookvocht bijhouden. De spirelli in de pan doen bij het champignonmengsel en goed mengen. De fijngesneden oregano blaadjes onder mengen. Indien nodig wat kookvocht van de spirelli bijgieten.
10) Het vlees uit de oven nemen en warm houden. De pan deglaceren met 1 slp water en de room. Mosterd bijvoegen en laten inkoken.
11) Op het bord in het midden wat spirelli doen, daar op enkele sneetjes kalfsgebraad en er rond wat saus sprenkelen.



zaterdag 20 mei 2023

Rijsttaart herbekeken.

Ingrediënten : 3 dl kokosmelk, 3 dl melk, 3 munttakjes, zeste van ½ citroen, ½ limoen en ½ sinaasappel, 1 schijfje limoen van 1 cm, 1 mespunt gemalen kaneel, 100 gr dessertrijst, 1 vanillestok, 1 soeplepel suiker.
Voor de vanillepudding : 20 gr vanillepoeder, ¼ lt melk, 25 gr suiker), 2 eieren, bladerdeeg of kruimeldeeg

• Taartvorm bekleden en blind bakken gedurende 12 à 14 minuten.
• Kokosmelk en de melk opwarmen met munt, limoenschijfje, kaneel en de 3 zestes. Zeste = fijne pel van de citrusvruchten (er mag geen wit aanhangen). Voor deze bereiding is het niet nodig de zeste fijn te snijden. Niet laten koken. Ongeveer 20 minuten laten infuseren. Zeven.
• De gezeefde melk laten koken, rijst bijvoegen. De vanillestok uitschrappen en het merg en het stokje bijvoegen. 20 à 25 minuten (tijd op de verpakking nakijken) zacht laten koken. Niet vergeten te roeren. Op het einde 1 lepel suiker toevoegen. Laten koelen.

• Vanillepudding maken. Bedekken met folie om vel te voorkomen. Laten afkoelen.
• Wanneer de rijst en de pudding afgekoeld zijn, mogen nog licht lauw zijn, bij mekaar roeren en een ei bijdoen.
• Taartvorm opvullen met de rijst. Ei opkloppen en voorzichtig over de rijst bestrijken. Dit gaat goed met een borsteltje.
• 35 minuten in de oven op 180°.

vrijdag 19 mei 2023

Kippenfilet gegratineerd met mozzarella, asperges met kervelsaus.

Ingrediënten voor 2 pers. : 2 kippenfilets van 160 gr, 2 sneden rauwe ham, 1 bol mozzarella, 1 handvol kervel, 6 à 8 asperges, 1 dl room, boter.

1. De oven voorverwarmen op 170°.
2. De kippenfilets aan alle kanten mooi bruin bakken. Kruiden met peper en zout. Verder bakken gedurende 15 à 18 minuten in de oven. Uit de oven nemen en omwikkelen met een snede ham. Bedekken met sneetjes mozzarella. Dit 4 à 5 minuten onder de grill zetten tot het mooi goudbruin is.
3. De asperges spoelen, schillen en koken in een bodempje water met een klontje boter. De asperges uitnemen en op keukenpapier leggen. Het vocht laten inkoken met de room. Kruiden met peper en zout. De kervel fijnsnijden en mengen onder de saus.
4. De kippenfilet op een bord schikken met daarnaast de asperges. Garneren men enkele lepels kervelsaus.

donderdag 18 mei 2023

Citroentaartje met aardbeien.

Ingrediënten voor 12 taartjes : kruimeldeeg : 400 gr zelfrijzende bloem, 5 gr bakpoeder, snuifje zout, 150 gr suiker, 225 gr harde boter,
1 ei.
Voor de citroencreme : 1,5 dl citroensap, 0,5 dl water, 25 gr vanillepoeder, 2 dooiers, 2,5 dl room, 1 blaadje gelatine van 3 gr, 50 gr suiker en 175 gr voor bij het citroensap, 2 takjes citroentijm, 1 klp gehakte basilicum.
Voor de garnering : aardbeien, enkele blaadjes basilicum.

1. De kruimeldeeg bereiden : De oven verwarmen tot 180°. De bloem en de bakpoeder in de mengkom zeven.
De boter in hele kleine blokjes snijden en bij de bloem voegen alsook de suiker en het snuifje zout.
Het ei breken in een kom en loskloppen. Het losgeklopt ei bij de bloem doen en nu met de menghaak of K-haak kneden tot een soepel deeg. Het deeg uitstorten op het werkvlak en nog eventjes met de handen kneden. Het deeg uitrollen. De vormpjes invetten en bekleden met het deeg. In de oven plaatsen gedurende 15 minuten.
2. Het citroensap met het water en de 175 gr suiker opwarmen met de citroentijm.
3. De gelatine weken.
4. De dooiers opkloppen met de 50 gr suiker tot de massa heel licht van kleur wordt. De vanille poeder bijvoegen en nogmaals goed kloppen zodat het vanillepoeder goed vermengd is. Beetje bij beetje het citroensap bijvoegen alsook de basilicum.
5. De room opkloppen tot yoghurt dikte.
6. Een beetje van de citroencrème terug verwarmen en de uitgeknepen gelatine bijvoegen en oplossen. Dit nu bij de citroencreme doen.
7. De opgeklopte room bij de afgekoelde citroencreme spatelen.
8. De afgekoelde taartjes opvullen met de citroen crème en in de frigo 2 à 3 uur laten opstijven. Garneren met de aardbeien en wat kleine basilicumblaadjes.
De hoeveelheid kruimeldeeg is voor 2 grote taarten. Men kan het teveel gerust invriezen voor een volgende keer.
Indien de citroencreme naar jullie smaak te zuur is, kan men altijd wat meer suiker bij het citroensap doen of minder citroensap en meer water gebruiken.

woensdag 17 mei 2023

Kippenworst met broccoligratin.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 broccoli, 350 gr kippenworst, 50 gr gerookt spek, 400 gr aardappelen, 3 dl melk + 1 dl melk, 25 gr bloem, 140 gr geraspte emmentaler, 75 gr geraspte oude mimolette of ander oude kaas, 50 gr boter, zout en peper, 1 koffielepel mosterd.

• De broccoli schoon maken en in roosjes verdelen. Water koken en de broccoli erin doen. Beetgaar laten worden.
• Aardappelen schillen, in stukken snijden en koken
• Boter smelten, bloem bijvoegen, roeren en even laten drogen in de pan om de bloemsmaak te verminderen, 3 dl
melk bijvoegen en al roerend indikken tot een gladde saus. Mosterd bijvoegen en nogmaals goed roeren. Van het vuur halen en de emmentaler bijvoegen. Kruiden.
• Oven voorverwarmen op 180°.
• Worst en spek bakken. De worst in stukken van ongeveer 5 cm snijden.
• Aardappelen fijn stampen, 1 dl melk bijvoegen en wat boter. De puree moet smeuïg zijn. Indien nodig nog wat melk bijvoegen. Kruiden met peper, zout en noot.
• De puree in een ingevette ovenschotel doen. Verdeel daarover de broccoli en de stukjes worst en spek, giet er de kaassaus over en strooi de oude kaas erover.
• Zet ongeveer 20 minuten in de oven

dinsdag 16 mei 2023

Hondshaai in ‘t groen.

Ingrediënten voor 2 personen : 600 gr hondshaai (gekuist), 2,5 dl visfumet, 1,5 dl witte wijn, 1 sjalot, 1 klontje boter, 1 dl room, 1 dooier, sap van ½ citroen, peper, zout
Kruiden : 100 gr spinazie, 4 blaadjes zurkel, 2 takjes tijm, 2 takjes citroentijm, 2 blaadjes laurier, 1/2 bussel kervel, en dan telkens in gelijke hoeveelheden ongeveer ¼ bussel salie, munt, oregano, citroenmelisse, bonenkruid, platte peterselie, dragon, bieslook, basilicum, lavas, marjolein.

1) De hondshaai goed spoelen en de laatste restjes bloed verwijderen. In moten van ongeveer 5 cm snijden.
2) De sjalot pellen en fijn snipperen.
3) De zurkel, oregano, marjolein en basilicum spoelen, harde steeltjes verwijderen en apart houden.
4) De tijm en de laurier spoelen, apart houden.
5) Een kom water opzetten en laten koken.
6) Al de rest van de kruiden spoelen, harde steeltjes verwijderen en blancheren gedurende 2 minuten. Afgieten en onder koud stromend water houden.
7) De geblancheerde afgekoelde en goed uitgelekte kruiden samen met het citroensap en de zurkel, oregano, marjolein en basilicum blenderen tot een gladde massa.
8) Een klontje boter in de sauteuse smelten en de sjalot fruiten samen met de tijm en laurier. De hondshaai erbij doen, kruiden met peper en zout en lichtjes laten stoven zonder kleuren. Na een 2 tal minuten de witte wijn en de visfumet bijdoen. Aan de kook laten komen en dan op zacht vuur met deksel 8 à 10 minuten laten stoven.
9) De dooier met de room goed mengen.
10) De hondshaai uit de pan nemen en warm houden. De kruidenpuree in de pan doen, goed roeren en tot aan het kookpunt laten komen. Het roommengsel al roerend bijvoegen. Niet meer laten koken. Hondshaai bijvoegen en op bord schikken.
Tip : Indien men niet al deze kruiden heeft, kan men dit natuurlijk ook bereiden met minder soorten.

maandag 15 mei 2023

Slaatje met kruiden, aardbeien en blauwe bessen.


Ingrediënten voor 2 personen : 100 gr veldsla, 100gr waterkers, handvol postelein, enkele kruiden (munt, mosterdblad, grove peterselie, basilicum, koriander), deze kruiden past men aan naar eigen smaak, 1/2 komkommer, 250 gr aardbeien, 60 gr blauwe bessen, 1 rode ui, 1 klp sesamzaad, 1 slp pompoenpitten,
1 slp parmezaanschilfers.
Voor de vinaigrette : 4 slp olijfolie, 2 slp balsamicoazijn, 1 slp honing, peper en zout.

1) De pompoenpitten en het sesamzaad roosteren.
2) Al de salade en de kruiden spoelen en droog deppen. De kruiden grof versnijden. De postelein op zijn geheel houden voor de versiering.
3) De aardbeien in schijfjes snijden.
4) De rode ui in heel dunne rondellen snijden.

5)De komkommer schillen, zaadjes uithalen en in reepjes snijden.
6) Alle ingrediënten voor de vinaigrette mengen.
7) De ingrediënten van de salade schikken in een kom. Besprenkelen met wat vinaigrette. Garneren met de postelein en parmezaanschilfers.

zondag 14 mei 2023

Zeebaars, witte asperges, courgette en Griekse pasta.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 stukken zeebaarsfilet van 175 gr, olijfolie, 4 asperges, ½ courgette, 1 dl room, 160 gr Griekse pasta, 1 slp fijngesneden oregano, ¼ citroen, 8 blaadjes munt, boter, geraspte parmezaan.

1. De Griekse pasta koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en mengen met wat olijfolie en de oregano. Bijkruiden met peper en zout.
2. De asperges schillen, harde gedeelte onderaan verwijderen en koken in weinig water met klontje boter, peper en zout gedurende 12 à 14 minuten.

3. De courgette spoelen en grof raspen. Laten uitlekken op een droge doek.
4. De munt blancheren in kokend water gedurende 1 minuut. Direct in ijskoud water leggen en laten uitlekken.
5. Klontje boter smelten en de courgette fruiten zonder kleuren. Room bijgieten. Kruiden met peper en zout.
6. De munt met een beetje courgette en een beetje citroensap fijn mixen in de blender. Bij de courgettes doen en goed mengen.
7. De zeebaars bakken in olijfolie. Kruiden met peper en zout.
8. Op de kant van het bord wat courgette schikken. Op de courgette legt men 2 asperges. Daar tegenover schikt men wat Griekse pasta met daarop een stuk zeebaars. Op de asperges strooit men wat parmezaan.

zaterdag 13 mei 2023

Rundsschenkel met wortelen.

Ingrediënten 2 pers. : 500 gr rundsschenkel, 400 gr wortelen, 400 gr aardappelen, tijm, laurier, peper, zout.
Voor de bouillon : 1 preigroen, 1 stengel groene selder, 1 ajuin, 1 teentje look, 2 wortelen, tijm, laurier, rozemarijn, kruidnagel, zwarte peperbollen, zout.

1. De rundsschenkel in een pot doen en ruim begieten met water. Aan de kook brengen en afschuimen.
2. Al de groenten voor de bouillon spoelen en grof snijden.

3. De groenten bij de rundsschenkel doen alsook de kruiden, peper en zout. Dit zachtjes 25 minuten laten koken.
4. De wortelen en de aardappelen schillen en in schijfjes snijden.
5. In een ovenschotel de aardappelen en wortelschijfjes schikken.
6. De rundsschenkel uit de bouillon nemen en in de ovenschotel op de wortelen leggen.
7. De bouillon zeven en in de ovenschotel gieten tot de groenten onder staan. Bijkruiden met peper en zout. Wat tijm en laurier in de schotel doen.
8. De schotel 90 à 110 minuten in de oven plaatsen op 160° met lichte stoom.
9. Opdienen met mosterd.

vrijdag 12 mei 2023

Grijze garnalen salade met aspergepunten en nieuwe aardappelen.

Ingrediënten 2 à 3 pers. : 400 gr ongepelde garnalen, 20 aspergepunten, 3 eieren, 400 gr nieuwe aardappelen, ½ komkommer, handvol salade, enkele blaadjes rucola en bloedzurkelblaadjes.
Dressing : 2 slp mayonaise, 1 slp Griekse yoghurt, 1 slp fijngesneden bieslook.

1. De garnalen pellen.
2. De asperges spoelen en de uiteinden schillen.
3. De eieren 7 minuten koken, in koud water leggen en pellen. Verdelen in partjes.
4. De aardappelen goed borstelen en spoelen. In 1 cm² blokjes snijden.
5. De aardappelen samen met de asperges 20 minuten stomen. Na 15 minuten nazien of de asperges nog niet klaar zijn.
6. Alles laten afkoelen op kamertemperatuur. Niet in de koelkast.
7. De komkommer schillen en in de lengte in 2 snijden. Zaadjes verwijderen en in blokjes zoals de aardappelen snijden.
8. De dressing bereiden : mayonaise mengen met de yoghurt en de bieslook. Bijkruiden met peper en zout.
9. De aardappelen, komkommer en 2 slp dressing mengen.
10. Op een schotel de sla schikken. In het midden de aardappelsalade en daarover de garnalen strooien. Errond de aspergepunten en de partjes eieren verdelen.
11. Garneren met de blaadjes bloedzurkel en rucola.
12. De resterende dressing erbij serveren.

donderdag 11 mei 2023

Havermoutpannenkoek met banaan en aardbeien.

Ingrediënten voor 4 à 5 pannenkoeken : 150 gr havermout, 1 banaan, 3 eieren, 2dl melk, ½ klp kaneel, kokosolie, aardbeien , poedersuiker.

1) De havermout fijn blenderen tot havermeel.
2) De banaan in fijne schijfjes snijden.
3) Havermoutmeel, banaan, eieren, melk, kaneel samen mixen tot een glad beslag.

4) In een pannenkoekenpan een beetje kokosolie warmen. Een pollepel beslag in de pan doen en het beslag open wrijven met een spatel tot een mooie pannenkoek. De pannenkoek aan beide kanten goudgeel bakken. Dit herhalen tot het deeg op is.
5) De pannenkoek op een bord schikken met de aardbeien. Bestrooien met poedersuiker.

woensdag 10 mei 2023

Risotto met spek, gegrilde groene asperges en spiegelei.

Ingrediënten voor 2 personen : 180 gr risotto rijst, 7,5 dl groentenbouillon, 1 sjalot, 1 teentje look, 30 gr geraspte parmezaan, 40 gr boter, peper, zout, 1 limoen, 10 groene asperges, 250 gr gerookte spekblokjes, 2 eieren, olijfolie.

1) De asperges spoelen en schillen.
2) De asperges 6 minuten stomen.
3) De spekblokjes bakken zonder vet in een anti kleefpan.
4) De asperges uithalen, deppen met keukenpapier. inwrijven met olijfolie en kort grillen.
5) De limoenschil raspen zodat men een fijne zeste bekomt.
6) Voor de risotto : de fijngesnipperde sjalot en look in olijfolie fruiten. De rijst bijdoen tot die glazig wordt. Beetje bij beetje de warme

bouillon bijgieten al roerend. Na ongeveer 12 à 14 minuten moet de risotto gaar zijn en de bouillon moet volledig opgenomen zijn door de rijst.
7) Nu van het vuur nemen en al roerend het spek, de limoenzeste, de boter en de parmezaan bijvoegen.
8) De spiegeleieren bakken.
10) Op een bord de risotto schikken, daarop de asperges en het spiegelei.

dinsdag 9 mei 2023

Geroosterde boterham met kruidenkaas, scheuten en verse kruiden.

Ingrediënten: bruin brood(liefst met noten en zaden), 2slp kruidenkaas, 1 slp mayonaise, 1slp Griekse yoghurt, scheuten (prei, radijs enz…), rode zurkel, bieslook, peterselie, peper.



• De kruiden spoelen, droogdeppen en fijnsnijden.
• De kruidenkaas kruiden met peper en mengen met de mayonaise, yoghurt en de fijngesneden kruiden.
• De sneden brood licht roosteren.
• Besmeren met de kruidenkaas en garneren met de scheuten, blaadjes rode zurkel en de verse kruiden.

maandag 8 mei 2023

Spaghetti met kalkoenfilet, mascarpone, blauwe kaas en broccoli.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr kalkoenfilet in blokjes gesneden, 200 gr mascarpone, 100 gr blauwe kaas, 180 gr spaghetti, 1 broccoli, 1 glas witte wijn, olijfolie, peper, kippenkruiden en zout.

• Broccoli in roosjes verdelen en spoelen. Water koken en de broccoli 5 minuten in kokend water blancheren en daarna spoelen met koud water om de groene kleur te fixeren.
• Spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking
• In een sauteerpan de kalkoenblokjes bakken in olijfolie. Kruiden met kippenkruiden, peper en zout. 5 minuten al roerend verder bakken.
• Broccoli bijvoegen, na 2 minuten blussen met de witte wijn en nog 2 minuten verder garen.
• Spaghetti afgieten en een kom kookvocht houden.
• De mascarpone bij de kalkoenblokjes voegen, goed mengen dan de spaghetti erbij doen. Indien nodig wat kookvocht bijgieten. Terug licht opwarmen zonder de saus te laten koken. Bijkruiden indien nodig.
• De blauwe kaas verkruimelen of in heel kleine stukjes snijden en verdelen over het gerecht. Eventjes onder de warme grill zetten om de blauwe kaas wat te laten smelten.

zondag 7 mei 2023

Kippendijen gemarineerd in verse kruiden en honing.

Ingrediënten voor 2 personen : 800 gr à 1 kg kippendijen, 5 slp gemengde kruiden (bvb tijm, salie, dragon, peterselie, koriander, bonenkruid, munt), 3 slp olijfolie, 6 korianderzaadjes, 1 klp gemengde peperbollen, 2 slp sojasaus, 2 slp honing, peper, zout.

1) De avond voordien de kippendijen marineren. De olijfolie mengen met de gehakte kruiden, de geplette korianderzaadjes en peperbollen en de sojasaus. De kippendijen hiermee inwrijven, in een kom doen en afdekken met plastiekfolie. Bewaren in de frigo.

2) De kippendijen 1 uur voor het bereiden uit de frigo halen.
3) Oven voorverwarmen op 160°. Niet warmer zodanig dat de kip niet te donker wordt door de honing.
4) De kip uit de schotel nemen en de honing mengen met de marinade die in de schotel is. De billen daarmee inwrijven en 40 à 45 minuten in de oven bakken. Voor de personen die een stoomoven hebben mag men lichte stoom bij het bakken voegen.

vrijdag 5 mei 2023

Ribstuk gegrild met kruiden en asperges.

Ingrediënten voor 4 personen : 1 ribstuk van 1,3 kg, 4 sjalotten, tijm, oregano, rozemarijn, olijfolie, peper, zout, 250 gr champignons, 12 asperges.
Voor de saus : 3 dlbruine fond, 1 dl rode wijn, 1 klp mosterd, 1 dl room.

1. De grill goed verwarmen.
2. De oven verwarmen op 140°.
3. De champignons borstelen, in plakjes snijden en in een klontje boter garen.

4. De asperges schillen, harde gedeelte verwijderen. Een klontje boter met een bodempje water, peper en zout samen met de asperges in een sauteuse doen en 10 à 12 minuten zacht laten koken.
5. Het vlees inwrijven met olijfolie en kruiden met peper en zout. Op de grill kleuren in ruitjesvorm. In een ovenvaste schotel leggen en de verse kruiden er op schikken. Het vlees gedurende 15 à 25 minuten in de oven plaatsen. Uit de oven nemen en een 10 tal minuten laten rusten op een snijplank. Het been er af snijden en het vlees in mooie plakken snijden.
6. De ovenschotel met de rode wijn blussen en dit zeven en in een pot gieten en samen met de fond een beetje laten inkoken. Room bijvoegen en tot aan de gewenste dikte laten komen. De saus afsmaken met mosterd, peper en zout.
7. In het midden van het bord de uitgelekte asperges schikken met 2 mooie sneden ribstuk. Garneren met wat saus en champignons.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Kabeljauw met spruitjes en wortelcoulis.