maandag 6 juni 2022

Parelcouscous slaatje met gerookt paardenvlees, burrata en saliepesto.

Ingrediënten 2 pers. ; 170 gr parelcouscous, 200 gr erwtjes (diepvries), 10 sneetjes gerookt paardenvlees, 1 burrata, 1 coeur de boeuf tomaat, 20 radijzen, 10 blaadjes munt, 1 klp witte balsamicoazijn, 2 slp saliepesto, peper, zout, olijfolie
Recept saliepesto

1. De saliepesto bereiden.
2. De radijzen van het loof ontdoen, spoelen en in fijne reepjes snijden.
3. De erwtjes in kokend zoutwater 5 minuten garen. Afgieten en direct onder koud water spoelen.
4. Couscous koken zoals vermeld op de verpakking. Direct onder koud water spoelen.

5. De munt in fijne reepjes snijden.
6. De tomaat spoelen, kroontje verwijderen en in dunnen schijfjes snijden.
7. De couscous, radijzen, erwtjes, munt, balsamicoazijn, olijfolie, peper en zout mengen.
8. Op een schotel de tomatenschijfjes schikken. Kruiden met peper en zout en besprenkelen met olijfolie en een beetje balsamicoazijn.
9. In het midden op de tomaten schikt men de couscoussalade met de burrata. Rond de couscous schikt met de gedrapeerde sneetjes gerookt paardenvlees.
10. Garneren met vlokjes saliepesto.

zondag 5 juni 2022

Balletjes van kippengehakt met courgette en puntpaprika.

Ingrediënten 2 pers. : 400 gr kippengehakt,1 courgette, 2 rode puntpaprika’s, 1 rode ui, 1 teentje look, 1 blik kokosmelk, zout, peper, ½ klp gemberpoeder, groene currypoeder, gehaktkruiden, enkele takjes verse koriander, olijfolie, 1 dl kippenbouillon, 175 gr penne.


1. Het kippengehakt kruiden met peper, zout en gehaktkruiden. Balletjes vormen.
2. De courgette spoelen, In de lengte in 2 snijden, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.



3. De puntpaprika’s spoelen, in de lengte in 2 snijden, zaadjes verwijderen en in reepjes snijden.
4. De rode ui en de look pellen en fijn snipperen.
5. De penne koken zoals vermeld op de verpakking.



6. Olijfolie warmen en de balletjes aan alle kanten bruin bakken. Uit de sauteerpan nemen en een beetje olijfolie bijgieten.
7. De look en de ui fruiten, de courgette en paprika bijvoegen en eventjes laten aanbakken. De balletjes terug in de pan doen. Deglaceren met de kippenbouillon. Aan de kook brengen en de kokosmelk bijgieten. Kruiden met de gember, de groene currypoeder naar smaak.
8. Op zacht vuur 15 minuten laten garen.
9. De penne bijvoegen en goed laten opwarmen, bijkruiden met peper en zout.
10. Garneren met de verse korianderblaadjes.

zaterdag 4 juni 2022

Kip met chorizo en olijven.

Ingrediënten : 1 kip, 2 chorizo sneden (ongeveer 1 cm), 2 rode uien, 6 tomaten, 12 tal groene olijven, zout, peper, gerookte paprika, oregano, olijfolie, 1 dl witte wijn, basilicumblaadjes.



1. De kip in stukken verdelen.
2. De chorizo in blokjes snijden.
3. De ui pellen, in 2 en in dunne ringen snijden.
4. De tomaten spoelen en in 6 snijden.
5. De olijven in 2 snijden.



6. Olijfolie in een sauteerpan warmen en de stukken kip aan alle kanten bruin bakken. De stukken uit de pan nemen. In dezelfde pan een beetje olijfolie bijgieten en de ui met de chorizo kleuren. De kip terug in de pan doen en kruiden met peper, zout, gerookte paprika en oregano.
7. De witte wijn bijgieten en met deksel op laag vuur 10 minuten laten pruttelen.
8. De tomaten en olijven bij de kip doen. En verder gedurende 20 à 25 minuten laten garen. Indien nodig een scheutje water bijgieten. Bijkruiden.
9. Garneren met basilicumblaadjes.

Lekker met rijst.

zaterdag 28 mei 2022

Gevulde aardappel met ei en tomaat in de oven.

Ingrediënten voor 5 middelgrote aardappelen : 5 aardappelen, 2 à 3 eieren, 1 klep fijngesneden look, 3slp room, 2slp fijngesneden gedroogde tomaten of 2 tomaten uitgehold en in kleine blokjes gesneden, 1slp fijngesneden peterselie, 1slp fijngesneden bieslook, zout en peper.



• Kook de aardappelen in de schil gaar in gezouten water; Het kapje afsnijden en zo goed mogelijk uithalen met een lepeltje.
• Oven voorverwarmen op 170°.
• Het vruchtvlees van de aardappel klein snijden en vermengen met de geklopte eieren, de tomaten, de kruiden, de look en de room, Kruiden met zout en peper.



• Aardappelen opvullen met het mengsel, en in een ingevette schaal leggen, kapje ernaast plaatsen. 12 à 15 minuten in de oven garen.
Heerlijk met een fijngesneden plakje rauwe ham erop, en met een slaatje is dit een volwaardige lunch.



Als voorgerecht is dit heerlijk met wat garnaaltjes of een plakje gerookte zalm.
Voor de vegetariërs, kan men er nog wat gefrituurde preisliertjes, en geroosterde pijnappelpitten overdoen.

Aardbeientaart met mascarponecrème.

Ingrediënten : 1 bodem zanddeeg, 400 gr aardbeien, 100 gr chocolade, 1 slp rode bessengelei, 1 blaadje gelatine, enkele pistachenoten en gesuikerde amandelen,
Voor de mascarponecrème : 250 gr mascarpone, 125 gr zachte boter, 120 gr suiker 1 dl room, 1 klp gehakte munt,

1) Oven verwarmen op 180°.
2) Bakvorm bekleden met het bakpapier van het zanddeeg tezamen met het zanddeeg. Bovenop het deeg nog een blad bakpapier en daar boven bakparels of droge erwten gieten. 12 minuten bakken (blind bakken). Uit de oven halen. Voorzichtig de parels of erwten verwijderen. Nogmaals 12 minuten bakken. Laten afkoelen.


3) De chocolade smelten en het afgekoelde zanddeeg inwrijven met de chocolade. In de frigo plaatsen om de chocolade goed hard te laten worden.
4) De mascarpone met de klopper mengen met de boter en de suiker.
5) De room opkloppen en samen met de munt door het mascarponemengsel spatelen. Dit mengsel mooi verdelen over de taart.


6) De aardbeien allemaal op gelijke hoogte afsnijden. De taart garneren met de topjes van de aardbeien naar boven.







7) De gelatine weken in koud water. De rode bessen gelei smelten en mengen met de uitgeknepen gelatine en de aardbeien ermee inwrijven.
8) De taart garneren met pistachenoten en amandelen.

Appelwafel van bladerdeeg.

Ingrediënten voor 4 personen : 2 appels, rozijnen, parelsuiker, 4 vierkanten bladerdeeg van 14cm/14cm, room kaneel, water of rum of cognac.

• De rozijnen weken in water of rum of cognac naargelang dit nagerecht bestemd is voor kinderen.
• De appel in kleine blokjes versnijden. Mengen met kaneel en rozijnen.



• Wafelijzer verwarmen.
• Op de helft van de bladerdeegplakjes wat appeltjes en parelsuiker leggen en mooi dichtvouwen.
• De rest van de appeltjes en rozijnen aanstoven.
• Plakjes bladerdeeg 7 à 9 minuten bakken.
• Wafeltjes bedekken met de gestoofde appeltjes.
• Opdienen met opgeklopte room en ijs.

Risotto met asperges en schaal- en schelpdieren.

Ingrediënten voor 4 personen : 350 gr risotto rijst bvb Arborio, 1,5 lt groentenbouillon (indien men geen verse heeft kan men ook een blokje gebruiken), 1 ui, 1 teentje look fijngehakt, 60 gr parmezaan of een andere oude kaas, 60 gr boter, 12 grote roze garnalen, 12 zee-amandels , 8 groene asperges, 20-tal fijne aspergepunten.


• Groene asperges spoelen, schillen, in de lengte opensnijden en in stukken van ongeveer 5 cm snijden.
• Samen met de witte aspergepunten stomen.
• Zee-amandels kort koken, juist tot ze opengaan.


• Voor de risotto :
• Ui fijn snijden en samen met de boter en de look laten zweten.
• Rijst bijvoegen, laten glazig worden.
• Beetje bij beetje bouillon bijvoegen al roerend. De rijst mag zachtjes koken. Ongeveer 12 à 15 minuten erna moet de rijst alle bouillon opgenomen hebben en moet de rijst klaar zijn.

• De boter en de kaas bijvoegen van het vuur. Goed roeren, de risotto wordt romig.
• Asperges bijvoegen en garneren met de schaal en schelpdieren. Eventueel wat basilicum of platte peterselie opdoen.
Indien men geen fijne aspergepunten heeft kan men de gewone witte gebruiken en dan gebruikt men die als de groene.
De garnalen kunnen vervangen worden door andere schaaldieren zoals scampi, gamba, enz…
De zee-amandels kunnen vervangen worden door mossels, Sint-Jakobsvruchten, vongoles enz…
Risotto maken is niet zo moeilijk als men beweert maar men moet erbij blijven. Dus geen telefoon opnemen of deur gaan open doen, efkens een kwartiertje voor de risotto en niets anders.

Schelvis met erwten-muntcrème en spekkorstje.

Ingrediënten voor 4 personen : 4 stukken schelvis van 160 gr, 400 gr erwtjes, 10 cl room, 10 cl melk, 50 gr spekblokjes, 1 slep panko, enkele takjes munt, olijfolie, boter, peper en zout, 6 asperges.


• Verwarm de oven voor op 150°.
• Leg de spekblokjes in de ovenschaal en laat ze in de oven drogen gedurende ongeveer 30 minuten. Op keukenpapier leggen en laten afkoelen. Dan samen met de panko blenderen.




• De schelvis aanbakken in olijfolie, kruiden en in een ovenschaal leggen. Op de vis een dunlaagje boter en bestrooien met het spek/panko mengeling.
• Breng de melk en de room aan de kook voeg er de munt aan toe en laat 15 minuten infuseren.



• De melk zeven en in een pot doen te samen met 200 gr erwtjes en ongeveer 6 minuten laten zachtjes koken. Blenderen en zeven.
• De andere 200 gr erwtjes koken, afgieten en met koud water afspoelen om de kleur te behouden. In boter aanstoven.
• De asperges schillen en in stukjes snijden. Stoven in beetje boter en water. Kruiden met zout en peper.
• De grill aanleggen. De vis in de oven onder de grill tot het spek lichtbruin is. De grill afleggen en de vis nog 3 à 4 minuten in de oven laten.
• Dresseren. Te midden het bord erwtencrème, daarop erwtjes en asperges. Dan het stukje vis.

Belegd broodje met Italiaanse ham.

Ingrediënten : stokbrood, Italiaanse ham, kruidenkaas, tomaten, radijzen, eikenbladsalade, komkommer, kervelbloempjes of bloempje van andere kruiden, basilicum.



• De sla spoelen en droogzwieren.
• De tomaten monderen, pellen en in schijfjes snijden.
• De radijzen wassen en in fijne staafjes snijden.
• De komkommer spoelen en in de lengte in heel dunne repen snijden.




• De repen in 2 snijden in de breedte en oprollen.
• De baguette versnijden in stukken van ongeveer 15 cm, in 2 snijden en besmeren met de kruidenkaas.
• Beleggen met blaadjes sla en enkele schijfjes tomaten.
• Daarop de Italiaanse ham draperen.
• Garneren met de radijzen, tomaten, basilicum en kruidenbloempje.

Krokante brie blokjes met slaatje van appel en komkommer.

Ingrediënten voor 2 personen : 300 gr brie, paneermeel, gehakte gemengde groene kruiden, 1 ei, 12 tal kerstomaten, salade, komkommer, appel, broodblokjes.



1)Kaas in vierkantjes snijden van 2 à 2,5 cm.
2)Sla wassen.
3)Komkommer schillen en in kleine blokjes snijden.
4)½ van de appel in kleine blokjes en de andere ½ in fijne sneetjes snijden.


5)Paneermeel mengen met de kruiden.
6)Ei loskloppen en de kaasblokjes erin leggen en daarna in het paneermeelmengsel. Indien nodig 2x paneren.
7)Olijfolie in de pan en het brood bakken te samen met de kerstomaten. Bestrooien met nog wat fijne kruiden.


8)Uit de pan nemen en terug olijfolie in de pan doen. Kaasblokjes aan elke kant bruin bakken.
9)Sla in een kom doen, appelblokjes, tomaten, croûtons, kaas, komkommer en de appelschijfjes.

vrijdag 27 mei 2022

Confituur van blauwe bessen en aardbeien.

Ingrediënten : 1,5 kg fruit ½ blauwe bessen en ½ aardbeien, sap van 1/2 citroen, 500 gr geleisuiker maxifruit.



1. De aardbeien in gelijke niet te grote stukken snijden.
2. De blauwe bessen spoelen.
3. De aardbeien en de blauwe bessen in een pot doen. Het sap van de citroen er over sprenkelen alsook de suiker er over strooien. Alles goed mengen en minimum 3 uren laten macereren in de koelkast.
4. Het fruit al roerend tot aan het kookpunt brengen. Vanaf nu nog 4 minuten verder al roerend laten koken. Afschuimen indien nodig.
5. De confituur in potten doen. Direct de schijfjes er op doen en de potten omdraaien.
6. Na een ½ uurtje de potten terug omdraaien.


donderdag 26 mei 2022

Witte asperges op z’n Vlaams met scampi en groene kruiden.

 

Ingrediënten 2 pers. : 6 witte asperges, 100 gr boter, 1 ei, 4 scampi, 1 slp fijngesneden groene kruiden (bieslook, peterselie, oregano, basilicum, kervel enz...)1 klp citroensap, zout, peper, nootmuskaat.




1. De asperges spoelen en schillen. Harde gedeelte onderaan verwijderen. Gaar stomen.
2. De boter smelten en het witte gedeelte die boven komt drijven verwijderen. Dan voorzichtig in een ander potje gieten en de onderste witte laag ook weggieten.
3. De eieren koken gedurende 10 minuten, direct afkoelen, pellen en in niet te kleine stukjes snijden.
4. De boter mengen met het ei, de groene kruiden, citroensap, peper, zout en nootmuskaat.
5. De scampi pellen en het darmkanaal verwijderen. Kruiden met peper, zout. Bakken in gesmolten boter.
6. Op een bord 3 witte asperges leggen. In het midden van de asperges schikt men 2 scampi. Daarop het botermengsel doen(indien nodig dit nog heel even lichtjes opwarmen).

Lekker met knapperig brood.

woensdag 25 mei 2022

Meloen, avocado en coppa

 

Ingrediënten voor 12 stuks : 1/5 Galia meloen, ½ avocado, 1 mozzarella bol, 12 sneetjes coppa, olijfolie, eetbaar bloempje (facultatief).



1. De meloen schillen en in kleine blokjes schillen.
2. De avocado in 2 snijden, pit verwijderen en de ½ in kleine blokjes snijden.
3. De blokjes goed mengen.
4. De mozzarella in 12 gelijke stukjes snijden.



5. De sneetjes coppa drapperen.
6. De mengeling meloen verdelen over 12 schaaltjes. Men kan dit best doen in een ringvormpje. Daarop legt men een stukje mozzarella en tenslotte een sneetje gedrapeerde coppa.
7. Besprenkelen met olijfolie en garneren met een bloempje.

dinsdag 24 mei 2022

Mille-feuille van Petit Beurre, frambozen en pistacheroom.

Ingrediënten voor 4 stuks : 12 Petit Beurre koekjes, 76 frambozen, 100 gr mascarpone, 1 dl room, 2 klp pistache pasta, 1 klp bloemsuiker, 1 klp fijngehakte pistachenoten.

1) De room opkloppen, bloemsuiker, mascarpone en pistache pasta bijvoegen tot de gewenste dikte. De room moet mooi spuitbaar zijn.
2) 4 koekjes met behulp van een spuitzak garneren met de pistacheroom. Op elk koekje 9 frambozen schikken.

3) Daar nu terug een Petit Beurre koekje op leggen en opnieuw pistacheroom en frambozen op schikken.




4) Nu het derde Petit Beurre koekje op schikken en garneren met een toefje pistacheroom en 1 framboos. Fijngehakte pistachenoten over strooien.

zondag 22 mei 2022

Rabarbercake met Griekse yoghurt.

Ingrediënten : 3 stengels rabarber, 300 gr patisseriebloem, 1 zakje gistpoeder, 3 eieren, 150 gr poedersuiker, 75 ml zonnebloemolie of arachide olie, 250 gr Griekse yoghurt, 125 gr hazelnoten, 1 klep gemberpoeder, 1 stukje boter, 1 zakje vanillesuiker.



• De rabarber spoelen en indien nodig schillen en in stukken snijden. De rabarber 4 à 5 minuten stoven in beetje boter. De stukken moeten nog mooi geheel zijn.
• Oven voorverwarmen op 170°.




• De bakvorm goed invetten met de boter en licht bebloemen.
• De bloem zeven met de gistpoeder.
• De hazelnoten heel fijn blenderen tot een poeder.


• De eieren samen met de suiker kloppen tot het een witte schuimige massa is. Olie, yoghurt en de bloem toevoegen aan de eieren. Goed spatelen, niet meer kloppen zodanig dat er lucht in komt. De hazelnootpoeder, gemberpoeder, de vanillesuiker en afgekoelde rabarberstukjes bijvoegen en onder roeren.



• Het deeg in de vorm gieten
• In de oven plaatsen gedurende 50 à 55 minuten. De cake op een rooster laten afkoelen.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Fazant met oesterzwammen, groene kool en madeira saus.