zaterdag 5 oktober 2024

Gevulde pladijsfilet met prei en mozzarella, saus met kerrie en kurkuma.

Ingrediënten 2 personen : 600 gr dikke pladijsfilet, 1 bol mozzarella, 2 wit van prei, boter, zout, peper, ½ klp venkelzaadjes, 1 dl groentenbouillon.
Voor de saus : 3 dl visfumet, 1 sjalot, ½ appel, 1 dl room, kerriepoeder, kurkuma, peper, zout.

1. Verwijder het buitenste blad van de prei. Snij in de lengte in 2 en spoel. Snij in fijne reepjes.
2. Smelt klontje boter, doe er de prei bij en laat even fruiten zonder kleuren. Doe de groentenbouillon erbij, de venkelzaadjes, peper en zout. Laat op zacht vuur sudderen zonder deksel tot de prei gaar is. Nazien of er niet een beetje bouillon bij moet. Van het vuur nemen, in een zeef doen en laten uitlekken.
3. Schil de sjalot en de appel. Snipper de sjalot fijn en snij de appel in kleine blokjes. Smelt een klontje boter, doe de sjalot en de appel erbij. Kruid met kerrie en kurkuma. Giet er de visfumet bij en laat voor de helft inkoken. Mix de saus fijn, Zeef de saus en giet er de room bij. Breng aan de kook. Laat nog eventjes inkoken en kruid met peper en zout. Eventueel nog wat kerriepoeder bijdoen naar smaak.
4. De pladijsfilets per portie met de velkant naar boven op versheidfolie leggen. Kruiden met peper en zout. Prei er over verdelen, 1 snede mozzarella op de prei leggen en de filet dichtrollen. Met de versheidfolie goed dichtsluiten.
5. De gevulde pladijzen gedurende 10 à 12 minuten stomen. In een beboterde ovenschotel leggen.
6. De oven verwarmen op grill.
7. Over de pladijzen wat saus gieten en kort onder de grill plaatsen.
8. Garneren met gefrituurde preireepjes (facultatief).
9. De gegratineerde pladijs in het midden van het bord schikken. Wat saus errond verdelen.
10. Lekker met kruidenpuree.

donderdag 3 oktober 2024

Vol au vent met krokant kippenreepje en gebakken champignons.

Ingrediënten : 1 soepkip, water, bouquet marmite (1 stengel selder, 1 groen van prei,1 wortel), 1 bouquet garni (laurier, tijm, rozemarijn samengebonden met keukentouw), 1 ajuin met 2 kruidnagels ingeprikt, zout, zwarte peperkorrels, bladerdeeggebakjes, 250 gr champignons, 200 gr kippengehakt, 1 ei, 1 slp paneermeel, eiwit, panko.
Voor de saus : 3 dl kippenbouillon, 1 dl melk, 1 dl room, 30 gr boter, 30 gr bloem, enkele druppels citroensap, peper, zout.

1. De soepkip met het water aan de kook brengen en afschuimen. De bouquet marmite en de bouquet garni bijvoegen. Kruiden met zwarte peperkorrels en zout. Ongeveer 2 uur zachtjes laten koken naargelang de grootte van de soepkip.
2. Het kippengehakt mengen met het ei en het paneermeel. Balletjes vormen. Wat bouillon in een pot doen en de balletjes garen. De balletjes uit de bouillon nemen.
3. De champignons borstelen, in schijfjes snijden en bakken in de boter.
4. De kip uit de bouillon nemen en het vlees van de beenderen plukken. De filets apart houden en mooie dikke repen van snijden. Het overige kippenvlees in grove stukken snijden. De bouillon zeven en het bovendrijvend vet verwijderen.
5. De kippenrepen kruiden met peper en zout, in eiwit wentelen en daarna in panko.
6. Voor de saus, de boter verwarmen en de bloem bijvoegen. Al roerend de bloem lichtjes laten bakken zonder kleuren. Beetje bij beetje de bouillon, de melk en de room al roerend bijgieten. De saus een beetje verfrissen met enkele druppels citroensap. Kruiden met peper en zout. De balletjes en het kippenvlees bijvoegen. Al roerend goed verwarmen.
7. De kippenreepjes krokant frituren.
8. De bladerdeeggebakjes opwarmen in de oven.
9. Op een mooi bord een bladerdeegje opvullen met vol au vent. Garneren met een kippenreepje en gebakken champignons.

dinsdag 1 oktober 2024

Forel met linzen, tomaten en champignons.

Ingrediënten voor 2 pers. : 2 forellen, 250 gr champignons, 1 tomaat, 100 gr gerookte spekblokjes, 150 gr linzen, klontje boter, olijfolie, 1 blaadje laurier, 1 takje tijm, 1 takje rozemarijn, 1 klp witte wijnazijn, peper, zout.

1. Linzen in kokend zoutwater met tijm, laurier en rozemarijn zachtjes laten koken ongeveer 20 minuten. (gaartijd nazien op de verpakking). De linzen afgieten. Terug opwarmen in een beetje olijfolie. Kruiden met peper, zout en de witte wijnazijn.
2. De tomaat monderen, pellen, zaadjes verwijderen en het vruchtvlees in blokjes snijden.
3. De champignons in schijfjes snijden en in een
beetje boter bakken met de spekblokjes en mengen met de linzen.
4. De forellen bakken in een mengeling van boter en olijfolie. Kruiden met peper en zout.
5. De forellen op een bord schikken met erlangs de linzen. De linzen garneren met de tomatenblokjes.
Lekker met geplette aardappelen gemengd met olijfolie.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Gevulde pladijsfilet met prei en mozzarella, saus met kerrie en kurkuma.