Koken is mijn passie. Recepten voor iedere dag maar ook voor feestdagen
zaterdag 4 december 2021
Eiersalade met witloof, veldsla en witte bonen.
Everzwijnkotelet met groenten hutsepot.
Ingrediënten voor 2 personen : 500 gr everzwijnkotelet, 4 aardappelen, 1 ui, 1 preistengel, 2 selderstengels, ¼ groene kool, 3 wortels, 1 raap, tijm, laurier, rozemarijn, peper en zout, boter.
Mosselen met witte vis, groenten en quinoa.
Scampi met rode paprika en tomatensaus.
Ingrediënten voor 2 pers.: 12 à 14 scampi, 2 tomaten, 1 rode paprika, 1 ui, 1 teentje look, 1 slp gehakte peterselie, 2 dl room, ½ klp gerookte paprikapoeder, ½ klp kerriepoeder, 70 gr tomatenpuree, peper, zout, olijfolie, 2 dl groentebouillon, 200 gr rijst.
Rosbief met sjalottensaus.
Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr rosbief, 3 grote sjalotten, 1 dl rode wijn, 2 slp cognac, 3 dl bruine fond, zout, peper, klontje boter, 3 blaadjes laurier.
vrijdag 3 december 2021
Kippenfilet gevuld met prei en witloof, roomsaus met oesterzwammen.
Gehaktballetjes met saliepesto, mozzarella en tomatensaus.
Ingrediënten : 350 gr gehakt, 2 slp saliepesto, 6 mini mozzarella balletjes, 1 ei, 1 slp paneermeel, 180 gr spaghetti, 3 dl tomatensaus, olijfolie, peper, zout.
Saliepesto
Ingrediënten : 75 gr salie, 3 teentjes look, 150 gr amandelpoeder, 120 gr parmezaan, 1 limoen of citroen, 3 à 3,5 dl olijfolie, gedroogde chilipeper, zout.
1) De salie goed wassen en de blaadjes van de stelen doen.
2) De look pellen
3) De citroen persen.
4) Alle ingrediënten uitgenomen de olijfolie in de blender doen en langzaam de olijfolie al mixend bijvoegen. De pesto mag niet te lopend zijn.
5) Afkruiden met chilipeper en zout.
Tip : Een olijfolie gebruiken van goede kwaliteit en die niet te bitter is.
Heel goed te bewaren in de diepvries.
Eenvoudige appeltaart.
Kalfsstoofschotel met groentjes.
Ingrediënten voor 2 pers. : 400 gr kalfsstoverij, 200 gr groene boontjes, 4 wortels, 12 krielaardappelen, 1 ajuin, 1 blik witte bonen 400 gr, olijfolie, ½ klp komijnpoeder, zout, zwarte peper, 7,5 dl groentenbouillon.
Witte chocolademousse met speculoos en advokaat.
Ingrediënten voor 4 personen : 100 gr witte chocolade met speculoos, 1,5 dl room, 2 eiwitten, 20 gr suiker, 4 slp advokaat, 1 slp fondant chocolade schilfers of speculoos verkruimeld.
Erwtensoep met rookworst.
Ingrediënten : 2 lt groentebouillon, 300 gr knolselder, 1 dunne prei, 250 gr spliterwten, 1 kleine ui, 1 teentje look, 100 gr aardappelen, 1 rookworst, zout, peper, tijm en laurier, klontje boter.
donderdag 2 december 2021
Brood met pompoenpitten en havervlokken.
Brood met pompoenpitten en havervlokken.
Tomatensaus.
Ingrediënten voor ongeveer 1 lt tomatensaus : 1 blik tomatenstukjes, 1 klein blik tomatenpuree, 2 wortels, 1 grote ui, 6 dl groentenbouillon, 1 teentje look, 1 takje tijm, 1 blad laurier, ½ klp piment d’espelette.
De wortels schillen en de ui pellen en in stukjes snijden. De look pellen en fijn snijden. Alles fruiten met wat olijfolie.
De tomatenblokjes bijvoegen alsook de tomatenpuree, de tijm en de laurier. Nu de groentenbouillon bijgieten en zonder deksel 45 à 50 minuten op zacht vuur laten sudderen. Tijm en laurier verwijderen en de saus fijn mixen.
In het seizoen van de tomaten kan men eventueel verse tomaten gebruiken.
Hamburger met ham en courgette.
Ingrediënten 2 pers. : 2 hamburgers, 2 sneetjes smeltkaas, 2 sneetjes grillham, ½ courgette, 1 klp gedroogde oregano, boter, olijfolie,
Cake met gecondenseerde melk en chocoladestukjes.
Wentelteefje met blauwe bessen en braambessencoulis.
Ingrediënten voor 2 personen : 2 dikke sneden brioche, 60 gr blauwe bessen, 1 ei, 1,5 dl melk, 15 gr suiker, 2 bollen ijsroom naar keuze, boter, braambessencoulis
Scampi met selder, butternut, courgette en kerrie.
Ingrediënten voor 4 personen : 12 à 16 scampi (volgens de grootte), 3 witte selderstengels, 200 gr butternut, 1 courgette, ½ citroen, 2 dl kippen of groentenbouillon, 1 dl room, 8 à 10 kerstomaten, kerrie, koriander.
woensdag 1 december 2021
Gebakken zonnevisfilet met geroosterde pompoen en slaatje.
10. Dien de pompoenschotel op met de vis en het slaatje.
Tarbotfilet met risotto en rode bietsaus.
Tuinbonensoep
Kalfs dunne lende met girolles en wortelstoemp.
Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr kalfs dunne lende, ½ bussel dragon, 2 slp mosterd, 1 dl witte wijn, 250 gr girolles, 2 dl room, wortelstoemp, boter, peper en zout.
4) De girolles borstelen en in een klontje boter bakken. Kruiden met peper en zout. De room en de jus uit de pan bijvoegen en nog 1 à 2 minuten laten zachtjes koken.
Quiche met Chinese kool en Maroilles.
De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten
-
Ingrediënten voor 8 rolletjes : 8 sneden gekookte ham, ½ bloemkool, 100 gr mascarpone, 1 klp gehakte rozemarijn, 60 gr geraspte emmentaler, ...
-
Ingrediënten : 2 plakken bladerdeeg, 2 dooiers+1 slp melk mengen om te doreren, 1 boon of amandel of popje Voor de patissière creme : 2 doo...
-
Ingrediënten voor 8 personen : kruimeldeeg , 5 dl melk, 2,5 dl room, 115 gr suiker, 100 gr dooiers , 50 gr maïzena. 1) Het kruimeldeeg ber...
-
Ingrediënten : 500 gr bloem T45 of 00, 2 dl melk, 75 gr suiker, 1 ei, 1 dooier, 140 gr gesmolten koude boter, 25 gr gist, 8 gr zout, kaneel...
-
Ingrediënten : 160 gr rijstgriesmeel, 1 lt melk, 4 eieren, 140 gr suiker, 125 gr rozijnen, schil van ½ citroen (enkel het geel), boter om sc...
-
Ingrediënten voor 4 personen : 8 witloof stronken, 8 sneetjes gerookt spek, 150 gr jonge spinazieblaadjes, 50 gr Brugse Blomme, klontje bote...
-
Ingrediënten : 300 gr kippenfilet, 4 sneden gekookte ham, 650 gr witloof, 1 slp olijfolie, klontje boter en boter om de vorm in te smeren, p...
-
Ingrediënten : 350 gr kippengehakt, gehaktkruiden , 1 ei, 1 slp paneermeel, 250 gr mascarpone, 60 gr gemalen emmentaler, 2 takjes dragon, 3...
-
Ingrediënten 6 stuks : 1 kg bloem (1 kg Frans krokant Aveve of T65 of Farine de tradition Française), hier heb ik een mengeling van 800 gr ...
-
Ingrediënten voor 5 hapjes : 3 grote broccoliroosjes, 5 scampi, currypoeder, 2 à 3 slp room, olijfolie, peper en zout, bladpeterselie. 1. D...