Ingrediënten : 1 lt kippenbouillon 400 gr knolselder, 400 gr groene kool, 1 ui, 1 aardappel, 12 scampi, peper, zout, ½ klp komijnpoeder, klontje boter, 1,5 dl room.
Koken is mijn passie. Recepten voor iedere dag maar ook voor feestdagen
vrijdag 17 december 2021
Roomsoep van groene kool en knolselder met scampi.
Hazenrug met wortelzalf en stoemp van groene kool
2. De wortelen schillen en in dikke ringen snijden. In water met tijm, laurier, peper en zout koken tot ze gaar zijn. De wortelen afgieten, laurier verwijderen, mixen in de blender. Room bijgieten, kruiden met peper, zout en komijn en nogmaals mixen tot een mooie gladde massa.
3. De look en de sjalot pellen en fijn snipperen.
4. De dikke nerven uit de bladeren van de groene kool verwijderen alsook de buitenste donkergroene bladeren. De kool in fijne reepjes snijden, spoelen en laten uitlekken.
5. Klontje boter smelten en de sjalot en look fruiten. Groene kool bijvoegen. Kruiden met zout, peper en noot muskaat. Ongeveer 20 minuten laten stoven. Indien nodig beetje water bijvoegen.
6. Aardappelen schillen en in stukken snijden. Koken in zoutwater. Afgieten en fijnstampen. Mengen met de groene kool.
7. De filets van de haas dichtschroeien in de boter. Kruiden met peper en zout. Uit de pan halen en omwikkelen met elk 3 sneetjes spek. Terug in de pan leggen en gedurende enkele minuten verder laten bakken. De filets moeten mooi rosé zijn . Filets warm houden.
8. De pan van het vlees blussen met de porto en de wildfond. Kruiden met de kaneel, peper en zout. Laten inkoken. Klontje koude boter onder mengen om de saus te doen glanzen.
9. In het midden van een bord de wortelzalf leggen, daar op enkele mooie stukken hazenfilet en kleine quenelles groene kool stoemp. Lepel er wat saus rond.
Provençaalse saus.
Ingrediënten : 2 slp olijfolie, 1 ui, 1 teentje look, ½ rode, ½ gele en ½ groene paprika, 1 blik van 400 gr tomatenstukjes, 35 gr tomatenpuree, 100 gr champignons, 1 klp Provençaalse kruiden, 1 takje tijm, 1 laurierblad, 1 ½ dl witte wijn, peper, zout.
Boerenworst met groene kool en spek.
Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr boerenworst, 100 gr gerookt spek, 4 lente-ui, ½ groene kool, 6 aardappelen.
woensdag 15 december 2021
Wafels.
Ingrediënten voor 20 dubbele wafels : 750 gr bloem T45 of T55 of patisseriebloem, 400 gr boter, 42 gr gist, 5 eieren, 7,5 dl melk, 3 dl spuitwater of 3dl water, 1 ½ klp bicarbonate (facultatief), 1 vanillestok, 15 gr suiker, 1 snuifje zout.
8) Het deeg afgedekt gedurende 1 uur in de oven plaatsen.
Spaghetti met hamburger en tomaten-groentensaus.
Ingrediënten voor 2 pers. : 2 hamburgers, 2 eieren, 2 tomaten, 1 courgette, 1 kleine ui, 1 teentje look, 3 stengels bleekselder, 2 wortels, 3 dl passata, 70 gr tomatenpuree, peper, zout, gedroogde chili, 1 takje rozemarijn, 2 sneetjes cheddar kaas, 3 dl groentenbouillon, olijfolie.
Gegratineerde oesters met tomaten.
Ingrediënten : 6 oesters, 1/2 tomaat, 1 kleine sjalot,10 gr boter, 10 cl witte wijn, 2 slp room, beetje geraspte emmentaler, zwarte peper, zout.
Hamburger met appel en witloofsla.
Everzwijnragoût met rode wijn.
Ingrediënten voor 2 personen : 400 gr everzwijn stoofvlees, 1 teentje look, 1 rode ui, 3 dl wildfond, 1 dl + ½ dl rode wijn, 1 slp aalbessenconfituur, 100 gr gedroogde pruimen, 1 snede peperkoek, 2 blaadjes laurier, 2 takjes tijm, 5 jeneverbessen, 2 kruidnagels, zout, peper, klontje boter, 1 slp olijfolie.
Roerei met Filet d’Anvers.
Ingrediënten voor 2 personen : 4 eieren, 1 kleine rode ui, ½ rode paprika, ½ klp gehakte rozemarijn, 4 sneden Filet d’Anvers, 2 slp melk, paprikapoeder, 8 kerstomaten, kokosolie (of boter, of olijfolie).
Vol au vent met tartufata en hoorn des overvloeds.
Cake met advokaat en chocolade.
Ingrediënten : 250 gr malse boter, 200 gr suiker, 4 eieren, 250 gr bloem, 10 gr bakpoeder, snuifje zout, 150 gr bakvaste chocoladedruppels, 150 ml advokaat.
Tartiflette met witte kool
Ingrediënten 3 à 4 pers. : 1 tartiflette van 500 gr, 250 gr gerookt spek, 2 grote ajuinen, 1 teentje look, olijfolie, 400 gr netto witte kool, 400 gr geschilde aardappelen, 1,5 dl witte wijn, 5 dl groentenbouillon, peper, zout, 1 klp komijnzaadjes.
Garnaalkroketten.
dinsdag 14 december 2021
Pruimencompote.
Bosduif met blauwe bessen en pruimencompote.
Ingrediënten : 2 bosduiven, 6 sneetjes lardo of gerookt spek, 1 sjalot, 1 wortel, klontje boter, 1 teentje look, 1 dl rode wijn, scheutje cognac, 4 dl wildfond of bruine fond, tijm, laurier, kruidnagel, 1 handvol blauwe bessen, peper, zout.
Gevulde kippenfilet met boschampignons.
Ingrediënten 2 pers. : 350 gr kippenfilet, 50 gr roomkaas, 10 salieblaadjes, 2 sneden rauwe ham, 300 gr boschampignons, scheutje madeira, 1 teentje look, 1 klp citroensap, peper, zout, boter, 2 dl bruine fond.
Penne met gehakt, prei en kaassaus.
Ingrediënten 2 pers. : 220 gr penne of macaroni, 350 gr kippengehakt of gemengd gehakt, 4 stokken preiwit, 1 sjalot, 1 teentje look, olijfolie, selderijzout, peper, zout, 150 gr geraspte emmentaler, 30 gr bloem, 30 gr boter, 4 dl melk.
Vol au vent.
zondag 12 december 2021
Tiramisu met peer en speculoos.
De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten
-
Ingrediënten voor 8 rolletjes : 8 sneden gekookte ham, ½ bloemkool, 100 gr mascarpone, 1 klp gehakte rozemarijn, 60 gr geraspte emmentaler, ...
-
Ingrediënten : 2 plakken bladerdeeg, 2 dooiers+1 slp melk mengen om te doreren, 1 boon of amandel of popje Voor de patissière creme : 2 doo...
-
Ingrediënten voor 8 personen : kruimeldeeg , 5 dl melk, 2,5 dl room, 115 gr suiker, 100 gr dooiers , 50 gr maïzena. 1) Het kruimeldeeg ber...
-
Ingrediënten : 500 gr bloem T45 of 00, 2 dl melk, 75 gr suiker, 1 ei, 1 dooier, 140 gr gesmolten koude boter, 25 gr gist, 8 gr zout, kaneel...
-
Ingrediënten : 160 gr rijstgriesmeel, 1 lt melk, 4 eieren, 140 gr suiker, 125 gr rozijnen, schil van ½ citroen (enkel het geel), boter om sc...
-
Ingrediënten voor 4 personen : 8 witloof stronken, 8 sneetjes gerookt spek, 150 gr jonge spinazieblaadjes, 50 gr Brugse Blomme, klontje bote...
-
Ingrediënten : 300 gr kippenfilet, 4 sneden gekookte ham, 650 gr witloof, 1 slp olijfolie, klontje boter en boter om de vorm in te smeren, p...
-
Ingrediënten : 350 gr kippengehakt, gehaktkruiden , 1 ei, 1 slp paneermeel, 250 gr mascarpone, 60 gr gemalen emmentaler, 2 takjes dragon, 3...
-
Ingrediënten 6 stuks : 1 kg bloem (1 kg Frans krokant Aveve of T65 of Farine de tradition Française), hier heb ik een mengeling van 800 gr ...
-
Ingrediënten voor 5 hapjes : 3 grote broccoliroosjes, 5 scampi, currypoeder, 2 à 3 slp room, olijfolie, peper en zout, bladpeterselie. 1. D...