zondag 26 maart 2023

Frambozengebak met chocolademousse,

Ingrediënten : 250 gr frambozen, suikersiroop
Voor de biscuit : 70 gr bloem T45, 55 gr maïzena, 5 gr bakpoeder, 90 gr suiker, 4 eieren, vanille-exract, 4 slp warm water.
Voor de boterroom (SMBC) : 80 gr eiwit, 130 gr suiker, 245 gr malse boter in stukjes, vanille extract
Voor de chocolademousse : 360 gr eiwit, 90 gr suiker, 300 gr fondant chocolade.

1. De biscuit : Zeef de bloem en het bakpoeder.
2. Wrijf een ovenvaste springvorm van 20 cm in met boter en bebloem.


3. Biscuit bereiden : klop de eieren met de suiker en vanille schuimig tot die bijna wit ziet. Voeg tijdens het kloppen het warm water toe.
4. Verwarm de oven op boven en onderwarmte op 180°.
5. Voeg nu de bloem en het bakpoeder toe bij de opgeklopte eieren en spatel het er voorzichtig door,
6. Giet het deeg in de springvorm en bak gedurende 30 minuten.

7. Laat de biscuit afkoelen en snij hem overlangs in 2. Met behulp van een borsteltje inwrijven met suikersiroop.
8. De boterroom (SMBC) : Op zacht vuur de eiwitten opkloppen met de suiker tot 70°. De suiker moet volledig opgelost zijn. De eiwitten in de mengkom van de robot doen en kloppen tot die nog 30° zijn. Men moet een mooie stevige glanzende meringue hebben. Nu voegt men de stukjes malse boter toe alsook de vanille. Klop nog ongeveer 15 minuten tot men een smeuïge boterroom heeft.
9. De chocolademousse : De chocolade smelten
10. Het eiwit opkloppen. De suiker in 3 à 4 keer bijvoegen al kloppend.
11. De chocolade onder het eiwit spatelen.
12. Het gebak samenstellen : Het onderste deel van het gebak inwrijven met een dunne laag boterroom en daarop een dikke laag chocolademousse. Bedekken met het bovenste deel van de biscuit.
13. De bovenkant bespuiten met boterroom en garneren met de frambozen.

zaterdag 25 maart 2023

Aardappelsoezen (in het Frans : pommes dauphine)

Ingrediënten voor 4 personen : 375 gr geschilde bloemige aardappelen, zout, peper, nootmuskaat, 60 gr boter, 60 gr bloem, 2 eieren, 125 ml water.



• De aardappelen koken en pureren, geen melk toevoegen enkel kruiden met peper en zout.





• De boter in het water laten smelten, peper, zout en nootmuskaat bijvoegen.
• Bloem in 1 keer bijvoegen.
• Met een houten lepel roeren en een bol vormen, wanneer de bloem en de vloeistof goed vermengd zijn en men een mooie bol heeft(zie foto), van het vuur nemen. Het deeg is nu klaar om de eieren bij te doen.

• Men voegt ei per ei bij. Telkens na 1 ei goed roeren tot het deeg het ei volledig opgenomen heeft.








• Daarna de puree bijvoegen en goed mengen.
•Met behulp van een ijsroom lepel bolletjes vormen en ongeveer 8 à 10 minuten bakken op 170° naargelang de grootte van de soezen.


vrijdag 24 maart 2023

Gevulde puntpaprika met rijst.

Ingrediënten voor 3 paprika’s : 3 rode puntpaprika’s, 170 gr volkoren rijst, peterselieblaadjes, munt, basilicum (1 klp fijn gesneden van elk), 1 klp kurkuma, 1 klp gerookte paprikapoeder, ½ courgette, 1 dl passata.

1. Rijst koken zoals vermeld op de verpakking.
2. De puntpaprika’s spoelen, in de lengte in 2 snijden en het kroontje afsnijden. 3 minuten blancheren in kokend water. Spoelen met koud water.
3. Courgette spoelen en in kleine blokjes snijden.
4. Oven voorverwarmen op 170°.

5. De courgetteblokjes, de kruiden, kurkuma, paprikapoeder en passata mengen met de rijst.
6. 3 halve puntpaprika’s opvullen met de rijst en afdekken met de andere helft. De bovenzijde inwrijven met olijfolie en in een ovenvaste met olie ingewreven schotel schikken. Deze schotel 15 minuten in de oven plaatsen.

donderdag 23 maart 2023

Waterzooi van kabeljauw met kerrie en groentjes.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 kleine preiwit, 2 of 3 tomaten, ½ rode paprika, 3 lente-ui, 100 gr erwtjes, olijfolie, 350 gr kabeljauw in blokjes gesneden (niet te klein).
Voor de saus : 2 dl kokosmelk, 1 slp vissaus, 2 dl visfumet, curry
Voor de garnering : koriander

1. Het buitenste blad van de prei verwijderen. De prei spoelen en in halve ringetjes snijden.
2. De paprika pellen en in brunoise snijden.
3. De tomaten monderen, zaadjes verwijderen en het vruchtvlees in brunoise snijden.

4. De lente-ui spoelen en in ringen snijden.
5. De olijfolie verwarmen en de prei, paprika en lente-ui fruiten. Kruiden met de curry. Bevochtigen met de visfumet en 10 minuten zachtjes laten koken. Kokosmelk en vissaus bijgieten en terug tot het kookpunt laten komen. Erwtjes en vis bij de saus doen en 3 a 4 minuten zacht laten koken. Nu de tomaten bijvoegen. Nog 1 minuut zacht laten koken. Niet te veel roeren om de visblokjes niet kapot te maken. Bijkruiden indien nodig.
6. Garneren met de koriander.
Lekker met volkoren rijst of basmati rijst.

woensdag 22 maart 2023

Kip met bier.

Ingrediënten voor 2 pers.: 1 kip versneden, 1 grote of 2 kleine ajuinen, 1 flesje blond bier, 100 gr gerookte spekblokjes, 4 tal speculooskoekjes, mosterd, 200 gr champignons, 1chinese kool, 6 aardappelen, tijm, laurier, boter, peper en zout.

1) De ajuin fijnsnipperen.
2) De Chinese kool in reepjes snijden, spoelen, laten uitlekken. Een klontje boter smelten, de kool erbij doen, een 2 tal minuten laten stoven zonder kleuren. Een beetje water bijdoen en 10 minuten laten garen.
3) De aardappelen schillen, spoelen, in stukken snijden, en koken. Fijnstampen, een klontje boter en een ei bijdoen, goed mengen met de chinese kool. Goed alles omroeren.

4) De oven opwarmen op 160°.
5) De kip goed aankleuren in boter. De kip uit de pot nemen en in dezelfde pot de ui en het spek aankleuren. De kip terug bijvoegen en de pot deglaceren met bier. Tijm en laurier bijvoegen. De speculoos besmeren met mosterd en bovenop de kip leggen. Ongeveer 45 à 50 minuten in de oven laten garen. Nu en dan nazien of er nog genoeg vocht in de pot is en indien nodig een klein beetje water bijvoegen. De kip moet mooi gaar zijn.
5) De kip opdienen met de stoemp.

dinsdag 21 maart 2023

Tajine van kalfsvlees en gekonfijte citroen.

Ingrediënten voor 2 personen : 400 grs kalfsstoofvlees, 1 rode ui, 3 wortelen,1 courgette, ½ à 1 gekonfijte citroen, 1 klp kurkuma, olijfolie,1/2 bussel koriander, 1 slp geroosterde amandelschilfers.

1) Oven voorverwarmen op 180°.
2) De ajuin pellen en fijn snipperen.
3) De wortelen schillen en in kleine blokjes snijden.
4) Het vruchtvlees uit de citroen halen. De schil heel fijn snijden.

5) Het vlees mooi bruin kleuren in olijfolie. Kruiden met peper en zout. Het vlees uit de pan nemen en in de tajine leggen.
6) In dezelfde pan de ui fruiten, citroenschil en wortels bijdoen en 1 minuut laten sudderen. Kruiden met peper, zout en kurkuma. Dit bij het vlees doen en water bijvoegen tot alles onder staat. De tajine in de oven plaatsen.
7) De courgette spoelen en in dobbelsteentjes van ongeveer 1 cm snijden. Na 45 minuten de tajine uit de oven nemen en de courgette bijvoegen.
8) De tajine terug in de oven plaatsen gedurende 40 à 45 minuten. Het vlees moet goed mals en sappig zijn.
9) De tajine uit de oven nemen en bestrooien met de grof gesneden koriander en de amandelschilfers.
10) Lekker met couscous of rijst.

maandag 20 maart 2023

Brochette van worst, witte en zwarte pens.

Ingrediënten voor 4 stuks : 150 gr boerenworst of worst van gemengd gehakt, 150 gr zwarte pens, 100 gr witte pens, 1 appel, 1 grote ui, klontje boter en tijm.

1. De worst en de zwarte pens in 8 snijden.
2. De witte pens in 4 stukken snijden.
3. De appel in 12 stukken snijden.
4. De ui in 8 stukken verdelen.

5. Nu de brochetten samenstellen. Worst, appel, zwarte pens, ui, witte pens, appel, worst, ui, zwarte pens en appel.
6. Ovenschotel inwrijven met boter.
7. Oven voorverwarmen op170°.
8. Klontje boter smelten in een pan en de brochettes aankleuren.

9. De brochettes in de schotel plaatsen en gedurende 20 minuten garen in de oven.
Tip : lekker met smeuïge puree.

zondag 19 maart 2023

Biscuitrol met confituur en blauwe bessen.

Ingrediënten : 3 eieren, 80 gr suiker, 50 gr bloem T45, 10 gr vanille puddingpoeder, confituur van rode vruchten, voor de afwerking : blauwe bessen, suikerkorrels, kleine koekjes enz….

1. De puddingpoeder en de bloem samen zeven.
2. De dooiers wit kloppen.
3. De eiwitten met de suiker opkloppen. De suiker niet in 1 keer bij de eiwitten doen, maar beetje bij beetje, anders gaan de eiwitten niet stijf worden.
4. De eiwitten voorzichtig door de dooiers spatelen en tot slot het mengsel bloem en puddingpoeder.
5. De oven voorverwarmen op 220°.

6. Strijk het deeg gelijkmatig uit met een spatel op ongeveer 7 à 8 mm op bakpapier. Bak gedurende 4 à 5 minuten af.
7. Maak een keukenhanddoek nat en wring goed uit. Haal het deeg uit de oven en stort die op de handdoek uit. Haal voorzichtig het bakpapier van het deeg. Bestuif het deeg lichtjes met bloem en leg er een droge handdoek op. Laten afkoelen.
8. Smeer een laag confituur over de biscuit. Rol voorzichtig op. Snij de randen bij. Vermeng een lepel confituur met 1 lepel water. Dit zeven en over de bovenkant van de biscuitrol wrijven.
9. De rol garneren met blauwe bessen, suikerkorrels, koekjes, meringue enz...

zaterdag 18 maart 2023

Kalfsfilet gevuld met zongedroogde tomaten, spinazie en mozzarella.

Ingrediënten voor 4 personen : 1 kalfsfilet van 700 gr, enkele sneetjes flinterdunne gesneden lardo of gerookt spek, 75 gr zongedroogde tomaten, 150 gr spinazie, ½ bol mozzarella, 1 dl kalfsbouillon, 1 dl room, 1 slp sherry.


1) De kalfsfilet in de lengte opensnijden. Tussen 2 plastiekfolies een beetje platkloppen.
2) De spinazie aanstoven in een klontje boter en samen met de tomaten mixen of blenderen.

3) Oven voorverwarmen op 180°.
4) Op de kalfsfilet de sneetjes lardo doen, daar op de spinazie met tomaat en dan de mozzarella.
5) Het vlees terug dicht vouwen en opbinden. Met een klontje boter laten kleuren in een pan en verder in een ingeboterde ovenvaste schotel in de oven 20 minuten laten bakken.

6) Het vlees laten rusten en warm houden. Ondertussen met het vocht uit de vleesschotel de saus maken. Zeef het vocht, doe er de bouillon en de room bij, laten inkoken en de sherry bijvoegen. Kruiden met peper en zout.
7) Het vlees versnijden en op het bord leggen. Beetje saus bijvoegen.

vrijdag 17 maart 2023

Vispannetje van schelvis en skrei met zoete aardappelpuree.

Ingrediënten 2 pers. : 175 gr schelvisfilet, 175 gr skreifilet, 3 wortelen, 1 preiwit, 2 selderstengels, 100 gr gemalen emmentaler, 50 gr bloem, 40 gr boter, 2,5 dl groentenbouillon, 2,5 dl melk, 400 gr zoete aardappel, 200 gr aardappel, klontje boter, nootmuskaat, zout, peper, enkele blaadjes basilicum (facultatief)

1) De visfilets in stukken snijden.
2) De wortelen schillen en in ringen snijden.
3) De prei in de lengte in 2 snijden en spoelen. In halve ringen snijden.
4) De dikke draden uit de selderstengels verwijderen, spoelen en in stukken snijden.

5) De wortelen, prei en selder 3 minuten blancheren. Spoelen onder koud water.
6) Voor de saus. Boter warmen en de bloem eventjes meebakken in de boter zonder kleuren. De bouillon en de melk geleidelijk bijgieten al roerend. Aan de kook brengen en een paar seconden laten koken. Kruiden met zout, peper en nootmuskaat. Van het vuur de helft van de emmentaler onder de saus mengen.
7) De zoete aardappel en de aardappelen schillen, in stukken snijden en koken. Pureren en mengen met klontje boter en een scheutje melk tot men een smeuïge spuitbare puree heeft. Kruiden met peper en zout.
8) Ovenschotel inwrijven met boter. De groenten er in schikken. Daarop de vis en overgieten met de saus. De rest van de kaas er over strooien.
9) Langs de kanten van de schotel puree spuiten.
10) In de oven plaatsen gedurende 20 minuten.

donderdag 16 maart 2023

Lamsburger met munt, couscous en paprikasaus.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr lamsgehakt, 1 rode ui, ½ klp gedroogde chili, 1 teentje look, 2 takjes munt, 1 mespunt komijn, ½ klp gerookte paprikapoeder, 3 lente-ui, 200 grs couscous.
Voor de saus : 1 rode paprika, 1 teentje look, 1 kleine ui, 1 klp tomatenpuree, 1 blik van 400 gr tomatenblokjes, 1 klp Provençaalse kruiden, 4 dl groenten bouillon, cayennepeper, olijfolie.

1) De rode ui fijn snipperen. De look fijnhakken. De munt fijnhakken samen met de chili.
2) De ui, look, munt en chili, komijn en paprikapoeder mengen met het gehakt. Daar 4 hamburgers van vormen.

3) De rode paprika schillen en in dunne reepjes snijden.
4) De ui en de look fijnsnipperen.
5) Olijfolie verwarmen en daar de ui, look, tomatenpuree en rode paprika laten fruiten. Het blik tomatenblokjes bijdoen, alsook 4 dl groentenbouillon, kruiden met Provençaalse kruiden en cayennepeper. Een 20 tal minuten zacht laten sudderen.
6) De lente-ui wassen en in kleine rondellen versnijden. Fruiten gedurende 5 minuten in olijfolie.
7) De couscous koken zoals op de verpakking. Goed losroeren met een vork en er de lente ui onder mengen.
8) De lamsburgers bakken.
9) In een bord wat couscous schikken, in het midden wat saus met daarop de hamburger.
10) Garneren met basilicum.

woensdag 15 maart 2023

Zonnevis met geroosterde peterseliewortel, aardappelen en witloofsla.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 zonnevissen van ongeveer 500 gr, olijfolie, citroentijm, 600 gr peterseliewortel, 600 gr aardappelen, 1 klontje boter, ½ slp gehakte krulpeterselie, 4 stronken witloof, 1 slp grof gehakte bladpeterselie, 2 slp mayonaise, 1 slp melk.

1) De zonnevis fileren of aan de visboer vragen om dit te doen. De filets ½ uurtje marineren in 2 slp olijfolie en citroentijm.
2) De oven voorverwarmen op 170°.

3) De aardappelen en de peterseliewortel in kleine blokjes van ongeveer 1 cm snijden. Een ovenvaste schotel inwrijven met olijfolie en de groenten in de schotel doen. Kruiden met peper en zout en besprenkelen met olijfolie. Goed mengen en roosteren in de oven gedurende 30 à 35 minuten met lichte stoom. Nu en dan in de groenten roeren. Indien de groenten te snel kleuren afdekken met alufolie.

4) Witloof wassen en in reepjes snijden.
5) Mayonaise mengen met de melk en de gehakte krulpeterselie. Witloof en mayonaise mengen.
6) Vis bakken in de ½ boter en de helft olijfolie. Kruiden met peper en zout.
7) Op bord wat geroosterde peterseliewortel en aardappelen schikken met daarop de gebakken peterselie. Opdienen met de witloofsla.

Tip : Zonnevis is een vis met 65 à 70 % verlies. Koop dit bij een betrouwbare vishandelaar of vraag om hem te fileren bij de aankoop. Er wordt heel veel goedkopere vis verkocht als zonnevisfilet.

dinsdag 14 maart 2023

Gekonfijt vers spek met been, kruiden en specerijen

Ingrediënten : 1 stuk vers spek van 600 gr, 2 slp grof zout, 2 teentjes look, 4 peulen cardamon, 1 klp gemberpoeder, 1 klp sechuan peper, 1 slp tijmblaadjes, 2 blaadjes laurier, 1 snuifje piment d'Espelette, 3 kruidnagels.


1. De look pellen en grof snijden.
2. Al de kruiden uitgezonderd de laurier in een vijzel en goed fijn pletten.
3. Het spek aan alle kanten inwrijven met de kruiden.

4. Het spek in een schotel leggen en 3 ½ à 4 uur in de oven op 13 0° met lichte stoom. Het laatste uur mag men de stoom uitschakelen.
5. Nu en dan het stuk spek omdraaien.
6. Lekker met gebakken raapjes en aardappelen.

maandag 13 maart 2023

Gamba’s met tomaat, kruidenboter en risotto met chorizo.

Ingrediënten voor 2 personen (voorgerecht) : 5 gamba’s 8/12, 2 tomaten, kruidenboter, 80 gr risotto rijst, 3 dl kippenbouillon, 30 gr chorizo, 30 gr erwtjes, 1 kleine sjalot, zeste van ½ citroen, klontje boter, 20 gr geraspte parmezaan, olijfolie, enkele kleine parmezaankoekjes voor de garnering (facultatief).

1. De tomaten monderen, zaadjes uithalen en in kleine stukjes snijden. Kruiden met 1 slp olijfolie, peper en zout.
2. De sjalot pellen en fijn snipperen.
3. De chorizo in plakjes van 3 à 4 mm snijden en dan in blokjes.

4. De gamba’s halveren en het darmkanaal verwijderen alsook de maag. Deze vind je in het kopje van de gamba. Een ovenvaste schotel inwrijven met boter en de gamba’s in de schotel schikken. Nu verdeelt men de tomaten over de gamba’s en men legt er stukjes kruidenboter op.
5. Oven voorverwarmen op 190°.
6. De schotel gedurende 5 à 6 minuten in de oven plaatsen.
7. Voor de risotto : 1 slp olijfolie verwarmen en de sjalot met de rijst fruiten. Nu beetje bij beetje de warme kippenbouillon bijvoegen. Na 10 minuten de erwtjes en na 15 minuten de chorizo en de citroenzeste bij de rijst voegen. Na ongeveer 18 minuten is de rijst gaar en de kippenbouillon volledig opgenomen. Van het vuur roert men er de parmezaan en het klontje boter door.
8. In het midden van een bord schikt men wat risotto met daarop 5 halve gamba’s per persoon.

zondag 12 maart 2023

Cappellini met mosselen, spek en spinazie.

Ingrediënten voor 2 personen : 180 gr cappellini, 1,5 kg gekookte en uit de schelp gehaalde mosselen, 1 dl mosselsap, 125 gr spek, 400 gr spinazie, 1 rode ui, 250 gr champignons, 200 gr mascarpone, 25 gr geraspte parmezaan, lookpoeder, boter, peper en zout.

1) De spinazie spoelen en de dikke nerven verwijderen.
2) De ui pellen en fijnsnipperen.
3) De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
4) De cappellini koken zoals op de verpakking vermeld. Afgieten.
5) De boter laten smelten en de ui fruiten. Het spek en de champignons bijvoegen. 2 Minuten laten fruiten. Spinazie bijdoen, kruiden met peper, zout en lookpoeder en laten sudderen tot de spinazie volledig
geslonken is, dan het mosselsap en de mascarpone bijdoen, Wanneer de mascarpone volledig is vermengd met de spinazie de cappellini er onder mengen. Goed verwarmen en dan de mossels bijvoegen. De parmezaan er over strooien.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Fazant met oesterzwammen, groene kool en madeira saus.