dinsdag 2 mei 2023

Eendenborst met ananas en rozemarijn.

Ingrediënten voor 4 personen : 2 eendenborstfilets, 1 ananas, 1 slp bruine suiker, 2 takjes rozemarijn, 1 sjalot, 2 slp frambozenazijn, 1,5 dl witte wijn, 5 dl kippenbouillon, 50 gr bruine suiker, 1klp gemberpoeder, 2 slp sojasaus, sap van ½ limoen.

1) De rozemarijn spoelen, de blaadjes van de steel ritsen en fijn hakken.
2) De ananas schillen. In sneden van 3 cm snijden. De middelste harde kern uithalen en de cirkels in 5 à 6 stukken snijden. Boter laten smelten de ananasstukken erin leggen, bestrooien met de lepel bruine suiker en de gehakte rozemarijn. Mooi bruin laten kleuren.
3) De sjalot fijnsnipperen.
4) Oven voorverwarmen op 180°.
5) Inkepingen maken in het vet van de eendenborsten. In een pan leggen zonder vetstof en laten bakken gedurende een 8 tal minuten op de velkant. De velkant moet mooi bruin zijn en het vet gesmolten. De eendenborsten omdraaien en nog 1 minuut laten bakken. Uit de pan nemen en in een ovenschotel doen. Verder afbakken in de oven gedurende 4 à 6 minuten. Onder alufolie laten rusten gedurende 10 minuten en dan versnijden in niet te dunne plakken.
6) Het overtollige vet uit de pan zeven en bewaren. Heel lekker om aardappelen in te bakken.
7) In de pan de sjalot fruiten. De bruine suiker bijvoegen en licht laten karameliseren. De frambozenazijn bijdoen en dan de witte wijn, kippenbouillon. Lichtjes laten inkoken. Sojasaus, gemberpoeder en het sap van de limoen onder roeren. Nog eventjes laten inkoken. Indien nodig de saus wat indikken met beurre manié (½ boter en ½ bloem).
8) De eendenborst op een bord schikken met de ananas en de saus. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Stoofpot van eendenbout op de wijze baeckeoffe.