zaterdag 4 maart 2023

Lamskoteletten met Griekse salade.

Ingrediënten voor 2 personen : 6 à 8 lamskoteletten, 1 klp gehakte look, ½ komkommer, 2 tomaten, 1 romeinse sla, 1 klp citroensap, 1 slp gehakte rozemarijn, 100 gr feta, 1 ½ slp witte wijnazijn, 50 gr zwarte olijven, 1klp verse gehakte oregano, 1 klp gehakte peterselie, 100 gr boter, 1 mespunt gehakte look, olijfolie, peper en zout.

1) De komkommer schillen, in de lengte in 2 snijden, zaadjes uithalen, en in niet te kleine blokjes snijden;
2) De tomaten pellen en in partjes snijden.
3) De buitenste groene bladeren van de sla verwijderen en bewaren voor de soep of om te stoven. De mooie zachte binnenbladeren wassen en in mooie repen versnijden.
4) De feta in blokjes scheuren.
5) De oven voorverwarmen op 180°.

6) De grill goed opwarmen.
7) De rozemarijn mengen met 2 slp olijfolie, 1 klp look,
8) De koteletten kruiden met peper en zout en inwrijven met olijfolie en kort aan beide kanten quadrilleren op de grill. Van de grill nemen en in een ovenvaste schotel doen en inwrijven met de rozemarijn olie. Zet de schaal gedurende 5 à 8 minuten in de oven volgens de gewenste gaarheid.

9) Maak de dressing. Meng 1 klp look met het citroensap, de witte wijnazijn, 4 slp olijfolie, oregano, peper en zout.
10) Meng de sla, komkommer, tomaat, olijven, feta met de dressing.
11) Maak de lookboter door de zachte boter te mengen met de peterselie en het mespunt look, zout en peper. Maak er een rolletje van en wikkel in plastiekfolie.
12) Serveer de lamskoteletten met een rondelle lookboter en de sla. Heel lekker met rozemarijn krieltjes.

vrijdag 3 maart 2023

Toast met lookbrood, Italiaanse ham en kerstomaat.

Ingrediënten voor 4 pers. : 4 dikke sneden lookbrood, 200 gr kerstomaten, 4 dunne sneden Italiaanse ham, 1 slp olijfolie, 2 slp frambozen of honingazijn, peper, zout, enkele rucola blaadjes, schilfers parmezaan.

1. Het lookbrood bakken en in dikke sneden snijden.
2. De kerstomaten spoelen, in 2 snijden, besprenkelen met de olijfolie en de azijn. Kruiden met peper en zout. Goed mengen.
3. De sneden brood roosteren in de oven.
4. De ham chiffoneren.
5. De kerstomaten verdelen over de sneden brood, beleggen met de ham en gatneren met de rucola en de parmezaan.

donderdag 2 maart 2023

Lookbrood met mozzarella en peterselie.

Ingrediënten : 500 gr T65 bloem, 25 gr verse gist, 3 dl water, 9 gr zout, 30 gr olijfolie, 4 teentjes look, 2 a 3 slp gehakte bladpeterselie, 2 sjalotten, 100 gr malse gezouten boter, 150 gr geraspte mozzarella.

1) Strooi de bloem in de kom van de keukenrobot, doe er de verkruimelde gist bij. Giet er het water bij dat op kamertemperatuur is en de olijfolie.

2) Begin te kneden en wanneer de gist opgenomen is voegt men het zout bij. Laat dit ongeveer 10 minuten kneden.
3) Het deeg uit de kom nemen, bol vormen en 45 minuten laten rijzen. Het deeg moet ongeveer verdubbelen.

4) Beboter en bebloem een rechthoekige broodvorm of bekleed die met bakpapier.
5) De look en de sjalot pellen en fijn snipperen.
6) De look, sjalot en peterselie mengen met de boter. Dit kan men in de blender doen.
7) Haal het deeg uit de kom en maak een grote rechthoek van ongeveer ½ cm dikte.
8) Strijk er de lookboter op en strooi er de mozzarella over.
9) Verdeel dit in 12 à 14 rechthoeken. Plaats ze verticaal de ene rechthoek tegen de andere in de vorm. Neem de vorm niet te klein want het brood gaat nog rijzen.
10) Laat het brood nog 30 minuten rijzen.
11) Verwarm de oven op 210°.
12) Bak het brood gedurende 25 à 30 minuten. Wie een stoomoven bezit kan de stand broodbakken gebruiken.

woensdag 1 maart 2023

Kwartel met honing-mosterd saus, gebakken appelpartjes met tijm.

Ingrediënten voor 2 personen : 3 kwartels, 2 slp + 1 slp honing, 1 klp mosterd, 2 slp sojasaus, sap van ½ limoen, 2 klp sesamolie, 6 sneetjes gerookt spek, 1 slp rozijnen, 1 kleine sjalot fijngesneden, 2 appels, tijm, olijfolie, peper, klontje boter.

1. De 2 slp honing, de mosterd, de sojasaus, het limoensap, de sesamolie, de fijngesneden sjalot, de rozijnen mengen.
2. Ovenvaste schotel inwrijven met olijfolie.
3. De oven voorverwarmen op 180°.
4. De kwartels opvullen met het rozijnenmengsel en met de saus de kwartels ook inwrijven. Rond iedere kwartel 2 sneetjes spek wikkelen. De kwartels schikken in de ovenschotel samen met de tijm. Gedurende 10 minuten in de oven plaatsen. De rest van de saus met 2 lepels water mengen en over de kwartels gieten en de oven verminderen tot 160°. De kwartels nu terug voor 35 à 40 minuten garen in de oven.

5. De appels schillen en in dikke parten snijden. Klontje boter smelten, de partjes appel kleuren en inwrijven met de slp honing. Bestrooien met tijmblaadjes. De laatste 10 minuten bij de kwartels in de oven plaatsen.
6. De kwartels op het bord schikken met de appels.
Lekker met gebakken aardappelen.

dinsdag 28 februari 2023

Gehaktbrood met Oud Brugge kaas en spinazie.

Ingrediënten voor 2 pers. : 350 gr gemengd gehakt, 80 gr spinazie, 1 teentje look, 1 sjalot, 75 gr oud Brugge kaas, 1 slp paneermeel, 1 ei, peper, zout, klontje boter.

1. Verwarm de oven voor op 180°.
2. De spinazie spoelen en in fijne reepjes snijden.
3. De look en de sjalot pellen en fijn snijden.
4. De kaas in kleine blokjes snijden.

5. Het gehakt mengen met het paneermeel, het ei, sjalot, look, de blokjes kaas en de fijngesneden spinazie. Kruiden met peper en zout. Vorm er een broodje van en leg het in een beboterde ovenvaste schotel. Leg 3 à 4 kleine blokjes boter op het gehakt.
6. Zet de schotel gedurende 45 minuten in de oven met lichte stoom (AEG oven stand steamify 180°)
7. Snij het broodje in dikke plakken.
Lekker met spinaziestoemp.

maandag 27 februari 2023

Steak met rode wijnsaus en quenelles van spruiten.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 steaks, 100 gr gerookt spek, 300 gr spruiten, 300 gr bloemige aardappelen, 1 kleine ui, 2 dl rode wijn, 2 dl rundsbouillon, boter, bloem, 1 slp graanmosterd, 2 blaadjes laurier, 2 takjes tijm, peper en zout.

1) De ui pellen en fijn snipperen. Boter smelten en de ui en het spek bruin bakken. Blussen met de wijn en de bouillon, tijm en laurier bijdoen en 1/3 laten inkoken. Tijm en laurier verwijderen en indien nodig de saus dikken met een beetje beurre manié (dit is ½ boter en ½ bloem samen gemengd).

2)De slechte blaadjes van de spruiten verwijderen en onderaan kruisgewijs insnijden, enkele blaadjes apart houden voor de versiering van het bord. En deze blaadjes ook apart koken. De spruiten in kokend zoutwater doen en laten gaar worden. Afgieten en onder koud water laten afkoelen. Fijn stampen.
3) Oven verwarmen op180°.
4) Aardappelen schillen, koken en laten gaar worden. Fijn stampen en mengen met de spruitjes en een klontje boter. Laten lauw worden. Voorzichtig quenelles maken en lichtjes in de bloem wentelen. In een tefal pan boter smelten en de quenelles bruin bakken. Nog 5 minuten in de oven zetten om goed op te warmen.
5) De steaks mooi bruin bakken en opdienen met de saus en de quenelles van spruitjesstoemp. Garneren met blaadjes van de spruitjes.

zondag 26 februari 2023

Speculoostaart met mascarpone

Ingrediënten voor 8 personen : springvorm van diameter 20cm of een ring zonder bode),125 gr mascarpone, 125 gr yoghurt, 100 gr suiker, 125 gr room, ½ citroen, 1 vanillestok, 220 gr speculoos, 2 eieren, 4 eigelen, 100 gr boter.

1) Smelt de boter.
2) Maal de koekjes fijn en vermeng met de gesmolten boter.
3) Wrijf de taartvorm in met bakolie of met gesmolten boter. Bedek de bodem van de taartvorm met het koekjesmengsel. Heel goed aandrukken. Zet dit in de frigo.
4) De oven voorverwarmen op 120°.
5) De eieren en de dooiers met de suiker goed schuimig kloppen samen met het merg van de vanillestok.
6) De room opkloppen en zachtjes vermengen met de yoghurt en de mascarpone.
7) De ½ citroen goed wassen en de schil raspen, enkel het gele gedeelte, dan de ½ citroen persen en het sap zeven. Het sap en de citroenzeste onder het roommengsel roeren en dit dan zachtjes bij de eieren spatelen.
8) De taartbodem uit de frigo nemen en het beslag er voorzichtig op doen.
9) Gedurende 1 uur en 15 minuten in de oven plaatsen.
10) De taart uit de oven nemen en volledig laten afkoelen, liefst een 2 tal uren voor men die uit de vorm neemt.
11) Opdienen met fruitcoulis of een beetje gesmolten chocolade.

zaterdag 25 februari 2023

Gegratineerde toast met Breydelspek, champignons , spruiten en Brie,

Ingrediënten : 2 dikke sneden brood, 200 gr Breydelspek, 300 gr champignons, 200 gr spruiten, 70 gr Brie, olijfolie, shoarma kruiden, 1 teentje look, peper, zout.

1. De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
2. De slechte blaadjes van de spruiten verwijderen en in 4 snijden, Spoelen.
3. Het Breydelspek in reepjes snijden.
4. De Brie in dunne plakjes snijden.
5. De sneden brood lichtjes roosteren.
6. De spruiten 4 minuten blancheren. Afgieten en spoelen onder koud water.
7. Olijfolie warmen, Breydelspek en look in de pan doen en eventjes omroeren.
8. Champignons en spruiten bijvoegen. Kruiden met de shoarma kruiden, peper en zout. Laten bakken tot de champignons gaar zijn.
9. De oven verwarmen op grill stand.
10. De sneden brood bedekken met het champignonsmengsel en de Brie er over verdelen.
11. In de oven plaatsen tot de Brie gesmolten is.

vrijdag 24 februari 2023

Skrei met witloof, mosterdroomsaus mei ei, anjovis en kappertjes.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr skreihaasje met vel in 2 stukken, 4 stronken witloof, ½ klp karwij, klontje boter, 1 ei, 2 ansjovisfilets, 1 klp kappertjes op zeezout, 1 dl visfumet, ½ dl room, 1 klp mosterd, olijfolie, Chinese vermicelli, frituurolie, zout en peper.

1. De kappertjes en de ansjovis spoelen met koud water. Indien te zout wat laten staan in koud water.
2. Het witloof spoelen en in reepjes snijden. Klontje boter smelten en het witloof kleuren. Kruiden met peper, zout en karwij. 1 slp water bijvoegen en 15 minuten laten garen.
3. Ei koken, pellen en grof versnijden.
4. De ansjovis in stukjes snijden.
5. Visfumet met de room lichtjes laten inkoken. Mosterd bijvoegen alsook het ei, de ansjovis en de kappertjes.
6. De Chinese vermicelli frituren.
7. De skrei bakken in olijfolie. Kruiden met peper en zout.
8. Op het bord het witloof schikken. Daarop de vis en garneren met de vermicelli. Naast de vis een lepel saus.

donderdag 23 februari 2023

Witloof met gehakt op Luikse wijze.

Ingrediënten voor 6 stuks : 6 witloof, 350 gr kippengehakt, 1 sjalot, 1 ei, 1 slp paneermeel, 12 sneden gerookt spek, 1 slp frambozen azijn, 1 slp Luikse siroop, 1 fles Piedboeuf bier, tijm, laurier, zout, peper, klontje boter.

1. De sjalot pellen en fijn snipperen.
2. Het gehakt mengen met de sjalot, het ei en het paneermeel. Kruiden met peper en zout.
3. Het witloof in de lengte in 2 snijden, spoelen en het harde gedeelte onderaan verwijderen.

4. Het gehakt verdelen in 6. De helft van het witloof bedekken met het gehakt en de andere helft er op leggen. Iedere stronk met 2 sneden spek omwikkelen en vastbinden met keukentouw.
5. Boter smelten en iedere stronk bruin kleuren in een sauteerpan. Blussen met de frambozenazijn en het bruin bier. Luikse siroop, tijm en laurier bijvoegen Gedurende 30 à 35 minuten in de oven plaatsen op 175° met lichte stoom.
6. Uit de oven halen en het keukentouw verwijderen.

woensdag 22 februari 2023

Kabeljauwmoot met wortelen, paprika en saffraansaus.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 kabeljauwmoten van 200 gr, 3 wortelen, 1 rode paprika, 2 tomaten, 2 sjalotten, 4 à 5 aardappelen, tijm, laurier, 4 dl groentebouillon, 2 dl room, 2 dl witte wijn, 2 slp fijngehakte bieslook, 1 potje saffraanpoeder, peper en zout, olijfolie.

1) Aardappelen schillen en in blokjes van ongeveer 1 cm snijden.
2) Sjalotten pellen en fijn snipperen.
3) Wortelen schillen en in schijfjes snijden.
4) Paprika pellen en in kleine blokjes snijden.
5) Tomaten pellen, zaadjes uithalen en in kleine blokjes snijden. De oven opwarmen op 170°.
6) In een sauteerpan de sjalotten in olijfolie glazig laten worden, aardappelen en wortelen bijdoen, 2 à 3 minuten fruiten zonder kleuren, groentenbouillon en witte wijn bijgieten, zout en peper, saffraan, tijm en laurier bijvoegen. Aan het kookpunt brengen en 15 minuten in de oven plaatsen.
7) Paprika en room bijvoegen en nogmaals 5 minuten in de oven plaatsen.
8) Nu de kabeljauwmoten erbij doen, kruiden met peper en zout en nogmaals 8 à 10 minuten in de oven zetten. Na 6 minuten de tomaten bijvoegen.
9) Garneren met de bieslook.

dinsdag 21 februari 2023

Hartig wentelteefje met Coulommier kaas, champignons en ham.

Ingrediënten voor 4 broodjes : ½ Coulommier kaas, 8 sneden brood, 3 grote sneden ham, mosterd, 8 champignons, 3 eieren, klontje boter.

1. De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
2. De Coulommier in plakken van 0,5 cm snijden.
3. De eieren loskloppen. Kruiden met peper en zout.
4. De sneden brood lichtjes besmeren met mosterd.

5. Oven voorverwarmen op 160°.
6. 4 sneden bedekken met ham, champignons en Coulommier. De belegde sneden bedekken met de 4 overige sneden. De broodjes in de losgeklopte eieren wentelen.
7. De boter smelten en de broodjes bakken aan beide kanten tot ze mooi bruin zijn. Verder 5 minuten afbakken in de oven tot de kaas mooi gesmolten is.
8. De broodjes overlangs in 2 snijden.

maandag 20 februari 2023

Tiramisu met speculoos en clementines.

Ingrediënten voor 2 à 3 pers. : 20 ml room, 150 gr mascarpone, 50 gr poedersuiker, 1 ei, 15 tal speculooskoekjes, 1 tas sterke koffie, 1 à 2 clementines.

1. De clementines schillen en in partjes verdelen. Alle partjes mooi ontdoen van de witte deeltjes.
2. Het ei scheiden. De dooier opkloppen met de suiker tot het er wit schuimig uitziet. Nu de mascarpone er onder kloppen.
3. Het eiwit en de room apart opkloppen.
4. De room en het eiwit door het mascarpone mengsel spatelen.
5. Van enkele koekjes crumble maken door deze in een plastiekzak te doen en er op te kloppen.
6. Nu in een mooi glas de tiramisu opbouwen. Eerst clementines, een koekje kort gedrenkt in de koffie en dan mascarpone mengsel, dit nogmaals herhalen en garneren met crumble van speculoos.

zondag 19 februari 2023

Lasagne van witloof, ham en kaassaus.

Ingrediënten 3 a 4 pers. : 4 grote sneden gekookte ham, 400 gr kippengehakt, 2 sjalotten, 1 teentje look, gehaktkruiden, oregano, 1 dl kippenbouillon, 8 lasagnevellen, 6 stronken witloof, olijfolie, klontje boter
Voor de saus : 50 gr boter, 60 gr bloem, 7 dl melk, zout, peper, nootmuskaat, 100 + 75 gr geraspte emmentaler.

1. Saus bereiden : boter smelten, bloem bijvoegen en eventjes laten bakken. Al roerend beetje bij beetje de melk toevoegen tot een gebonden saus. Eventjes laten koken. Mag iets vloeibaarder zijn dan normaal. 100 gr kaas onder mengen. Kruiden met zout, peper en nootmuskaat.
2. Sjalot en look pellen en fijnsnipperen.
3. Olijfolie warmen en sjalot en look laten glazig worden. Kippengehakt bijvoegen en rul bakken. Kruiden met gehaktkruiden en oregano. Kippenbouillon bijgieten en 20 minuten laten sudderen.
4. Het gehakt bij de kaassaus mengen.
5. Witloof spoelen en het harde gedeelte van het witloof verwijderen. In grove stukken snijden.
6. Boter smelten en witloof bijvoegen. Niet laten kleuren. Kruiden met peper en zout. 10 à 12 minuten laten sudderen, indien nodig wat water bijvoegen.
7. Oven warmen op 175°.
8. Lasagne opbouwen : In de schotel een laag saus, dan 4 lasagnevellen, dan ½ van het witloof, 2 sneden ham, opnieuw saus, terug 4 lasagnevellen, de rest van het witloof, 2 sneden ham, en de rest van de saus. Bestrooien met de 75 gr resterende emmentaler.
9. De schotel 30 à 35 minuten in de oven plaatsen.

zaterdag 18 februari 2023

Sint-Jakobsvruchten, risotto met groentjes.

Ingrediënten voor 2 personen : 10 à 14 Sint-Jakobsschelpen naargelang de grootte, 200 gr risotto rijst, 200 gr snijbonen, 200 gr champignons, 200 gr netto knolselder, salie, 1 dl witte wijn, 750 dl groentenbouillon, 1 kleine sjalot, 30 gr parmezaan, 75 gr mascarpone, olijfolie, boter

1. De Sint-Jakobsschelpen kuisen of dit laat men doen door de visboer. Men zet de Sint-Jakobsvruchten op ijskoud water.
2. De snijbonen langs de zijkanten met een dunschiller wegsnijden en versnijden in stukjes van ongeveer 0,5 cm.




3. De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
4. De knolselder in blokjes van 0,5 cm versnijden.
5. De boontjes en knolselder 2 minuten blancheren. Spoelen onder koud water.
6. De salie in fijne reepjes versnijden.
7. De sjalot fijnsnipperen.
8. 2 slp olijfolie warmen en de sjalot fruiten samen met de rijst. De snijbonen, knolselder bijvoegen, de witte wijn bijgieten en beetje bij beetje de warme bouillon. Na 10 minuten de champignons toevoegen. Na 18 à 22 minuten zal de rijst gaar zijn en de bouillon volledig opgenomen.
9. Nu van het vuur de mascarpone, salie en de parmezaan bijvoegen. Goed mengen.
10. De Sint-Jakobsvruchten deppen met keukenpapier. Boter warmen en de Sint-Jakobsvruchten op hevig vuur bakken. Kruiden met peper en zout.
11. Dit alles mooi schikken op een schotel en garneren met enkele salieblaadjes.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Konijn met bruin bier en gedroogde abrikozen.