woensdag 15 maart 2023

Zonnevis met geroosterde peterseliewortel, aardappelen en witloofsla.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 zonnevissen van ongeveer 500 gr, olijfolie, citroentijm, 600 gr peterseliewortel, 600 gr aardappelen, 1 klontje boter, ½ slp gehakte krulpeterselie, 4 stronken witloof, 1 slp grof gehakte bladpeterselie, 2 slp mayonaise, 1 slp melk.

1) De zonnevis fileren of aan de visboer vragen om dit te doen. De filets ½ uurtje marineren in 2 slp olijfolie en citroentijm.
2) De oven voorverwarmen op 170°.

3) De aardappelen en de peterseliewortel in kleine blokjes van ongeveer 1 cm snijden. Een ovenvaste schotel inwrijven met olijfolie en de groenten in de schotel doen. Kruiden met peper en zout en besprenkelen met olijfolie. Goed mengen en roosteren in de oven gedurende 30 à 35 minuten met lichte stoom. Nu en dan in de groenten roeren. Indien de groenten te snel kleuren afdekken met alufolie.

4) Witloof wassen en in reepjes snijden.
5) Mayonaise mengen met de melk en de gehakte krulpeterselie. Witloof en mayonaise mengen.
6) Vis bakken in de ½ boter en de helft olijfolie. Kruiden met peper en zout.
7) Op bord wat geroosterde peterseliewortel en aardappelen schikken met daarop de gebakken peterselie. Opdienen met de witloofsla.

Tip : Zonnevis is een vis met 65 à 70 % verlies. Koop dit bij een betrouwbare vishandelaar of vraag om hem te fileren bij de aankoop. Er wordt heel veel goedkopere vis verkocht als zonnevisfilet.

dinsdag 14 maart 2023

Gekonfijt vers spek met been, kruiden en specerijen

Ingrediënten : 1 stuk vers spek van 600 gr, 2 slp grof zout, 2 teentjes look, 4 peulen cardamon, 1 klp gemberpoeder, 1 klp sechuan peper, 1 slp tijmblaadjes, 2 blaadjes laurier, 1 snuifje piment d'Espelette, 3 kruidnagels.


1. De look pellen en grof snijden.
2. Al de kruiden uitgezonderd de laurier in een vijzel en goed fijn pletten.
3. Het spek aan alle kanten inwrijven met de kruiden.

4. Het spek in een schotel leggen en 3 ½ à 4 uur in de oven op 13 0° met lichte stoom. Het laatste uur mag men de stoom uitschakelen.
5. Nu en dan het stuk spek omdraaien.
6. Lekker met gebakken raapjes en aardappelen.

maandag 13 maart 2023

Gamba’s met tomaat, kruidenboter en risotto met chorizo.

Ingrediënten voor 2 personen (voorgerecht) : 5 gamba’s 8/12, 2 tomaten, kruidenboter, 80 gr risotto rijst, 3 dl kippenbouillon, 30 gr chorizo, 30 gr erwtjes, 1 kleine sjalot, zeste van ½ citroen, klontje boter, 20 gr geraspte parmezaan, olijfolie, enkele kleine parmezaankoekjes voor de garnering (facultatief).

1. De tomaten monderen, zaadjes uithalen en in kleine stukjes snijden. Kruiden met 1 slp olijfolie, peper en zout.
2. De sjalot pellen en fijn snipperen.
3. De chorizo in plakjes van 3 à 4 mm snijden en dan in blokjes.

4. De gamba’s halveren en het darmkanaal verwijderen alsook de maag. Deze vind je in het kopje van de gamba. Een ovenvaste schotel inwrijven met boter en de gamba’s in de schotel schikken. Nu verdeelt men de tomaten over de gamba’s en men legt er stukjes kruidenboter op.
5. Oven voorverwarmen op 190°.
6. De schotel gedurende 5 à 6 minuten in de oven plaatsen.
7. Voor de risotto : 1 slp olijfolie verwarmen en de sjalot met de rijst fruiten. Nu beetje bij beetje de warme kippenbouillon bijvoegen. Na 10 minuten de erwtjes en na 15 minuten de chorizo en de citroenzeste bij de rijst voegen. Na ongeveer 18 minuten is de rijst gaar en de kippenbouillon volledig opgenomen. Van het vuur roert men er de parmezaan en het klontje boter door.
8. In het midden van een bord schikt men wat risotto met daarop 5 halve gamba’s per persoon.

zondag 12 maart 2023

Cappellini met mosselen, spek en spinazie.

Ingrediënten voor 2 personen : 180 gr cappellini, 1,5 kg gekookte en uit de schelp gehaalde mosselen, 1 dl mosselsap, 125 gr spek, 400 gr spinazie, 1 rode ui, 250 gr champignons, 200 gr mascarpone, 25 gr geraspte parmezaan, lookpoeder, boter, peper en zout.

1) De spinazie spoelen en de dikke nerven verwijderen.
2) De ui pellen en fijnsnipperen.
3) De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
4) De cappellini koken zoals op de verpakking vermeld. Afgieten.
5) De boter laten smelten en de ui fruiten. Het spek en de champignons bijvoegen. 2 Minuten laten fruiten. Spinazie bijdoen, kruiden met peper, zout en lookpoeder en laten sudderen tot de spinazie volledig
geslonken is, dan het mosselsap en de mascarpone bijdoen, Wanneer de mascarpone volledig is vermengd met de spinazie de cappellini er onder mengen. Goed verwarmen en dan de mossels bijvoegen. De parmezaan er over strooien.

zaterdag 11 maart 2023

Pizza met Ganda Ham en mozzarella.


Ingrediënten voor 2 pizza’s :
Voor de pizzadeeg : 300 gr pizza bloem of T00, 180 ml lauw water, 12 gr verse gist, 2,5 slp olijfolie, 5 gr zout,
Voor het beleg : 8 à 10 slp passata, 150 gr champignons, 1 kleine gele paprika, 6 a 8 sneden fijngesneden Ganda ham, 1 bol mozzzarella,1 slp kappertjes, 2 eieren. gedroogde oregano, olijfolie, handvol rucola, 100 gr parmezaanschilfers.

1. Deeg bereiden : De bloem in de mengbeker van de robot doen. Kuiltje maken. De gist in het kuiltje verbrokkelen en het water erbij gieten. Kneden. Wanneer de bloem vermengd is met het water, het zout en olijfolie bijdoen. Verder kneden tot een mooi homogeen deeg. Een bol vormen en het deeg laten rijzen tot die verdubbelt is.
2. De champignons borstelen en in schijfjes snijden.
3. De paprika schillen en in dunne reepjes snijden.
4. De mozzarella in in 12 verdelen.
5. Het deeg in 2 verdelen en de pizza’s vormen. Op een ingevette pizza geperforeerd bakblik leggen.
6. De oven verwarmen op 220°,
7. Nu de pizza’s beleggen met passata, champignons, paparikareepjes, mozzarella, kappertjes. Betrooien met oregano en parmezaan schilfers. Wat olijfolie besprenkelen.
8. De pizza’s in de oven plaatsen gedurende 15 a 18 minuten.
9. In 2 verschillende tassen breekt men 1 ei. Na 10 minuten doet men op iedere pizza 1 ei in het midden. Men probeert de pizza’s in de oven te laten terwijl men dit doet.
10. De pizza’s uit de oven nemen, de Ganda ham er over drapperen en de rucola er over verdelen. Besprenkelen met olijfolie.

vrijdag 10 maart 2023

Spaghetti met kalkoenfilet, wortelen en champignons.

Ingrediënten 2 pers. : 180 gr spaghetti, 350 gr kalkoenfilet, 200 gr champignons, 1 sjalot, 1 teentje look, 100 gr roomkaas, 4 wortelen met loof, 70 gr tomatenpuree, 2 dl groentenbouillon, 1 slp gehakte dragon en enkele blaadjes voor de garnering, ½ klp karwijzaad, peper, zout, gerookte paprikapoeder, olijfolie.


1. De pasta koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en wat kookvocht bijhouden.
2. Pel en snipper de look en de sjalot fijn.
3. Champignons borstelen en in schijfjes snijden.
4. Wortelen schillen en in schijfjes snijden.
5. Kalkoenfilet in dunnen reepjes snijden.

6. Verhit de olijfolie in de wok en bak de kalkoen 2 minuten aan. Voeg de sjalot, look en wortelen toe. Goed omroeren. Bak enkele minuten en doe er de champignons bij. Na een 3 tal minuten de tomatenpuree er onder roeren. Eventjes meebakken. Kruid met peper, zout, karwijzaad en paprikapoeder.
7. Blus nu met de bouillon en laat dit een 6 tal minuten sudderen.
8. Voeg er nu de roomkaas, gehakte dragon en de spaghetti bij. Alles goed omroeren en goed laten opwarmen. Indien nodig nog wat kookvocht bijgieten.
9. Garneren met de resterende dragonblaadjes.


donderdag 9 maart 2023

Ardeens varkenshaasje met mozzarella en pancetta.

Ingrediënten : 1 Ardeens varkenshaasje, 1 bol mozzarella, 6 a 7 sneetjes pancetta, enkele basilicumblaadjes, peper, zout, olijfolie.

1) Het vlees in de lengte in 2 snijden.
2) De mozzarella in dikke plakken snijden.
3) De oven verwarmen op 180°.
4) Het haasje beleggen met pancetta en nu de helft van het haasje beleggen met mozzarella en basilicum.
5) Het varkenshaasje in 2 vouwen en dichtbinden met keukentouw. Kruiden met peper en zout.
6) Olijfolie warmen en het varkenshaasje aan alle kanten bruin bakken.
7) Verder gedurende 20 à 25 minuten afbakken in de oven.
8) Lekker met gebakken krieltjes en witloof/appel salade

woensdag 8 maart 2023

Balletjes van lamsgehakt met kokosmelk, koriander en munt.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr lamsgehakt, 1 grote ui, 1 teentje look, 1 slp gehakte koriander, 1 slp gehakte munt, 350 ml rundsbouillon, 200 ml kokosmelk, 300 gr tomatenblokjes in blik, 1 klp tomatenpuree, 1 mespunt komijnpoeder, 1 mespunt korianderpoeder, 1 mespunt chilipoeder, olijfolie, peper en zout.

1. De ui en de look pellen en fijn snipperen. 1 slp olijfolie warmen en de ui en de look fruiten. Kruiden met komijn en korianderpoeder. 2 minuten laten bakken. Dit in 2 verdelen en de helft laten koud worden en mengen met het gehakt. Kruiden met peper en zout.
2. Van het gehakt balletjes vormen.
3. Bij de andere helft van het uimengsel de tomatenpuree bijvoegen en even meebakken. De tomatenblokjes bijvoegen alsook de bouillon en de kokosmelk bijgieten. Dit 15 à 20 minuten laten sudderen.
4. De balletjes nu voorzichtig in de saus doen en op zacht vuur 6 à 7 minuten laten sudderen. Voorzichtig af en toe roeren. Afwerken met munt en koriander. Indien nodig bijkruiden met peper en zout.
Lekker met rijst.

dinsdag 7 maart 2023

Franse flantaart.

Ingrediënten voor 8 personen : kruimeldeeg , 5 dl melk, 2,5 dl room, 115 gr suiker, 100 gr dooiers , 50 gr maïzena.

1) Het kruimeldeeg bereiden .
2) Melk en room tot aan het kookpunt brengen. In een kom de dooiers, de suiker en de maïzena mengen. Goed mengen maar niet opkloppen.

3) De warme melk op de dooiers gieten, goed roeren en terug in de pot doen en op het vuur plaatsen. Al roerend tot aan het kookpunt laten komen en dan nog een 20 tal seconden laten koken.

4) In een koude kom doen en een filmfolie over doen. De folie goed aandrukken op de flan.
5) Volledig laten afkoelen.
6) Oven voorverwarmen op 180°.
7) Ondertussen de kruimeldeeg op het boterpapier in de taartvorm doen en blind 15 minuten bakken.
8) Wanneer de flan afgekoeld is goed opkloppen en op de kruimeldeeg gieten. Goed effen strijken.
9) In een oven van 180° gedurende 35 à 40 minuten bakken. De bovenkant van taart moet een mooie gevlekte caramelkleur hebben met zelfs enkele donkerbruine vlekken.
10) Enkele minuten wachten en uit de vorm nemen. Laten afkoelen.

maandag 6 maart 2023

Bladerdeegje met confituur van rode vruchten en blauwe bessen.

Ingrediënten : 1 vierkant bladerdeeg, confituur, blauwe bessen, 1 ei.

1. Oven voorverwarmen op 180°.
2. Het bladerdeeg inwrijven met confituur tot 2 cm van de bovenkant. Deze 2 cm aan de bovenkant inwrijven met water. Boven op de confituur de blauwe bessen verdelen. Nu het bladerdeeg los oprollen zodat men een mooie rol krijgt. Het einde goed aandrukken zodanig dat de rol niet loskomt.
3. Men kan nu de rol ongeveer 30 minuten in de diepvriezer zetten zodanig dat die makkelijker snijdt. Haal de rol uit de diepvriezer en snijd hem in plakken van 2 cm.
4. De plakken op een bakplaat bekleed met bakpapier leggen of een siliconenmat gebruiken. .Het deeg bestrijken met losgeklopte dooier
5. Bak ongeveer 25 à 30 minuten.

zondag 5 maart 2023

Conchiglioni met bolognese saus en pesto.


Ingrediënten voor 4 personen : 250 gr conchiglioni, 1 kg bolognese saus , 200 gr mascarpone, 7 dl melk, 80 gr boter, 60 gr bloem, 3 slp pesto, 70 gr geraspte pecorino.
voor de pesto : 30 gr basilicum blaadjes, 30 gr geroosterde pijnboompitten, 40 gr parmezaan geraspt, 0,750 dl olijfolie.

1) De conchiglioni 7 minuten koken in zoutwater, afgieten en afspoelen met koud water. Goed laten uitlekken op keukenpapier.


2) De pesto bereiden door alle ingrediënten te blenderen. Indien nodig nog wat olijfolie bijdoen. Pesto kan men heel goed bewaren in de diepvries.
3) Oven verwarmen op 180°.

4) De bolognese saus mengen met de mascarpone.
5) De bechamel maken met de vermelde ingrediënten en mengen met de pesto.

6) In een ovenvaste schaal dun laagje bolognese saus doen. De conchiglioni vullen met bolognese saus en schikken in de schotel. Daarop de pesto bechamel saus gieten. Bestrooien met de pecorino.

7) De schotel 30 à 35 minuten in de oven plaatsen. Indien nodig op het einde nog 2 à 3 minuten onder de grill om een mooi goudbruin kleurtje te hebben.

zaterdag 4 maart 2023

Lamskoteletten met Griekse salade.

Ingrediënten voor 2 personen : 6 à 8 lamskoteletten, 1 klp gehakte look, ½ komkommer, 2 tomaten, 1 romeinse sla, 1 klp citroensap, 1 slp gehakte rozemarijn, 100 gr feta, 1 ½ slp witte wijnazijn, 50 gr zwarte olijven, 1klp verse gehakte oregano, 1 klp gehakte peterselie, 100 gr boter, 1 mespunt gehakte look, olijfolie, peper en zout.

1) De komkommer schillen, in de lengte in 2 snijden, zaadjes uithalen, en in niet te kleine blokjes snijden;
2) De tomaten pellen en in partjes snijden.
3) De buitenste groene bladeren van de sla verwijderen en bewaren voor de soep of om te stoven. De mooie zachte binnenbladeren wassen en in mooie repen versnijden.
4) De feta in blokjes scheuren.
5) De oven voorverwarmen op 180°.

6) De grill goed opwarmen.
7) De rozemarijn mengen met 2 slp olijfolie, 1 klp look,
8) De koteletten kruiden met peper en zout en inwrijven met olijfolie en kort aan beide kanten quadrilleren op de grill. Van de grill nemen en in een ovenvaste schotel doen en inwrijven met de rozemarijn olie. Zet de schaal gedurende 5 à 8 minuten in de oven volgens de gewenste gaarheid.

9) Maak de dressing. Meng 1 klp look met het citroensap, de witte wijnazijn, 4 slp olijfolie, oregano, peper en zout.
10) Meng de sla, komkommer, tomaat, olijven, feta met de dressing.
11) Maak de lookboter door de zachte boter te mengen met de peterselie en het mespunt look, zout en peper. Maak er een rolletje van en wikkel in plastiekfolie.
12) Serveer de lamskoteletten met een rondelle lookboter en de sla. Heel lekker met rozemarijn krieltjes.

vrijdag 3 maart 2023

Toast met lookbrood, Italiaanse ham en kerstomaat.

Ingrediënten voor 4 pers. : 4 dikke sneden lookbrood, 200 gr kerstomaten, 4 dunne sneden Italiaanse ham, 1 slp olijfolie, 2 slp frambozen of honingazijn, peper, zout, enkele rucola blaadjes, schilfers parmezaan.

1. Het lookbrood bakken en in dikke sneden snijden.
2. De kerstomaten spoelen, in 2 snijden, besprenkelen met de olijfolie en de azijn. Kruiden met peper en zout. Goed mengen.
3. De sneden brood roosteren in de oven.
4. De ham chiffoneren.
5. De kerstomaten verdelen over de sneden brood, beleggen met de ham en gatneren met de rucola en de parmezaan.

donderdag 2 maart 2023

Lookbrood met mozzarella en peterselie.

Ingrediënten : 500 gr T65 bloem, 25 gr verse gist, 3 dl water, 9 gr zout, 30 gr olijfolie, 4 teentjes look, 2 a 3 slp gehakte bladpeterselie, 2 sjalotten, 100 gr malse gezouten boter, 150 gr geraspte mozzarella.

1) Strooi de bloem in de kom van de keukenrobot, doe er de verkruimelde gist bij. Giet er het water bij dat op kamertemperatuur is en de olijfolie.

2) Begin te kneden en wanneer de gist opgenomen is voegt men het zout bij. Laat dit ongeveer 10 minuten kneden.
3) Het deeg uit de kom nemen, bol vormen en 45 minuten laten rijzen. Het deeg moet ongeveer verdubbelen.

4) Beboter en bebloem een rechthoekige broodvorm of bekleed die met bakpapier.
5) De look en de sjalot pellen en fijn snipperen.
6) De look, sjalot en peterselie mengen met de boter. Dit kan men in de blender doen.
7) Haal het deeg uit de kom en maak een grote rechthoek van ongeveer ½ cm dikte.
8) Strijk er de lookboter op en strooi er de mozzarella over.
9) Verdeel dit in 12 à 14 rechthoeken. Plaats ze verticaal de ene rechthoek tegen de andere in de vorm. Neem de vorm niet te klein want het brood gaat nog rijzen.
10) Laat het brood nog 30 minuten rijzen.
11) Verwarm de oven op 210°.
12) Bak het brood gedurende 25 à 30 minuten. Wie een stoomoven bezit kan de stand broodbakken gebruiken.

woensdag 1 maart 2023

Kwartel met honing-mosterd saus, gebakken appelpartjes met tijm.

Ingrediënten voor 2 personen : 3 kwartels, 2 slp + 1 slp honing, 1 klp mosterd, 2 slp sojasaus, sap van ½ limoen, 2 klp sesamolie, 6 sneetjes gerookt spek, 1 slp rozijnen, 1 kleine sjalot fijngesneden, 2 appels, tijm, olijfolie, peper, klontje boter.

1. De 2 slp honing, de mosterd, de sojasaus, het limoensap, de sesamolie, de fijngesneden sjalot, de rozijnen mengen.
2. Ovenvaste schotel inwrijven met olijfolie.
3. De oven voorverwarmen op 180°.
4. De kwartels opvullen met het rozijnenmengsel en met de saus de kwartels ook inwrijven. Rond iedere kwartel 2 sneetjes spek wikkelen. De kwartels schikken in de ovenschotel samen met de tijm. Gedurende 10 minuten in de oven plaatsen. De rest van de saus met 2 lepels water mengen en over de kwartels gieten en de oven verminderen tot 160°. De kwartels nu terug voor 35 à 40 minuten garen in de oven.

5. De appels schillen en in dikke parten snijden. Klontje boter smelten, de partjes appel kleuren en inwrijven met de slp honing. Bestrooien met tijmblaadjes. De laatste 10 minuten bij de kwartels in de oven plaatsen.
6. De kwartels op het bord schikken met de appels.
Lekker met gebakken aardappelen.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Konijn met bruin bier en gedroogde abrikozen.