Ingrediënten : 250 gr oud brood, 1 banaan, 3 slp confituur (naar keuze), 6 dl melk, 45 gr suiker, 3 eieren, 1 klp vanillebloem, ½ klp bakpoeder, snuifje natrium bicarbonaat.
Koken is mijn passie. Recepten voor iedere dag maar ook voor feestdagen
maandag 21 november 2022
Broodpudding met banaan en confituur.
2) De melk en de suiker verwarmen. Het brood ½ uur in de melk weken.
3) De banaan in schijfjes snijden.
6) De eieren mengen met het geweekte brood, de vanillebloem, de bakpoeder, het snuifje bicarbonbaat, de confituur en de bananen.
8- De vorm in de oven plaatsen gedurende 30 minuten, dan de oven verminderen tot 170° en nogmaals 30 minuten bakken.
10) Serveren mt een beetje confituur.
zondag 20 november 2022
Ajuinsoep met cheddar en salie.
Ingrediënten : 300 gr witte ajuinen, 300 gr rode ajuinen, 130 gr sjalot, 100 gr preiwit, 3 teentjes look, 120 gr aardappelen, 1 handvol salie, geraspte cheddar, worchestersaus, klontje boter, olijfolie, stokbrood of ciabatta, 1,750 lt groentenbouillon.
2) De prei in de lengte open snijden en wassen.
3) De salieblaadjes van de steel halen. Enkele mooie houden voor op de toast.
4) De aardappelen schillen. Al deze groenten heel fijn snipperen of eventjes in de blender mixen.
5) De witte en rode ajuinen pellen en in fijne ringen snijden.
7) Van het brood dikke sneden snijden en roosteren. Bedekken met geraspte cheddar. Enkele druppels worchestersaus op de toastjes doen. Garneren met in olijfolie ingewreven salieblaadjes. De toastjes onder de grill houden tot ze mooi gekleurd zijn.
8) De warme soep in grote kommen doen. Garneren met een toast.
zaterdag 19 november 2022
Pladijsfilet met champignons, mosselen en garnalen.
1) De champignons borstelen en in schijfjes snijden. ½ van het klontje boter smelten en de champignons bakken.
2) Het mosselsap inkoken met de room. Indien nodig wat beurre manié onder de saus roeren.
vrijdag 18 november 2022
Gezouten karamelsaus.
Ingrediënten : 200 gr rietsuiker, 15 gr water, 100 gr gezouten boter, 150 gr room, 1 snuifje grof zout, 1 klp vanille extract.
1. Doe in een pot de rietsuiker met het water en warm op zacht vuur al roerend tot de suiker opgelost is. Laat zachtjes koken tot men een goudkleurige siroop heeft.
3. In potjes doen, laten afkoelen, en afdekken met deksel. Bewaren in de frigo.
4. Indien men een donkerder karamel wilt kan men ½ rietsuiker en de ½ kandijsuiker gebruiken.
donderdag 17 november 2022
Rijstpudding met appel en rozijnen.
Ingrediënten voor 3 à 4 personen : 90 gr dessertrijst, 40 gr rozijnen, 125 ml + 1 scheutje appelsap, 200 ml melk, 30 gr suiker, 25 gr boter, 75 ml room, 1 appel.
2) De appel schillen en in kleine blokjes snijden. Op het vuur zetten met klein beetje appelsap en laten garen tot beetgaar.
4) Nu van het vuur de boter en de room onder roeren en tenslotte de appelstukjes.
5) In glazen serveren en garneren met bruine suiker of chocoladeschilfers.
Lekker lauw of koud.
woensdag 16 november 2022
Scampi met spinazie, zurkelsaus en farfalle.
Ingrediënten voor 2 personen : 12 à 14 scampi,180 gr farfalle, 250 gr spinazie, 20 tal zurkel bladen, 1 sjalot, 1 teentje look, 2 dl room, 1 dl Noilly Prat, olijfolie, peper en zout.
2) De scampi pellen en darmkanaal verwijderen.
3) De sjalot en de look pellen en fijn snipperen.
4) De zurkel wassen, middenrif uithalen en de zurkel mixen in de blender.
5) Olijfolie warmen in een sauteerpan en de scampi aanbakken . Kruiden met peper en zout. De scampi uit de sauteuse halen.
6) Terug een beetje olijfolie in de sauteuse doen en de sjalot en de look fruiten, de spinazie bijvoegen. Wanneer de spinazie geslonken is de room en de Noilly Prat bijgieten. Laten inkoken. Wanneer de saus de gewenste dikte heeft (men kan ook een klein beetje beurre manié of maïzena toevoegen) de zurkel, de scampi en de gekookte farfalle toevoegen. Nog 2 minuten zacht laten koken. Indien nodig wat kookvocht van de farfalle bijgieten. Bijkruiden met peper en zout.
7) In een diep bord serveren.
dinsdag 15 november 2022
Zalmforel met venkel en peterseliepuree.
Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr zalmforel, olijfolie
Voor de venkel : klontje boter, 2 venkelknollen, 2 dl witte wijn, 2 dl room, 1 steranijs, 2 takjes tijm, 2 blaadjes laurier, 2 stengels witte selder, 1 ui, peper en zout.
Voor de puree : 1 handvol bladpeterselie, 400 gr aardappelen, 1 ei, 1 dl melk, klontje boter, peper en zout.
Voor de puree : 1 handvol bladpeterselie, 400 gr aardappelen, 1 ei, 1 dl melk, klontje boter, peper en zout.
2) De witte selder spoelen, dikke draden uittrekken en in stukjes snijden.
3) De venkelknollen middendoor snijden, spoelen. Het taaie middendeel verwijderen. De venkel in kleine blokjes snijden.
4) Klontje boter smelten en de groenten fruiten zonder kleuren. Tijm, laurier, steranijs, peper en zout bijvoegen, alsook de witte wijn en de room. Zet het deksel gekanteld op de pot en laat 30 à 35 minuten zacht sudderen.
6) De aardappelen schillen, koken in zoutwater, afgieten, fijn stampen. Klontje boter, ei, melk onder roeren. Kruiden met peper en zout. Op het laatste de peterselie bijvoegen en goed onder mengen.
7) De zalmforel bakken in olijfolie. Kruiden met peper en zout.
8) Op een bord wat venkel schikken, daar op de vis en er rond de puree.
maandag 14 november 2022
Stokbrood met kruidenkaas, kerstomaten en ham.
Ingrediënten voor 2 personen : 2 mooie stukken stokbrood, 150 gr kruidenkaas, 50 gr geraspte emmentaler, 2 grote sneden gekookte ham, 2 slp olie met chilipeper, 30 kerstomaten, 1 slp kappertjes, gedroogde oregano, gerookte paprika.
2) Het stokbrood in de lengte in 2 snijden.
3) Besprenkelen met de olie en besmeren met de kruidenkaas.
4) De kerstomaten in 2 snijden en verdelen over de broodjes. De kappertjes er tussen strooien.
5) De ham in brede repen snijden en verdelen over het brood. Bestrooien met de emmentaler, gerookte paprika en de oregano. Besprenkelen met olijfolie.
Voor degene die niet van pikant houden, kan men gewone olijfolie gebruiken
zondag 13 november 2022
Stoofschotel met herfstgroenten.
Ingrediënten voor 2 à 3 personen : ¼ groene kool, 3 stronkjes witloof, 3 wortels, 1 pastinaak, 2 grote aardappelen, 1 sjalot, 2 teentjes look, 3 takjes tijm, 2 takjes rozemarijn, 3 takjes marjolein, 1,5 dl groentenbouillon.
2) De aardappelen, pastinaak en wortelen schillen en in staafjes van 3 op 1 cm snijden.
3) De groene kool en het witloof in reepjes snijden.
4) De tijm, rozemarijn en marjolein samen binden.
5) Een klontje boter smelten in een sauteerpan, look en sjalot fruiten, de wortelen, pastinaak en aardappelen erbij voegen en 5 minuten laten stoven dan de rest van de groenten erbij doen alsook het kruidentuiltje. Kruiden met peper en zout. De groentenbouillon erbij gieten, aan de kook brengen en in de oven plaatsen gedurende 20 minuten op 165° met lichte stoom. Bij AEG steampro stand steamify 165°.
6) Voor het serveren grof gesneden bladpeterselie er over strooien.
Lekker met een krokant gebakken stukje kip.
zaterdag 12 november 2022
Hutsepot met spruiten, wortelen en rookworst.
Ingrediënten 2 pers. : 300 gr spruiten, 2 stengels witte selder, 3 wortelen, 1 ui, 1 teentje look, 350 gr rookworst, 4 dl groentenbouillon, 300 gr bloemige aardappelen, 2 takjes tijm, 2 blaadjes laurier, klontje boter, peper, zout.
2. Spruiten nazien op verdorde blaadjes en aan de onderkant kruisgewijs een inkerving maken. Spoelen.
3. Wortelen schillen en in schijfjes snijden.
4. Aardappelen schillen en in stukken snijden.
6. Boter smelten, ui en look glazig laten worden, spruitjes, wortelen, selder bijvoegen en 8 minutern zachtjes laten meesudderen.
7. Aardappelen bijvoegen en de bouillon bijgieten. Kruiden met peper, zout, tijm en laurier. 15 minuten zachtjes laten garen. De rookworst erbij leggen en nogmaals 10 minuten laten garen.
8. Opdienen met mosterd.
vrijdag 11 november 2022
Gehaktballetjes met mozzarella, champignons en tomatensaus.
Ingrediënten 3 a 4 pers. : 500 gr gemengd gehakt, 1 bol mozzarella, 500 gr champignons, 10 blaadjes basilicum, gehaktkruiden Santa Maria , Pizza pasta kruiden Santa Maria , 1 ei, 1 slp paneermeel, 275 gr spaghetti, klontje boter, peper en zout, tomatensaus
2. De champignons borstelen en in blokjes snijden.
3. De tomatensaus bereiden
5. Het gehakt in 10 gelijk bolletjes verdelen.
6. De spaghetti koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten.
7. De balletjes een beetje platdrukken en in ieder een blaadje basilicum en een stukje mozzarella doen. De balletjes mooi dichtvouwen.
9. De spaghetti mengen met een beetje saus.
10. In het midden van het bord wat spaghetti schikken, daarop champignons en er rond de in 2 gesneden balletjes. Napperen met wat saus.
donderdag 10 november 2022
Pladijsfilet met bloemkoolzalf en chorizo.
Ingrediënten voor 6 personen : 4 pladijzen van ongeveer 700 gr, ½ bloemkool, 12 sneden chorizo, 1 klp venkelzaad, 2 slp kappertjes, 1 dl room, 125 gr boter + boter om de pladijs te bakken.
1) De pladijzen fileren (of men laat dit doen door de vishandelaar). De graten bijhouden om er een visbouillon van te maken.
2) De chorizo in de oven drogen op 160° gedurende 6 à 8 minuten. De chorizo mag niet zwart worden maar moet krokant zijn. Laten afkoelen.
3) De bloemkool in roosjes verdelen, wassen en gaar koken. Heel fijn mixen of blenderen en mengen met de room. Kruiden met zout en peper.
4) De chorizo samen met de venkelzaadjes tot poeder blenderen.
6) De boter lichtjes laten bruinen tot hazelnootboter en de kappertjes bijdoen.
7) De bloemkoolzalf op het bord schikken. Daarop een pladijsfilet leggen en er een lepel kappertjesboter over doen.
woensdag 9 november 2022
Pizza met chorizo.
Ingrediënten 2 stuks : Voor het deeg : 300 gr pizzabloem of T00, 150 gr lauw water, 12 gr gist, 2 slp olijfolie.
Vulling : 12 à 14 sneetjes chorizo, 150 gr passata, 1/2 kleine rode ui, 6 olijven, 4 à 6 champignons, 6 kerstomaten, 50 grs gemalen cheddar, 50 gr gemalen parmezaan, oregano Santa Maria, peper, rucola.
1) De champignons in schijfjes snijden.
4) Oven voorverwarmen op 215°.
5) De bodem met de passata inwrijven. Daarop de schijfjes champignons, de kerstomaten, de rode ui, de chorizo en de olijven. Bestrooien met de oregano, cheddar en parmezaan.
6) De pizza in de oven doen gedurende 12 à 14 minuten.
7) Uit de oven halen. Garneren met rucola en besprenkelen met olijfolie.
dinsdag 8 november 2022
Nasi goreng met kip.
Ingrediënten 2 pers. : 2 kippenfilets, 180 gr rijst, 100 gr erwtjes (diepvries), 1 ui, 2 lente-ui, 1 teentje look, 1 preiwit, 1 rode paprika, ½ slp Nasi Goreng kruiden, 4 kardemon peulen, 2 eieren, 1 slp ketjap manis, 1 slp sojasaus, sesamolie, arachide of zonnebloemolie, peper, zout.
2. Neem de filets van de kip, verwijder het vel en hou de rest voor een andere bereiding, of koop enkel de filets.
3. Snij de kippenfilets in 5 stukken.
4. Spoel de lente ui en de prei en snij in ringetjes.
5. Pel de ui en de look en snipper fijn.
6. Schil de paprika, verwijder de zaadjes en snij in fijne reepjes.
7. Plet de kardemonpeulen in de vijzel. Verwijder de pellen.
9. Warm 1 slp arachide en 1 slp sesamolie in de wok en bak de kippenstukjes op hoog vuur aan alle kanten aan. Schep de stukjes uit de wok en roerbak nu de ui, look, paprika enkele minuten aan. Indien nodig nog wat olie bijgieten. Voeg nu de prei en lente-ui bij. Roerbak terug een 4 tal minuten. Doe nu de erwtjes erbij steeds goed roerend. Giet de soja saus en ketjap manis erbij en meng goed. Na 1 minuut de kip en de rijst bijvoegen en goed laten bakken al roerend.
10. De eieren loskloppen en op het rijstmengsel gieten. Goed roeren. Wanneer de eieren gestold zijn van het vuur nemen. Bijkruiden met peper en zout.
maandag 7 november 2022
Thaïse soep, butternut, paksoi en schelvis.
Ingrediënten : 1 butternut, 1 paksoi, 1 rode paprika, 1 ajuin, 1 teentje look, 1 handvol Thaise basilicum, 1,5 lt groentenbouillon, 2,5 dl kokosroom, 1 klpThaï green curry Santa Maria , olijfolie, peper, zout, 100 gr schelvis per persoon, 1 stengel citroengras, 1 cm gember, 150 gr woknoedels.
2. Pel de ui en de look en snij grof.
4. Snij het citroengras in de lengte in 2.
5. Pel de gember.
6. Schil de paprika, verwijder de zaadjes en snij in reepjes.
7. Spoel de paksoi, verwijder eventuele slechte gedeelten en snij in reepjes.
8. Verhit een scheutje olijfolie, voeg de ui, de look en de butternut toe. Laat eventjes aanstoven. Doe er het citroengras, gember en de green curry bij. Goed mengen.
9. Blussen met de groentebouillon. Aan de kook brengen en 20 minuten zachtjes koken. De butternut moet gaar zijn.
10. Citroengras verwijderen en de kokosroom bijgieten. Soep heel fijn mixen. Bijkruiden met zout en peper en eventueel zeven.
11. De paksoi en de rode paprika in een scheutje olijfolie enkele minuten garen. Indien nodig wat water bijvoegen. Dit met de soep mengen, alsook e noedels en dit nu nog 5 minuten laten koken.
12. De schelvis 1 a 2 minuten stomen.
13. Verdeel de vis in kommetjes en giet er de warme soep bij.
14. Afwerken met enkele blaadjes Thaïse basilicum.
Deze soep kan men bereiden met alle witte vissoorten of met zalm.
zondag 6 november 2022
Kalfstong met Hongaarse saus.
Ingrediënten :
Voor het koken van de kalfstong : 1 kalfstong, 1 gepelde ui met 2 ingeduwde kruidnagels, enkele peterseliestengels, 1 blaadjes laurier, 2 à 3 tijmtakjes, 1 wortel, 2 selderstengels, 1 groen van prei, 1 teentje look, zout enkele zwarte peperkorrels.
Voor de saus : 2 rode ajuinen, 1 witte ui, eendenvet, 1 rode paprika, 1 dl room, 70 gr tomatenpuree, 1 teentje look, 1 blik tomatenstukjes, gerookte paprikapoeder.
2. De wortel schillen. De prei en selder spoelen. De look pellen. Alles in grove stukken snijden.
3. De kalfstong spoelen en in een grote kom leggen. Water bijgieten tot de kalfstong goed onderstaat. Aan de kook brengen en afschuimen. Al de overige ingrediënten bijvoegen en ongeveer 2 uur zachtjes laten koken.
5. 1 slp eendenvet laten warm worden en de uien met de look op heel zacht vuur laten konfijten. Indien nodig wat meer eendenvet gebruiken.
6. De rode paprika schillen, zaadjes verwijderen en in reepjes snijden. Wanneer de uien bijna gaar zijn de rode paprika bijvoegen.
8. Kruiden met de paprikapoeder, peper en zout. De room bijgieten en nog eventjes goed opwarmen.
9. De kalfstong pellen en in dikke plakken snijden.
10. Op het bord enkele plakken kalfstong schikken en wat saus op napperen.
11. Lekker met aardappelkroketten.
Abonneren op:
Posts (Atom)
De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten
-
Ingrediënten : flinke handvol bieslookbloemetjes, witte wijnazijn, 1 à 2 teentjes look, zwarte peperbollen. 1. Knip de bieslookbloem...
-
Ingrediënten voor 8 rolletjes : 8 sneden gekookte ham, ½ bloemkool, 100 gr mascarpone, 1 klp gehakte rozemarijn, 60 gr geraspte emmentaler, ...
-
Ingrediënten : 2 plakken bladerdeeg, 2 dooiers+1 slp melk mengen om te doreren, 1 boon of amandel of popje Voor de patissière creme : 2 doo...
-
Ingrediënten voor 8 personen : kruimeldeeg , 5 dl melk, 2,5 dl room, 115 gr suiker, 100 gr dooiers , 50 gr maïzena. 1) Het kruimeldeeg ber...
-
Ingrediënten voor 2 personen : 1 kabeljauwhaasje van 360 gr in 2 gesneden liefst met vel, 50 gr garnalen, 2 prei, 400 gr aardappelen, tijm,...
-
Ingrediënten : 160 gr rijstgriesmeel, 1 lt melk, 4 eieren, 140 gr suiker, 125 gr rozijnen, schil van ½ citroen (enkel het geel), boter om sc...
-
Ingrediënten : 500 gr bloem T45 of 00, 2 dl melk, 75 gr suiker, 1 ei, 1 dooier, 140 gr gesmolten koude boter, 25 gr gist, 8 gr zout, kaneel...
-
Ingrediënten : 300 gr kippenfilet, 4 sneden gekookte ham, 650 gr witloof, 1 slp olijfolie, klontje boter en boter om de vorm in te smeren, p...
-
Ingrediënten voor 4 personen : 8 witloof stronken, 8 sneetjes gerookt spek, 150 gr jonge spinazieblaadjes, 50 gr Brugse Blomme, klontje bote...
-
Ingrediënten : 350 gr kippengehakt, gehaktkruiden , 1 ei, 1 slp paneermeel, 250 gr mascarpone, 60 gr gemalen emmentaler, 2 takjes dragon, 3...