donderdag 15 juni 2023

Gamba’s met Griekse pasta salade.

Ingrediënten 2 pers. : 10 gamba’s, 180 gr Griekse pasta, 6 ansjovissen, 2 eieren, 2 tomaten, 6 radijzen, 2 kilp kappertjes, 1 lt goed gekruide groentenbouillon, 1 slp mayonaise, 1 slp Griekse yoghurt, handvol basilicum, ½ klp mosterd, 2 slp guacamole.

1. In de rug van de gamba’s een inkerving maken en het darmkanaal uithalen.
2. De bouillon aan de kook brengen en de gamba’s gedurende 2 à 3 minuten garen. Uit de bouillon nemen. Laten afkoelen.
3. De pasta koken in zoutwater zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en spoelen onder koud water.

4. De eieren gedurende 9 minuten koken. In koud water leggen. Pellen en in 4 of 6 partjes snijden.
5. De tomaten monderen, pellen en in 6 of 8 partjes snijden.
6. De ansjovissen met koud water spoelen.
7. De radijzen wassen en in dunne schijfjes snijden.
8. De basilicum blaadjes spoelen en droog deppen, en fijn snijden.
9. In een grote kom de guacamole, mayonaise, yoghurt , de basilicum, de kappertjes en de mosterd mengen. De pasta en enkele lepels saus vermengen. De rest apart bij serveren.
10. De Griekse pasta garneren met de gamba’s, tomaten, eieren, ansjovis, radijzen.

woensdag 14 juni 2023

Burrata met pesto van dragon, geroosterde tomaten, spekjes en lookcroutons,

Ingrediënten 2 pers. : 2 bollen burrata, 3 tomaten, 1 rode paprika, 2 dikke sneden lookbrood, 2 takjes oregano, 4 takjes tijm, 1 rode ui, olijfolie, pesto van dragon, enkele scjhilfers parmezaan.

1) Snij het brood in niet te kleine blokjes Leg ze in een ovenvaste schotel en besprenkel met olijfolie.
2) Schil de rode paprika en snij in repen.

3) Spoel de tijm en oregano en dep droog.
4) Pel en snij de rode ui in fijne ringen.
5) Mondeer de tomaten en snij in partjes.
6) Warm de oven op 195°.
7) Doe de paprika, de tomaten, de rode ui, de spekjes, tijm, oregano in een ovenschotel en besprenkel met olijfolie, Kruid met peper en zout.
8) Plaats de ovenschotel gedurende 20 à 25’ in de oven. Plaats de laatste 10’ de schotel met croutons ook in de oven.
9) Haal de schotels uit de oven. Schik de burrata op de groenten. Verdeel de croutons er bij. Werk af met pesto en wat parmezaanschilfers.

dinsdag 13 juni 2023

Pesto van dragon

Ingrediënten : 70 gr dragonblaadjes, 15 gr pistachenoten, 15 gr pijnboompitten, 0,8 dl olijfolie, 40 gr parmezaan, 1 teentje look, sap van ¼ citroen, peper, zout.

1. Spoel de dragonblaadjes en dep droog.
2. Snij de parmezaan in kleine blokjes.
3. Pel het teentje look.
4. Mix de dragonblaadjes met de look, parmezaan, pistache- en pijnboompitten, citroensap, olijfolie, peper en zout kin de blender. Dit moet niet
super fijn zijn.
5. Lekker bij pasta, mozzarella enz....

maandag 12 juni 2023

Kabeljauwburger met Brugge oud kaas en lente-ui.

Ingrediënten voor 4 burgers : 400 gr kabeljauw (of schelvis, leng enz…), 50 gr Brugge Oud kaas, 40 gr panko, 4 lente-ui, ½ limoen, 1 slp soja saus, 1 ei, peper en zout.
Voor de saus : 1 slp mayonaise, 1 slp yoghurt, mierikswortel naar smaak (uit een bokaaltje), enkele druppels citroensap, peper en zout.
Voor deze bereiding is het niet nodig de mooiste stukken van de vis te kopen.

1. De vis fijn hakken of in de blender grof snijden.
2. De lente-ui spoelen en fijn snijden.
3. De kaas raspen of heel fijn snijden.
4. De vis mengen met de kaas, de panko, de lente-ui, het sap van de ½ limoen, de soja saus en het ei. Bijkruiden met peper en zout.
5. 4 burgers vormen. Dit gaat gemakkelijk als men de handen nat maakt.
6. Voor de saus alle ingrediënten mengen.
7. De burgers bakken in olijfolie.

zondag 11 juni 2023

Pastasalade met gerookte zalm.

Ingrediënten voor 2 pers. : 180 gr pasta (penne, macaroni, fusilli, farfalle enz…) 250 gr gerookte zalm, ½ appel, ½ komkommer, 10 st gele of rode kerstomaten, 2 eieren, 1 handvol rucola, 1 slp parmezaan schilfers, basilicumblaadjes.
Voor de saus : 1 slp mayonaise, 1 slp yoghurt, verse oregano. 1 klp mosterd, peper, zout, citroensap.
1. De pasta koken zoals vermeld op de verpakking. Afgieten en spoelen onder koud water.
2. De eieren gedurende 9 minuten koken. In koud water laten afkoelen. Pellen en in partjes snijden.

3. De appel en de komkommer schillen. Het klokhuis uit de appel verwijderen en de appel in kleine blokjes snijden. De komkommer in de lengte in 2 snijden, zaadjes uithalen en in kleine blokjes snijden.
4. De zalm versnijden in reepjes.
5. Al de ingrediënten voor de saus mengen.
6. De pasta mengen met de mayonaise, de appel en de komkommer. Dit in een mooie schotel doen en garneren met de kerstomaten, de zalmreepjes, de partjes gekookt ei, de rucola, de parmezaan en de basilicum.

zaterdag 10 juni 2023

Salade van quinoa met rauwe ham, meloen en mozzarella.

Ingrediënten voor 2 personen : 4 sneden rauwe ham, 1 tomaat, 1 bolletje buffelmozzarella, ½ meloen, 1 slp geroosterde pijnboompitten, 80 gr gekookte quinoa, 1 slp parmezaanschilfers, basilicum, munt, balsamicocrème, ½ rode ui, olijfolie, peper en zout.

1) De tomaat monderen, zaadjes verwijderen en het vruchtvlees in blokjes snijden.
2) De buffelmozzarella in stukjes snijden.
3) De meloen schillen en in stukjes snijden.
4) De basilicum en de munt spoelen, droog deppen en in grove stukken snijden.
5) De rode ui pellen en in dunne ringetjes snijden.
6) De quinoa mengen met de ½ van de tomaat, de ½ van de meloen, de rode ui, de pijnboompitten en de ½ van de basilicum en de munt. Kruiden met peper en zout.
7) De quinoa in het midden van het bord schikken. Op de quinoa de in reepjes gesneden ham schikken. Daar rond de rest van de ingrediënten. Besprenkelen met olijfolie. Garneren met de balsamicocrème.

vrijdag 9 juni 2023

Kippenpillons met bloemkoolcurry en aardappelen.

Ingrediënten voor 2 personen : 6 kippenpillons, ½ bloemkool, 3 takjes koriander, 6 vastkokende aardappelen, 1 sjalot, 1 teentje look, 25 gr pijnboompitten, 1,5 dl passata, 2 slp sojasaus, 1 klp curry poeder, 1 klp kurkuma, kippenkruiden, olijfolie.

1. De sjalot en de look pellen. Fijn snipperen.
2. De bloemkool in roosjes verdelen en spoelen.
3. De aardappelen schillen, en in gelijke stukken snijden.
4. De koriander wassen en grof snijden.

5. De pijnboompitten roosteren in een pan met anti-aanbaklaag.
6. In een sauteuse 2 slp olijfolie verwarmen en de kippenpillons aan alle kanten mooi bruin bakken. Uit de sauteuse nemen en in een schotel leggen. In de schotel de pillons
rijkelijk bestrooien met kippenkruiden.
7. In dezelfde sauteuse waar de pillons in gebakken zijn terug wat olijfolie doen en de look en sjalot bakken samen met de aardappelen. Kruiden met de curry en de kurkuma. Nu de soja en de passata bijvoegen. De pillons boven op de aardappelen leggen en water bijgieten tot de aardappelen onder staan. Met deksel nu 15 minuten laten sudderen.
8. De bloemkoolroosjes bijvoegen en eventjes in de sauteuse roeren zodanig dat de bloemkool goed in de saus ligt. Nog eens 15 minuten laten garen. De saus ontvetten.
9. Schik de pillons met de aardappelen en de bloemkool in de schotel, giet er wat saus bij en werk af met de pijnboompitten en de koriander.

donderdag 8 juni 2023

Brood met courgette, rozemarijn en oregano.

Ingrediënten : 250 gr bloem voor boerenbrood, 160 ml lauw water, 10 gr boter, 3 gr zout, 15 gr gist, 1 klp suiker, ¼ courgette, 4 kleine takjes rozemarijn, 2 slp fijngehakte oregano, ½ fijn gesnipperde rode ui.

1) De gist mengen met het lauw water.
2) De bloem in een mengkom doen, het water met de gist en suiker bijvoegen en mengen met de keukenrobot op de laagste stand tot een homogeen mengsel. Nu het zout bijstrooien en nog 3 à 4 minuten mengen op een hogere stand.

3) Het deeg uit de kom halen. Een bol vormen en 30 à 35 minuten laten rijzen .
4) Ondertussen de courgette grof raspen. De rozemarijn afritsen en fijn hakken.
5) Het deeg plat kloppen en de
courgette, rode ui, rozemarijn en oregano onder het deeg mengen. Het deeg in een bakvorm doen. Opnieuw laten rijzen gedurende 55 à 60 minuten.
6) De oven voorverwarmen op 225°.
7) Het brood gedurende 25 à 30 minuten bakken met stoom.
8) Laten afkoelen op een rooster.

woensdag 7 juni 2023

Roulade van kwartel met jonge spinazie en champignonsaus.

Ingrediënten voor 6 personen : 4 ontbeende kwartels, 4 sneden rauwe ham, 1 kg spinazie, 250 gr champignons, 250 ml room, 250 ml kippenbouillon, 250 gr eendenvet, 200 gr gemengd gehakt, 1 ei, 1 klep gehakte look, 1 sjalot. 1 klep gehakte peterselie.

• De sjalot fijnsnijden.
• Gehakt mengen met het ei, de sjalot, de look en de peterselie.
• De filets en de billetjes kort aanbakken. Uit de pan halen en 250 ml kippenbouillon in de pan gieten. Voor de helft laten inkoken.

• De billetjes in een ovenvaste pot doen, het eendenvet erover doen en afgedekken.
• Een vershoudfolie uitspreiden op het werkblad en daarop de sneden ham, ze moeten elkaar voor de helft
overlappen, dan 4 kwartelfilet, dan het gehakt en terug 4 kwartelfilets. Nu met behulp van de folie oprollen. Heel strak oprollen. Nog een 2de laag folie ronddoen.
• De roulade in de oven garen samen met de billetjes op 120° met stoom.
• De champignons kuisen en versnijden. Bakken.
• Bij de ingekookte bouillon de room bijgieten en laten inkoken tot de gewenste dikte. Champignons bijdoen.
• Spinazie wassen en bakken in de boter.
• Roulade uit de oven halen, folie verwijderen en versnijden. Garneren met de billetjes, spinazie en champignonsaus.

maandag 5 juni 2023

Wentelteefjes met aardbeien en rozemarijn.

Ingrediënten voor 4 personen : 4 sneden briochebrood, 2 slep agave siroop, 1 klep fijne zeste van citroen, 1 slep,gehakte rozemarijn, 75 ml melk, 125 ml slagroom, 1 vanillestok, 1 slep suiker, 2 eieren, 250 gr aardbeien, 1 klep vanillepoeder.

• Oven voorverwarmen op 150°.
• Bestrijk de briochesneden met een laag agavesiroop en bestrooi met citroenzeste. Schik de sneden elk apart in een ovenschaaltje. Bestrooi met rozemarijn.

• De melk met de room, het merg van de vanillestok, suiker, de vanillepoeder en de eieren opkloppen.
• Dit mengsel over het briochebrood gieten.
• De aardbeien in plakjes snijden en verdelen over de schaaltjes. Nog wat suiker over strooien.
• Over de schaaltjes een folie leggen en 20 minuten in de oven zetten. Folie weghalen. Oven op 170° en nog 15 à 20 minuten verder bakken tot het dessert goudgeel is.
•Uit de oven halen en lauw laten worden..
• Serveren met een bolletje ijs en wat extra aardbeien.

zaterdag 3 juni 2023

Aardbeiengebak met mascarponecreme.

Ingrediënten : Biscuitdeeg : 5 eieren, 200 gr suiker, 180 gr zelfrijzende bloem, 1 klep bakpoeder, boter en bloem om de springvorm in te vetten.
Mascarponecreme : 250 gr mascarpone, 125 gr zachte boter, 130 gr suiker, 1 vanillestok.
500 gr aardbeien,
2 dl room,suiker,chocoladeschilfers enz… om te garneren.

Biscuit:
• Oven voorverwarmen op 180°.
• Eieren en de suiker opkloppen tot het een lichtgeel schuim is en verdriedubbeld is. Dit noemt men een ruban.

• Gezeefde bloem en bakpoeder onder de ruban spatelen. Liefst met een houten lepel waar in het midden een gat in is, om meer lucht in het deeg te krijgen.
• In de vorm onderaan bakpapier leggen. De zijkanten goed beboteren en bebloemen,
• Vorm vullen met het deeg en 45 à 50 minuten bakken.
• Biscuit laten afkoelen.
Mascarponecreme:
• De zachte boter met de vanillestok, suiker en mascarpone mengen met de klopper tot een smeuïge crème.
Gebak afwerken :
• De biscuit horizontaal in 2 snijden.
• Bedek terug de bodem van de springvorm met bakpapier en leg de onderste helft van het gebak in de springvorm. Deze onderste helft kan je besprenkelen met een likeur lichtjes aangelengd met water of met suikersiroop, maar dit is volgens eigen smaak.
• Schep er de mascarponecreme op en strijk hem mooi uit.
• Bedekken met in schijfjes gesneden aardbeien.
• Leg er de 2de helft van de biscuit op. Nu zeer goed aandrukken.
• De taart 2 à 3 uur in de koelkast zetten.
Versiering :
• De room opkoppen met de suiker. De bovenkant van de taart bedekken met een dunne laag opgeklopte room en garneren volgen eigen smaak met aardbeien, chocoladeschilfers enz…
• Voorzichtig de vorm weghalen. Serveren met een coulis.

vrijdag 2 juni 2023

Aspergeroomsoep met gerookte zalm en eierenmimosa.

Ingrediënten 6 à 8 pers. : 1,5 kg soepasperges, 1 wit van prei, 1 ui, 1 aardappel, 1 ½ lt gevogeltebouillon, 2,5 dl room, 1 klontje boter, 1 a 2 sneden gerookte zalm p.p., 2 eieren, 2 asperges om te garneren p.p., 1 slp gehakte peterselie.
1) De soepasperges schillen, in stukken snijden. De garnituurasperges schillen maar deze niet versnijden.
2) De schillen 20 minuten zachtjes laten koken in de gevogeltebouillon. Zeven.
3) Het wit van prei wassen.
4) De ui pellen.
5) De aardappel schillen.
6) Al de groenten in stukken snijden.
7) Een klontje boter smelten, de groenten bijvoegen, uitgezonderd de garnituur asperges, even laten aanstoven en de gevogeltebouillon bijgieten. Aan de kook brengen en 25 à 30 minuten laten zacht koken.
8) Bijkruiden met zout en peper. Room bijvoegen. Nog 5 minuten laten doorkoken door de groentemolen draaien of heel goed mixen.
9) De eieren 10 minuten koken. direkt spoelen onder koud water. Pellen en fijn snijden tot mimosa.
9) De garnituur asperges stomen. In de breedte in 2 snijden.
10) In een diep bord 4 halve asperges schikken. Daarop de zalm chiffoneren. Errond wat soep gieten.
11) Garneren met mimosa van eieren.

donderdag 1 juni 2023

Bieslookbloemetjes azijn.

Ingrediënten : flinke handvol bieslookbloemetjes, witte wijnazijn, 1 à 2 teentjes look, zwarte peperbollen.

1. Knip de bieslookbloemen kort af, het steeltje moet volledig verwijderd zijn. ze eventjes in water en schud goed uit.
2. Pel het teentje look.
3. Leg de bloemetjes, de look en de peperbollen in een schone glazen pot.
4. Giet er azijn over tot alle bloemetjes onder staan.
5. Draai het deksel op de pot en zet dit op een donkere, koele plek. Laat de azijn een drietal weken trekken, de azijn zal de kleur van de bieslook overnemen.

6. Zeef de azijn en giet hem in een potje of een flesje. Hij blijft zowat onbeperkt houdbaar.

woensdag 31 mei 2023

Confituur van aardbeien en rabarber.

Ingrediënten voor een verhouding van 1,5 kg fruit voor 500 gr suiker : 750 gr gewassen, gekuiste en in blokjes gesneden rabarber, 750 gr aardbeien, 75 ml sinaasappelsap, 500 gr gelei suiker van Tienen maxi fruit
1. De aardbeien spoelen, dan de kroontjes verwijderen en in stukken snijden.
2. Het fruit en de suiker goed mengen en minimum 3 uur afgedekt in de frigo zetten.

3. Het fruit op het vuur zetten samen met het sinaasappelsap en eenmaal dat het kookt nog 4 minuten laten koken. Met een stamper het fruit een beetje platdrukken. Indien nodig afschuimen.
4. De hete confituur in heel nette potten boordevol doen en onmiddellijk goed sluiten. De potten nu omkeren en laten afkoelen. Eenmaal afgekoeld mag men ze omdraaien.

dinsdag 30 mei 2023

Aardbeien bavarois.

Ingrediënten voor 2 personen : 150 gr aardbeien, 1 klp citroensap, 40 gr poedersuiker, 8 gr gelatine blaadjes, 1 dl room, 8 blaadjes basilicum, 20 gr eiwit.

1. Gelatine weken.
2. Aardbeien met citroensap, suiker, en basilicum mixen met de blender. Zeven.
3. Slagroom opkloppen
4. Eiwit opkloppen.
5. ½ dl water warmen en de uitgeknepen gelatine in het warme water oplossen en mengen met de aardbeien.
6. De aardbeien beetje bij beetje bij de room mengen en tenslotte het eiwit er onder spatelen.
7. De vorm lichtjes met neutrale olie inwrijven en vullen met de bavarois. In de frigo laten opstijven. De bavarois uit de vorm nemen.
8. Op een bord de bavarois schikken en garneren met enkele aardbeien en aardbeiencoulis.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Eierenpan met rauwe ham, tomaten en champignons.