vrijdag 18 augustus 2023

Pruimen Reine Claude taart.

Ingrediënten : 500 gr Reine Claude pruimen, 25 gr amandelpoeder, 15 cl room, 50 gr suiker, 2 eieren, kruimeldeeg
Taartvorm : 28 cm

1. Bereid de kruimeldeeg.
2. De taartvorm inwrijven met boter en dan licht bestrooien met bloem. De overtollige bloem uit de vorm schudden. De taartvorm in de frigo plaatsen.

3. Het deeg uitrollen en in de taartvorm leggen en de randen afsnijden. Inprikken en terug 10 minuten in de frigo plaatsen.
4. Oven voorverwarmen op 180°.
5. De taartvorm gedurende 10 minuten in de oven voorbakken.
6. De pruimen wassen, ontpitten en in 2 snijden. De taart uit de oven nemen en de pruimen met de schil naar onder in de vorm schikken. Bestrooien met de amandelpoeder en terug 10 minuten in de oven plaatsen.
7. Ondertussen de eieren, de room en de suiker goed mengen. De taart uit de oven nemen en het eiermengsel mooi verdelen over de pruimen.
8. De taart opnieuw gedurende 25 à 30 minuten bakken.
9. De taart laten lauw worden vooraleer uit de vorm te nemen.

donderdag 17 augustus 2023

Rollade van lotte met Breydel spek en dille béarnaise.

Ingrediënten 2 personen : 3 lottes van 200 gr, 10 à 12 dunne sneden Breydel spek, 400 gr groene boontjes, zout, peper, gedroogde tijm, boter, olijfolie.
Recept : Béarnaise



1) De lottes opkuisen en de graat in het midden verwijderen.
2) Kruiden met peper, zout en tijm.
3) Huishoudfolie op het werkblad leggen. Daarop het Breydelspek dakpansgewijs naast mekaar leggen. De stukken lotte op het spek leggen en een mooie rol maken met behulp van de huishoudfolie. Strak oprollen in de huishoudfolie.
4) De groene boontjes spoelen en de uiteinden verwijderen.
5) Béarnaise bereiden maar dille gebruiken in plaats van dragon.
6) De rollade van lotte stomen gedurende 10 à 13 minuten naargelang de dikte van de rol.
7) De boontjes samen met de lotte stomen tot ze gaar zijn. Uit de oven nemen. Spoelen onder koud water en in boter aanbakken. Kruiden met peper en zout.
8) De lotte uit de oven nemen en eventjes laten rusten. De folie voorzichtig verwijderen en de rollade droog deppen.
9) Olijfolie warmen en de rol eventjes aanbakken. Uit de pan nemen en in stukken van 3 à 4 cm snijden.
10) Boontjes in het midden van het bord schikken met daarop de lotte en wat saus. Garneren met dille béarnaise.

woensdag 16 augustus 2023

Kalfskotelet in de oven met kruiden.

Ingrediënten 2 personen : 1 kalfskotelet van 400 gr, rozemarijn, tijm, laurier, oregano, marjolein, olijfolie, peper, zout.

1) De kruiden spoelen en droog deppen met keukenpapier,
2) Het vlees inwrijven met olijfolie en op de helft van de kruiden leggen de andere helft erboven leggen. Dit vacuum trekken of omwikkelen met huishoudfolie. 3 à 4 uur laten rusten.
3) De oven warmen op 175°. Indien men een stoomoven heeft met een beetje stoom.
4) De kruiden verwijderen van het vlees en het vlees bruin aanbakken in een klontje boter. Kruiden met peper en zout. De groene kruiden er rond leggen en eventjes laten meebakken.
5) Het vlees in de oven plaatsen gedurende 12 à 15 minuten naargelang de dikte van het vlees.
6) Uit de oven halen, het vlees mag nog licht rose zijn, en in dikke plakken snijden.
7) Lekker met puree en bloemkool.

dinsdag 15 augustus 2023

Melkbrood.

Ingrediënten : 500 gr bloem T45, 20 gr verse gist, 2 dl melk, 60 gr poedersuiker, 2 eieren, 1 snuifje zout, 80 gr malse boter, 1 ei + 1 slp melk om te doreren.

1. De ingrediënten in de mengbeker van de robot doen
uitgenomen
de boter en het zout.
2. 5 minuten kneden in de keukenrobot.
3. Doe de malse boter en het zout erbij en kneed nogmaals 5 minuten.

4. Vorm een bol met het deeg en laat 60 à 75 minuten rijzen.
5. Ontgas het deeg.
6. Doe het in de bakvorm.
7. Plaats de bakvorm nogmaals 50 à 60 minuten in de oven.
8. Wrijf het deeg in met het dooier/melk
mengsel.
9. Warm de oven op 180°.
10. Bak het melkbrood gedurende 30 à 35 minuten.

 

maandag 14 augustus 2023

Mascarpone taart met koffie en chocolade.

Ingrediënten voor 8 à 10 personen : 200 gr Petit Beurre koekjes, 100 gr gesmolten boter, 600 gr mascarpone, 100 gr suiker, ½ dl heel sterke koffie, 1 ½ dl opgeklopte room, 150 gr fondant chocolade, 1 slp cacao, 1 ½ blaadje gelatine, aardbeien, chocoladeschilfers.

1) De koekjes verkruimelen in de blender. De gesmolten boter bijdoen en nog kort blenderen. Een springvorm onderaan bekleden met bakpapier. De zijkanten lichtjes inwrijven met boter. Het koekjesmengsel op de bodem van de taartvorm doen, mooi glad strijken en goed aandrukken.
2) Week de gelatine.
3) Chocolade smelten samen met de koffie, voeg de gelatine bij en laat afkoelen.
4) Klop de kaas met de suiker tot een romige massa.
5) Spatel er de opgeklopte room en de afgekoelde chocolade door alsook de cacao (best de cacao toevoegen met een zeefje).
6) Schep de chocoladeroom op de taartbodem en laat minstens 5 uur in de koelkast.
7) Taart ontvormen en garneren met de chocoladeschilfers en de aardbeien.

zondag 13 augustus 2023

Gelakt spieringgebraad met erwtjes en wortelen.

Ingrediënten voor 4 personen : 1 kg spieringgebraad, 4 slp sojasaus, 2 slp honing, 2 slp olijfolie, 2 teentjes look, peper, enkele takjes tijm en rozemarijn, 2 blaadjes laurier, 600 gr verse erwtjes, 6 tal wortels met loof, 100 gr gerookt spek.

1. Soja saus mengen met de honing, de olijfolie en peper.
2. Vlees inwrijven met deze mengeling en in een sous-vide zak doen met tijm, laurier, rozemarijn en in dunne schijfjes gesneden look. Dit vaccum trekken en in de koelkast 12 uur laten marineren.
3. Bak op de stand sous-vide op 70° ongeveer 2,5 uur.
4. Haal het vlees uit de oven, neem het uit de zak en bewaar de jus.
5. Bak het vlees aan
alle kanten bruin. Blus de pan met de jus.
6. De erwtjes doppen, spoelen.
7. De wortelen schillen en in schijfjes snijden en met de erwtjes 5 minuten blancheren, Direct spoelen onder koud water.
8. Het spek in reepjes snijden.
9. Klontje boter smelten en het spek aanbakken. Wortels en erwtjes bijvoegen en 4 à 6 minuten laten stoven. Indien nodig een beetje water bijgieten.
10. Het vlees in plakken snijden en opdienen met de erwtjes en wortelen.

zaterdag 12 augustus 2023

Kalfsblanquette met bloemkool en Breydelspek.

Ingrediënten voor 2 personen : 300 gr kalfsfricassee, 2 dikke sneden van ongeveer 0,5 cm Breydelspek, ½ kleine bloemkool, 2 groen van prei, enkele takken lavas of groene selder, 1 grote ui, 1 wortel, tijm en laurier, basilicum, citroensap, zout en zwarte peper.

1) Het kalfsvlees opzetten in koud water tot het juist onderstaat. Als het water kookt het vlees afschuimen, de prei, lavas, ui, wortel, tijm, laurier,peper en zout bijvoegen.
2) Het vlees ongeveer 40 à 50 minuten zachtjes laten koken.
3) De bloemkoolspoelen en laten koken tot ze nog licht krokant is.
4) De Breydelspek in reepjes snijden en aanbakken.
5) Bechamel saus maken met de bouillon van het kalfsvlees.
6) Bechamel : 30 gr bloem, 30 gr boter, 5 dl bouillon.
7) Bechamel kruiden met peper, zout, nootmuskaat, citroensap en basilicum.
8) Bloemkool en kalfsvlees mengen met de saus.
9) Garneren met het Breydelspek.

vrijdag 11 augustus 2023

Gebak met abrikozenconfituur.

Ingrediënten voor 8 à 10 personen : 1 bakvorm van diameter 24 cm en 5 à 6 cm hoogte, 360 gr bloem T45, 12 gr bakpoeder, 160 gr suiker, 180g zachte boter en 1 klontje boter om de vorm in te vetten, 1 klp bicarbonaat, 1 snuifje zout, 2 eieren, 350 gr abrikozenconfituur, 1 dooier.

1) Bakvorm inboteren en bebloemen.
2) De bloem zeven. In de robot met de deeghaak mengen met de bakpoeder, de suiker, en de bicarbonaat en het zout. Wanneer het deeg zandachtig wordt de eieren bijvoegen en het deeg verder kneden tot men een bol bekomt. Het deeg minstens 1 uur in de frigo plaatsen.
4) De oven voorverwarmen op180°.
5) Het deeg in 2 stukken verdelen, in 2/3 en 1/3. Met het grootste stuk een cirkel vormen van ongeveer 27 cm en de vorm bekleden zodanig dat de zijkanten 3 cm
bedekt zijn. Bedekken met de confituur ongeveer 2 cm. Nu het 2de stuk deeg uitrollen tot ongeveer een cirkel van 24 cm en boven op de confituur leggen. De boven en onderkant van het deeg goed aan mekaar plakken zodanig dat de confituur niet kan lekken.

6) De dooier loskloppen met 1 klp melk en daarmee de
bovenkant van de taart inwrijven met een borsteltje.
7) De taart bakken gedurende 35 à 40 minuten.

8) Volledig laten afkoelen zodanig dat de confituur kan opstijven.

donderdag 10 augustus 2023

Wortelkroketten.

Ingrediënten voor 4 personen : 500 gr bintjes aardappel, 300 gr wortelen, 2 dooiers, 4 eiwitten, bloem, panko of paneermeel.

1) Aardappelen schillen, in stukken snijden, koken, goed uitdrogen en fijnstampen.
2) De wortels schillen, in stukken snijden, koken, goed uitdrogen en fijnstampen of in de blender mixen.
3) De aardappelen en de wortels samen mengen met de dooiers, peper en zout.
4) Met behulp van een kroketmachine of met een spuitzak cilinders spuiten.
5) Laten afkoelen en versnijden op de gewenste grootte.
6) De kroketten paneren, eerst door de bloem, dan door het eiwit dat lichtjes opgeklopt is en daarna door het paneermeel.
7) Frituren op 180°.
Persoonlijk maak ik altijd een grotere hoeveelheid om er enkele in de diepvries te bewaren. Altijd handig.




woensdag 9 augustus 2023

Confituur van meloen en perziken.

Ingrediënten : 1,5 kg fruit ½ galia meloenen en ½ perziken, 1 citroen, 500 gr geleisuiker maxifruit, vanille-extract naar smaak.



1. De meloen schillen. In 2 snijden, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden.
2. De perziken spoelen, pit verwijderen, en de perziken in kleine stukjes snijden.
3. De meloen en perzik blokjes in een pot doen. Het vanille extract er over sprenkelen alsook de suiker er over strooien. Alles goed mengen en minimum 3 uren laten macereren.
5. Het fruit opwarmen, regelmatig roeren. Van als het goed doorkookt nog 4 minuten rekenen.
6. Afschuimen en de confituur in potten doen. Direct de schijfjes er op doen.

dinsdag 8 augustus 2023

Lamskotelet met ratatouille.

Ingrediënten voor 2 personen : 6 à 8 lamskoteletten naargelang de grootte, 1 blik tomatenstukjes, 1 bundel lente-ui, ½ aubergine, ½ rode paprika, ½ gele paprika, ½ courgette, 1 rode ajuin, 1 teentje look, tijm, laurier, zout, peper, olijfolie.

1) De paprika’s schillen, zaadjes uithalen en in brunoise (blokjes) snijden.
2) De rode ajuin pellen, in blokjes snijden. De pijpajuin spoelen en in ringen snijden.
3) De aubergine en de courgette in brunoise snijden.
4) De look fijnsnipperen.
5) De olijfolie warmen. De ajuin en de look fruiten zonder kleuren. Alle andere groenten bijdoen en samen nog 3 à 4 minuten laten fruiten. Tijm, laurier en het blik tomaten bijvoegen. 35 à 40 minuten laten sudderen. Indien nodig wat water bijvoegen. Kruiden met peper en zout.
6) Lamskoteletten kruiden met peper en zout en bakken in olijfolie.
Lekker met gebakken krielaardappelen.

maandag 7 augustus 2023

Couscoussalade met beenham.

Ingrediënten voor 2 personen : 300 à 350 gr beenham, 4 dl groentebouillon, 125 gr couscous, 1 kleine wortel, ½ komkommer, ½ rode paprika, 6 kerstomaten, ½ bundel peterselie, 1handvol rucola, 1 klep korianderpasta, peper, zout olijfolie.

1) De bouillon koken en op de couscous gieten. Deksel op zetten en 5 minuten laten wellen.
2) 1 slp olijfolie opdoen en omroeren met en vork. Laten afkoelen.
3) Wortel en paprika In brunoise(kleine blokjes) snijden. Blancheren (1 minuut in kokend water doen) en onder koud water laten afkoelen.
4) Komkommer in brunoise snijden.
5) Kerstomaten in 4 snijden.
6) Peterselie en rucola heel fijn snijden.
7) De afgekoelde couscous mengen met de kruiden, de korianderpasta en de groenten.
8) De beenham in reepjes snijden.
9) De couscous in bord schikken met daarop de ham.

zondag 6 augustus 2023

Elzasser aardappelsalade met saucisson.

Ingrediënten voor 2 personen : 4 vastkokende aardappelen, 250 grs saucisson naar keuze niet te dun gesneden, 2 eieren, 2 tomaten, augurken, 3 dl neutrale olie, ½ dl rode wijnazijn, 1 sjalot, 1 klep mosterd, 1 slp fijngesneden bieslook.

1) Aardappelen goed spoelen en met de pel koken.
2) De eieren koken en direct onder koud water spoelen.
3) De tomaten monderen, pellen en in schijfjes snijden.
4) De saucisson in dunne reepjes snijden.
5) De vinaigrette maken met de fijngesnipperde sjalot, de bieslook, mosterd, olie en azijn.

6) De saucisson mengen met 1 slep vinaigrette.
7) De aardappelen pellen en in niet te dunne schijfjes snijden, 2 slep vinaigrette erover doen. De aardappelen moeten nog lauw zijn.
8) De aardappelen rond op het bord schikken. Daarop de tomaten en dan de saucisson en de in partjes gesneden eieren.

zaterdag 5 augustus 2023

Gehakttaart met aubergine en courgette.

Ingrediënten voor 3 à 4 personen : 1 vel kant en klare bladerdeeg, 1 aubergine, ½ courgette, 350 gr gemengd gehakt, 1 sjalot, 150 gr geraspte emmentaler, 2 dl room, 2 eieren, 140 gr tomatenpuree, peper, zout, olijfolie.



1) Verwarm de oven voor op 180°.
2) Het bladerdeeg boven op het boterpapier in een bakvorm doen. Gaatjes prikken in het bladerdeeg. Daarop een ander blad bakpapier leggen. Bakparels of gedroogde bonen op strooien en 10 minuten bakken. Uit de oven nemen, gedroogde bonen verwijderen en het bovenste blad papier. Nog verder 5 minuten bakken. Uit de oven nemen en laten afkoelen. Dit noemt men blind bakken.
3) De sjalot fijnsnipperen.
4) De aubergine en de courgette spoelen en in blokjes snijden.
5) De sjalot aanstoven in de olijfolie samen met het gehakt, de aubergine en de courgette. De tomatenpuree erdoor roeren. Kruiden met peper en zout. Laten afkoelen.
6) De room met de eieren loskloppen. Kruiden met peper en zout. Het eiermengsel met het afgekoelde gehakt vermengen. Dit alles in de bladerdeegvorm gieten.
7) De taart bestrooien met de geraspte kaas.
8) De taart gedurende 30à 35 minuten in de oven plaatsen en goudbruin bakken.
9) Opdienen met een slaatje

vrijdag 4 augustus 2023

Aardappelstoemp met erwtjes en cottage cheese.

Ingrediënten voor 2 personen : 500 gr aardappelen, 200 gr erwtjes, 4 witte selderstengels, 1 klp gehakte munt, 3 lente-uitjes, 200 gr cottage cheese, 1 slp olijfolie, zout, peper.

1) Aardappelen schillen, gaar koken, afgieten en 1,5 dl kookvocht behouden.
2) De selderstengels spoelen en de dikke draden uithalen. In kleine blokjes snijden.
3) De olijfolie verwarmen en de selder fruiten, wat water bijvoegen en ongeveer 12 à 14 minuten laten stoven. Indien nodig nog wat water bijvoegen. De erwtjes bijdoen en nog 5 à 6 minuten stoven. Kruiden met peper en zout.

4) De lente-ui fijn snijden.
5) De aardappelen fijn stampen. De groentjes bijvoegen, alsook de munt en de lente-ui. Goed mengen. De kaas er onder roeren en het apart gehouden kookvocht bijgieten tot de stoemp smeuïg is. Verder op smaak brengen met peper en zout.
Lekker met gebakken worsten.
TIP : om de worsten mooi te bakken zonder open te springen mag men er niet inprikken. Men laat boter smelten, wanneer de boter goed schuimt de worsten in de pan leggen en op laag vuur laten bakken. Wanneer 1 kant goed bruin is, mag men ze draaien pas op dat men er niet in prikt. Indien de boter te bruin wordt, een beetje boter bijdoen. De worsten zo ongeveer op laag vuur 20 minuten bakken. Vet afgieten en de pan blussen met water.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Kippenfilet met groene boontjes, currysaus en Griekse pasta.