maandag 4 september 2023

Abrikozentaart.

Ingrediënten : kruimeldeeg, 2 eieren, 200 gr marsepein, 65 gr suiker, 2,5 dl room, 400 gr abrikozen, rasp van de schil van 1 citroen.
Taartvorm van 28 cm

1. Oven verwarmen op 180°.
2. De abrikozen in 2 snijden en ontpitten en in een suikersiroop 5 minuten blancheren. Suikersiroop ½ water ½ suiker. De abrikozen goed laten uitlekken.

3. De taartvorm invetten en bebloemen. De taartvorm in de frigo plaatsen tot gebruik.
4. Het deeg uitrollen en de taartvorm bekleden. De bodem inprikken.
5. Het deeg met bakpapier bedekken en bakparels op leggen. De taartbodem 10 minuten voorbakken.
6. De marsepein in kleine stukjes snijden en mengen met de eieren, de suiker, de room en de citroenrasp tot een gladde massa.
7. De taartbodem uit de oven nemen, de bakparels en het bakpapier verwijderen en laten afkoelen. De marsepein creme op het deeg doen. De halve abrikozen met de schilkant naar boven er op schikken. De taart nog 20 à 25 minuten in de oven bakken.
8. Laten afkoelen en uit de vorm nemen.

zondag 3 september 2023

Kortgebakken zalm met avocadocreme.

Ingrediënten voor 4 personen : 4 stukken zalm van 170gr, 3 avocado’s, 1 citroen, 1 klp mosterd, ½ klp chilipeper, 2 eiwitten, 2 slp panko, 2slp amandelschilfers, 1 komkommer, 1 groene appel.

1) De panko en de amandelen mengen.
2) De zalm kruiden en door de opgeklopte eiwitten wentelen en daarna door het panko mengsel.
3) De avocado’s van de schil ontdoen. Uithalen en blenderen samen met de chilipeper, mosterd en het sap van 1 citroen.

4) De komkommer en
de groene appel in niet te dikke staafjes snijden.
5) De zalm kort bakken.
6) De avocadocrème in het midden van het bord schikken, daarop de zalm. Garneren met komkommer, groene appel en wat rucola.

zaterdag 2 september 2023

Gegrilde sardines met couscoussalade.

Ingrediënten voor 4 sardines : 1 slp gehakte citroentijm, 2 teentjes fijngehakt look, olijfolie, 125 gr couscous, 1 rode paprika, 3 stengels witte selder, 1 grote wortel, 1,25 dl kippebouillon, gerookte paprikapoeder.

1) De sardines fileren. (men kan dit ook vragen aan de visboer). Goed controleren op graten.
2) Aan 1 zijde grillen, in een schotel leggen met look, zout, peper, olijfolie, citroentijm, en gerookte paprikapoeder.
Laten marineren, minstens 3 uur, mag zelfs van de dag voordien.
3) De couscous bereiden met de kippebouilllon volgens de verpakking.
4) Oven verwarmen op 160°
5) De wortel schillen en in fijne brunoise snijden. De witte selder spoelen, dikke draden verwijderen en in fijne brunoise snijden.De beide groenten in
kokend gezouten water doen en 3 minuten laten koken. Afgieten en spoelen onder koud water.

Vermengen met de afgekoelde couscous. Goed mengen en 1 dl
olijfolie toevoegen.
6) De paprika schillen en in dunne reepjes snijden. In kokend gezouten water blancheren. Afgieten, spoelen mt koud water; Op een schotel leggen met olijfolie en kruiden met de gerookte paprikapoeder, zout en peper
7) De sardines in de oven plaatsen gedurende 4 à 5 minuten alsook de schotel met paprikareepjes.
8) De couscoussalade in het midden van een bord schikken, daarop de sardines en garneren met de reepjes paprika.

Lekker als aperitiefhapje, lunch of als voorgerecht.

vrijdag 1 september 2023

Fricassee van kippenfilet en groentjes.

Ingrediënten voor 2 personen : 350 gr kippenfilet, 150 gr groene boontjes, 4 wortels, 1 grote sjalot, 1 bakje witte beukenzwammen of 250 gr champignons, 2 blaadjes laurier, 2 takjes tijm, 1,5 dl room, 4 dl kippenbouillon, boter, peper en zout.

1) De boontjes schoonmaken, 5 minuten blancheren in kokend zoutwater. Direct afspoelen met koud water en in stukjes snijden
2) De wortels schillen, in blokjes snijden, 5 minuten blancheren in kokend zoutwater. Afspoelen met koud water
3) De champignons schoonmaken, bakken in de boter.
4) De sjalot fijnsnipperen.
5) De laurier en de tijm binden tot een tuiltje.
6) Het kippenwit in blokjes snijden.
7) De boter smelten tot ze begint te schuimen, sjalot bijdoen en de kippenblokjes. Kruiden met peper en zout. Eventjes aanbakken, niet kleuren, Bevochtigen met de kippenbouillon. Boontjes en de wortels bijvoegen en 5 minuten zachtjes laten garen met deksel. De room bijvoegen en nu zonder deksel nog een 10 tal minuten laten zachtjes verder garen. De champignons bijvoegen. De saus een beetje indikken met beurre manié indien nodig. (½ boter en de ½ bloem samen gekneed).

woensdag 30 augustus 2023

Lamskoteletten met geroosterde pompoen.

Ingrediënten voor 2 personen : 6 lamskoteletten, 400 gr in parten gesneden pompoen zonder draden en pitten, 400 gr krielaardappelen, 2 rode ajuinen, ½ slp korianderzaad, gemalen chilipeper naar smaak, 2 slp olijfolie, mespunt grof zeezout, enkele takjes rozemarijn en tijm.
Voor de marinade : 1 teentje look, 1 klp grof zeezout, 1 mespunt komijn, 1 mespunt gedroogde oregano, 1 mespunt gerookte paprikapoeder, 1 dl olijfolie.

1) Alle ingrediënten voor de marinade mengen. De lamskoteletten gedurende minimum 1 uur in de marinade leggen in de frigo. Nu en dan omdraaien.
2) De krielaardappelen spoelen en 7 à 8 minuten voorkoken. Afgieten en in 2 snijden.
3) De korianderzaadjes met de chili en het grof zeezout in de vijzel fijnstampen. Olijfolie bijvoegen.
4) Oven voorverwarmen op 180°.
5) De rode ui in flinterdunne rondellen snijden .
6) De pompoenparten, krielaardappelen en rode ui in een ovenvaste schaal doen en de koriandermengeling er door roeren. Rozemarijn en tijm bijvoegen. Alles goed mengen. Besprenkelen met nog wat olijfolie en gedurende 25 à 30 minuten in de oven plaatsen.
7) Bak ondertussen de lamskoteletten in ½ boter en de ½ olijfolie.
8) Haal de schotel uit de oven en leg er de lamskoteletten boven op.

dinsdag 29 augustus 2023

Taco met kip.

Ingrediënten voor 12 taco’s : 2 rode ajuinen, 1 teentje look, 1slp gehakte peterselie, 400 gr kippenfilet, chilipoeder (naar smaak), 1 slp gedroogde oregano, 2 x sap van ½ limoen, ½ ijsbergsalade, 50 gr parmezaanschilfers, 5 tomaten, 1 avocado, kerstomaten, koriander.

1) De kippenfilet in blokjes van 1 cm snijden.
2) De tomaten monderen, zaadjes uithalen en het vruchtvlees in kleine stukjes snijden.
3) Saladespoelen, droogzwieren en in fijne reepjes snijden.
4) Avocado pellen en in kleine blokjes snijden, besprenkelen met sap van ½ limoen.
5) Oven voorverwarmen op180°.

6) De ui en de look fijnsnipperen. In olijfolie fruiten, kippenblokjes bijvoegen, chili, oregano, limoensap, peterselie, zout en peper. Wanneer de kippenblokjes gaar zijn, de tomaten bijvoegen. Nog 1 à 2 minuten laten fruiten.
7) Taco’s 5 minuten in de oven opwarmen.
8) Taco’s garneren met salade, kippenragoût, parmezaan, kerstomaatjes en koriander.
9) Eventueel opdienen met yoghurtsausje (yoghurt met koriander en peterselie, peper en zout).

maandag 28 augustus 2023

Mechelse koekoek met mosterd/honing korstje.

Ingrediënten : 1 Mechelse koekoek, 2 slp honing, 1 slp graanmosterd, olijfolie, peper, zout.

1. Oven verwarmen op 170°. Wanneer men over een stoomoven beschikt de functie lage vochtigheid gebruiken en de oven niet voorverwarmen.
2. De Mechelse koekoek in stukken verdelen.
3. De honing, graanmosterd, olijfolie, peper en zout mengen.
4. De koekoek met een penseel inwrijven met de marinade.
5. Een ovenschotel inwrijven met olijfolie.
6. In een pan olijfolie verwarmen. De stukken kip bruin kleuren en in de ovenschaal leggen. 1 dl water in de schaal doen en de koekoek gedurende 45 à 50 minuten bakken in de oven. Indien de kip te bruin wordt bedekken met alu folie.

zondag 27 augustus 2023

Lasagne met gegrilde courgette.

Ingrediënten voor 3 à 4 pers. : 750 gr Bolognese saus, lasagnevellen, 100 gr gemalen emmentaler kaas, 4 sneden gekookte ham, 1 grote courgette, olijfolie.
Voor de kaassaus : 40 gr boter, 40 gr bloem, 5 dl melk, 125 gr geraspte mozzarella kaas, nootmuskaat, peper, zout.

1. De courgette spoelen en in de lengte in repen van 7 à 8 mm snijden. De repen met olijfolie inwrijven en bestrooien met Provençaalse kruiden, peper en zout. Op de hete grill quadrilleren.
2. De kaassaus bereiden : Boter warmen zonder kleuren. De bloem toevoegen en goed mengen. De bloem eventjes laten bakken zonder kleuren enal roerend beetje bij beetje de melk toevoegen. De kaas erin strooien en al roerend laten smelten. Kruiden met zout, peper, nootmuskaat.
3. Oven verwarmen tot 180°.
4. Nu de lasagne opbouwen. Beginnen met de ovenschotel in te wrijven met olijfolie. Eerst een laagje kaassaus, dan lasagnevellen, bolognese saus, courgette, ham, 1 maal herhalen
en nu nog eens lasagnevellen, bolognese en eindigen met kaassaus. Bestrooien met de gruyère kaas.
5. De schotel 35 minuten in de oven plaatsen.

zaterdag 26 augustus 2023

Clafoutis met perziken.

Ingrediënten voor 6 personen : 4 perziken, 3 eieren, 100 gr bloem T45, 2 dl melk, 0,5 dl room, boter, snuifje zout, 75 gr suiker.

1) De perziken ontpitten, pellen en in stukken snijden.
2) De oven voorverwarmen op 170°.
3) De eieren met de suiker mengen.
4) Bloem zeven, en bij de eieren doen, goed samen met de melk en de room en het snuifje zout mengen.

5) De ovenschaaltjes goed invetten. De perziken verdelen over de schaaltjes en ze voor de ½ vullen met het beslag.
6) De schaaltjes 35 minuten in de oven plaatsen.
7) Lauw of koud serveren bestrooid met poedersuiker.

vrijdag 25 augustus 2023

Auberginekaviaar.

Ingrediënten : 3 aubergines, 1 tomaat, 1 dl olijfolie, zout, peper, look, tijm, rozemarijn.

1) Look pellen en fijnhakken, kruiden wassen.
2) Oven voorverwarmen op 180°
3) Aubergines in de lengte halveren. Enkele insnijdingen maken.
4) De aubergines op een met olijfolie ingewreven schotel leggen, bedekken met de look, rozemarijn, tijm, peper, zout en olijfolie.
5) Ongeveer 20 à 25 minuten in de oven plaatsen.
6) De tomaat monderen en zaadjes verwijderen.
7) Met behulp van een lepel het vruchtvlees uit de aubergines halen. In blender doen samen met de tomaat en 1 dl olijfolie. Blenderen en indien nodig bijkruiden.



Zeewolf met auberginekaviaar, tomatencompote, quinoa en groentjesvinaigrette.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 stukken zeewolffilet van 180 gr, 2 slp aubergine kaviaar, ½ rode ui, 200 gr tomatenstukjes in blik, 1 klp tomatenpuree, ½ dl witte wijn, olijfolie, klontje boter, 120 gr quinoa
Voor de vinaigrette : 3 slp olijfolie, 1 slp witte wijnazijn, 1/3 komkommer, ½ rode paprika, enkele blaadjes basilicum, peper, zout.

1. De rode ui pellen en fijn snipperen.
2. 1 slp olijfolie warmen en de ui fruiten. De tomatenstukjes, de tomatenpuree en de witte wijn bijvoegen. Op zacht vuur 20 minuten laten sudderen.
3. De quinoa koken zoals vermeld op de verpakking.

4. De komkommer schillen, in de lengte in 2 snijden, zaadjes verwijderen.
5. De paprika schillen, zaadjes verwijderen.
6. De komkommer en de paprika in kleine blokjes snijden.
7. Voor de vinaigrette de olijfolie en de azijn verwarmen. Komkommer en paprika bij de olie gieten en laten opwarmen, niet koken. Kruiden met peper en zout.
8. De zeewolf bakken in een mengeling van olijfolie en boter. Kruiden met peper en zout.
9. In het midden van een bord de quinoa schikken, daar de zeewolf op plaatsen en deze bedekken met tomaten compote en auberginekaviaar. Nu nog wat groentjesvinaigrette er rond schikken en garneren met basilicumblaadjes.

woensdag 23 augustus 2023

Kabeljauw met garnalen, preipuree en lichte kerriesaus.

Ingrediënten voor 2 personen : 1 kabeljauwhaasje van 360 gr in 2 gesneden liefst met vel, 50 gr garnalen, 2 prei, 400 gr aardappelen, tijm, laurier, 125 ml room, 125 ml melk, 40 gr boter, 4 wortelen.
Voor de saus : 4 dl visfumet, 1 dl witte wijn, 2 dl room, ½ klp kurkuma, ½ klp kerriepoeder,peper, zout.

1. De prei spoelen en het donker groen verwijderen. ½ preiwit in lange dunne repen snijden en kort frituren. Laten uitlekken op keukenpapier en bestrooien met grof zout. De rest van de prei niet te fijn versnijden en blancheren in kokend water gedurende 6 minuten. Direct afgieten en spoelen onder ijskoud water.

2. De wortelen schillen, 5 minuten blancheren, spoelen onder koud water en bakken in de boter. Kruiden met peper en zout.
3. De melk warmen.
4. De aardappelen schillen, in stukken snijden en koken met tijm, laurier en zout. Afgieten en de tijm en laurier verwijderen. Heel fijn stampen of door de passe-vite doen en mengen met de warme melk, de boter en de room. Eventjes de mixer doorhalen op hoge snelheid om de puree luchtiger te maken. De prei onder de puree mengen.
5. Voor de saus : de fumet met de witte wijn en de room laten inkoken tot gewenste dikte. Kruiden met de kurkuma, kerrie, peper en zout. Indien men liever iets meer gekruid heeft nog wat kerriepoeder bijstrooien.
6. De kabeljauw bakken, eerst de velkant. Kruiden met peper en zout.
7. In het midden van het bord de wortelen en wat preipuree schikken, daarop de kabeljauw waarvan men voorzichtig het vel verwijderd heeft. Garneren met de garnaaltjes en de gefrituurde prei. Wat saus op het bord sprenkelen.

dinsdag 22 augustus 2023

Terrine van frambozen met pistachenoten.

Ingrediënten voor 6 à 8 personen : 225 gr frambozen, 250 gr verse kaas, 90 gr Griekse yoghurt, 10 gr gelatine blaadjes, 75 gr suiker, 165 gr room, 60 gr gehakte pistachenoten, 1 vanillestok.

1) De gelatine blaadjes weken in koud water.
2) De yoghurt met de klopper mengen met de verse kaas, de ½ van de suiker, het merg van het vanillestokje en de pistachenoten.

3) Enkele lepels room opwarmen en de uitgeknepen gelatineblaadjes erin laten smelten. Voorzichtig onder het kaasmengsel mengen.
4) De rest van de room opkloppen met de andere helft van de suiker. Voorzichtig door het kaasmengsel spatelen.
5) Nu de terrine monteren. In een vorm vershoudfolie
schikken. Daarop een laag kaasmengsel van ongeveer 1 cm. Daar dan frambozen induwen en dan terug kaasmengsel en zo verder. Eindigen met kaas. Minimum 4 uur in de frigo laten opstijven.
6) Lekker met pistache-ijs en frambozencoulis.

zondag 20 augustus 2023

Toast met abrikozen en brie.

Ingrediënten voor 6 toasten : 200 gr abrikozen, ½ klep fijngesneden rozemarijnblaadjes, 2 takjes rozemarijn, 1 slep geroosterde amandelen, 1 teentje look, 1 ½ slep olijfolie, ½ klep geraspte citroenschil, 70 gr geleisuiker maxi fruit, 1 ciabattabrood of 1 stokbrood, 120 gr brie.

• Oven verwarmen op 200°.
• Abrikozen spoelen, in stukjes snijden en samen met de rozemarijntakjes en de geleisuiker tot jam koken. Met een pureestamper de stukken een beetje fijnstampen Er mogen nog stukjes inzitten.

De takjes uithalen en de jam laten afkoelen.
• Olijfolie, de look en de rozemarijnblaadjes mengen.
• Plakjes brood van ongeveer 2 cm snijden, goed inwrijven met het oliemengsel met behulp van een keukenpenseel. 8 à 10 minuten in de oven bakken. Laten lauw worden.
• De oven op grillstand verwarmen.
• Het brood beleggen met de afgekoelde jam, daarop de geraspte citroenschil, de sneetjes brie en de geroosterde amandelen.
• In de oven plaatsen tot de kaas begint te smelten.
Lekker bij de aperitief

zaterdag 19 augustus 2023

Steak en salsa verde met groene boontjes.

Ingrediënten voor 2 personen : 2 steaks, 350 gr krielaardappelen, 100 gr kerstomaten, 100 gr groene boontjes, 1 handvol rucola, 1 slp citroensap, 1 teentje knoflook, 2 slp gehakte peterselie, 2 slp gehakte basilicum, 1 slp gehakte munt, 1 slp kappertjes, 2 ansjovisfilets, 1 klp mosterd, olijfolie, peper en zout.

1) De oven verwarmen op 180°.
2) De krieltjes spoelen en in 2 snijden. In een ovenschaal doen met olijfolie peper en zout. 30 minuten in de oven plaatsen.
3) De salsa verde bereiden : De peterselie, basilicum, munt, look, kappertjes en fijngesneden ansjovis mengen. Citroensap , 6 slp olijfolie, en mosterd bijvoegen. Goed opkloppen. Kruiden met peper en zout. Koel wegzetten.
4) Boontjes 5 à 7 minuten blancheren in licht gezouten water. Laten schrikken en in kleine stukjes snijden. Mengen met de salsa verde.
5) De tomaten spoelen, in 2 snijden en de laatste 5 minuten bij de aardappelen doen.
6) De steaks bakken. Kruiden met peper en zout, enkele minuten laten rusten onder aluminiumfolie. In plakjes snijden.
7) Het vlees op een bord schikken met de aardappelen, garneren met de salsa verde en de rucola.

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Parmezaankoekjes met kummel.