dinsdag 28 december 2021

Gegratineerde kippengehakt balletjes met spruiten

Ingrediënten voor 2 pers. : 350 gr kippengehakt (of een ander soort naar eigen wens), 350 gr spruitjes, 1 ei, 1 slp paneermeel, 500 gr aardappelen, 1 dl melk, 1 klontje boter, peper, zout, nootmuskaat.

Voor de saus : 40 gr boter, 50 gr bloem, 5 dl melk, 40 gr + 20 gr emmentaler, peper, zout, nootmuskaat.
1. Schil de aardappelen, kook ze gaar in gezouten water. Pureer ze en meng ze met 1 dl melk en een klontje boter. Kruid ze met nootmuskaat, peper en zout.

2. Maak de spruitjes schoon en snij ze onderaan kruiselings in. Kook ze gedurende 12 minuten in zoutwater. Giet af en spoel ze onder koud water.
3. Meng het gehakt met 1 ei, het paneermeel en kruid met peper en zout. Vorm balletjes ter grootte van een ping-pong bal. Bak ze goudbruin in een klontje boter.

4. Verwarm de oven op 180°.
5. Maak de kaassaus : smelt de boter, bestrooi met de bloem, laat eventjes bakken zonder kleuren. Giet al roerend de melk erbij tot je een mooie gebonden saus hebt. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Laat nog eventjes doorkoken. Roer er van het vuur de kaas onder.
6. Beboter een ovenvaste schotel. Verdeel er de puree over. Leg daarop de spruitjes en de balletjes. Schenk er de kaassaus over en bestrooi met de resterende kaas.
7. Plaats de schotel in de oven gedurende 20 minuten tot die mooi goudbruin gegratineerd is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Stoofpot van eendenbout op de wijze baeckeoffe.