zondag 12 december 2021

Varkenstong en tomatensaus met champignons en augurken.

Ingrediënten : 2 varkenstongen, 2 takken groene selder, peterseliestengels, 1 groen van prei, 1 ui 1 wortel, zout, peper, tijm, laurier, 2 kruidnagels.
Voor de saus : 250 gr champignons, 1 slp gehakte dragon, 1 dl room, 30 gr boter + klontje, 30 gr bloem, 4,5 dl bouillon, 70 gr tomatenpuree, 1 slp fijngehakte augurken.



1. Laat de varkenstongen een paar uur op lichtgezouten water in de frigo staan.
2. Spoel de selder en de prei. Schil de wortel. Maak met de groenten, tijm en laurier een bouquet garni. Pel de ui en prik er de kruidnagels in.
3. Zet een kom water op met zout en peper, de ui en de bouquet garni. Breng aan de kook en voeg de varkenstongen erbij. Schuim regelmatig af.



4. Laat de varkenstongen 1u30 à 1u45 zachtjes koken.
5. Neem de varkenstongen uit de pot, pel ze en snij in dikke plakken.
6. Giet de bouillon door een zeef en giet wat bouillon op de plakken varkenstong om daarna nog even op te warmen.
7. Neem 4,5 dl bouillon voor de saus en hou de rest apart voor een andere bereiding of soep.
8. Borstel en snij de champignons in schijfjes. Warm een klontje boter en bak de champignons. Kruid met peper en zout.
9. Voor de saus : warm de boter, voeg de bloem en de tomatenpuree erbij, goed mengen en eventjes laten bakken. Giet er nu al roerend de bouillon bij en laat tot aan het kookpunt komen. Al roerend eventjes zachtjes laten koken. Voeg nu de room, champignons en augurken bij. Goed mengen en van het vuur de dragon bij de saus doen.
10. Indien nodig de varkenstong terug opwarmen.
11. Op een bord enkele plakken varkenstong schikken en garneren met de saus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Lamssteack met auberginekaviaar, gratin dauphinois met knolselder en geglaceerde wortelen.