dinsdag 16 januari 2024

Vogelnestjes met Zuiderse puree.

Ingrediënten voor 4 vogelnestjes : 350 gr gehakt, 4 +1 ei, 1 slp paneermeel. 4 slp emmentaler, Provençaalse kruiden.
Voor de saus : 250 gr champignons, 50 gr tomatenpuree, 1 dl passata, 40 gr boter, 30 gr bloem, 5 dl groentenbouillon, peper, zout.
Voor de puree : 600 gr bloemige aardappelen, 9 halve zongedroogde tomaten, 1 teentje look, kruidentuiltje van tijm, laurier en rozemarijn, 1 handvol basilicumblaadjes, olijfolie, peper, zout.

1. Kook de 4 eieren gedurende 5 minuten, Koel ze in koud water, pel ze.
2. Oven voorverwarmen op 160°.
3. Meng het gehakt met 1 ei en het paneermeel. Verdeel het in 4 gelijke delen, klop het plat en bestrooi het met gemalen gruyère en Provençaalse kruiden. Omring ieder gekookt ei met een plak gehakt.
4. Smelt een klontje boter in de pan en bak de gehaktballen rondom mooi bruin. Bak ze verder ongeveer 10 à 12 minuten in de oven
5. Borstel de champignons en snij ze in schijfjes. Bak de champignons in een klontje boter.
6. Puree bereiden : Schil de aardappelen. Kook ze in water met de look, het kruidentuiltje en zout.
7. Snij de basilicum en de zongedroogde tomaten fijn.
8. Giet de aardappelen af, verwijder het kruidentuiltje en de look. Plet de aardappelen fijn en meng met de tomaten, de basilicum en 4 slp olijfolie (men mag de olijfolie gebruiken van de tomaten). Kruiden met peper en zout.
9. Voor de saus laat de boter smelten, strooi er de bloem in en goed roeren, doe er de tomatenpuree bij en laat wat bakken. Giet er al roerend de bouillon bij tot een mooie gebonden saus. Giet er de passata bij en kruid met zout en peper. Meng de champignons onder de saus.
10. Haal de gehaktballen uit de oven en snij in 2.
11. Giet wat saus op het bord. Schik daar 2 halve gehaktballen bij en ook wat Zuiderse puree.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De dagelijkse keuken van Lady Chef Rita Recepten

Hartige broodpudding met ham, kaas en tomaat.